Tankbot Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 Witam złożyłem sobie ostatnio zestaw żywcow z żyłka 18mm . wydawało mi sie ze taka starczy poniewaz zeby ja rozerwac w 1 miejscu musialem sie troszke "rozciagnac" . jak pozniej poczytałem wszyscy pisali 25 30 a nawet 40 mm . i mam dylemat czy musze ja zmieniac ? przeciez jesli sie urwie to ryba moze zdechnac z kawalem metalu w przelyku . ale z innej strony taka 30 czy 25 z odpowiednim uzyciem chmulca to mozna słonia z wody wyciagnac . Jakie jest wasze zdanie kupic nowa ? czy zostawic ? dodam ze zylka jest firmy jaxon dalem za nia bodajze 14 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 dodam ze zylka jest firmy jaxon dalem za nia bodajze 14 zl Tym bym sie sugerował- to nie argument. pozniej poczytałem wszyscy pisali 25 30 a nawet 40 mm Doczytaj także po co takich żyłek używają. Ja osobiście preferuje max. 0,30 np. Sufix'a i w zupełności się to sprawdza. Niemniej na drugiej o tej porze roku wędce "okoniowej" mam plecionę 0,16 i też jest to grubość lekko na wyrost. sie urwie to ryba moze zdechnac z kawalem metalu w przelyku O to sie nie przejmuj. Sam osobiście złowiłem już szczupaka, który miał w przełyku na wpół strawiona kotwicę i nie przeszkodziło mu to jak widać aby przeżyć. Kwasy żołądkowe jakie wydziela esox (jak sobie trochę u wujka Google doczytasz) spokojnie z tym poradzą. 30 czy 25 z odpowiednim uzyciem chmulca to mozna słonia z wody wyciagnac Niby tak. Tylko zadaj sobie pytanie czy masz tyle wiedzy aby takiego "słonia", który osiągając te rozmiary i pewnie już nie raz był na czyimś kiju, dasz radę jakoś skusić swoim żywcem? To jest właśnie wędkarstwo: wiedza+ doświadczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tankbot Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 dzieki za odpowiedz wczesniej łowiłem na 22 i nie było problemu z wyciaganiem czyli moze i 18 da rade jesli nie narazam zycia ryby to ja przetestuje . Jak sie urwie to zmienie zylki drogie nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pet87 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Tankbot napisał/a:sie urwie to ryba moze zdechnac z kawalem metalu w przelyku O to sie nie przejmuj. Sam osobiście złowiłem już szczupaka, który miał w przełyku na wpół strawiona kotwicę i nie przeszkodziło mu to jak widać aby przeżyć. Kwasy żołądkowe jakie wydziela esox (jak sobie trochę u wujka Google doczytasz) spokojnie z tym poradzą. nie zgodze sie,jesli taka kotwica stanie szczupakowi w nieodpowiednim miejscu i ryba nie bedzie miała mozliwosci przecisniecia pokarmu zdechnie z głodu.Nastepna sprawa po co ryba ma cierpiec?30 czy 25 z odpowiednim uzyciem chmulca to mozna słonia z wody wyciagnac . nic bardziej mylnego.Podejrzewam ze nie masz doswiadczenia,a co do hamulca to zalezy jaki masz kołowrotek.Nastepna sprawa wyobraz sobie ze ryba podczas holu ucieka w trzciny i co zrobisz z cienka zyłka?gdyby to była ryba zycia?proponuje nawinac grubsza zyłke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi