Elast93 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Ja tam zauważyłem że przy łowieniu boleni grubość linki niema większego znaczenia, sam łowiąc na Wiśle używam plecionek ( obecnie 0,13mm + zawsze stalka conajmniej 30 cm ). Boleniom to nie przeszkadza zupełnie a w razie nieoczekiwanego wąsatego przyłowu jest przynajmniej szansa na wyholowanie, bez stalki najczęściej przetrze linkę o kamienie.. PS. Gratki nowego PB, ja sam przedwczoraj pobiłem swój z 67 na 74 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 Tez jade na pletce 0.12 bodajze... jak bolki bija to im nie przeszkadza... mysle ze to kwestia nastawienia lowiacego.. i wiary w przunete.. mi np. Na spirit nic nie wzielo.. na bolta tez nic... a inni lowia... a mam inne wobki ktore zakladam i lowia.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 11 Września 2017 Share Napisano 11 Września 2017 No dokładnie, ja nie mam swojego ulubionego wobka na bolki. Łowię i na huntery i na spirity i na trille i na handmade'y ( chociaż ostatnio łowię na tańsze wobki typu spirit bo skuteczność mają nie mniejszą niż handmady po 40-50 zł a urwanie takiego bardziej boli po kieszeni ). Najważniejsze moim zdaniem przy łowieniu boleni jest podanie przynęty w odpowiednie miejsce i w odpowiednim czasie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Zrobiłem dziś mały wypad na W2 i niewiele brakowało a musiałbym załatwiać pomoc do wyciągania auta. Błoto straszne i podstępne Tak więc uważajcie bo koleiny na zdjęciu świadczą, że ktoś ostro walczył. Niestety stan był wysoki po deszczach, rzeką płynęło wszelkie dziadostwo i po każdym zarzuceniu wyciągało się zielsko, gałęzie itp. Miałem jedno branie, coś ucięło pół robaka i tyle. Zwinąłem się po trzech godzinach bo zaczęło kropić. Czyżby koniec gruntowego sezonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koplej Napisano 15 Października 2017 Share Napisano 15 Października 2017 Cześć! Potrzebuję radę. Gdzie zostawić samochód ( osobowy więc jazda po błocie nie wchodzi w grę- chociaż mamy teraz sucho więc mam nadziejże,że błota po prostu nie będzie) jak najbliżej stopnia wodnego Przewóz? dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Coś cicho o rybkach z naszej królowej.... więc odświeżę..... Koplej, luknij na google map, za przewozem masz drogę tuż pod zaporę i tam dojedziesz jeśli nie było deszczy dużych. Pamiętaj jednak o tym, że łowimy dopiero od tablicy informującej o tym...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koplej Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Dzięki, tam też dotarłem. Tablicę niestety widziałem . Jednak wynik na 0 . Tak się podjarałem widokiem w miarę dzikiej Wisły ,że chciałem iść dalej i dalej- jednak bardzo szybko zaskoczyła mnie Serafa i dalej nie dotarłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kepes53 Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 To za daleko nie zaszedles....;-) Przy niskim stanie wody wystarcza spodniobuty i bez wiekszych problemow pokonasz rzeczke.. jest maks po pas.. A jezeli chcesz isc i isc.. wystarczy pojechac kawalek dalej wjechac gdzies za wal i.. wtedy mozna isc i isc i isc.. lowic i lowic... miejscowki roznorodne.. opaski ... glowki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtal Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Chłopaki mam wielką i pilną prośbę. Mam możliwość pojechania na nockę z soboty na niedzielę - chciałbym usadowić się na Wiśle w Tyńcu lub od strony Piekar i chciałem zapytać was jak wygląda szybkość przepływu wody. Czy da się łowić feederem, czy raczej płyną kłody itp.? 2. Sprawa - jeśli tam byłoby zbyt ostro, to gdzie w pobliżu można usiąść awaryjnie z feederem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz11 Napisano 9 Listopada 2017 Share Napisano 9 Listopada 2017 To zalezy od wedki i zestawu. Jak masz mozliwosc zarzutu koszykiem min 100gr to na luzie polapiesz. Z mniejszymi roznie na wisle bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Takie tam na zachętę do ruszenia się na smoki....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarz1981 Napisano 16 Listopada 2017 Share Napisano 16 Listopada 2017 Witam, mam pytanie odnośnie naszej pięknej rzeki gdzie można wybrać się na fajne opaski żeby pochodzić za sandaczem ? macie jakieś fajne miejscówki żeby można było bez problemu dojść nad brzeg ? . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 17 Listopada 2017 Share Napisano 17 Listopada 2017 Wędkarz1981 zarówno powyżej jak i poniżej Krakowa jest sporo ciekawych opasek. W 90% bez problemów większych dojdziesz do brzegu. Najlepiej szukać miejscówek z gooogle maps i włączonym widokiem satelitarnym. W dużej mierze wystarcza to do zlokalizowania opaski, natomiast rybostan i głębokość musisz niestety zweryfikować namacalnie przynętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekG Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cormorans Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Jak wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieniuphy Napisano 27 Maja 2018 Share Napisano 27 Maja 2018 Koledzy, jak wygląda sytuacja na naszej Wisełce? Mieliście może wyniki z leszczem na feeder, albo przy jaziokleniach na spina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 27 Maja 2018 Share Napisano 27 Maja 2018 2 godziny temu, bieniuphy napisał: Koledzy, jak wygląda sytuacja na naszej Wisełce? Mieliście może wyniki z leszczem na feeder, albo przy jaziokleniach na spina? Byłem w środę. Miałem feedera i spławikówkę. Stan rzeki niski i większa ryba gdzieś poszła a mi się nie chciało przemieszczać bo było za ciepło :-) Cały czas coś skubało - na feederze kiełbie, okoń i ...... dwie ukleje (pierwszy raz mi się zdarzyło). Na spławik kiełbie, wzdręgi, ukleje. Wielkością tylko nieznacznie przewyższały ryby akwariowe :-) Przynęta biały i czerwony robak. Zabawa była ale z samą malizną. Dziwne, że zero krąpia i leszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 27 Maja 2018 Share Napisano 27 Maja 2018 9 godzin temu, bieniuphy napisał: Koledzy, jak wygląda sytuacja na naszej Wisełce? Mieliście może wyniki z leszczem na feeder, albo przy jaziokleniach na spina? W zeszłym tygodniu poniżej przewozu złowiłem kilka leszczy 50-65 cm na pickerka 10 m od brzegu na metrowej wodzie, brały na pinkę i kuku, w koszyku zanęta traper leszcze specjał z kuku i białymi Nie wiem jak sytuacja teraz po tym rzekomym zatruciu ale próbować warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(K)Leniu Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 22 godziny temu, Elast93 napisał: Nie wiem jak sytuacja teraz po tym rzekomym zatruciu Jakim zatruciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 29 Maja 2018 Share Napisano 29 Maja 2018 22 godziny temu, (K)Leniu napisał: Jakim zatruciu? Z nowej oczyszczalni poszedł jakiś syf do "smródki" i bardzo dużo ryb na przewozie poniżej ujścia smródki do wisły wytruło.. od ukleji po brzany.. Był post ze zdjęciami na fejsbukowym profilu Redakcja życie wieliczki ale już usunięty.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 W dniu 28.05.2018 o 00:21, Elast93 napisał: W zeszłym tygodniu poniżej przewozu złowiłem kilka leszczy 50-65 cm na pickerka 10 m od brzegu na metrowej wodzie, brały na pinkę i kuku, w koszyku zanęta traper leszcze specjał z kuku i białymi Nie wiem jak sytuacja teraz po tym rzekomym zatruciu ale próbować warto Podzieliłbyś się patentem na te pinki z kukurydzą? Jak je zakładasz - najpierw ziarno kukurydzy i pinka (pinki) czy odwrotnie? Jakiego rozmiaru haczyka używasz do tego? Chciałbym to wypróbować, a nie mam doświadczenia. Wielkie dzięki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 3 godziny temu, macbull napisał: Podzieliłbyś się patentem na te pinki z kukurydzą? Jak je zakładasz - najpierw ziarno kukurydzy i pinka (pinki) czy odwrotnie? Jakiego rozmiaru haczyka używasz do tego? Chciałbym to wypróbować, a nie mam doświadczenia. Wielkie dzięki Używam haczyków nr 10 lub 12 z oczkiem, przypon z żylki 0,14 lub 0,16 mm 30-50 cm. Nabijam najpierw 2-3 pinki a na koniec 1 ziarenko kuku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bieniuphy Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Wczoraj próba nocki z feederami na W3 jednak trawy oblepiające żyłkę po około poł godzinie skutecznie zniechęciły do dalszego łowienia... To dość częste zjawisko na tym odcinku:/ Nie wiecie skąd sie to dziadostwo bierze? Czy to gdzieś w centrum koszona jest trawa wzdłuż bulwarów i wszystko trafia do rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macbull Napisano 3 Czerwca 2018 Share Napisano 3 Czerwca 2018 W dniu 30.05.2018 o 12:18, Elast93 napisał: Używam haczyków nr 10 lub 12 z oczkiem, przypon z żylki 0,14 lub 0,16 mm 30-50 cm. Nabijam najpierw 2-3 pinki a na koniec 1 ziarenko kuku Dzięki wielkie za podpowiedź, ja miałem robić odwrotnie i widzę, że byłbym w błędzie. Wypróbuję przy najbliższej okazji. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JARENS Napisano 7 Lipca 2018 Share Napisano 7 Lipca 2018 Witam, dzisiaj byłem na kanale "ciepłej wody". 2 x feeder, dużo brań, dużo wyciągniętych ale sama drobnica, leszczyki i krąpie. Zero karasia, zero dużego leszcza. Ktoś coś wie ? Jak Wam tam idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi