Skocz do zawartości
tokarex pontony

Karpie

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 317
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
ale będzie lepiej
dancia1410, no i tak trzymaj :razz: ,

śmierdziele to tzw grupa zapachów która bardzo brzydko pachnie :mrgreen: ,np zapach małży ,wątroba ,ryba ,kałamarnica ,itp.polecam małże i krewetkę ale jak masz możliwość kupić dip ochotkowy to radze spróbować.

Napisano

Na wiosnę moim zdaniem jak najmniej kombinacji- jak najwięcej natury. Kukurydza to kukurydza, robak to robak. Ja jem kotleta bo pociąga mnie jego zapach a co za tym idzie wspomnienie smaku. Jakbym się raz nadział na kotleta który smakuje jak cukierek, to pewnie więcej bym go nie ruszył. :lol:

Na dziwne kombinacje jest czas w lecie jak woda ma w sobie miliony zapachów. :wink:

Napisano
mam tyle pytań że potrafiłabym nimi zamęczyć
Wierze na słowo :mrgreen: ,czosnek to na pewno sobie odpuść ,i weź pod rozwagę co tomek1, napisał
  • 1 year later...
Napisano

Kolejny raz nas zaskoczyłeś. Super jakość i filmiki!! Czekam na kolejne!! To bedzie świetna szkoła łowienie karpi dla nas.

• 1 year later...
Napisano

temat stary ale co tam:)

Mam typanie odnoście małego stawu 1.5 hektara. Chcę łapać na środku gdzie głębokośc sięga 2 metrów, jest troche krzaczków na dnie ( taki 20-40cm), na dnie jest duża warstwa mułu. Mam pytania:

- czym najlepiej nęcić

- jakie kulki zakładać na haczyk

- jakie duzę oliwki założyć

- jakiej dlugości powinny być przypłony zeby kulki nie zagrzebaly się w mule.

Dodam , że w stawie występują karpie około 5kg oraz dużo drobnincy.

Czekam na pomoc bardziej doświadczonych odemnie karpiarzy:)

Gość Shaft
Napisano

Hmmm jak dużo mułu to zakładaj kulki pływające ;)

Oliwkę dobierz sobie sam, polecam oliwki powyżej 60g, bo karp się wtedy sam zacina.

Czym nęcić to nie powiem, zaraz Ci koledzy doradzą :lol:

Ja zaczynam nęcić punktowo pelletem, kulkami i konopiami.

Gość Shaft
Napisano

Według mnie każda oliwka wpadnie w muł, chybaże jakaś malutka ;)

Napisano

Słyszałem, że ciężarki można wpasowywać np. w korek wtedy będzie odpowiednie obciążenie a oliwka nie będzie zbytnio tonąć w mule.

Napisano

Witam mam pare pytan odnosnie karpiowania. jestem poczatkujacym jesli chodzi o karpiowanie łowie na jeziorze o powierzchni 140h i glebokosci 1,5m - 2m o duzej ilosci karpia , leszcza ,tołpygi, lina i sumika karlowatego łowie z pomostu odalonego okolo 30m od brzegu znajdujacy sie wsrod trzcin obok mnie znajdua sie 2 inne pomosty z ktorych wedkarze neca kukurydza i lowia na spławik czasami trafiaja sie im karpie od 1 do 3kg prosil bym o pare rad odnosnie necenia czym necic jak duzo jak czesto oraz czy odleglosc neconego miejsca ma znaczenie .

posiadam worek kukurydzy oraz worek lubinu zastanawiam sie nad pelletem i jakimi kulkami necic i jakie zakladac na hak pozdrawiam

Napisano

W najbliższym czasie mam zamiar wybrać się na karpia na zbiornik, gdzie nie mam możliwości wcześniejszego zanęcenia, czyli będę łowił "z marszu". Mam w związku z tym pytanie na co polecili byście łowić, aby wyjazd należał do udanych. Tradycyjnie łowię z użyciem sprężyny, do której zanętę mam już praktycznie przygotowaną.

• 2 months later...
Napisano

Panowie, ja też mam mały dylemat. Ostatnio, spacerując ze spinningiem namierzyłem dosyć ciekawą miejscówkę. Na 15ha zbiorniku zaporowym, o głębokości max 3m, średniej 2m jest dno pokryte mułem i roślinnością. Na "mojej" miejscówce jest taka nieduża, piaszczysta łacha, głębokość "na szczycie" około 1,5-1,7m. Dookoła rośnie sobie moczarka i rogatek.

Widziałem tam spławy jakiś ryb, ale nie wiem czy to były karpie.

Teraz pytanie do Was. Jest sens podawania tam zanęty?

Z racji, że to piach to zapodałbym tam kuku, kukurydzę, kulki i pellet. Tak przez dwa dni. Później bym tam przysiadł cały weekend.

Jeden zestaw położył na szczycie, drugi na granicy roślinności i piachu.

Czy to ma sens?

Napisano

Oczywiście że ma - nawet bym spróbował bez większego nęcenia, bo miejsce brzmi interesująco i może nawet z marszu coś siądzie.

Napisano

Dzięki, dzięki! Prawie miałem odpuścić, ze względu na dużą presję wędkarską, ale podniosłeś mi morale :)

Właśnie robię zestawy końcowe.

Jeden samozacinający z kiełbaską PVA. 500m żyłki 0,30mm, leadcore z klipsem bezpiecznym (gotowy zestaw od TB), 20cm plecionki 0,10mm z hakiem 4.

Drugi to method feeder, żyłka główna 0,28mm, ramka TB, 5cm przypon z plecionki 0,10mm, hak 6.

Co o tym sądzisz?

Zastanawiam się czy do ramki napchać firmowej mieszanki do metody czy zrobić pastę z granulatu waniliowego? Do PVA napchałbym pelletu, kuku, konopii i ze dwie, trzy kulki.

Czym smacznym dysponuję:

Z pelletów mam halibuta hakowego, łososia, i rybę.

Granulat tylko waniliowy. Kukurydza gotowana, waniliowa.

Kulki truskawka 16 i 20mm, scopex 20mm i kilka hakówek typu pop-up 18mm (wielokolorowe).

Jutro idę ze spinem na zwiad, przy okazji podnęcę sobie przyszłe łowisko :)

Pozdrawiam!

Napisano

Na pewno podrzuć przedewszystkim kulek, w takim miejscu pewnie drobnica mocno żeruje, ja na podobnej łasze rzucam kuku i konopie to widzę że już z toni drobnica wyłapuje ziarna i szybku pucuje dno. Trzeba więc zadbać aby karpiom coś zostało więc z o,5 kg kulek możesz rzucić ale jutro lepiej juz nie rzucaj jeśli nie masz możliwości sprawdzenia czy zniknęło papu z dna, a pojutrze siadaj.

Teraz pogoda jest do bani, ja wtedy lubie w małym pontonie popływać i sprawdzać co się dzieje u mnie w łowisku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.