dancia1410 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 też była ale w małej ilosći a oco chdz z tym śmierdzielem i naj lepiej jakim i w jakiej ilośći
dancia1410 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 chyba coś przekąbinowałam masz racje ale będzie lepiej
dancia1410 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 kupiłam czoskowy zapach ale go jeszcze nie używałam czy będzie dobry mam tyle pytań że potrafiłabym nimi zamęczyć
maniek Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 ale będzie lepiej dancia1410, no i tak trzymaj ,śmierdziele to tzw grupa zapachów która bardzo brzydko pachnie ,np zapach małży ,wątroba ,ryba ,kałamarnica ,itp.polecam małże i krewetkę ale jak masz możliwość kupić dip ochotkowy to radze spróbować.
tomek1 Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 Na wiosnę moim zdaniem jak najmniej kombinacji- jak najwięcej natury. Kukurydza to kukurydza, robak to robak. Ja jem kotleta bo pociąga mnie jego zapach a co za tym idzie wspomnienie smaku. Jakbym się raz nadział na kotleta który smakuje jak cukierek, to pewnie więcej bym go nie ruszył. Na dziwne kombinacje jest czas w lecie jak woda ma w sobie miliony zapachów.
maniek Napisano 19 Kwietnia 2009 Napisano 19 Kwietnia 2009 mam tyle pytań że potrafiłabym nimi zamęczyćWierze na słowo ,czosnek to na pewno sobie odpuść ,i weź pod rozwagę co tomek1, napisał
Wojtek Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 BRRRRRRAAAANie jezeli administrator uzna niech przeniesie ten film w dowolne miejsce
Miro1956 Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Wojtek, brak slow,jestes niesamowity,GRATY
_barti_ Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Kolejny raz nas zaskoczyłeś. Super jakość i filmiki!! Czekam na kolejne!! To bedzie świetna szkoła łowienie karpi dla nas.
slowik Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Super filmik karpie też extra, wielkie graty
malyhary Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 temat stary ale co tam:) Mam typanie odnoście małego stawu 1.5 hektara. Chcę łapać na środku gdzie głębokośc sięga 2 metrów, jest troche krzaczków na dnie ( taki 20-40cm), na dnie jest duża warstwa mułu. Mam pytania: - czym najlepiej nęcić - jakie kulki zakładać na haczyk - jakie duzę oliwki założyć - jakiej dlugości powinny być przypłony zeby kulki nie zagrzebaly się w mule. Dodam , że w stawie występują karpie około 5kg oraz dużo drobnincy. Czekam na pomoc bardziej doświadczonych odemnie karpiarzy:)
Gość Shaft Napisano 15 Maja 2011 Napisano 15 Maja 2011 Hmmm jak dużo mułu to zakładaj kulki pływające Oliwkę dobierz sobie sam, polecam oliwki powyżej 60g, bo karp się wtedy sam zacina. Czym nęcić to nie powiem, zaraz Ci koledzy doradzą Ja zaczynam nęcić punktowo pelletem, kulkami i konopiami.
malyhary Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 tylko czy jak założe duża oliwke to czy ona nie wciągnie za sobą plywającej do mułu??
Gość Shaft Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Według mnie każda oliwka wpadnie w muł, chybaże jakaś malutka
malyhary Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 właśnie tylko co zrobić żeby kulka była nad mułem??
jony Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Słyszałem, że ciężarki można wpasowywać np. w korek wtedy będzie odpowiednie obciążenie a oliwka nie będzie zbytnio tonąć w mule.
dudi Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 Muł mułowi nie równy - musisz sprawdzić czy tonie w mule czy nie .... i na ile cm ...
