maniek Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 Możesz napisać czy miał jakieś efekty łowiąc lub nęcąc takimi kulkami? Będę próbował nęcić i łowić zarówno szprotkowymi jak i kulkami z mączkami a co wam przyniosło lepsze efekty? Efekty jakieś były ,ale nic konkret ci nie napisze ,bo jak zaczął wygrywać jakieś tam zawody to nasze drogi sie rozeszły.Mógłbyś polecić jakiegoś producenta, ile procentowo powinna stanowić mączka całości suchego miksu? I tu będę miał problem ,bo nie stosuje zbyt często nie mam rozeznania w firmach.U mnie śmierdziuchy nie" idą",czasami robię mieszanki owocowo-śmierdziel ale to wybitnie pod leszcze .Staram się mielić dość dokładnie, żeby uniknąć nieprzyjemności przy rolowaniu. Birdfooda nie możesz mielić na pył ,bo nie o to chodzi ,przynajmniej ja mam taką filozofie "gluta"z kulki to każdy potrafi zrobić sek w tym że kulka ma pracować co najmniej 48godz.po 72 godz ma sie "zagazować" i wypłynąć na powierzchnie i ewentualnie kaczki maja zrobić porządek. Co prawda to jest ideał kulki ale nie zawsze osiągalny w domowej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 maniek, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 oszołom87, ile potrzebujesz mączki rybnej , jeśli min. woreczek ok.50kg to mam namiar, cena ok.3 zł/kg. Mączki rybnej może być nawet ponad 30% w miksie kosztem m. pszennej i ziarek Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oszolom87 Napisano 3 Stycznia 2011 Share Napisano 3 Stycznia 2011 diaflex, łojej musiałbym mieszkać gdzieś nad Ordą żeby mieć taki przemiał Łowię tylko na jeziorach pzw w okręgu gdańskim co za tym idzie ilość karpia nie powala na kolana zresztą jak innej ryby również. 50 kg miałbym na kilka lat ale (chyba bo nie wiem) to ma jakiś termin przydatności? Zdecydowanie będę szukał czegoś w znacznie mniejszym opakowaniu ale mimo wszystko dziękuje za zainteresowanie. Pewnie jak zacznę kulać na wiosnę, będę was dalej nękał niejednym pytaniem w temacie kulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 A kupujecie gotowane miksy jakiś firm? Jak tak to jakie się wam sprawdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 A kupujecie gotowane miksy jakiś firm? Gotowane ? Chyba chodzi Ci o gotowe Z JetFish'a: -BioSquid (drogi ale bardzo skuteczny - na śmierdząco ale i przełamany np. brzoskwinią) -Supra Fish (tania ale po odpowiednim doprawieniu też bardzo skuteczna mieszanka) -Żółty Impuls (też w miarę tani i dobry mix, używamy głównie na słodko w rozmiarze 20mm i podwieszamy śmierdzącym 16mm pop-up'em - fajnie się to sprawdzało na mulistym dnie) Kolega używa też mixów Devil Baits i podobno też są ciekawe dlatego w tym sezonie na pewno coś wypróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Kolega używa też mixów Devil Baits Z jakimi skutkami? Bo mi się sprawdziły kuli Devil Baits ale kupowałem gotowce Ale w tym roku chcę trochę pokulać,właśnie z gotowych mixów i będą to mixy z Jet Fish bo kupiłem je poprzedniej wiosny,ale brakowało czasu na kulanie Tak sobie leżą i czekają na kolejną wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Z jakimi skutkami? Pisząc że też są ciekawe miałem na myśli że z dobrymi skutkami Dzwoniłem do niego pzred chwilą i powiedział że testował kilka mixów a najlepiej mu sie sprawdzały: -Tuńczykowy gulasz podlany aminoliquidem "gulasz mirabelka" (kupilem na targach bo pachnie zabójczo ten Aminoliquid) -Sea + aminoliquid TROPIC (wąchałem na targach - masakra zapach, kupiłem 2 butle ) -Kilka amurów padło na Devill Marry zrobione na słodko - brzoskwinia, ananas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Oczywiście mi chodziło o gotowe kulki a nie gotowane A miałbym parę pytań na temat zapachów CDB. Jaki to jest zapach: 007 + Robin Red? Domyslam się że Robin Red to czerwone przyprawy są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 A miałbym parę pytań na temat zapachów CDB. Jaki to jest zapach: 007 + Robin Red? Domyslam się że Robin Red to czerwone przyprawy są? Robin Red to tak jak mówisz - czerwone przyprawy a to 007 to coś mi się wydaje że jakaś ich "sekret" który raczej ma być chwytem marketingowym niż tajną recepturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slowik Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 a to 007 To ich specjalny zapach i smak,tzw James Bond 007 Ale mi się on wcale nie sprawdził,ani brania Lepiej mi się sprawdziła enzymowana wątroba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 No już nie ma hehe Dzięki za podpowiedzi A na jaki smak byście się skusili z Jet Fish lub CDB jak na moim łowisku sprawdziły się do tej pory smaki takie jak: Natural Baits czarnaporzeczka-ryba i krewetka-truskawka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamionki Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 W związku z tym,że planuje w tym sezonie spróbować swoich sił w karpiowaniu,a co za tym idzie i kulaniu własnych kulek mam pytanie do bardziej doświadczonych. Z tego co wyczytałem to kulki lepiej gotować na parze.A czy ktoś z kolegów próbował kulki podawać obróbce w piecu konwekcyjnym na programie gotowania?Jakie są wtedy "starty"w zapachu? A drugie pytanko odnośnie mixu i prośba o opinie i ewentualne sugestie na temat zmian. Propozycja 1. 30dkg mąka sojowa 30dkg mąka kukurydziana 10dkg kasza kukurydziana 10dkg mąka ziemniaczana 10dkg konopie mielone 10dkg mleko w proszku około 10 jaj,olej 2-3 łyżki,aromat owocowy(truskawka,banan,ananas,wanilia) Propozycja 2. 20% mączka rybna 20% mąka kukurydziana 15% kasza manna 10% mąka ziemniaczana 15% pokarm dla psów 10%kasza kukurydziana 10% konopie mielone aromat typu "śmierdziuch" jaja,olej 1-2łyżki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Do tej pory kupowałem kulki ale teraz postanowiłem je po raz pierwszy sam wykonać Wymyśliłem taki przepis: 30% Zanęta truskawkowa 20% Mąka kukurydziana 20% Mąka pszenna 20% Otręby pszenne 10% Cukier Wpadłem na pomysł zastosowania zanęty ponieważ zanęta (np. Stil Truskawka) zawiera barwniki, aromaty itp. Na początku zamierzałem po prostu wbić jaja w zanęte i gotowe Ale obawiam się że kulki mogą się rozpadać więc zmieniłem przepis Jeżeli ktoś już próbował stosować zanęte jako składnik kulek to chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawdziło. Planuję je suszyć na papierowych ręcznikach przez 24h następnie w plastikowe wiaderko i do zamrażarki, tak chyba będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Arek0402, Nie mogę teraz odnaleźć, ale chyba nawet w tym temacie ktoś pisał że z gotowej zanęty bodajże: 3 kg zanęty i 2 kg kaszy manny. Olej i jajka pewnie jak w standardowej. Musisz tu poszukać. Sam się przymierzam do zrobienia kulek w tym sezonie ale z tych wszystkich przepisów na miksy bazowe nie wiem który wybrać bo jak jeden składnik mam to drugiego już nie Nie bardzo wiem czym zastąpić np. mąkę sojową, mączkę rybną lub kostną (u mnie w wędkarskim nie ma tych rzeczy), a już nawet roller wymyśliłem jak samemu zrobić żeby kasy nie stracić na darmo jak mi się przygoda z kulaniem nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Ja też nic nie mogę znaleźć w tym temacie ani wogóle na tym forum o kulkach z zanęty Czyli zanęta z kaszą manną 1:1 będzie ok ? Czy lepiej z mąką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Znalazłem to o co pytasz. Nieco się pomyliłem jednak stosunek (jak pisał Maniek w tamtym temacie) 3 kg zanęty i 1 kg kaszy manny czyli 3 : 1 (nie 1 : 1 jak piszesz) Zresztą zobacz sobie w temacie Mańka "kulki karpiowe domowym sposobem" TUTAJ PS. Jak już poruszyłem temat kulek to się spytam: czy słodzik płynny mogę zastąpić glukozą w proszku? Jeżeli tak ile jej dać 20 g na 3 kg będzie dobrze?? czy raczej rozpuścić ją np w 20 ml wody i do jajek dać?? czy mączkę rybną można zastąpić psim żarciem? jeżeli nie to czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 czy mączkę rybną można zastąpić psim żarciem? Mozna ,wybierz tylko z dużą ilością "mięska"i najlepiej dla juniora.Nie przesadź z proporcją max 20% .czy słodzik płynny mogę zastąpić glukozą w proszku? Jeżeli tak ile jej dać 20 g na 3 kg będzie dobrze? Glukozę możesz zastosować tylko pamiętaj że poddana obróbce termicznej [gotowanie] część ci sie zneutralizuje czyli trzeba zwiększyć dawkę ,ale taniej wychodzi słodzik magda ,wpisz w goglarke i masz Poziom słodzika w mix-ie to już inna sprawa ,to zależy od składu mixu ale tez co chcemy uzyskać.np czy tylko neutralizujemy gorzki smak czy też nadajemy smak słodki kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Dzięki Maniek. Zatem taki miks planuje stworzyć ale dopiero zacznę działać po świętach. Zrobię prawdopodobnie 5 kg mixu, z którego potem po kilogramie albo mniej będę odważał i gotował kulki w miarę potrzeb. 1 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg mąki ziemniaczanej 1 kg mąki sojowej 1 kg kaszy kukurydzianej 0,5 kg mielonego psiego żarcia junior 0,5 kg mleka w proszku 0,20 kg konopi 0,30 gram mielonych ziaren (w tym około 0,20 mielonych ziaren kukurydzy) Kulki mają mieć smak/zapach kukurydzy, lub wanilii dlatego w zależności jakie będę chciał zrobić dodam do składników płynnych albo trochę boostera kukurydza/ albo wanilia i słodziku "magda" dla zrównoważenia goryczki. A ile tego dam to jeszcze doczytam. Ewentualnie jak ktoś wie to jak dam 40 ml boostera na kg mixu to 20 ml słodzika będzie dobrze czy za dużo I nadaje się taki miks na początek? (Większość składników pochodzi z miksu Mańka który gdzieś tu znalazłem), zamieniona mąka rybna psim żarciem, i odwrotne proporcje w konopi i ziarnach bo chce żeby bardziej smak i zapach kuku było czuć, bo takie mi się sprawdzają na łowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wozwierz Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 zrezygnuj z calych konopii, dodaj mielone i prażone, dodatek mielonych ziaren nie jest po to , żeby był zapach tylko żeby kulka zaczeła szybciej pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek_mar Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 no mielone miały być od początku, nie dopisałem ale konopie i część kukurydzy zmielę trochę mniej aby większe cząstki pęczniały w wodzie co też da lepszą pracę kulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonski_dm Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 zna ktoś jakis fajny i nie drogi przepis na na kulki? smierdziela i owocową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbalub Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 A co byscie dodali zmienili w tym miksie??mam zamiar nie dodawac aromatow tylko przed mrozeniem i dzien przed zasiadka zalac boosterem... mielony frolic 15% Zmielony pelet dla jesiotrow(rybny tonacy) 25% maka sojowa25% maka kukurydzinan20% nasionna dla kanarkow10% maka pszenna 5% olej i jajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbalub Napisano 11 Lutego 2013 Share Napisano 11 Lutego 2013 Nie wiem czy wogole ktoś jeszcze odwiedza ten temat...chciabym ukulac sobie na wiosne kuleczki o zapachu krewetki i prosilbym o ocenę miksu co byście dodali ewentualnie zmienili??? oto miks: 0,5kg m.sojowa 0,5kg mąka kuku 0,5kg mleka w proszku 0,5kg m. rybna w tym z 200gram krewetkowej 200g mielone konopie 300g miks do metody traper kałamarnica osmiornica paczka dafni i gammarusa/ garść ziaren dla kanarkow miod+ olej + przyprawy najbardziej chcialbym dodac takie przyprawy które przyspieszają trawienie myślałem nad kozieradką co sadzicie o tym przepisie??jest sens dodawania tego miksu do metody?? i nie za duzo mleka w proszku??nie wplynie to na spucie sie kulek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
loloxl Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Słuchajcie, może to trochę głupie, ale od niedawna przesiadłem się na kulki i trochę nurtuje mnie ta przynęta. Wiem, że jest to przynęta skierowana głównie do kolegów polujących na karpie, ale z tego co czytałem, w zależności od odpowiedniego doboru kulek mozna równie dobrze łowić leszcze, liny, sumy itd. Teraz moje pytanie, trochę z anatomii / biologii ryb: "Jakie wielkości kulek i jaki sposób łączenia smaków dla odpowiednich gatunków ryb" - rozmawiamy o warunkach utopijnych, znormalizowanych dla idealnych warunków na łowisku, bo i tak dobrze wiemy, że w zależności od miejsca skuteczne mogą okazywać się inne łączenia. Proponuje z tego zrobić poradnik dla początkujących wędkarzy, w którym starsi doświadczeniem koledzy mogliby wprowadzać brać po kiju w annały tej metody połowu, bo jest to naprawdę ciekawa odskocznia od wszelkiej maści robaczków i innych klasycznych przynęt. np. I. 1. Gatunek ryby: Leszcz 2. Kulka/kulki (smak, typ, rozmiar, łączenie smaków): (strzelam, czysto teoretycznie) 1 kulka, aromat waniliwoy, rozmiar do 16 mm, ze względu na mały otwór gębowy, kształt kulisty. Po zebraniu dużej liczby informacji, zobowiązuje się zebrać to w jeden poradnik i przedstawię administracji strony, może przyda się do jakiegoś poradnika. Wzór: Gatunek ryby: ........................... Kulka/kulki: a) rozmiar:.......................... smak: .......................... c) uwagi opcjonalne (kształt, łączenie z innymi przynętami itp):........................... P.S. Podkreślam, że rozmawiamy o gatunkach utopijnych, idealnych i identycznych na wszystkich zbiornikach wiem, że nierealne, ale zakładam, że odpowiednie gatunki ryb, mają swoje charakterystyczne upodobania, powtarzające się u większości przedstawicieli danego gatunku. Co sądzicie o takim poradniku? Jeżeli każdy z nas podzieli się swoim doświadczeniem, to może z tego wyjść bardzo ciekawa pozycja - pigułka dla początkujących (a wiekszości starszym kolegom, też na pewno przyda się odkurzyć nieco swoją wiedzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.