Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem studentem III roku polonistyki UJ, w tym roku piszę licencjat z językoznawstwa. Potrzebuję Waszej pomocy w zgromadzeniu potrzebnych materiałów. Temat mojej pracy to "Język wędkarzy". Interesuje mnie zarówno słownictwo profesjonalne, jak i wyrazy potoczne, humorystyczne. Bez żadnych przekłamań - potrzebuję wiedzieć, jakiego słownictwa używają miłośnicy moczenia kija. ;) Żeby było Wam łatwiej to zaproponuję taki kwestionariusz:

Metryczka (jeśli ktoś ma uzupełniony profil to może pominąć tę część):

Pochodzenie (miasto, województwo):

Słownictwo - każdego rodzaju:

Metody łowienia ryb:

Wędki:

Spławiki:

Zanęty:

Kołowrotki:

Żyłki:

Części ubioru:

Inny sprzęt:

Ryby:

Rozmiar ryby:

Rodzaj ryby:

Łowiska:

Wędkarskie frazeologizmy, powiedzonka, pozdrowienia:

Potrawy z ryb, określenia związane z przygotowywaniem posiłku:

Określenia wędkarzy (np. jak mówi się na "nowego" w wędkarstwie, a jak na doświadczonego, jak mówi się na takiego, który ma szczęście itp.):

Czynności (np. synonimy do "wędkować", określenia na "branie" ryby itp.):

Inne:

Po prostu prosiłbym o dopisanie po dwukropkach Waszych słów, wraz z ich znaczeniem w języku powszechnym. Potrzebuję jak najwięcej słów, więc jak ktoś nie ma propozycji do każdej z kategorii to i tak niech się wypowie. Do tej pory udało mi się uzyskać trochę gwarowych określeń z wędkarskiego języka od swoich znajomych wędkarzy, jednak to w dalszym ciągu za mało. Są różne ryby, sposoby łowienia, różne rodzaje sprzętu, jednak też z pewnością każdy nazywa to po swojemu, więc proszę się tego nie wstydzić - każda propozycja jest dobra. ;) Nie musicie też trzymać się tych kategorii - wypisałem je po prostu, gdyż na ich podstawie łatwiej sobie przypomnieć konkretne słowa.

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Jeśli ktoś wstydzi się pisać na forum publicznym to niech wyśle do mnie wiadomość prywatną.

Liczę na Wasze odpowiedzi. :) Jeśli nie chcecie się bawić w kwestionariusz to po prostu wypisujcie słówka, jakoś to sobie potem wszystko zbiorę w całość. O języku wędkarzy można jedynie poczytać troszkę w Wyganowskim oraz w niewielkim artykuliku Ryszarda Tokarskiego z 1977 roku, więc z pewnością wiele od tego czasu się zmieniło. Jeśli znacie jakąś literaturę w tym temacie to także możecie polecić. ;)

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 59
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

moje ulubione:

"Panie - biere co na ta blacha??" co znaczy zainteresowanie czy łowienie metodą spinningową daje jakieś efekty ;)

ogólnie dobry pomysł na prace, bo jest mnóstwo wędkarskich określeń dla różnych rzeczy - dodatkowo różną sie one w zależności od sytuacji a nawet regionalnie bo np "białe robaki" różnej wielkości to raz np "mady" (od maggots) raz "pinka" a czasem "dzikuny" ;) i pewnie jeszcze kilka innych określen

z mojej strony dodam kilka:

paproch - niewielka przynęta spinningowa

blacha - błystka obrotowa/wahadłowa

pistolet - mały szczupaczek

garbus - duzy okoń

rapa - boleń

gumki - cała gama gumowych przynęt spinningowych (rippery, twistery itp)

mięsiarz - wędkarz nastawiony głównie na zapełnienie zamrażarki - często nieprzestrzegający RAPR czyli zwykły kłusownik.

kij - dwu końcowe urządzenie rzutowo-biczne, zwykle giętkie służące do okładania niesfornych mężów przez zdominowane żony... czasem określa się tym terminem również wędkę ;)

i wieele innych

ogólnie powiem szczerze że przydałby sie taki słownik bo czasami mozna sie naprawde czegoś nauczyć nowego ;) jestem pierwszym chętnym przeczytania Twojej pracy ;)

pozdrawiam

Napisano

Biczowanie wody - czyli, zazwyczaj przy spinningowaniu, wielokrotne i nawet kilkugodzinne łowienie w jednym miejscu. Zazwyczaj bez efektu. Np: Biczowaliśmy tą zatokę we dwóch ze 3 godziny i nawet nie mieliśmy POBICIA.

Pobicie - atak ryby na przynetę,zwykle sztuczną, zakończony lub nie zahaczeniem ryby przez wędkarza.

Kręcioł - kołowrotek

Pletka - plecionka, rodzaj linki wędkarskiej

Nocka - nocna zasiadka wędkarska

Suchy - rzadziej stosowane, żartobliwe określenie Krąpia

Łopata - określenie stosowane na Leszcza

Wąsacz - potoczna nazwa dla Suma

Mętnooki- potoczna nazwa dla Sandacza

Napisano

dodać jeszcze wypadało - że co region to inne określenie ryb :)

żyletki - małe krąpie, śledzie - ukleje , okuń - określenie okonia na Orawie , klin- kleń po Orawsku , kluska- kleń

Napisano
leśny dziadek - starszy pan żyjący w stałym relaksie

a myślałem ze termin zarezerwowany dla notabli z PZPN ;)

Napisano

hehe wiesz akurat nie wiem od kogo na kogo to przeszło , ale z 8 lat wstecz już tak się mówiło w mojej okolicy na starszych panów jeżdżących komarami i simsonami nad wodę

Napisano

Zyletka, Polsilver - okreslenie malego leszcza o kolorze srebrnym

Bąk - regionalne okreslenie dla karasia

Szczuply - gwarowo szczupak

Kropki - pstragi

Miśki - duze karpie

Mlynek - kolowrotek

Rozaniec - zestaw z splawikowy z duza iloscia srucin rozlozonych na zylce z odstepami co moze przypominac rozaniec

Takich slow jest duzo ale ciezko przypomniec sobie w ciagu chwili. Mozesz poszperac po forum, z pewnoscia znajdziesz to co Cie interesuje.

Napisano
Brały same "Zygmunty" - czyli brały malutkie okonki

Hahaha o Zygmuntach nie słyszałem, ale musze przyznac że pasuje :P

sandał- sandacz

szczupły- szczupak

pasiak- okoń

wąsacz- sum

echo- echosonda

telewizor- koszyk zanętowy

klepak, fragles - mały leszcz

trupek- zdechła rybka używana na przynęte

torpeda- duży kleń

wywózka- wywożenie przynęt łodzią

sznurówka- mały węgorz

To tak na szybko co jeszcze nie było wspomniane, jak cos sobie przypomne to dopisze :)

Napisano

To i ja wrzucę kilka słówek :mrgreen:

zasiadka - łowienie ryb dłuższy czas np. 2doby

odjazd - raptowne branie ryby

kij - wędka

krawat - mały szczupak

zębaty - szczupak

bombka - wskaźnik brań

spinka - ryba, która "spadła" z haczyka

bat. tyczka - rodzaje wędek

żywiec - przynęta na szczupaka a jak zdechnie to robi się trupek :lol:

browar - nieodzowna rzecz na zasiadce :razz:

Napisano
patelnia- leszcz około 25cm ,

Poważnie tak teraz się mówi - kiedyś to były "żyletki"...a patelnie to 60+...

Poza tym, (to już w temacie) w wędkarski żargon wkrada się to co się wkrada do naszej mowy ojczystej, np:

- węgiel przestał być węglem i stał się "carbonem" - w dodatku odmienia się przez wszystkie przypadki,

- karpie nawet na opakowaniach polskich produktów zaczęły być "carpiami"

- odległościówka zaczęła być "matchówką"

Specyficzną "językowo" dyscypliną jest połów karpi, gdzie wszystko jest "karpiowe". I tak mamy: łóżka karpiowe, krzesła karpiowe, namioty karpiowe, maty, siatki, podbieraki, stanowiska wszystko karpiowe.

Napisano

@cyberdine- akurat większość mówi patelnia na duże leszcze , niektórzy przechrzcili małego leszcza ponieważ mieści się na patelnie:) u nas wielki to łopata , dodam jeszcze : wzdręga -krasna , latarka- bateria światło , karaś-japoniec japończyk , kukurydza-koko

Napisano

No to może jakieś powiedzonka:

Gdy ktoś pyta: czy bierze?

Odp. Leszcze nie biorą jeszcze, a okonie to po drugiej stronie.

Gdy łabędzie pływają po wodzie gdzie się wędkuje:

Na wodzie łabędzie,

Chu*a z ryb będzie.

Napisano

- Złapał Pan co ??

- Rape, ch...a w łape.

- Biorą??

- Nerwy biorą Panie.

Klasyczne przesądy wędkarskie:

Wiatr ze wschodu ryba chodu oraz jak jest pełnia to nie biorą - co ciekawe w trakcie występowania tych dwóch czynników jednocześnie miałem najlepsze wędkowanie w życiu.

Skubie - stwierdzenie/zapytanie czy są brania ewentualnie czy udało się coś złowić

Nawet nie powącha - określenie używane jak odpowiedź na brak brań

- Skubie??

- Nie, nawet nie powącha.

- Następnym razem przyjeżdżamy z granatami - powiedzonko stosowane gdy po raz kolejny wyjeżdżamy z łowiska bez jakiejkolwiek zdobyczy.

Krasna - Wzdręga

Rapa - Boleń

Księciunio - Leszcz powyżej 45cm w słownictwie mojej Anety

Bestie, Bydle - kolejne słówka z wędkarskiego arsenału mojej Anety - czyli nieważne co się złapie byleby tylko było większe od mojej zdobyczy.

zielony krasnoludek - Lin

siuwaks - zanęta

dyszel od wozu - sztywna wędka

składak - wędka składowa

teleskop - wędka składana teleskopowo

młynek/kręcioł - kołowrotek

Napisano

potok, potokowiec, kropek, kropkowaniec - pstrąg potokowy

tęczak - pstrąg tęczowy

źródlak - pstrąg źródlany

kardynał - lipień

kranopióra - wzdręga

rapa, łosoś dla ubogich - boleń (mówki się , że ma oko w każdej łusce)

byczek - sumik karłowaty

świeca - ryba wyskakująca z wody (stawia świecę)

młynkowanie - kręcęcnie się ryby na powierzchni wody wokół własnej osi, charakterystyczne dla potokowców

murowanie - trzymanie się dna przez rybę w czasie holu

holowanie - walka z rybą, od momentu zacięcia do momentu podbierania

atak, pobicie, kopnięcie - moment w którym ryba uderza w przynętę, głównie spiningową

"na wydrę" - na siłę, np holowanie ryby na siłę, bez popuszczania jej żyłki z hamulca kołowrotka

smużaki - woblery pracujące na powierzchni wody (smużące po powierzchni)

kapelony - roślinność wodna pływająca po powierzchni wody (głównie grzybienie i grążele)

zielsko- roślinność wodna, czepiając się haczyków

zaczepy - rzeczy o które zaczepiają się haczyki/kotwiczki. Do tej kategorii należy zarówno zielsko, jak równiez inne rodzaje (zatopione drzewa, kamienie, śmieci itp.).

kto nie ma miedzi ten w domu siedzi - powiedzenie trociarzy - łowców troci (chodzi o miedziane błystki do połowu tej ryby)

Napisano

Serdecznie dziękuję za dotychczasową pomoc! Na ten moment udało mi się zgromadzić ok. 230 jednostek językowych, więc jest to już całkiem przyzwoity wynik. ;) Jeśli coś jeszcze przyjdzie Wam do głowy to proszę pisać.

Poza tym - jeśli jesteście w stanie polecić jakąś literaturę poza słownikami Komara i Rybakiewicza, a także klasycznym Wyganowskim to proszę pisać. Tak jak mówiłem - jestem też skłonny spotkać się z moczykijami z okolic Częstochowy, bądź Krakowa, celem przeprowadzenia rozmowy. :)

Napisano

Szczupak-szczupal, szczuply, na małego pistolet

sandacz-sandokan, sandał

sum-kijanka, wąsaty

leszcz-łopata,

okoń-pasiak,

kleń-klucha

na błystki-błyszcz