malyhary Napisano 16 Maja 2011 Napisano 16 Maja 2011 tonie tak na 5cm . a jeżeli chodzi o przynęty to jakie smaki polecacie
jopus91 Napisano 17 Maja 2011 Napisano 17 Maja 2011 Witam mam pare pytan odnosnie karpiowania. jestem poczatkujacym jesli chodzi o karpiowanie łowie na jeziorze o powierzchni 140h i glebokosci 1,5m - 2m o duzej ilosci karpia , leszcza ,tołpygi, lina i sumika karlowatego łowie z pomostu odalonego okolo 30m od brzegu znajdujacy sie wsrod trzcin obok mnie znajdua sie 2 inne pomosty z ktorych wedkarze neca kukurydza i lowia na spławik czasami trafiaja sie im karpie od 1 do 3kg prosil bym o pare rad odnosnie necenia czym necic jak duzo jak czesto oraz czy odleglosc neconego miejsca ma znaczenie . posiadam worek kukurydzy oraz worek lubinu zastanawiam sie nad pelletem i jakimi kulkami necic i jakie zakladac na hak pozdrawiam
jony Napisano 19 Maja 2011 Napisano 19 Maja 2011 W najbliższym czasie mam zamiar wybrać się na karpia na zbiornik, gdzie nie mam możliwości wcześniejszego zanęcenia, czyli będę łowił "z marszu". Mam w związku z tym pytanie na co polecili byście łowić, aby wyjazd należał do udanych. Tradycyjnie łowię z użyciem sprężyny, do której zanętę mam już praktycznie przygotowaną.
pisaq Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Panowie, ja też mam mały dylemat. Ostatnio, spacerując ze spinningiem namierzyłem dosyć ciekawą miejscówkę. Na 15ha zbiorniku zaporowym, o głębokości max 3m, średniej 2m jest dno pokryte mułem i roślinnością. Na "mojej" miejscówce jest taka nieduża, piaszczysta łacha, głębokość "na szczycie" około 1,5-1,7m. Dookoła rośnie sobie moczarka i rogatek. Widziałem tam spławy jakiś ryb, ale nie wiem czy to były karpie. Teraz pytanie do Was. Jest sens podawania tam zanęty? Z racji, że to piach to zapodałbym tam kuku, kukurydzę, kulki i pellet. Tak przez dwa dni. Później bym tam przysiadł cały weekend. Jeden zestaw położył na szczycie, drugi na granicy roślinności i piachu. Czy to ma sens?
dudi Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Oczywiście że ma - nawet bym spróbował bez większego nęcenia, bo miejsce brzmi interesująco i może nawet z marszu coś siądzie.
pisaq Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Dzięki, dzięki! Prawie miałem odpuścić, ze względu na dużą presję wędkarską, ale podniosłeś mi morale Właśnie robię zestawy końcowe. Jeden samozacinający z kiełbaską PVA. 500m żyłki 0,30mm, leadcore z klipsem bezpiecznym (gotowy zestaw od TB), 20cm plecionki 0,10mm z hakiem 4. Drugi to method feeder, żyłka główna 0,28mm, ramka TB, 5cm przypon z plecionki 0,10mm, hak 6. Co o tym sądzisz? Zastanawiam się czy do ramki napchać firmowej mieszanki do metody czy zrobić pastę z granulatu waniliowego? Do PVA napchałbym pelletu, kuku, konopii i ze dwie, trzy kulki. Czym smacznym dysponuję: Z pelletów mam halibuta hakowego, łososia, i rybę. Granulat tylko waniliowy. Kukurydza gotowana, waniliowa. Kulki truskawka 16 i 20mm, scopex 20mm i kilka hakówek typu pop-up 18mm (wielokolorowe). Jutro idę ze spinem na zwiad, przy okazji podnęcę sobie przyszłe łowisko Pozdrawiam!
dudi Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Na pewno podrzuć przedewszystkim kulek, w takim miejscu pewnie drobnica mocno żeruje, ja na podobnej łasze rzucam kuku i konopie to widzę że już z toni drobnica wyłapuje ziarna i szybku pucuje dno. Trzeba więc zadbać aby karpiom coś zostało więc z o,5 kg kulek możesz rzucić ale jutro lepiej juz nie rzucaj jeśli nie masz możliwości sprawdzenia czy zniknęło papu z dna, a pojutrze siadaj. Teraz pogoda jest do bani, ja wtedy lubie w małym pontonie popływać i sprawdzać co się dzieje u mnie w łowisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.