spike Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Proszę o radę i informację... Mam już kartę wędkarską (tylko kartę) żadnych składek nie opłacałem jeszcze. Chciałem połowić na spinning na Odrze. Co muszę teraz opłacić? Z cennika na rejon zielonogórski wg: http://www.pzw.org.pl/zozgora/wiadomosci/31784/63/oplaty_i_skladki_2012 rozumiem, że jeśli chcę łowić cały rok, to muszę opłacić następujące składki: - Składka członkowska podstawowa 64 zł - wpisowe 25 zł - SKŁADKI NA OCHRONĘ I ZAGOSPODAROWANIE WÓD (za wędkowanie) Normalna dla członków PZW: 100 zł - SKŁADKI OKRESOWE, Składka okresowa całoroczna ,Członkowie PZW, 200 zł W sumie to wychodzi 389zł ??? Czy może któraś składka mnie nie dotyczy? Czy są może jakieś inne rozwiązania żeby obniżyć tę kwotę? np. opłata tylko na Odrę? Lub tylko na spinning? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasko43 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Spike To nie kosztuje tyle oni może mylnie to przedstawili. Zapłacisz składkę członkowską 64 zł + wpisowe 25 zł + legitymacja 5zł + składka na zagospodarowanie 100zł (120zł jeżeli też na górskie)= 194zł. A jak chcesz możesz wziąć tylko na Odrę to całość wyjdzie 144zł. W następnych latach odejdzie ci wpisowe i legitimacja. Ta składka okresowa całoroczna jest np. dla mnie z okręgu PZW Szczecin który chce wykupić u was pozwolenie na cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spike Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 Tak podejrzewałem! Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubix71 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Mam pytanie : Jeśli jest staw prywatny koło (wykopiony 15 lat temu od gminy) czy będę płacił składki członkowskie PZW (64 zł ) czy tylko licencja na staw i legitymacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel332 Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Mam pytanie :Jeśli jest staw prywatny koło (wykopiony 15 lat temu od gminy) czy będę płacił składki członkowskie PZW (64 zł ) czy tylko licencja na staw i legitymacja ? troszke namieszałeś albo prywatny albo koło.Moze sie zdarzyć ze jesli koła to może byc to tak zwane łowisko specialne gdzie oprócz zwykłych opłat trzeba dopłacic za mozliwosc łapania na nim, czesto tez na takich wodach sa odrebne regulaminy połowu. Dla ułatwienia podaj nam o jaki staw chodzi i okreg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fix-bud Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Jakie opłaty Pzw w 2013 roku w okręgu Szczecińskim? Czy już można kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 11 Listopada 2012 Share Napisano 11 Listopada 2012 Prawda to, że w 2013 będzie jedna opłata na cały kraj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 Prawda to, że w 2013 będzie jedna opłata na cały kraj ? Gdzie to wyczytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemoo90 Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 opłaty 2013 Toruń: składka 66 zł (+2 zł 2012) jedno łowisko 195 zł (bez zmian) Wisła 215 (nowy wymysł, zawsze było to po prostu traktowane jako jedno łowisko) wszystkie wody 285 zł (bez zmian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 13 Listopada 2012 Share Napisano 13 Listopada 2012 pawciobra, znajomy mi mówił, że podobno ma być ogólnokrajowa składka, ale info żadnego konkretnego nie mogę znaleść więc możliwe, że plotka .. niestety ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawciobra Napisano 23 Listopada 2012 Share Napisano 23 Listopada 2012 pawciobra, znajomy mi mówił, że podobno ma być ogólnokrajowa składka, ale info żadnego konkretnego nie mogę znaleść więc możliwe, że plotka .. niestety ;/ Dobrze by było gdyby było właśnie tak jak kiedyś, że ogólnopolska składka. Głupie to jest, że opłacając składkę w swoim kole nie mogę już się wybrać na ryby np. do Olsztyna gdzie wcale nie mam daleko, a muszę wykupywać dodatkowe zezwolenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wicher Napisano 26 Listopada 2012 Share Napisano 26 Listopada 2012 pawciobra, znajomy mi mówił, że podobno ma być ogólnokrajowa składka, ale info żadnego konkretnego nie mogę znaleść więc możliwe, że plotka .. niestety ;/ Pytałem znajomego aktywistę z PZW ale nic na ten temat nie słydzał, chociaż przyznał ze oni na "dole" są za taką składką. Może coś się wykluje bo ze zwiazku odchodzi coraz więcej ludzi. Ale np. jak opłacałem karte dla młodocianego 10- latek, to mógł łowić na dwie wedki w swoim obrębie łowiska, na swój limit i w całej Polsce na wodach PZW bez dopłat. Brak tej ogólnopolskiej opłaty to paranoja, w dobie mobilności wędkarzy jest to gwóźdź do trumny PZW, np ja w 2013 roku jadę do kolegi nad Odre 4-5 dni, ze znajomymi wypad nad Bug 3-4 dni i wyjazd nad Wisłę do drugiego okręgu 2 razy po dwa dni, można policzyć koszty i zastanowić sie czy nie skorzystać z rybnych prywatnych zbiorników, ktorych jest coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATAR Napisano 31 Grudnia 2012 Share Napisano 31 Grudnia 2012 A umnie w kole podnieśli czyn z 30zł na 80zł znocie może jeszcze jakieś koło w katowicach kaj tanio jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robek Napisano 1 Stycznia 2013 Share Napisano 1 Stycznia 2013 W którym tak zaszaleli, 20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Może to zmusi do myślenia i zamiast płacić za czyn iść na czyn np przy zarybianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 4 Stycznia 2013 Share Napisano 4 Stycznia 2013 Brak tej ogólnopolskiej opłaty to paranoja, w dobie mobilności wędkarzy jest to gwóźdź do trumny PZW, np ja w 2013 roku jadę do kolegi nad Odre 4-5 dni, ze znajomymi wypad nad Bug 3-4 dni i wyjazd nad Wisłę do drugiego okręgu 2 razy po dwa dni, można policzyć koszty Dlatego ja staram się wykupić kartę w okręgu, który ma porozumienia z okręgami, co do których jest szansa że będę u nich na rybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi