Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako że nalezę do osoby która lubią badać łowiska dostępne w składce niepełnej zahaczyłem o Bagry.

df684f153f9572b3gen.jpg

Zasiadka krotka bo tylko 3h bez jakiego kol wiek efektu. Jedynie co to udało mi się dostrzec w wodzie pstrągi które pływały jakiś metr ode mnie.

Szukam informacji jaka rybę można tam spotkać. Proszę o informacje co tam w wodzie pływa ;)

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Łowisko ciekawe, aczkolwiek najwiekszym utrudnieniem jest gęstość zarośla na dnie. Spinningowo mozna tam trafic szczupaka - slyszalem o potęznych okazach, nie wiem jak z okoniem, nigdy go tam nie trafilem aczkolwiek ostatni raz bylem tam 2 lata temu. Pstraga cos wpuszczali w tym roku wiec jesli jeszcze plywa to fajnie :). Jest tez zapewne karp zarybieniowy, co do reszty to poprostu nie wiem :P

Napisano

Dziękuje Dadi za informacje ponieważ wizualnie bardzo mi się tam podoba i z miłą chęcią tam spędzę czas o ile pogoda pozwoli :wink: Jako ze nalezę do osób łowiących na spławik może ktoś udzieli informacji w tym temacie? :mrgreen:

• 9 months later...
  • 1 year later...
Napisano

Na federach sie nie znam. Ale na Bagrach trochę. Głównym minusem jest fakt zarosnięcia glonami dna. Nie wiem jak sobie ludzie z tym radzą. Na spławik widziałem że są miejsca gdzie grabią dno...

Woda jest czysta i często obserwuję ryby podczas spiningowania. Jest dużo linów i są pstrągi.

Pstrągi zachowują sie jakby dostały korby i mkną jak strzały zupełnie bez celu a linki pływają sobie leniwie...

Są piekne płocie i wzdręgi,naprawdę duże. I bardzo dużo ptaków wodnych tak że akwen przyjemny ale chyba tylko w gorszą pogodę bo tak to się ludzie kąpią.

Ja tam chodzę za szczupakiem i łowie dużo ale bez wymiaru.

Napisano

Zakaz jest od 9 do 11 na bagrach, przylasku i kryspinowie, zarybiali karpiem handlowym ponoc jedna tona wylądowała na bagrach.

Na spinning tam też bywam za okoniem, szczupaków niemiarowych jest sporo to prawda.

Napisano

Zgadza się z tym co napisaliście, dodać można jeszcze iż kiedyś było dużo węgorza, teraz już niestety sporo go mniej, oraz są leszcze i to całkiem fajne i się trafiają, nawet nie rzadko. Atrakcją-przyłowem może być żółw czerwonolicy, który się niestety zaaklimatyzował oraz oczywiście piękne karasie. :)

Oczywiście są też duże amury, sumy i sandacze... tak że cały przekrój ryb naszych słodkowodnych nic tylko moczyć kija i czekać na to jedno konkretne branie.... ;)

Napisano
Witam odkopmy temat :-)

Czy na bagrach warto sie zasiąść z federami???

Jednak wygrał spinning z federami... :mrgreen::cool::mrgreen:

Trafiliście coś jeszcze dziś??

Aaa kolega od porannego spina??

Pomachaliśmy jeszcze z 30 min i do domu bardzo słąbiutko, jedno obciecię szczupakowe i tyle.

Napisano

Zgadza się ;)

Godzinka machania i taki największy był:

normal_DSCF2672.JPG

brakło 2 cm do wymiaru krakowskiego więc nie najgorzej... jak na ten rok choć nie ma czym się chwalić. Może następnym razem będzie lepiej. :cool:

Napisano
Całkiem ładny.

Ja w zeszłym roku złowiłem ok 20 i żaden nie osiągnął zeszłorocznego wymiaru.

Niestety w tamtym roku miałem podobnie na Bagrach z małym wyjątkiem, mianowicie na pierwszego maja w drugim rzucie siadł mi 58 cm szczupły, a reszta tak jak piszesz.

Po której stronie koledzy śmigacie ze spinem?

Nie ma reguły. Jak mam czas to i całe Bagry przejdę dookoła, a jak czasu mniej to stawiam auto w pierwszym lepszym (dozwolonym :cool: ) miejscu i obrzucam całą okolicę. Jeśli żerują to wszędzie można trafić rybkę.

Napisano

a i ja dziś byłem na bagrach trafiłem takiego 53 cm i miałem jeszcze 6 uderzeń ale biły centralnie w głowę gumy bez możliwości zacięcia..

• 1 month later...
Napisano

Dzisiaj obszedłem drugi raz Bagry i trafiłem cztery szczupaczki ale takie w przedziale 30-40. Urwałem standardowo 2 gumy. Ale i tak miło spędziłem czas :) Pozdrawiam spinningistów z Krakowa.

Napisano
Dzisiaj obszedłem drugi raz Bagry i trafiłem cztery szczupaczki ale takie w przedziale 30-40. Urwałem standardowo 2 gumy. Ale i tak miło spędziłem czas :) Pozdrawiam spinningistów z Krakowa.

W większości takie tam są szczupaki, na wiosnę złowiłem największego 52cm chudzielca szału nie ma jakoś bagry mnie zniechęcają do siebie niemowlakami.

Napisano

Tak to jest z bagrami..... spędziłem tam dużo lat..... rybę trzeba wysiedzieć albo raczej wychodzić... oczywiście nie mam tu na myśli zarybieniówek... ;)

Co roku pada tam kilka metrówek (choć trudno w to uwierzyć ;) ). W tamtym roku na przykład na początku listopada padł przeszło metrowy szczupak, tak że można się na prawdę miło zaskoczyć ;)

Napisano

Wczoraj 2 szczupaki: 41 i 42 cm. Ten drugi dużo grubszy. Rano ok godziny 6 woda się normalnie gotowała. Gdzie nie spojrzeć tam pluskały się szczupaki. Ale niekoniecznie chciały współpracować. Niektóre pluski wskazywały na dość duże okazy. Panowie wędkarze mówili, że ponoć 2 dni temu jakiś szczęśliwiec na żywca wyciągnął 80 cm. Także na Bagry jeżdżę tylko z racji, że mam najbliżej. Poza tym dojazd jest bardzo wygodny i miło spędzam czas obchodząc zbiornik.

Pozdrawiam.

Napisano

W zeszłym roku też takiego ok 80 cm widziałem na zywca. No cóz... tych szczupaków już nie złowimy. Ja dzisiaj byłem na prawdę długo i tłukłem wodę bardzo dokładnie. Niestety zero. W ogóle się zastanawiam jak w tej kałuży moga być jeszcze ryby? w poniedziałek od 14 do 18 spotkałem 7 osób ze spiningiem. W PONIEDZIAŁEK! a co sie dziej w wekend? plus te wszystkie żywcówki co 5 metrów...

Strasznie mało mamy wody a bardzo dużo chetnych do łowienia w Krakowie. To jest pole do popisu dla PZW żeby ładnie zarybiać a nie jak w zeszłym roku " sum kroczek do Wisły "

Trochę z innej beczki:

Dlaczego nie zarybia się szczupakiem Kryspinowa czy ktoś wie???

Napisano

Też byłem wczoraj, tylko że z samego rana w ten deszcz:) Widziałem skaczące szczupaki, ale za cholerę nie chciały brać, na nic. Albo po prostu słabo się starałem.

A i przy okazji. Nie wiem czy to przypadek, ale w dwóch miejscach widziałem martwego szczupaka ok 40 cm przy brzegu, brzuchem do góry. To nie był ten sam. Bo daleko od siebie.

Ostatecznie trochę ten deszcz dał mi popalić i pojechałem pierwszy raz na Brzegi... tylko, że od strony S7 i troszkę żałuje bo musiałem prać buty. Czas zainwestować w gumiaki.

Pozdrawiam!