Skocz do zawartości
tokarex pontony

Szczupaki na małym stawku

Szitu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam do was pytanie odnośnie łowienia szczupaka na spinnig na małym stawie o powierzchni mniejszym niż 1 hektar o głębokości dochodzącej do 2-2,5 metra, dno bez żadnych glonów i innych roślin podwodnych jedyne co to tatarak przy brzegach, dwie małe wysepki z drzewkami i tu się pojawia moje pytanie, czy na takim stawku mam duże szanse złapać jakiegoś większego szczupaka? Bo do tej pory biorą same małe ( 15-20 cm) a wiem, że są i większe raz tylko udało mi się złowić szczupaka o wymiarze 46 cm i to wszystko, doradźcie jak można zapolować na większy okaz, bo te małe "pistolety" mi się nudzą.

Pozdrawiam ; )

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

15-20cm ? to jakich Ty mikro przynęt używasz :) ? Zacząłbym na Twoim miejscu od dużych wahadłówek, przez obrotówki a kończąc na solidnych wobkach :) a jeszcze lepiej uzbroić dwie wędki na żywca i czekać na efekty :razz:

Napisano

Używam takiej przynęty jak na zdjęciu, na obrotówki nic nie bierze nawet małe a na wobki nie próbowałem, a na żywca nie lubię łowić i też to nic nie daję bo inni łowią właśnie na żywca i żadnych efektów nie licząc tych małych szczupaczków. Sorki za obraz ale nie wiem czemu tak się stało. ;/

post-12492-14544972926317_thumb.jpg

Napisano

A próbowałeś na Jerki?? Jak masz mocny spinning to możesz kupic z 2-3 slidery salomo albo Dorado Drunk takie koło 7cm. Mi sprawdzają się naturalne kolory czyli w kolorach karasia i uwaga kiler w kolorach okonia!! Do tego z jedną "żarówe" (np. czerwony grzbiet i pomarańczowy bok)... Prowadzisz je szarpnięciami!! Przy takiej głębokości kup tonące jerki, na forum znajdziesz na 100% dokładniejsze opisy łowienia jerkami :cool:

Napisano

Chyba mam jakieś Jerki ale dla pewności muszę zobaczyć, z co do spinninga to nie znam jego dokładnych szczegółów bo brat dostał go od wujka z Irlandii ale wiem, że jest cholernie wytrzymały a długość to jakieś 150-170cm coś takiego, i bardzo dobrze mi się na niego łowi bardzo czujny jest i taki mi starczy, a ze sliderów niestety nic nie mam, LaczQ a co byś polecił z wahadłówek i gum?

Napisano

Algi byle duże.. Są dość szerokie i dzięki temu nie będą orać po dnie na 1-2m glębokości..

Z gum polecam Mann's predator naturalne kolory

A tu pare linków do przynęt, których sam używam:

http://allegro.pl/wobler-jerk-dorado-drunk-100s-sp-na-szczupaka-i1747462087.html

Taki w kolorach okonia mi się sprawdził najlepiej ale na takie też pare siadło..

http://allegro.pl/predator-manns-m-056-bb-dl-70mm-op-3-szt-i1763824423.html

cos takiego :razz: na dość lekkiej główce

A z woblerów dobre będą jeszcze imitacje szczupaka od salmo.. wszystko schodzące do 1-2m.. Przeważnie wole stosować naturalne kolory ale jak to niedziała to warto mieć jakąś "żarówe".. Aha warto mieć pare obrotówek w rozmiarze 1-3 srebrne z czerwonym chwostem na kotwiczce dobre też są srebrne w czerwone paski..

Napisano

LaczQ ten slider "żarówa" mógł by się sprawdzić, trzeba kaskę nazbierać na parę zabawek ; ) później jak będę miał czas to wstawię zdjęcie przynęt jakich używam i doradzicie. Pozdrawiam

Napisano

Tu macie moje przynęty, doradźcie co będzie dobre.

Te trzy ostatnie obrazki słabo widać ale wystarczy je powiększyć tzn. kliknąć na nie i będzie dobrze. ; )

post-12492-1454497292781_thumb.jpg

post-12492-14544972928039_thumb.jpg

post-12492-14544972928216_thumb.jpg

post-12492-14544972928498_thumb.jpg

post-12492-14544972928684_thumb.jpg

Napisano

Szitu, spróbuj na żywca jak radzi technops, najlepiej większego karasia załóż 10-15 cm, posyp jakąś zanętą na drobnice w tym miejscu, lub w tym gdzie zwykle łapią drobnice.

Napisano

To wszystko raczej małe przynęty, przynajmniej tak ze zdjeć wnioskuje.. Uzbroj sie w pare konkretnych przynet takich jak mowilem.. Jerki salmo i dorado po 7 albo 10cm..

Gumy manns'a predator w podobnych rozmiarach i do tego wobki imitujace szczupłego tez minimum 7cm..

