bartekdgr Napisano 22 Listopada 2012 Share Napisano 22 Listopada 2012 Witam > Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.Ostatnimi czasy łowię metodą spiningową. Dotychczasowo łowiłem na wędzisku kumpla (2kg szczupak).Teraz posatnowiłem zakupic coś dla siebie ,wiec kupiłem konger spirado spin 240/20g cw... Na pierwszy rzut oka wędka super sie prezentuje ,lecz szczytówa wydaje mi się troszeczkę za licha ... Moje pytanie :Zamierzam łowić głowinie spore okonie i sredniej wielkości szczupaki.Czy cw do 20g starczy na okazy do 3 kg ? Łowione bedzie na rużnego typu stawach ,kanałach,zbiornikach,odnogach,ewentualnie odra/barycz <(rzadziej).Ehh moje przynety to ,,kopyta ,, małe/srednie blaszki 3-4cm i tak samo z woblerami.Wiem 20 g to mało tzn duzo osob sie smieje ze nie dam rady na tym sprzecie ... Jakie sa wasze opinie.Prosze o duza wyrozumiałość ... (podałem do 3 kg ,ale i tak 90% to 50 cm szczupaki w naszych zbiornikach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 jedyne co mogę powiedzieć to idź i łow. Nie znam tego kija ale 3kg to nie wyzwanie dla sprzętu. Większe szkody może wyrządzić szarpanie sie z zaczepem kijem oraz przeciążenie i nieumiejętne rzucanie niz 3kg rybka. Jeśli obawiasz się o kij używaj odpowiednio cieńszej żylki i ustrawiaj odpowiednio hamulec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LaczQ Napisano 28 Listopada 2012 Share Napisano 28 Listopada 2012 Kij do 20g da rade.. sam łowiłem szczupaki na kij do 15g i wytrzymywał, choć oczywiście na te duże sztuki lepiej mieć coś mocniejszego ale na szczupłe do 3kg raczej da rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 4 Grudnia 2012 Share Napisano 4 Grudnia 2012 Ja ciągnąłem szczupaka na lekkie przynęty nawet Kongerem Tango (1-10) trafialy sie sztuki po pare kilo i nie bylo z nimi problemu i wcale to nie był przyłów przy okoniu (jezioro). Po prostu lubie łowić lekkim kijem. Moim zdaniem uniwersalny kij spinningowy na lekko i średnio ciężko to dla mnie max do 20 - 25 g Drugi kij mam Millenium SF 270 5-25 - dla mnie troche za ciężki, choć teraz się z nim przeprosiłem przy szczupakach. Millenium ma moim zdaniem tą wadę ze jest za sztywny do połowu okonia (głównie szczytówka) - nawet dużego, szczególnie na plecionki. Jesli boisz sie ze szczytówka bedzie za cienka/licha to ja jestem pewien ze to bedzie wlasnie odpowiedni kij na takie ryby o których piszesz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 4 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2012 Dziękuję za wszystkie odp. Apropo w tym roku to już koniec.Zaczniemy dopiero od maja HEh.Mam pytanie! Jezeli woblerek wazy z 6 g to musze dodawac dodatkowe obciążenie ? to samo z blaszkami itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 4 Grudnia 2012 Share Napisano 4 Grudnia 2012 Dziękuję za wszystkie odp. Apropo w tym roku to już koniec.Zaczniemy dopiero od maja HEh.Mam pytanie! Jezeli woblerek wazy z 6 g to musze dodawac dodatkowe obciążenie ? to samo z blaszkami itp? dlaczego od maja ? sezon spinningowy trwa cały rok, ja mam zamiar zacząć dużo wcześniej, bo wtedy jest względny spokój i ja też osobiście nie lubie majowego tłumu dziadków z karasiami jako "przynęta" nad wodą. Zimą zbieram przynęty, mam zamiar troche ich tez sam wyrobić (woblery owadopodobne itp). Cały czas pokutuje opinia ze spinning to tylko "szczupok" a wiosną można połowić naprawdę ciekawe rybsony - np jazie, które z powodzeniem Cię naucza tego co w spiningu jest najważniejsze, czyli finezji, umiejętności obserwacji przyrody i pokory co do obciązania wobka, to wobek 6g wcale nie jest jakis lekki - ja łowie czasem na 1g a nawet i czasem mniej. Z zasady woblerów sie nie dociaża, choc kto nie eksperymentuje... za to niektórzy łowią się nimi np. na boczny trok co zamierzam właśnie wiosna sprawdzić tylko troche w innej konfiguracji polując na kwietniowego jazia w płytkim jeziorze . Jak masz optymalnie dobrany zestaw rzucisz odpowiednio dobrze prawie wszystkim. a propos wędki - dobrze dobierz sobie do niejkołowrotek - źle dobrany (za lekki) kołowrotek nie wyważy wędziska i będziesz sie z nim męczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 5 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2012 Dlaczego w maju>? hmmm .Od marca do kwietnia ,trzeba ostro się za naukę zabrać,gdyż wtedy trzeba ocenki poprawic mam kołowrotek 7 łozyskowy + 1 oporowe ,młynek jest marki Rumpol powiem tak : Nie znam się na kołowrotkach i nie wiem czy pasuje do mego wędziska.Co sądzicie na ten temat >? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaoTic Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 jak juz masz to wypada używać a nie pytać Zajedziesz (to gwarantowane) to wtedy można szukać. Tak to musztarda po obiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 6 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2012 Ja ten młynek dostałem odz dziadka.Sam bym takiego nie kupił.Sądząc po firmie ,iż nie jest chińska mialem nadzieje ze da rady;d jaki młynek polcecacie do 50 -60 zł > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 Jeśli ma być coś dobrego musisz przynajmniej podwoić budżet.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 dołóż trochę bo warto. Kolowrotek spinningowy musi dziaac poprawnie i niezawodnie - kup np spro passion - okolo 120-140 zł ma super opinie, posłuży pare lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 9 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2012 Podwajając budzet na jakie młynki zwracac uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 ja dłuuuugo przewracałem fora w poszukiwaniu opinii na temat kołowrotków - wybór padł na SPRO tylko ze ja mam red arca - ale brałem pierw pod uwage włascie spro passion 730 (mam lekka wędkę) do drugiego kija musze na wiosnę dokupić młynek - a że nie chce kupowac drogiego red arca to kupię właśnie SPRO Passion i nawet nie bede szukał innych - dobiorę tylko rozmiar do wędki - co jest kluczowe więc jak kupujesz młynek zawsze sprawdz go jak wyważa Twoją wedkę ! Ja polecam SPRO ale pewni ejest więcej fajnych młynków w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 12 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2012 Mam złe wieści:d Mianowicie wędzisko zostało uszkodzone podczas transportu (z winy oczywiście osoby 3 ;///) dałem na gwarancje ,ale wiem ,że nie bedzie uznana,gdyż zawinił człowiek hmm musze kupić coś nowego>tyle szczęscia,iż osoba ktora spowodowała szkoda zdeklarowała oddac kase hihu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2012 Witam.Jeżeli chodzi o reklamacje to nie została uznana Wiadomo... kolega oddał mi kase ki teraz mam dylemat.Musze kupić coś nowego.Musze zakładać nowy temat ? hmm wiem nie ma czegoś takiego jak ,,uniwersalne wędzisko,, .No ale musze kupic coś,co sprosta takim rybom jak ;szczupak,sandacz ,no i większe okonie.Max dł 2,40.Coś do 110 zł widziałem w slkepie konger arcus spin cw do 40 g Jakies propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 ...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Widzę kolego że mamy podobne oczekiwania co do kijka. Też przymierzam się do zakupu spina, nieco tylko droższego (150 zł) i rozważam Daiwa Sweepfire 2.4m i 10-40g cw. Tylko narazie opinii brak Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 no tak tylko ,że 10-40 to mniejszymi przynetami nie połowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Nastawiony jestem tylko na gumy i koguty między 10 i 20 g oraz sporadycznie woblerki pływające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 tak tak.wiesz u mnie to w altylerie wpada wszystko od 3 g do 23 wiec musze miec cos do 25 maks 30,ale nie chcem kupic czegos co nie jest sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert7791 Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Widzę kolego że mamy podobne oczekiwania co do kijka. Też przymierzam się do zakupu spina, nieco tylko droższego (150 zł) i rozważam Daiwa Sweepfire 2.4m i 10-40g cw.Tylko narazie opinii brak Pozdrawiam. -nie lepiej 2.7 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MattZ Napisano 29 Grudnia 2012 Share Napisano 29 Grudnia 2012 robert7791 potrzebuję możliwie lekkie wagowo wędzisko, stąd ograniczyłem się do 2.4, mimo że planowałem jeszcze krótsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekdgr Napisano 29 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2012 No to jak .Polceci ktoś jakieś wędzisko do 110 zł 2,4 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi