djpablox Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 No to ja faktycznie będę robił mniejsze ilości i ewentualnie część mroził ale myślę że samo wykonanie nie zajmuje tak dużo czasu żeby nie było możliwości robić ich z niedużym wyprzedzeniem. A co do dodatku mięsnego to mam to w planie ale myślałem czy okresowo tego nie robić tzn dodawać niewielki dodatek na wiosnę i w jesieni a całkiem latem bez dodatku mięsnego, bo chyba każdy podczas upałów ma awersje do ciężkich posiłków I tu moje kolejne pytanie, czy taka modyfikacja nie zniweczy wysiłku związanego z nęceniem? Czy takie modyfikacje trzeba robić bardzo stopniowo? Co do dodatku to myślałem że docelowo było by to około 50g na kilogram ale jeszcze nie wiem precyzyjnie czego, zastanawiałem się nad czymś z małży ale muszę się rozejrzeć co jest dostępne Poproszę o jakieś dalsze podpowiedzi! Dziękuje za wcześniejsze i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Zaraz po przeczytaniu postow maniek, i dudi zaniepokojony zagladnolem do mojego arsenalu ktore trzymam w orginalnych pojemnikach i w szafkach,ku mojemu zadowoleniu nic nie stracily na zapachu i smaku,oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Miro1956, firmówki maja taki poziom konserwantów że poleżą ze 3 lata bez obaw Co do dodatku to myślałem że docelowo było by to około 50g na kilogram ale jeszcze nie wiem precyzyjnie czego,Jeśli wysokobiałkowe maczki mięsno-kostne to poziom nawet do 100g . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1956 Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 maniek, nie trza bylo tak odrazu to bys mnie na stresy nie narazal powyzszymi postami SEZON CORAZ BLIZEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 To może spróbuje nawet 100g, a jak było byłoby lepiej stopniowo zwiększać tę ilość sukcesywnie jak będzie się coraz zimniej robiło czy niema to znaczenia i przeskok tez może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 A ja w temacie suszenia kulek po ugotowaniu. Są takie elektryczne suszarki do grzybów czy tam innych owoców -przykłady:suszarki do owoców czy byłby to dobry sposób do wysuszenia ich ,czy też np.za szybko by schły i mogły by popękać moze ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Dają radę,doba w suszarce i są ok.Sam tak robię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 Szykuje się do produkcji kulek mam taki o to mix: -Mąka sojowa - 1kg -Mąka kukurydziana - 1kg -Kasza kukurydziana - 1kg -Mleko w proszku - 0.5kg -Mąka ziemniaczana - 0.5kg -Zmielone psie jedzenie - 3 "garście" -Konopie ~ 0.3kg -Birdfood Kanar ~ 0.2kg -Cukier puder - 0.25kg Mam zamiar robić na raz kulki z ok 1.5kg mixu tak zeby to wyrobic na 3 razy. Jak tutaj widzicie proporcje jaja/olej ? Kulki będą o smaku truskawkowym, intensywnosc nęcenia to ok 1kg kulasków dziennie + ok 8kg gotowanej mieszanki ziaren również na dobe: Kukurydza - 4kg Groch - 1.5kg Łubin - 1.5kg Konopie - 1.5kg Miejsce nęcenia Odra, czas ok. 2tygodnie tak zeby miejsce bylo gotowe na majówke. Jedziemy we dwójke każdy po feederze + karpiówka. Prosze o jakieś wskazówki odnośnie dalszej produkcji kulasków ew. innych spraw z nimi związanych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diaflex Napisano 8 Kwietnia 2010 Share Napisano 8 Kwietnia 2010 OLeju 20-40 mll/kg miksu, a jajek ile?, to już jest zagadka. Ja mieszam 12 jaj średnich z dodatkami płynnymi i innymi i do tego przeważnie wchodzi 1kg miksu około, raz zostanie lyżka,drugi trzeba dodać łyżkę.Musisz sam się wstrzelić w tę ilość,bo ciasto ma być jak plastelina. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 Druga partia "kulek" gotowa, pierwsza już w zamrażarce, jeszcze dwie i można jechać nęcić Roller odbiore dopiero jutro dlatego kulki kulałem deską po kilka sztuk na raz wiec nie są okrągłe ale przecież nie o to w tym chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buthidae Napisano 13 Kwietnia 2010 Share Napisano 13 Kwietnia 2010 A czy wczesna wiosna (czyt. obecny okres) to dobry czas do necenia i lowienia na kulki o slodkim smaku i zapachu? W tym sezonie chce wyprobowac na moim lowisku scopex, jednak nie wiem czy to jeszcze nie za wczesnie? I dodatkowe pytanie Czy bede mogl polaczyc kulki scopex z smierdzielami i do tego kukurydza? Bo takie mam pierwotne plany na wiosne tego roku;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 witam. co myślicie o takim przepisie nna kulki: czy dodawac do tego pokarm dla rybek aby sie lepiej kulki rozlatywały ? 0,5kg mąki pszennej 0,5kg mąki kukurydzianej 0,5kg mleka w proszku 0,25kg cukru 5 jajek 2 łyżki miodu jedna fiolka anyżu barwnik żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek z Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Dorzuć jeszcze 0,5kg kaszki kukurydzianej,0,5kgmąki sojowej i paczkę żarcia dla kanarków zamiast anyżu wanilia jeśli to nad zalew...jeśli mogę coś zasugerować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bronek Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Dorzuć jeszcze 0,5kg kaszki kukurydzianej,0,5kgmąki sojowej i paczkę żarcia dla kanarków zamiast anyżu wanilia jeśli to nad zalew...jeśli mogę coś zasugerować ok tak zrobie. a to nad zalew o wynikach poinformuje . dzieki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 A ja mam pytanie co do zanęty gdy na "haku" jest kulka. Dziś usłyszałem że stosowanie zanęty gdy na włosie jest kulka lub pellet jest nie wskazane i żeby zamiast zanęty na karpia stosować do nęcenia pelletu lub kulek. Co o tym sądzicie ? Ja karpie próbuję łowić dopiero od roku, przedtem łowiłem na spławik, feedera lub spinning więc o wędkarstwie karpiowym dużego pojęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 Jak chcesz połowić z marszu na zbiorniku na którym ryby znają już kulki to najlepsze jest nęcenie punktowe. Jeśli nie posiadasz jeszcze sprzętu i umiejętności aby podać zanętę (kulki i pellet) w miejsce w którym znajdują się zestawy, to najlepiej zastosować siatki pva lub woreczki w których możesz podać zadipowaną przynętę. Wsypujesz co chcesz do worka- mocujesz przy haczyku i do wody. Trzeba tylko uważać żeby cie przekroczyć cw wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 26 Maja 2010 Share Napisano 26 Maja 2010 najlepiej zastosować siatki pva lub woreczki Ale ja stosuję worki PVA, moje pytanie nie dotyczy sposobu w jaki podawana jest zanęta tylko co ma wchodzić w jej skład. Chodzi mi o to czy nęcenie zanętą (chodzi mi o taką gotową np. Traper, Still) ma sens bo słyszałem że kulki + zanęta = "zbyt duże zamieszanie w wodzie" ale nie jestem przekonany czy to prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Arek0402, jak najbardziej mozesz uzywac sypiej zanety. Wystarczy ze wejdziesz na jaka kolwiek stronę firm karpiowych i zoabcz ile mają w ofercie Method mixów, Stick Mixów itd. Poczytaj takę o tzw "METODZIE", która własnie polega na neceniu punktowo sypką zanęta. Oczywiście u mnie to ma się w ten sposób iz metody nie używam. Dlaczego ?... bo głównie siadają małe karpie a mnie jak wiadomo takie nie interesują Ale oczywiście jej skutecznośc zależy od specyfiki łowiska i jeśli nie miałeś możliwości nęcenia wcześniej to jest to dobre rozwiązanie. Samej sypkiej zanęty używam także do necenia, ale głównie na łowiskach specalnych/ zawodach, gdzie nie mam tygodnia na nęcenia ale ryby musze zwabić w kilka godzin. Także sypką zanęta możesz sklejać swoją zanęte partykularną i robic z niej kule, a co za tym idzie podawać wygodniej, a często i dalej (PET). Próbuj i łów i oczywiście daruj życie miśkom zebyś za rok łowił jeszcze większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grud84 Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Witam:) Czy jest sens dodania konserwantu do kulek, jeżeli chce je robić w piątek, a od przyszłej środy do niedzieli używać? Drugie pytanko - czy warto suszyć kulki w suszarce na grzyby przez 24 godz, żeby od niedzieli rano zacząć je lekko dipować? Średnica kulek to 20mm i posłużą one do nęcenia z wywózki + mocniej zadipowane na hak. Dziękuje i Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 oczywiście daruj życie miśkom zebyś za rok łowił jeszcze większe Łowię już kilka lat i jeszcze żadnej ryby nie zabiłem. Może trochę nie na temat ale strasznie irytują mnie ludzie którzy nawet niewymiarowym nie przepuszczą Dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Arek0402, to sie chwali tak 3maj. Grud84, tu niestety zależy od użytych produktów, nie znam sie az na tyle żeby ci powiedzieć jak długo jakie produkty, ale np mleko w proszku i produkty pochodzenia mlecznego będą dość szybko się psuły. Ja nie lubie uzywać konserwantu, ale też nie lubie łowić na mocno wysuszone kulki a takie niestety bedą jeśli chcesz być pewien że będą sie nadawały tydzień póżniej. Jesli chcesz być pewien to daj konserwant ale na taki okres to daj mniejszą dawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SQra Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Jedni twierdzą że konserwat obniża skuteczność inni że nie... Ja kulki po ugotowaniu susze 2 godziny i ładuje w zamrażarke - kiedyś zabraliśmy takie mrożone przez 3 tygodnie kulki na wypad 3 dniowy (ok 10 kg) i do ostatniego dnia nie przejawialy oznak zepsucia - kulki byly na albuminie z odrobina jajek i na 10kg mixu poszlo ok 0.75kg mleka w proszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Czy jest sens dodania konserwantu do kulek, jeżeli chce je robić w piątek, a od przyszłej środy do niedzieli używać?Nie nie ma sensu ,ale jak nie wysuszysz to beda szybciej sie psuły.Suszenie to forma [nie tylko] konserwacji np kulki nie suszone i bez konserwantu wytrzymają 7-10 dni ,kulki wysuszone bez konserwantu wytrzymają 14-20 dni ,oczywiście w dużej mierze zależy od składu mixu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grud84 Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 Dziękuje za wszystkie sugestie! Poniżej mix z którego będę kulał kuleczki;): 0,2kg mąki sojowej 0,2kg mąki kukurydzianej 0,2kg mieszanki rybnej 0,2kg kaszy kukurydzianej 0,16g mleka w proszku 0,1kg mączki rybnej 0,1kg mąki pszennej 0,06kg konopi mielonych prażonych 0,06kg mieszanka makuchów trochę murzynka - nie wiem ile wagowo.. betaina i barwnik - zgodnie z opakowaniami Jeśli chodzi o składniki płynne to: olej łososiowy, flavour muszla i ochotka i/lub konserwant.. plus jajka oczywiście;) Kolega stosuje z powodzeniem ten mix do śmierdziuchów tylko w dużo większych ilościach, także mam nadzieje, że wszystko wyjdzie tak jak wyjść powinno;) Co do mrożenia czy trzymania kulek w lodówce to ja nie mam niestety takiej możliwości. Dlatego dla pewności wolę suszyć kulki w suszarce do grzybów. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek0402 Napisano 27 Maja 2010 Share Napisano 27 Maja 2010 A ile są w stanie wytrzymać kulki pop-up Tandem Baits ? Na opakowaniu nie ma daty ani żadnej informacji co do ich trwałości. Kulki Jaxon'a (nie polecam) mają 12 miesięcy ale Tandem Baits podobno robi je z naturalnych składników (w co wątpię) więc pewnie ich trwałość jest mniejsza pytanie tylko o ile mniejsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.