konktenbit Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Nie zajmuję się łapaniem tą metodą, ale zawsze mnie zastanawiało dlaczego kulki a nie np wałeczki (właśnie odcięte z uformowanego w długi wałek ciasta) ?? Czy dla karpi to ma jakieś znaczenie, czy dla karpiarzy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 ale zawsze mnie zastanawiało dlaczego kulki a nie np wałeczki dlatego że kształt kuli jest bardziej aerodynamiczy, i ten kształt bardzo pomaga np. przy nęceniu procą, poza tym jeśli ktoś ma roller to co mu szkodzi kulaski kulać, druga sprawa że karpiowi wsio jedno czy kwadratowe kulki czy okrągłe kwadraty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 Czy dla karpi to ma jakieś znaczenie, czy dla karpiarzy??Ani karpiom ani wędkarzom nie sprawia to różnicy [ale są wyjątki] jedynie tylko producentom kulek ,zmiana lini produkcyjnej kosztuje no nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 maniek, oni nie muszą zmieniać linii produkcyjnej ponieważ maja w swoim arsenale sprzęt tak jak i do produkcji kulek jak i peletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 13 Marca 2007 Share Napisano 13 Marca 2007 ten kształt bardzo pomaga np. przy nęceniu procą I cobrą też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Chce się zabrać za zrobienie kulek BASE MIX 1. Mielone kiełże 50g 2. Mąka pszenna 200g 3. Mąka kukurydziana 250g 4. Mąka sojowa 250g 5. Mleko w proszku odtłuszczone 100g 6. Mielony Birdfood 150g wg tego o to przepisu. Mam wszystko za wyjątkiem mąki sojowej! Czy moge ją czymś zastąpić lub jakoś zmodyfikować przepis? Pytanie nr 2 jakiś przepis z użyciem karmy dla psów (najlepiej przy użyciu częsci składników wymienionych wyżej) - bo jej mi nie brakuje i pytanie jakie atraktory do takich kulek ?? przecież truskawka chyba nie za bardzo będzie pasowała - czy może się myle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 pyt. 1 http://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=16599&pro=106763 tu możesz kupić możesz też kupić zwykłą soję w sklepie z ziarnami i ja zmielić w młynku do kawy pyt 2. nie mam pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Marca 2007 Share Napisano 14 Marca 2007 Mielone kiełże 50g Bardzo dobre zwłaszcza wiosną.Mąka pszenna 200g Zaniechaj dobrze radze,zamiast daj mąki ziemniaczanejMąka kukurydziana 250g dobrze bo to standardMąka sojowa 250g Raczej powinna być jak nie pełno tłusta to odtłuszczona ,czasami nie miel soij w mlynku to zły pomysł Mleko w proszku odtłuszczone 100g .Dobre ,moze być .Mielony Birdfood 150g Za dużo ,bo ci kulki będą się rozpadać max 3%w stosunku do całosci.Olej może być spożywczy ale naj to rybny ok 2 łyżki stołowe na 1 kilko mix ,pamiętaj o słodziku tylko takim do gotowania.A reszta to pestka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 ja wczoraj kupiłem 1kg mąki sojowej odtłuszczonej z TB za 8pln, w sklepach ze zdrową żywnością idzie kupić 0,5kg za 6pln, z kiełżami nie przesadzaj bo ci wyjdą pływające, no chyba że o takie ci chodzi co do karmy dla psów to wybierz tylko taką która nie zawiera w sobie miękkich części, ponieważ nie zmielisz tego dziadostwa co do zapachu to o tej porze to przede wszystkim śmierdziele np. ryba, krab, małża, itd. życzę miłego kulania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Mielony Birdfood 150g Za dużo ,bo ci kulki będą się rozpadać max 3%w stosunku do całosci. No to powiedzmy że dam 50g na kilo - i którego składnika wtedy dać więcej ?? co do zapachu to o tej porze to przede wszystkim śmierdziele np. ryba, krab, małża, itd.życzę miłego kulania Wiem. będe dipował je w Dipie Wątroba - myśle że będzie dośc dobre - no i dzieki ,pamiętaj o słodziku tylko takim do gotowania a właśnie dlaczego słodzik ?? a nie cukier ?? i to ma być w płynie czy taki słodzik w tabletkach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 ja wczoraj kupiłem 1kg mąki sojowej odtłuszczonej z TB za 8pln, Najlepiej opłaca się kupić opakowanie 5kg kosztuje 35pln ,w wiadomym sklepie.Jeśli natomiast chcesz dodać karme dla psów to najlepiej dla szczeniaków jest więcej białka i witamin ,ale jak niema to trudno ,tylko pamiętaj nie więcej jak max 20%do całości tylko zmielonej oczywiście.Co do zapachu to niema jednoznacznej odpowiedzi mogą to być też i owocówki wszystko zależy od zbiornika.Pamiętaj też że kilo kulek nie rozwiąże sprawy nęcenia i przygotowania miejscówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Wiem. będe dipował je w Dipie Wątroba mi chodziło jaki aromat dasz do mixu, a dipować to sobie możesz już nad wodą w wiadomym sklepie. he, he, u nas takiego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 No to powiedzmy że dam 50g na kilo - i którego składnika wtedy dać więcejBirdfood dodawany jest w zasadzie w jednym celu ,ma uskutecznić prace kulki ,czyli kulka w wodzie pęcznieje i większe drobiny ptasiego pokarmu odpadają od kulki co powoduje wydobywanie się zapachu z środka kulki ,oczywiście dzieje się to pomału,zamięnikiem tanim i dobrym jest kasza kukurydziana grubo zmielona,i możesz śmiało zastąpić brakującą ci proporcje.Dlaczego słodzik ,robiłem próby i z cukrem owszem ale wyszła makabra ciasto praktycznie nie do rolowania jest jak rozwolnienie .Słodzika używaj tylko w płynie ,w drazetkach trudno rozpuścić w jajkach i nie wiadomo ile go dawać ,bo raz jest słodkie innym razem nie.Ja slodzika używam 25g wpłynie Albo TB albo kupuje w Kauflandzie słodzik "magda" taka nazwa koszt 7,5pln za 200ml jeśli dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 Dzieki rozjaśniliscie Pamiętaj też że kilo kulek nie rozwiąże sprawy nęcenia i przygotowania miejscówki. mi troszke umysł No wiem kilka kilo chce zrobić - ale z drugiej strony to nie Odra Tylko ten staw http://www.haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1183&postdays=0&postorder=asc&start=1275 Hmmm a tak pi x oko ile byc maniek nęcił powiedzmy pół na pół z kukurydzą gotowaną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 kilka kilo chce zrobić dudi, zacznij kulać bo do weekendu nie zdążysz, a jeszcze chcesz nęcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 dudi, zacznij kulać bo do weekendu nie zdążysz, a jeszcze chcesz nęcić Raz się tak z teściem zabraliśmy o 15 za kulki. Teściu jak coś zamierza robić to dużo Tak więc było tego ponad 10 kilo na sucho Skończyliśmy przed północą tylko dzięki temu, że moja małżonka wzięła się za gotowanie kulek Po drodze były problemy z wyrobieniem takiej dużej ilości ciasta (problemy z rolowaniem), szwankująca maszynka itp. itd. Powiem tylko, że od tego czasu nie robiliśmy kulek w domu (prawie rok będzie niedługo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andi64 Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 ja jak sie zabieram za kulanie to góra z 60dkg. ponieważ nikt mi nie pomaga, a i tak dzielę porcję wyrobionego ciasta na pół i jedną połówkę zawijam w folie spożywczą i do lodówki i z pierwszej części ciasta robię kulasy na gotowo, dopiero póżniej się biorę za drugą część ciasta w innym wypadku wałki za szybko schną i są problemy z rolowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 dudi, zacznij kulać bo do weekendu nie zdążysz, a jeszcze chcesz nęcić spoko Andi u mnie Cyprinusy jeszcze nie ruszyły na całego - więc od przyszłego tygodnia będe działał ostro - w póki co u mnie weeeknd czy nie to bez różnicy - wole łowić w tygodniu bo nie ma niedzielnych wędkarzy A własnie w weeked chce przygotować sobie pokulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudi Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 mi chodziło jaki aromat dasz do mixu, a dipować to sobie możesz już nad wodą planowałem zrobić kilka neutralnych i dipować je wątrobą.Właśnie narazie mam aromat wanillia i Scopex - i zastanawiam sie czy nęcąc scopexem jest sens łowić na wątrobe :/ Ale może jeden kij ze SCOPEXEM a drugi Wątróbka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Marca 2007 Share Napisano 15 Marca 2007 To od początku bo się nie wyrobie zaczynałem jak wy [no moze nie wszyscy] od mniejszych ilości i stopniowo doszłem do wprawy .Jak nailepiej zacząć ,od miksu ale nie mniej jak 5kg ,bo nie ma musu wszystkiego na raz zużyć a reszte spakować do szczelnego wiadra ,mimo wszystko ale przygotować i wymieszać sam mix to kłopot proponuje takie proporcje Mąka sojowa 1kg [zamienink moze być psie żarcie] Mąka kukurydziana1kg kasza kukurydziana1kg mąka ziemniaczana 0,5kg mleko w proszku 0,5kg ziarna mielone max 0,20kg mączka rybna max o,5kg kozieradka lub konopie max 0,30kg wszystko dokładnie wymieszac kilkakrotnie .Masz 5kg mixu z tego wyjdzie ci ok. 8kg kulek .Teraz kiedy chcesz odważasz sobie 1kg mixu dodajesz ok.8-10sz jaj + słodzik +olej wyrabiasz wszystko 15minut przerwy i kulasz kulki jak koniczysz kulać zaczynasz gotować wszystko trwa ok 1 godziny i masz 1,6 kg kulek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 A może robił ktoś kulki? Mam przepisy i się zastanawiam czy dam radę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Radę dałem, ale dłuuugo to zajęło. Chcę kupić Roller, tylko najpierw muszę wiedzieć jak zabarwić kulki domowym sposobem bez specjalnych barwników. Plakatówki albo coś innego? Czy w grę wchodzą tylko barwniki ze sklepu wędkarskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Wobler tylko poważnie powiec po co ci barwić kulasy ,firmu produkujące robią to pod klijęta ale jest to bajer i w domowym wyrobie jest to zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomczo Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam. Zgadzam się z tą opinią, że barwienie kulek jast zbyteczne. Ja od kilku lat robię kulki i są one w kolorze jasnym i mam na nie dobre efekty. Napewno ważniejsze jest systematyczne nęcenie i ilość wrzucanych kulek. Pozdrawiam i połamania kija na taaakim karpiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Ok nie wiedziałem jak będę robił różne smaki to będę barwił żeby rozpoznać smaki. dzięki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi