jar77jar Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Witam! Czy może ktoś podrzucic linka do jakiejs stronki z opisem węzełków lub moze ma jakiegos pdf. Szukam jak wiązac przy metodzie wlosowej a takie ogolne moze tez by sie przydały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Prosz: TUTAJ i jeszcze: TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Tomaszek ten drugi bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 15 Sierpnia 2006 Share Napisano 15 Sierpnia 2006 Tomaszek te drugie węzły są chyba 100% . Trzeba je często stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Siema ile razy wokół trzonka trzeba owinąć żyłkę jak się wiąże haczyk? Obwiązywałem go 12 razy i przy zacinaniu 5-8 cm ryb krapoi one się urywały. żyłka przyponowa 0,077 na wytrzymalosc 0,71 kg.haczyk nr 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Obwiązywałem go 12 razy Ja obwiązuję 5 razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 mi po 12 się rwał a ty po 5 i jest wszystko ok ?? ;] jakiej grubości żyłkę urzywasz do tak cienkich haków ?? i jakiej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galuch Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 mi po 12 się rwał a ty po 5 i jest wszystko ok ?? Nie wiem może ja się nie znam ale po co aż 12 razy??? Co to za węzeł??? U mnie jest ok chociaż ja rzadko używam tak małych haczyków, ale jak już coś to stosuję wtedy 0,10. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 mi po 12 się rwał a ty po 5 i jest wszystko ok ?? ; kilka spraw na które powinieneś zwrócić uwagę: - Co to za węzeł?, zwykle przy dobrym węźle "okręca" się hak 7-8 razy i to wystarczy, oczywiście podstawowa reguła: węzeł zaciąga się na mokro (po uprzednim naślinieniu ) - Dużo też zależy też od żyłki, a dokładnie od jej miękkości , im żyłka miększa (mniej sztywna), tym bardziej jest wytrzymała na węzłach. ja od 3 sezonów jadę na tym i nie narzekam. http://www.jezozwierz.abc24.pl/default.asp?kat=-3&pro=143332 - Przy tak cienkich przyponach 0,8 itp, potrzebny jest odpowiedni kij, a dokładnie giętkość jego szczytówki,bo nie da się zbyt komfortowo łowić pałowatym wędziskiem i finezyjnym przyponem jednocześnie, (częste zrywanie podczas zacięcia itp..) - Kolejna sprawy to; sama technika zacięcia, oraz dobranie (wytrzymałości) przyponu do warunków panujących na łowisku (zaczepy, zielsko itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 "okręca" się hak 7-8 razy i to wystarczy Stara szkoła ,nigdy nie wiedziałem dlaczego akurat 8 .A koledze Kotwicy proponuje zakup lupy i sprawdź haczyki ,nie kiedy się zdarza że w paczce są haczyki uszkodzone to znaczy, źle wyprofilowane łopatki ,nie kiedy mają ostre krawędzie i tną każdą żyłkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Stara szkoła ,nigdy nie wiedziałem dlaczego akurat 8 Ja też nie wiedziałem , ale "mytlanie" więcej razy nie ma sensu bo i tak nie przekłada się w żaden sposób na wytrzymałość węzła - a w niektórych przypadkach nawet przeszkadza w prawidłowym zaciśnięciu węzła (przy sztywniejszych żyłkach) wszystkich zwojów. Jedyny przypadek (gdy akurat nie mam przy sobie rurek silikonowych) wtedy "mytlam" więcej, gdy chce pozostawić ogonek ("włos" na kulkę) w połowie długości trzonka. Ps. maniek, z tymi ostrymi łopatkami to bardzo słuszna uwaga, jakoś mi to uleciało (może dlatego, że używam tylko sprawdzonych modeli, od wielu lat ,kurde...chyba popadam w rutynę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Nie wiem moze mam zły kij albo coś łowie batem jak co 6 metrowym samprexa.haki sa gamaktsu zyłka mikado sht wiec chyba jest git popracuje nad techniką zacinania,moze zbyt energicznie zacinam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 popracuje nad techniką zacinania,Radzę popracuj nad techniką perfekcyjnego wiązania haczyka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Raczej nad tym nie musze pracować bo to nic specjalnego ;] haczyki wiążę dobrze tylko widocznie za mocno zacinam ale nie wiem juz sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 15 Kwietnia 2008 Share Napisano 15 Kwietnia 2008 Dziwne żeby żyłka strzelała na węźle podczas holu (o ile to tak można nazwać) krąpia mierzącego nawet te 8cm. A żyłka jest oparta na której stronie łopatki: na wewnętrznej od strony gardzieli czy na zewnętrznej? Jeśli na tej drugiej, wówczas łopatka bez problemu przetnie żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempes_73 Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 koledzy,pomocy.jak nawinac zylke na szpule.prubowalem na starej zylce i sie skrecala.sorki jestem swiezym wedkarzem.moze macie jakis link. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek^wro Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 kempes_73, uzyj do tego ksiazki - encykopedie bywaja pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Raczej nad tym nie musze pracować bo to nic specjalnego lepiej sprawdź czy nie musisz, zapytaj kogoś, czy dobrze robisz. Albo żyłka jest bardzo stara, zleżała i pęka przy byle czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kotwica Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 sprawdzielm niektore haki sa powiazane od strony łopatki i pewnie ona ja tnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 sprawdzielm niektore haki sa powiazane od strony łopatki i pewnie ona ja tnie No jak żyłka uchodzi na zewnątrz łopatki, to z pewnością tnie żyłkę. Powiąż na następny raz dobrze haczyki, jeśli nadal będą problemy wypróbuj inny węzeł i/lub zwróć uwagę na żyłkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinbox Napisano 31 Lipca 2008 Share Napisano 31 Lipca 2008 Prosz:TUTAJ i jeszcze: TUTAJ nieznalazłem tam węzła do połączenie 2 plecionek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Mam pytanko czy są jakieś specjalne węzły do plecionek stalowych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Linkę stalową mocujesz za pomocą zacisków a nie węzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Tak wiem że zaciskami , ale taką do 3 kg(barbarzyństwo zaciskami) wiem że sie ja wiąże ale w jaki sposób to nie mam pojęcia!Moze ktoś ma?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 A po co komu stalowa linka do 3kg? Pytam poważnie, bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić zastosowania - dlaczego nie użyjesz plecionki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi