Varenael Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Witam. Chcialbym wiedzieć czy na takiego woblerka mam szanse złapania klenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 21 Października 2012 Share Napisano 21 Października 2012 Szczerze miałem jednego, troszkę inaczej "wybarwionego" i dawał radę. Co prawda na jazie może okazać się troszkę za duży ale klenie już poradzą sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Miałem ich sporo , wszystkie zostały w wodzie. Przynęta skuteczna ale ma jeden feler , bardzo słabe kotwiczki - powymieniaj na troche większe i mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 pagori, na większe?? Toż te już sie zaczepiają i nie są dopasowane Chyba że mówisz o zbrojeniu na 1 kotwiczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Długi, Nie chodzi mi o długość tylko wytrzymałość . Kotwiczki które są założone "fabrycznie" są poprostu zbyt słabe , kilka razy zdażyło mi sie że większy kleń poprostu je rozgiął. Zakładałem wtedy ciut większe i problemu nie było. A co do zaczepiania sie o siebie dwóch kotwic w woblerze to są na to sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_P Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 No to pisz mocniejsze. Większe nie mają sensu bo i tak te już się czepiają wzajemnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pagori Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Długi, Niewiem jakie masz doświadczenia z tym woblerem , fakt że kotwiczki sie w nim zaczepiają ale nie zdarza sie to co rzut. Ja napisałem co zawsze robie z tym woblerem eliminując tym samym utrate większej ryby. Kotwiczki sie czepiają ale jest to sytuacja sporadyczna. Pozatym można jedną kotwiczkę "podwiązać" nicią i wtedy sie już nie "haczą" . Na wszystko jest sposób ale widze że masz inny priorytet - chcesz by kotwiczki sie nie łączyły. Ja wole nie tracić ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 najlepszy woblerek seryjny na klenie i jazie jaki posiadam ... mimo czepiajacych sie kotwic wybaczam ilość bran na tego wobka klenie takie 1.5 kg i jaz 2 kilo nie pogieły kotwiczek ... raz przydarzyła mi sie historia z rozgieciem ale kleń ... który chapnął wtedy miał koło 3 kg tak go oceniłem i poszedł ... był na oko bliski mojego rekordu w tym gatunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1981 Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Dopiero zaczynam przygodę z kleniami na spinning, nie omieszkam jednak podzielić się uwagami na temat tego woblera. W sobotę wybrałem się na pierwszą spinningową wyprawę z nastawieniem na klenia. Wobler Salmo Tiny był jedną z kilku przynęt, w które zaopatrzyłem się w celu rozpoczęcia połowu kleni tą metodą. Efekt... pierwszy rzut... siedzi klenik... maluteńki bo 20 kilka cm ale sprawił mi dużo radości Wykonując kolejne rzuty zorientowałem się, że kotwice bardzo często zahaczają się o siebie - średnio mniej więcej raz na trzy rzuty. Być może była to moja wina... Postanowiłem jednak pozbyć się kotwicy brzusznej. Efekt... dwa kolejne brania... i zejście ryb... Pokombinuje w kierunku, o którym mówi pagori, tak żeby były 2 kotwice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Na innym forum wędkarskim widziałem taki sposób i myślę że to by się sprawdziło: "jezeli ktos musi lowic koniecznie z dwoma, to polecam zalozyc kawalek koszulki termokurczliwej lub wentyla rowerowego na link (kolko lacznikowe - oczko - kotwica) aby usztywnic polaczenie i uniemozliwic kotwiczkom platanie sie ... mozna tez obrocic kleszczami o 90° oczka w korpusie woblera, tylko tutaj trzeba bardzo uwazac, bo pianka lubi peknac" źródło: naklenie.pl , autor: pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snoek3 Napisano 22 Października 2012 Share Napisano 22 Października 2012 Jacek1981, sprawdzałem inna praca wobka :/ a jak coś to sciagnij tylko tylnia bo klen przewaznie zapina sie na dolna !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi