daniello2010 Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Witam serdecznie mam takie pytanie jaką byście polecili zanętę?Chciałbym połowić Leszcza,Płoć..Potrzebuje jakiejś dobrej zanęty i aromatu do tego...Dodam że łowię Feederem z koszyczkiem 60g+zanęta i tak sporo koszyk się przemieszcza....Moje zanęty coś nie chcą Zwabić te rybki...I oczywiście co polecacie na hak i jaki rozmiar haka i długość przyponu??? Cytuj
Kozii Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Bo żeby zwabić porządną rybę to trzeba sypać grubo a nie zwykła spożywką i do tego tyle co w koszyku się zmieści. To jest dobre ale na drobnice, ale nie na grubszą rybę Cytuj
daniello2010 Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 No więc kolego skoro taką masz wiedzę to mi pomóż Cytuj
daniello2010 Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 Panowie może ktoś z was mi coś poradzić??Bo jutro o 5 chce iść na rybki a u mnie jest do 21 otwarty wędkarski... Cytuj
Kozii Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 No to chyba jasne. Znajdz miejsce z mniejszym uciągiem i pokarm tam z tydzien np. gotowaną kukurydzą lub grochem(nie wiem czy na odrze się sprawdza) z marszu na efekty nie masz co liczyć chyba, że znajdziesz miejscówkę w której się ryby trzymają. Cytuj
daniello2010 Napisano 3 Września 2011 Autor Napisano 3 Września 2011 No tu ciężko znaleźć takie miejsce z mniejszym uciągiem Cytuj
Kozii Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 A nie macie tam żadnych główek? Za główką zawsze jest spokojniejsza woda. Cytuj
Kozii Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 Tak główka usypana z kamieni inaczej ostroga Cytuj
Kozii Napisano 3 Września 2011 Napisano 3 Września 2011 To kiepsko to widzę, na pewno nić tu zwykła zanęta nie da chociaż byś i sensansy pomieszał to i tak taka ilość zanęty co jest w koszyku nie zwabi stada leszczy. Możesz jedynie liczyć, że trafisz na miejsce gdzie sie trzymaja te większe sztuki i będzie miała koszyk z zanętą pod nosem to się może wtedy zainteresuje... Cytuj
iron_frog Napisano 4 Września 2011 Napisano 4 Września 2011 Chyba, że w miejsce nęcenia wrzucisz sporo zanęty z gliną rzeczną. Plus to co w koszyku. Ale wtedy musiałbyś bliżej łowić. Cytuj
marcinb26 Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Napewno pomógłby ci koszyk 100 + zanęta a nie 60 i jak koledzy piszą ponęcić grubym a i myślę że przy wpływie na ciepły kanał masz mniejszy uciag chyba że tam ci rybacy mają teren zamknięty i tam nie mozna łapać. coś wymyślisz Cytuj
kocur Napisano 28 Października 2011 Napisano 28 Października 2011 Koszyk 80 - 100 g a zanęta zwykła leszczowa do feedera + kukurydza z puszki. Na przynętę czerwone do tego haczyki pomiędzy 6 a 4 na przyponie około 30 cm i będziesz miał efekty. W Odrze i Regalicy szukasz koryt, dołków itp miejsc. Na Ciepłym miejsc gdzie nie ma basów i krąpi. Nie baw się w żadne atraktory itp bo nic to nie daje. Zanęta ma być ciemna i mieć grubą frakcję. Jak będzie brała Ci drobnica to zrezygnuj z robaków na rzecz kukurydzy 1 - 2 ziarna na haczyku. Na Odrze i Regalicy wcześniej jak pół godziny po zakończeniu spławiania się ryb brań nie będzie. Napisz gdzie chcesz konkretnie połowić. Cytuj
marcinb26 Napisano 30 Października 2011 Napisano 30 Października 2011 byłem z piątku na sobote u ciebie na ciepłym kanale rewelacji nie było klika leszczyków do 80 deko i pare krapi ale w porównaniu do innych to i tak te pare leszczyków to dobry wynik zanęta p.lorenca feder i loripo na rzekę do tego domieszałem zmielony groch i kukurydze no i gotowana kukurydza z grochem dodatkowo do nęcenia Cytuj
felek Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 Koszyk 80 - 100 g a zanęta zwykła leszczowa do feedera + kukurydza z puszki. Na przynętę czerwone do tego haczyki pomiędzy 6 a 4 na przyponie około 30 cm i będziesz miał efekty. W Odrze i Regalicy szukasz koryt, dołków itp miejsc. Na Ciepłym miejsc gdzie nie ma basów i krąpi. Nie baw się w żadne atraktory itp bo nic to nie daje. Zanęta ma być ciemna i mieć grubą frakcję. Jak będzie brała Ci drobnica to zrezygnuj z robaków na rzecz kukurydzy 1 - 2 ziarna na haczyku. Na Odrze i Regalicy wcześniej jak pół godziny po zakończeniu spławiania się ryb brań nie będzie. Napisz gdzie chcesz konkretnie połowić. po pierwsze zanęta leszczowa nie musi byc czarna nawet na jesen po drugi jaka kukurydza:( ja bym zaproponował kilo zanęt lorenc gp albo super brem do tego 2 paczki rzecznej gliny i troche bentonitu ja łowie głównie na tyczkę takie zanęta na grunt też będzie dobra nie dodawaj żadnej kukurydzy lepiej potnij gnojaczka drobno i wrzuć do zanęty:) spróbuj taką mieszanke nic nie dorzucaj:) Cytuj
Kozii Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 @felek chyba się troche zbyt wczułeś. 5-6kg zanęty do feedera? @kocur ma na pewno większe doświadczenie od ciebie więc na twoim miejscu bym się zbyt nie wymądrzał. Po 2 ta mieszanka która ty podałeś to może i by była dobra, ale na tyczkę. Taka zaprawa w koszyku by się rok wymywała A po 3 kolor zanęty dobierasz do specyfikacji danego łowiska (koloru dna). Cytuj
kocur Napisano 2 Listopada 2011 Napisano 2 Listopada 2011 Kozii, ja tam cały czas się uczę na tych wodach. Już ponad 30 lat Cytuj
felek Napisano 3 Listopada 2011 Napisano 3 Listopada 2011 nie zgodzę się z tobą obserwowałem czołowych zawodników łowiących na grunt to nie jest dyscyplina na mp czy mś ale zawodnicy z Czech z Anglii,Belgi łowili na dużych uciągach i robili właśnie jasne mieszanki (kolor brązowawy naturalny gliny) i rzucają najpierw zanęte albo ręką albo procą oni używali znaczników w formie kolorowego styropianu z obciążeniem i nęcili około 20m od brzegu dowiedziałem się ,że właśnie dają mało spożywki a dużo gliny i zanęte ,,betonują aby ustawiły się tylko duże ryby anie drobnica''oni na cały dzień z tego co widziałem do wiadra walili 1kg sensasa river i po pół paczki karpia ss i brama dowiedziałem sie ze karp służył tylko do tego aby zgrubić zanęte a do takiej mieszanki dali 5 paczek gliny czyli na 2,5kg spożywki 10kg gliny nie jestem w stanie teraz powiedzieć czy to była sama glina rzeczna czy mieszanka glin:( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi