warszawa_24 Napisano 7 Listopada 2009 Share Napisano 7 Listopada 2009 Ale w lato nie grzejemy, zresztą ten piec jest nie czynny. Chodzi mi o wilgoć, to może pomieszczenie gospodarcze, gdzie mam wędki i mały warsztacik? Jak długo kuleczki mogą w takim stanie leżeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 25 Listopada 2009 Share Napisano 25 Listopada 2009 ale lepiej mieć 100% pewności i jakieś doświadczenie niż zmarnować sporo kulek za sporą kwotę. Na pierwszej stronie tego tematu KUSIOT pisał,że zna sposób na długotrwałe zakonserwowanie kulek,ale nie widziałem żeby go opisał w tym temacie,odpisywał tylko na PW.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam,czy jest szansa na odtajnienie sekretu kolegi KUSIOT .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 26 Listopada 2009 Share Napisano 26 Listopada 2009 Witam,czy jest szansa na odtajnienie sekretu kolegi KUSIOTNie sądzę ,i nie wierze w jakieś "cud"sekrety ,wszystko co wymyślono do tej pory jest opisane .Ale jak bardzo chcesz sie dowiedzieć ,to szukaj kusiota w Lubelskim Klubie Karpiowym ,kiedyś przez przypadek tam go znalazłem i moja teoria że młodzi adepci sztuki karpiowe wiedzą wszystko najlepiej sie sprawdziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mliko007 Napisano 1 Grudnia 2009 Share Napisano 1 Grudnia 2009 witam wszytkich karpiarzy mam kilka pytań poniewaz sezon mozna uznac za zakonczony ( oczewiacie jezeli chodzi o karpia ) tak wiec czas na wymiate doświadczeń 1. jakie kulki o jakich zapachach sprawdzaly sie naj lepiej 2. moze jakies nowe przepisy zapachy dipy 3. nowy sposub przygotowania nie bede ukrywal dlamnie sezon nie bylo w 100% udany oprucz kilku wspanialych brań i kilku sztuk po wyzej 10kg nie bylo nic wiecej prosze o podzielenie sie doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Witam Panów, z myślą o nowym sezonie chciałem sie poradzić odnośnie przepisu na kulki, jest to kompilacja różnych. Także co byście pozmieniali co sądzicie o tym? Małże mielone suszone 50g takie jakie można u nas znależć w zbiornikach Mąka ziemniaczana 200g Mąka kukurydziana 200g kaszka kukurydziana 200g soja 250g- zmielone kotlety sojowe mleko w proszku 100g ziarna konopi 10g- prażone przemielone ale niezbyt drobno słonecznik prażony 100g ze sklepu spożywczego pestki dyni 50g przemielone ale nie prażone kozieradka 10g 8-10 jaj olej i tu mam największy dylemat odnośnie słodzika ile i jaki, oraz kisiel w celu zabarwienia i dodania jakiejś takiej sprężystości tylko jaki( myślałem o agrestowym bo co by do miecha małży pasowało) Poprosze o pomoc bo jeśli chodzi o karpie to ja jedynie jak do tej pory na odległościówke lub tyczke a chce w ten sposób spróbować i kompletnie niemam doświadczenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Małże mielone suszone 50g takie jakie można u nas znależć w zbiornikach Na tym poziomie to bez znaczenia ,100g na 1kg ma jakieś uzasadnienie ,mniej jest bez sensu .Ja bym zrezygnował ,ewentualnie suszona ochotka lub kiełż.Mąka ziemniaczana 200g W/g mnie za dużo ,ale jak będziesz chciał tyle wsypać ziaren to logiczne.soja 250g- zmielone kotlety sojowe Kotlety to zjedz sam ,a do ciasta daj mąki sojowej.Ziarna dobrze jest przyprażyć ,nawet dla walorów smakowych ,co do kozieradki to wsyp paczkę 50g ,spokojnie ja kiedyś wsypałem dwie po 50g i wyniki były takie same. Co do słodzika ,najlepsze są do wysokich temperatur w kauflandzie kupisz słodzik w płynie Magda za 8-9pln za 250ml,za taki w wedkarskim zapłacisz ok 30pln.dozowanie to ok od 25 do 40ml na kilo ciasta.kisiel sobie odpuść ,nie da ci barwy ani sprężystości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 20 Grudnia 2009 Share Napisano 20 Grudnia 2009 Małże mielone suszone 50g takie jakie można u nas znależć w zbiornikachMąka ziemniaczana 200g Mąka kukurydziana 200g kaszka kukurydziana 200g soja 250g- zmielone kotlety sojowe mleko w proszku 100g ziarna konopi 10g- prażone przemielone ale niezbyt drobno słonecznik prażony 100g ze sklepu spożywczego pestki dyni 50g przemielone ale nie prażone kozieradka 10g 8-10 jaj olej Pewnie zaczynasz z kulkami ? To po co sobie życie utrudniać - mielone kotlety i peski dyni, czy małże bez sensu. Jak Maniek wspomniał mąka sojowa 1kg ok 10zł(TB), mąka rybna 10zł (TB),a zamiast tych pestek i słonecznika to birdfood dla kanarków. Wg mnie tak bedzie lepiej, a jak porobisz troche kulek to wtedy kombinuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Z kulkami faktycznie zaczynam dlatego proszę o dalsze rady! Co do tych małży to kombinacja jest tego typu że są one w akwenie w dużych ilościach więc mogą być naturalnym pokarmem ryb. Pestki dyni, słonecznik czy konopie stosuje podczas sportowych zawodów spławikowych i tu doskonale wiem do czego służą i jakie rybki je lubią. A gdzie mugłbym tą make sojową kupić bo faktycznie by mnie taniej wyszło?(allegro odpada bo przesyłka dubluje koszty w tym wypadku) Lubie słuchać bo to najlepszy sposób zdobywania wiedzy, jeszcze jak ktoś chce się nią dzielić to jest mi szczególnie miło, bo w tych czasach za wiedzę się słono płaci ;-/ Dziękuje podpowiedzi i prosze o jakieś dalsze instrukcje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 A gdzie mugłbym tą make sojową kupić Tu http://www.agsol.pl/index.html jest bardzo tania,ale 25 kg chyba najmniej i musiałbyś się z nimi skontaktować,gdzie w Twojej okolicy mają odbiorców i umówić odbiór.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Ale w lato nie grzejemy, zresztą ten piec jest nie czynny.Chodzi mi o wilgoć, to może pomieszczenie gospodarcze, gdzie mam wędki i mały warsztacik? Jak długo kuleczki mogą w takim stanie leżeć? To zależy jakie masz te pomieszczenia wilgotne i jaka tam temperatura panuje.. Z doświadczenia wiem, że nic tak kulką nie szkodzi jak wilgoć. Ja kulki robione bez konserwantów suszyłem i przechowywałem w kartonikach i papierowych torebkach nawet po 2-3 miesiące. Nie radzę pakować ich we folie, przy szczelnym pakowaniu w torebkę foliową jedna partia mi spleśniała. Podobno papier przepuszcza wilgoć. Dlatego warto zainwestować w konserwant, i wtedy można przechowywać w szczelnych torebkach czy pojemnikach bez obawy o zepsucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Mam konserwant. Czyli lepiej będzie je zakonserowować i do pojemnika po gruntownym wysuszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_barti_ Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 No, że lepiej dodać konserwantu to na pewno, ale o przechowywaniu kulek było już naprawdę sporo. Wystarczy poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Witam! Ja mam pytanie odnośnie kulek a mianowicie, nie mam problemu z przechowywaniem kulek na powietrzu, nic się z nimi nie dzieje, natomiast podczas robienia próby z jej rozpuszczaniem się w wodzie okazało się że się w ogóle nie rozpuszcza a jedynie robi miękka no i już po dwóch dniach woda jest zepsuta i i na pewno kulka tez! Chciałem zapytać czy jest to duża wada i co ewentualnie z tym zrobić, czy np konserwant też akurat do tego ma służyć? Wczesne psucie prawdopodobnie jest spowodowane mlekiem w proszku i rzecz jasna jajkami ale czy to nie za krótki okres? Co byście Panowie na to poradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BYAKUYA Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Podaj skład miksu, wtedy coś poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 mąka ziemniaczana 150 g kasza kukurydziana 250 g mąka sojowa 250 g konopie, mak, słonecznik, siemię, sezam, - wszystkiego po 25 gram czyli razem 125g kozieratka 25 g mleko w proszku 50g słodzik 25 tabletek kisiel owocowy 1 sztuka 10 jaj no i ostatnio nie dodałem oleju zw na to że miks tył dość wilgotny, także po odczekaniu jak poleżał w lodówce stał sie akuratni zapachowo i wizualnie kuleczki są ok nawet może więcej jak ok no i po wysuszeniu się trzymają nie psują się ale w wodzie juz po drugiej dobie woda jest zepsuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elton Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 Zmętnienie wody jest normalne i oznacza pracę kulki(rozpuszczanie i uwalnianie składników i aromatów) chyba, że wolałbyś takie gipsowe co leża kilka dni i nadal jak nowe.Ile gotujesz kulki od momentu wypłynięcia i jak długo suszysz (masz tu spore pole do eksperymentów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Od momentu wypłynięcia gotowały się miedzy 3-4 minuty, a odnośnie suszenia to nie było konkretnego czasu bo po wyjęciu na durszlak poleżały na nim aż odparowały. Potem na tekturę i były obracane i przesuwane po niej co jakiś czas, ale właściwie już tego samego dnia były jak kamień. Przechowuje je w pokoju bez żadnego opakowania ażeby sprawdzić jak się będą zachowywać i jak naranie mają się dobrze tzn ani specjalnie nie wywietrzały ani nie pleśnieją. I jedyne co mnie zmartwiło to ta woda podczas próby, nie dość że bardzo mętna, zapach średni to jeszcze bąble na powierzchni, coś w rodzaju niewielkiej pianki juz po drugiej dobie Żeby tylko w wodzie podczas nęcenia się kis nie zrobił bo karpie to tam długo potem się nie pojawią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 djpablox, kulki po ugotowaniu wrzuć do np podbieraka, worka karpiowego czy siatki na ryby i niech tak sobie wisi ok 3 dni, a pozniej w suche miejsce w jakims szczelnym opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Co do wyschnięcia to istne kamyczki się zrobiły ale wiertełkiem ładnie się je dziurawi, bo już oczywiście musiałem popróbować zakładanie na włos na sucho, także w środku tez są suchutkie. A co do tego szczelnego opakowania to jakiś woreczek foliowy czy raczej torebka papierowa? Np znajomy je jeszcze do zamrażarki wkłada i tak przechowuje, ale u mnie trochę mały zamrażalnik jest także nie wiem co robić??? Na razie zrobiłem niewielką ilość także próbuje i nawet jak sie zepsuje to nie będzie mi zbyt żal a wolałbym tego w późniejszym okresie uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 mąka ziemniaczana 150 gkasza kukurydziana 250 g mąka sojowa 250 g konopie, mak, słonecznik, siemię, sezam, - wszystkiego po 25 gram czyli razem 125g kozieratka 25 g mleko w proszku 50g słodzik 25 tabletek kisiel owocowy 1 sztuka Po co ci ten kisiel to nie wiem ,przecież kisiel to nic innego jak mąka ziemniaczana ,zapachu ci też nie da.Co do mętnienia wody to normalka ale po 3 dniach a kulki wrzucasz na test szklanko-wy jak są wysuszone nie od razu po ugotowaniu,najlepiej suszyć na kaloryferze tak ze 3dni i sa dobre. Ideałem jest kulka która w teście w szklance sie minimalnie "łuszczy" i po 3 dniach wypłynie na powierzchnie ,ale mi nigdy sie nie udało tego osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 5 Marca 2010 Share Napisano 5 Marca 2010 Z tym kisielem to chyba faktycznie niepotrzebny był, ale na moje wytłumaczenie mogę powiedzieć że wydawało mi się ze troszkę kolor od niego przejmie i choćby troszkę zapach a tak poza tym to faktycznie nic to nie wniosło Chciałem jeszcze zapytać o opakowanie do przechowywania, czy papierowe żeby był ewentualny przewiew i odpływ wilgoci, czy raczej szczelna torba foliowa, a może w skrzynce jak niektórzy składują, czy w końcu do zamrażalnika? Interesuje mnie przede wszystkim co Panowie stosujecie bo to co sprawdzone na pewno się dobrze spisuje Za wszystkie rady serdecznie dziękuje i pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 djpablox, Ja póki co robie świerzaki - max kilka dni przed łowieniem i jeśli nie potrzebujesz wiekszych ilości to to jest najlepszym rozwiazaniem. Jesli chcesz wcześniej to już bym poszedł w strone konserwanta, choc są 3 sposoby przechowywania nie konserwowanych kulek: - zasypanie solą - mrożenie - suszenie na kamień Może twoje kulki np beda plywac po wysuszeniu na kamien ? musisz sprobowac co dla niech najepsze .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 6 Marca 2010 Share Napisano 6 Marca 2010 djpablox, Twój przepis posiada dużo białka roślinnego ,nie ma białka zwierzęcego ,powinieneś jednak dodać kulki mogą być mało atrakcyjne . Co do przechowywania kulek to mam jedno zdanie ,tylko jako takie zabezpieczenie będzie jak zamrozisz. Wszelkie inne sposoby nie dają gwarancji że kulki sie nie popsuja.mam parę kilo kulek od jesieni własne zostawione właśnie na eksperyment ,wysuszone na kamień ,bez oznak zepsucia ,z niezłym jeszcze zapachem ,czyli wyglądają na nie zepsute a jednak już wiem że sie nie nadają ,wystarczyło spróbować jak smakują. Wiem że Wojtek jakoś wekował kulki w słoikach ale ja tego nie praktykowałem ,wiec nie wiem pytajcie Wojtka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.