Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem poczatkujcym wędkarzem bo łowie od 1,5 roku.Łowie wędką okuma 2,10 bez łożysk myślałem o nowym sprzecie łowie na spławik. kupiłem sobie kłowrotek Jaxon polaris PT 050(kolega mi mówił że to za mały kołowrotek) :shock: Zamuwiłem sobie wędką Jaxon 2,70 lub2,50 którom byście wybrali? A i jeszcze jaki spławik 2g,1,5g czy może 1g???

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Wędzisko weź dłuższe, nie rozumiem dlaczego łowisz takimi krótkimi. To kijeczki pod spining bardziej. Kup kij 4 - 6 m. Polecam lekkie bolonki węglowe.

Spławik dobieraj zawsze do warunków, przed każdym wyjściem. Gdy nic a nic nie wieje zakładaj lekkie, od 1 do 2 gram. Gdy wieje średnio to deczko cięższe, tak by dało się zarzucać. Ale zawsze jak najlżejsze się da, im mniejszy spławik tym mniej śrucin a więc mniejszy opór czuje ryba. Wiadomo, że podczas wichury nie zarzucisz dobrze spławiczkiem 1g i wtedy stosuj odpowiednio cięższe.

Napisano

Ponieważ łowie na zarośniętch łowiskach i przy wędce 5-6 m przy zarzucaniu spławika zachacze o gałęzie. A co myślicie o tym kołowrotku czy nie jest za mały do wędki 2,70? odpowiedzcie prosze

Napisano

Chyba najlepiej będzie jak trochę podpatrzysz kolegów na tym twoim zbiorniku i przyjrzysz się jakimi wędkami łapią.

Kołowrotek ma nazwę zimową wiec może to podlodówka. Większym byłoby ci wygodniej.

Ale skoro już kupiłeś to sobie trochę potrenuj i zobaczysz czy ci wystarcza czy nie... zwijanie, wyrzucanie itp..

Napisano
A co myślicie o tym kołowrotku czy nie jest za mały do wędki 2,70? odpowiedzcie prosze
proponuje zakup kija matchowego o dl 3.90 skoro wyzej masz gałezie zamiast kołowrotka a bedziesz czerpał przyjemnosc z wedkowania,wcale nie musisz miec patyka 5-6 m jak ktos pisał wczesniej.Jesli bedziesz łapał małe płotki karasie ten kołowroteczek Ci wystarczy
Napisano

Wlasnie do tego pytania dobrze byłoby opisać troche wode na jakiej łowisz...choć przyznam ze z doświadczenia powiem ze dłuzsze kije niz 3m sa lepsze...sa bardziej uniwersalne i maja troche wieksze mozliwosci. poza tym nie musisz zarzucac tylko metoda z siebie góra :grin:

Powiem Ci ze 4m to chba akurat wędka optymalna na jakie kolwiek łowienie spławikiem...

Pozdrawiam.

Napisano

Spławik stały = dłuższy kij ( zarzucasz "pełnym"* zestawem ). Tak więc nadal namawiam Cię na dłuższy kijek. 4 m to minimum jak dla mnie przy stałym spławiku na wodzie stojącej ( rzeki to zupełnie inny temat ).

30 cm .... deczko za płytko by łowić największe okazy w zbiorniku. 120cm już lepiej, ale popróbuj czasem połowić głębiej, na głębokości 2 lub 3 metry.

* - pełny zestaw to tylko bat, więc przy kołowrotku to będzie raczej zestaw skrócony, ale nie o nazewnictwie tutaj dyskutujemy

"Może coś złapię" - może coś złowię :-)

Napisano

Tak jak koledzy piszą dłuższe wędzisko bardziej się nadaje ale z racji twojego wieku i dotychczasowej długości wędki ja polecałbym ci wędkę o długości około 3,3m. Przejście od razu na 4m moze być dla ciebie niewygodne...

Na twoje głebokości 1,2 1,5 metra wystarczy..

W końcu to nie będzie twoja ostatnia wędka tylko kolejny etap :-)

Pozdr.