artech Napisano 31 Stycznia 2005 Napisano 31 Stycznia 2005 witam. Wędkarzem jestem już dosyć długo, na początku spławik potem grunt a od paru sezonów głównie spinning, ale do tej pory nie zdarzyło mi się używać atraktorów a chciałbym spróbować, może ktoś z kolegów używa tych specyfików, chętnie dowiedział bym się czy poprawiają efekty łowienia i jeżeli stosujecie to jakie i jakie marki wam się sprawdziły a jakich nie polecacie. pozdrawiam Artech.
tomik Napisano 2 Lutego 2005 Napisano 2 Lutego 2005 Temacik pozwoliłem sobie przesunąć do działu "Zanęty"
maciekxxl Napisano 3 Lutego 2005 Napisano 3 Lutego 2005 Lubię komponenty sensasa. Może dlatego że zaczynałem przygodę z zanętami właśnie z nimi. Braseny na leszcza , Epiciene na płotki , potem następne i następne dodatki tej firmy. Dużo doświadczeń i nauk nad wodą., jeszcze więcej błędów. ( jedna z zanęt nazywa się na 4 ryby ) , z czasem zacząłem zastanawiać się czym jest nazwa - atraktor ? Coraz częściej myślę o całości-- Kotlet + ziemiaki + surówka +sól i pieprz = atraktor . pozdrofki
artech Napisano 3 Lutego 2005 Autor Napisano 3 Lutego 2005 chyba jestem winny drobnego wyjaśnienia, choziło mi o atraktory(to po polu jadą ) używane w spiningu. takie do zanęt to stosuje podobnie jak Maciek i jeszcze Kremusa(nie wiem czy to tak się pisze) ale przy spinningu jeszcze nie stosowałem.
maciekxxl Napisano 4 Lutego 2005 Napisano 4 Lutego 2005 W spinningu ja też nie. Ale może ktoś stosuje ? I poda jakie ma efekty ? pozdrofki
artech Napisano 4 Lutego 2005 Autor Napisano 4 Lutego 2005 ja napewno zastosuję w nadchodzącym sezonie i zdam wtedy relację
przemek Napisano 9 Lutego 2005 Napisano 9 Lutego 2005 swego czasy sztuczne przynęty smarowałem kupionym w sklepie atraktorem o zapachu ochotki z dodatkiem brokatu- cos wspaniałego to to nie jest , ale zawsze zwiększą łowność przynęty. atraktor ma postać gęstego żelu smaru o kolorze czerwonym z dodatkiem srebrnego brokatu!!!
artech Napisano 9 Lutego 2005 Autor Napisano 9 Lutego 2005 a jakie były efekty stosowania tego specyfiku????
przemek Napisano 9 Lutego 2005 Napisano 9 Lutego 2005 przyznam szczerze ,ze nic wilekiego tym nie osiagnąłem, sukcesów wielkich nie było
artech Napisano 9 Lutego 2005 Autor Napisano 9 Lutego 2005 niestety a może stety najlepszy nawet atraktor nie zastąpi umiejętności,wiedzy i doświadczenia wędkarza. Podanie złej przynęty w złym miejscu o niewłaściwej porze i niewłaściwe jej prowadzenie niestety sukcesów nie przyniosą nawet jak przynętę posmarujemy super specyfikiem. Ale wszystko przed nami i wielkie i te trochę mniejsze rybki i sporo wędkarskich sukcesów i porażek, człowiek uczy się całe życie a i tak głupi umiera. pozdrawiam i powodzenia Artech
maciekxxl Napisano 22 Lutego 2005 Napisano 22 Lutego 2005 No to może Artech o atraktorach na białą rybę. Koszty jakie ponosimy na zanęty i na robale są duże. Dla tych , którzy oszczędzają mam rozwiązanie alternatywne.Atraktory naturalne.Rosną wszędzie ,nad wodami, na łąkach ,dla leniwych - w sklepach zielarskich Ryby znają je od zarania dziejów. Na niektóre reagują zaciekawieniem.Do najbardziej pospolitych i stosowanych przez wędkarzy należą : Tatarak. Mięta, Arcydzięgiel, Bazylia, Rumianek, Koper, Kolendra, Kozieradka,Nostrzyk. Niektóre mają egzotyczne nazwy, i nie wiemy że przedzieramy się wśród nich na łące, aby dojść do wody. To właśnie te naturalne były podstawą dla alchemików wędkarskich takich jak Kremkus , Sensas, Mosella i innych-do wyrobu niezawodnych buteleczek i pudełeczek na leszcze, płocie czy karpie. A coraz częściej zapomina się o podstawach ! Jasne że powstaje dużo nowych z bio lub proteinami w nazwach. Ale leszcze pamiętają smak przyprawy do pierników ! Wystarczy przeczytać przepis babuni- kolendra, cynamon, gożdziki-- i samemy zmielić piernik na leszcze ! Proste ! prawda. ? Za kilka złotych. Leszcze docenią wasze starania ! Na bank !........pozdroffki
artech Napisano 22 Lutego 2005 Autor Napisano 22 Lutego 2005 dodam do tego jeszcze tymianek i czosnek, natomiast nostrzyk(a) używałem, używam i będę używał ponieważ działa na leszcze jak waleriana na koty - jest super
maciekxxl Napisano 22 Lutego 2005 Napisano 22 Lutego 2005 Dobry jest jeszcze Dziurawiec, Krwawnik, cykoria, mniszek lekarski. To są pospolite atraktory za grosze ( kilka złotych ) w zielarskim. Teraz należy pokombinować jak połączyć je na płóć, leszcza, jazia, klenia i karpia. W połączeniu z arachidem , soją, siemieniem lnianym, konopnym, solą kuchenną, cukrem pudrem, melasą. wanilią lub anyżem. Bo takie rzeczy jak bułka, chleb, kasza i mąka kukurydziana , płatki całe i mielone--->>> pozostają bazą zanęty ! pozostają w stałej proporcji. pozdroffki
artech Napisano 23 Lutego 2005 Autor Napisano 23 Lutego 2005 może nowy temat "kuchnia wędkarska" a w niej gotowanie, prażenie, parzenie różnych i różniastych specyfików na nasze kochane rybki
Bogdan Napisano 23 Lutego 2005 Napisano 23 Lutego 2005 dlamnie super pomysł chetnie skorzystam a z tych naturalnych co by mi ściągneło na łowisko pięknego tłustego karpika .A może coś o pieczeniu i prażeniu rybek też chetnie poczytam .
artech Napisano 23 Lutego 2005 Autor Napisano 23 Lutego 2005 pierwszy przepis: twarde ciasto nie spadające z chaczyka. 1 jajko trochę mąki wody soli cukru zapachu wg uznania jaki kto sobie życzy zrobić z tego takie niezbyt miękkie ciasto takie żeby się dało uformować kulki, łezki lub inne kształty, narobić tych kulek od groma i ugotować w lekko osolonej lub osłodzonej wodzie z dodatkiem zapachu serio miałem niezłe efektyna to gotowane ciasto kiedyś na Dolnej Odrze (kanał zrzutowy elektrowni)
Bogdan Napisano 25 Lutego 2005 Napisano 25 Lutego 2005 Artech niechcę się wtrącać ale jakbyś utworzył nowy temat i tam każdy by mógł napisać jakiś przepisik [przecież to twój pomysł] było by lepiej to taka nieśmiala propozycja może w przynętach ,twój pierwszy przepisałem czekam na następne ... a swoją drogą jak ja dawno łapałem na ciasto
artech Napisano 7 Marca 2005 Autor Napisano 7 Marca 2005 niespecjalnie wiem co masz na myśli: " " ????? poza tym to nie zanęta tylko przynęta, a w tym dziale znalazła w ten sam sposób co co opinie o kołowrotkach w dziale z wędkami wybacz podejrzliwość, ale mam nadzieję że nie masz złych intencji?
Gość Anonymous Napisano 7 Marca 2005 Napisano 7 Marca 2005 Zapewniam Cię żę niemam złych intencji... a co do ikony.... to chciałem podkreślić że to ten sam gość z którym rozmawiałes wcześniej...
Gość Anonymous Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 wpisz na allegro ATRAKTOR i masz tam 4 rodzaje na spining
Gość Pike Napisano 16 Marca 2007 Napisano 16 Marca 2007 choziło mi o atraktory(to po polu jadą ) używane w spiningu Witaj Artech. Czasem stosuję atraktory do sztucznych przynęt. Nie zauważyłem różnicy, więc nie przywiązuję do nich wagi. Sądzę jednak, że warto próbować nawet w przypadku szczupaka, u którego węch nie jest szczególnie dla nas ważnym zmysłem. Rozumuję tak: Atraktory mają smak i zapach, więc nawet jeśli nie skuszą do ataku, drapieżnik może o pół sekundy dłużej przytrzymać przynętę w pysku, nim zdecyduje sie wypluć. To może mieć znaczenie po wielu godzinach spinningowania, gdy człowiek jest umordowany, zdekoncentrowany, traci refleks; również podczas zacinania z bardzo dużej odległości. Pozdrawiam
Gość lin Napisano 4 Kwietnia 2007 Napisano 4 Kwietnia 2007 mam do was pytanie o atraktory, ale nie chodzi mi o spinning, lecz ogólnie. Jaki atraktor na jaką rybę spokojnego żeru??Tzn, wanilia, kolendra, melasa, miód, copra, i cała reszta zapachów jakie znacie (te bardziej znane), jakie ryby lubią dany zapach. http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2803 jakiś dziwny ten post, wg. mnie ma neico błedów, bo chociażby nie ma u płoci wanilii, a ileszcz nie ma miodku:) o tym to ja wiem , niech ktoś napisze poprawną wersję Z góry dzięki, pozdro.
tomek1 Napisano 4 Kwietnia 2007 Napisano 4 Kwietnia 2007 niech ktoś napisze poprawną wersję Masz pole do popisu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.