Takie mam i cos tam siada na nie..

ala szczupłe:

http://allegro.pl/salmo-jack-18-cm-70-gr-s-rpe-i1740625620.html (musisz miec mocny kij bo aż 70gram)

te już na zwykłe szczupakowe kije:

http://allegro.pl/salmo-pike-11cm-15g-pike-plywajacy-i1742715188.html

i jeszcze jeden:

http://allegro.pl/salmo-pike-dr-11cm-16g-hot-pike-plywajacy-i1742715203.html

Przynety muszą mieć minimum 7cm a najlepiej koło 10.. Napisz mi coś o długosciach tych twoich przynet bo z zdjęcia wygladaja na takie po 4-6cm..

Napisano
Szitu, spróbuj na żywca jak radzi technops, najlepiej większego karasia załóż 10-15 cm, posyp jakąś zanętą na drobnice w tym miejscu, lub w tym gdzie zwykle łapią drobnice.

Nie lubię łapać na żywca, i nigdy nie próbowałem, zajmuję się spinningowaniem i przy tym zostanę ; ) ale dzięki za radę.

Napisano
To wszystko raczej małe przynęty, przynajmniej tak ze zdjeć wnioskuje.. Uzbroj sie w pare konkretnych przynet takich jak mowilem.. Jerki salmo i dorado po 7 albo 10cm..

Gumy manns'a predator w podobnych rozmiarach i do tego wobki imitujace szczupłego tez minimum 7cm..

Takie mam i cos tam siada na nie..

ala szczupłe:

http://allegro.pl/salmo-jack-18-cm-70-gr-s-rpe-i1740625620.html (musisz miec mocny kij bo aż 70gram)

te już na zwykłe szczupakowe kije:

http://allegro.pl/salmo-pike-11cm-15g-pike-plywajacy-i1742715188.html

i jeszcze jeden:

http://allegro.pl/salmo-pike-dr-11cm-16g-hot-pike-plywajacy-i1742715203.html

Przynety muszą mieć minimum 7cm a najlepiej koło 10.. Napisz mi coś o długosciach tych twoich przynet bo z zdjęcia wygladaja na takie po 4-6cm..

No pisałem wcześniej, że jak będę miał kaskę to kupie sobie coś, raczej z tego co polecasz, kij mam gdzieś 5-20 może 30, a co do tych moich przynęt to ta druga na zdjęciu ma gdzieś 8-9 cm w, mam jeszcze jedno takie kopyto też gdzieś 8-9 cm w kolorze białym a grzbiet niebieski, ten wobler co jest sam na zdjęciu ma z 6 cm a reszta poniżej 5 cm lub w tych granicach.

Napisano

No okey za chwilę idę sobie zobaczę może jakiś coś ugryzie, jak przyjdę to powiem jak i co, aha mam jeszcze wobka też z 6-7 cm imitacja okonia może też by się sprawdził ale na razie życzcie powodzenia :grin: pozdrawiam :wink:

Napisano

No to powodzenia ;D zamelduj jak z rybą.... Imitacje okonia też są dobre.. juz pisałem, że jerki w takim kolorze są moimi killerami :cool:

Napisano

Ehh i dupa nic się nie sprawdziło nawet mały nie chciał wziąć, nie wiem te ryby mają jakąś depresje czy coś innego :lol: ale mimo tego nie poddaję się :lol: później jeszcze raz pójdę :grin:

Napisano
Srodek dnia w lato nie jest najlepsza pora na szczupaki, wybierz sie z samego rana albo poznym wieczorem

Mój jedyny szczupak złapany na tym stawie co łowie padł właśnie w południe, gdzieś o 12-13

a chodzę na szczupaka jak mi się nudzi i mam ochote (czyli praktycznie ciągle) rano, południe i wieczór, i tak mi pasuję :wink:

Napisano

Mam jeszcze do was prośbę jak możecie to napiszcie mi coś o prowadzeniu woblera pływającego jeśli to nie problem, szukałem po necie, fora ale jakieś same lipne wypowiedzi, no a ja lecę na rybki :mrgreen:

Napisano

woblera pływającego codzi ci o powierzchniowego? który cały czas ma chlapać po powierzchni? czy takiego który pływa a jak zaczniesz zwijać to idzie już pod woda?

Jak o tego pierwszego to tak jak jerki ale krótsze i szybsze szarpnięcia.. ;D

Napisano

O tego drugiego, jak zacznę zwijać to schodzi na dno a jak przestanę to po chwili się wynurza i nie wiem jak prowadzić taki wobler szczerze mówiąc nigdy nie miałem kontaktu z woblerami więc proszę o pomoc.

Ps. wczoraj byłem pod wieczór spróbować na szczupaka ale nic nie ugryzło a było widać, że gania za rybkami bo się pluskał po wodzie i tatarak się cały ruszał ale no cóż :neutral:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.