jmk81 Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 a ja mam pytanie. Kolega złapał nie dawno parę płoci po obraniu i wypatroszeniu włożył do lodówki i po jakimś czasie wylazło z jednej coś długiego (jak na płotkę) w kolorze białym i podobno sie wiło tzn jeszcze żyło. Co to może być?? Ryba wypatroszona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salem78 Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Witam ja ostatnio złapałem małą krasnopiórkę i miała ona czerwone oczy wyglądały jak by były przekrwione nadmienię ze w stawia, w którym ja złapałem łapałem karpie, które były chore na posocznice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garsija Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 jmk81, raczej na bank był to tasiemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 ale dziwi mnie że wyszło to to z wypatroszonej ryby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daniel zarzecki Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 do jmk81, z tego co zrozumiałem z Twojego opisu to to był tasiemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 może jajeczka złożył w miesie nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 no to w takim razie częsta przypadłość w Kamiennej. Dzięki chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 12 Lipca 2007 Share Napisano 12 Lipca 2007 Na Chańczy też dużo ryb ma tasiemca Niby nie groźne dla człowieka ale ja nie będe jadał ryb z chanczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszczcyc Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 cześć jedyny tasiemiec który mieszka sobie w rybkach, a od którego można się nabawić własnego lokatora posiada tylko i wyłącznie w POLSCE MIĘTUS ps. jak były czyszczone te ryby to mnie zastanawia !!!!!!!!!!!!!! a odpowiedź sama się nasówa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utopia Napisano 14 Lipca 2007 Share Napisano 14 Lipca 2007 Fakt, tasiemcem się nie zarazimy...Jednak na samą myśl człowieka odpycha ryba z nadętym bebechem no bo wiadomo o co chodzi, albo też przy obróbce okaże się ża nasza kolacja ma lokatora bleee No cóż ale z drugiej strony patrząc, to czy mamy pewność że rybka kupiona w sklepie była zupełnie zdrowa?? Przypadek z życia wzięty: pewien gość z tzw. rybaczówki opychał na lewo po wsiach rybki z tasiemcem (wyczyszczone) wszyscy wsuwali aż miło i to dlatego, że nie mieli zielonego pojęcia co owa sztuka miała we flakach. Osobiście wolę sobie sama złowić kolację, ewentualnie zamówić pizzę i walnąć okocimka z żalu braku brania. Nara Jeśli była jak piszesz z nadętym bebechem to bardziej obastawiał bym inna teorię niz lokator- sieci wyjęto z wody po czasie dłuższym niz 24H od zastawienia. wtedy zaczynają działać bakterie i dochodzi do rozkładu tkanek -znam rybaków którzyz powodu sztormu niemogli wyjąć sieci a gdy to zrobili starali się jaknajwiecej odzyskać robiac filety -choc mięso już samo odlaziło od osci......... a ja mam pytanie. Kolega złapał nie dawno parę płoci po obraniu i wypatroszeniu włożył do lodówki i po jakimś czasie wylazło z jednej coś długiego (jak na płotkę) w kolorze białym i podobno sie wiło tzn jeszcze żyło. Co to może być?? Ryba wypatroszona... raczej spytał bym się w jakim stanie kolega patroszył ryby - moze za dużo świerzego powietrza zaszkodziło tasiemiec żyje w przewodzie pokarmowym a nie w mięśniach ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmk81 Napisano 15 Lipca 2007 Share Napisano 15 Lipca 2007 tasiemiec żyje w przewodzie pokarmowym a nie w mięśniach ........... też to pamiętam z biologii i to mnie właśnie zdziwiło no ale ja nie wiem czy on tylko "łowił" ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 21 Sierpnia 2007 Share Napisano 21 Sierpnia 2007 http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=911d0961bc814ebd A co to za choroba?? Sorka za jakośc ale telefonem robione Tam gdzie łowiłem te płoteczki każda takie kropki miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 21 Sierpnia 2007 Share Napisano 21 Sierpnia 2007 A co to za choroba?? Sorka za jakośc ale telefonem robione Tam gdzie łowiłem te płoteczki każda takie kropki miała Nie jestem znawca ale z fotki wyglada to na CZERNIAWKE-chorobe wywolywana przez pasozyta. Jesli mimo to w gre wchodzi konsumpcja to podobno nie jest on(pasozyt)niebezpieczny dla czlowieka .Pozdro-Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damianxtx Napisano 22 Sierpnia 2007 Share Napisano 22 Sierpnia 2007 Do konsumpcji ich nie zamierzałem brac. Fotke zrobiłem z ciekawości jeszcze na mazurach bo na tym jeziorku każda ryba takie kropki miała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jancio Wodnik Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Witam wszystkich Mam takie pytanie czy jest ktoś w stanie powiedzieć co dolega tej rybie?? tutaj jest foteczka skrzeli (karp) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 czy jest ktoś w stanie powiedzieć co dolega tej rybie?? Pokrywa skrzelowa jej odstaje A tak serio , to wygląda mi to na przywry skrzelowe- pasożyty odżywiające się krwią i śluzem. W skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do uduszenia ryby- zniszczone skrzela nie są w stanie "wychwycić" z wody odpowiedniej ilości tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Pokrywa skrzelowa jej odstaje Nie no ubawiłem się A możesz mi powiedzieć jeżeli już jesteśmy przy chorobach, to jakiś tydizeń temu złowiłem pełnołuskiego, który nie miał części pokrywy skrzelowej(tej części która kolega "odgiął" na zdjęciu). Co mogło byc tego przyczyna? wada genetyczna, uszkodzenie mechaniczne, czy może jakies bakterie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek104 Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 wada genetyczna, uszkodzenie mechaniczne Oto możliwe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 najbardziej możliwe to uskodzenia mechaniczne, wszelakie choroby skrzel wyglądają dużo poważniej ( zagrzybienie, " gnicie") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przhad Napisano 9 Maja 2009 Share Napisano 9 Maja 2009 Witam serdecznie, mój pierwszy post tutaj i mam małą proźbę moglibyście spojrzeć na zdjęcia i powiedzieć mi co to za choroba, jak ją leczyć, cokolwiek(dzisiaj złowiłem karpia w swoim stawie i zrobiłem zdj) z góry dzięki za odpowiedź http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a8d1bc7099163316.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/902b12551d9ee060.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a62d45cc79ecd9b9.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ac292debc9c2a8d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KarolB Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Moje rybki też mają takie coś,co to ...nie wiem? wrzucę fotki jak zrobię. Wiecie może gdzie mogę kupić takie wapno aby wsypać do stawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Gdy ryba ma pijawkę to co mogę zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi Napisano 30 Maja 2009 Share Napisano 30 Maja 2009 Gdy ryba ma pijawkę to co mogę zrobić? Możesz zdjąć pijawkę. KarolB z tym sypaniem wapna to nie takie hop-siup znasz odczyn wody przynajmniej? Z chorobami ryb to zwróć sie lepiej na forum oczek wodnych, jakichś hodowców ryb, może akwarystów? Chorób jest dużo, a objawy często podobne, fachowe oko jest tu potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RomanP Napisano 16 Kwietnia 2017 Share Napisano 16 Kwietnia 2017 Witam, Posiadam staw o wymiarach 10x15m i głębokości 1,2m. Zaobserwowałem ostatnio, że karpie są apatyczne i wypływają do lustra wody, a na stronie grzbietowo-ogonowej mają białe plamy. Innych gatunków ryb, znajdujących się w stawie to nie dotyczy. Czego mogą to być objawy i co zastosować? Będę wdzięczny za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi