artech Napisano 25 Lutego 2005 Napisano 25 Lutego 2005 pierwszy przepis: twarde ciasto nie spadające z chaczyka. 1 jajko trochę mąki wody soli cukru zapachu wg uznania jaki kto sobie życzy zrobić z tego takie niezbyt miękkie ciasto takie żeby się dało uformować kulki, łezki lub inne kształty, narobić tych kulek od groma i ugotować w lekko osolonej lub osłodzonej wodzie z dodatkiem zapachu serio miałem niezłe efektyna to gotowane ciasto kiedyś na Dolnej Odrze (kanał zrzutowy elektrowni)
maciekxxl Napisano 25 Lutego 2005 Napisano 25 Lutego 2005 Szybkie ciasto z serka topionego na lód. jeden serek topiony zagniatamy z odrobiną mąki kukurydzianej .ja wyrabiam widelcem. zamiast mąki można wyrobić z biszkoptem. czasami lepszy od tego ze strzykawki nawijanego wokół haczyka. lepi się malutkie kuleczki jak kropelki wody. Mozna dodawać do ochotki i pinka. mozna dodać kropelkę barwnika. żółty lub czerwony. czasami przynosi wieksze efekty. pozdroffki
przemek Napisano 27 Lutego 2005 Napisano 27 Lutego 2005 najpopularniejsz są chyab ciata z kaszy manny, można do nich dodać przeróżne zapachy i smaki.ja bardzo często do ciasta z kaszy dodawałem kisiel wiśniowy, jeśli nei miałęm w domy żadnego atraktora. na ciasto z kiślem najczęściej łowiłem karasie na nie wiekim stawie na 7-metrowego bata.
Bogdan Napisano 27 Lutego 2005 Napisano 27 Lutego 2005 troche ugotowanego ziemniaka do tego dodajemy miąż z bułki i ugniatamy aż do uzyskania odpowiedniego stanu jeżeli jest za twarde dodać odrobinę ziemniaka a na koniec odrobina oleju słonecznikoweo i szczypta czosnku.Zakładać na haczyk w kształcie łezki.Lowiłem kiedyś na to ciasto duże patelniaki[leszcze] oraz karasie CIASTO z kukurydzianki wsypujemy do małego baniaczka pół szklanki kukurydzianki i zalewamy wodą tak żeby odrobinę przykryła zawartość nastepnie gotujemy ciągle mieszając aż do odparowania wody mozna dodać troche miodu na koniec ugniatamy troche zapachu albo nie i już jest
artech Napisano 27 Lutego 2005 Autor Napisano 27 Lutego 2005 Chcecie mieć ładny żółty pęczak wystarczy do gotowania dodać, oprócz nostrzyka, łyżeczkę kurkumy a napewno będzie żółciutki jak się patrzy i to bez żadnych sztucznych barwników
Gość Anonymous Napisano 2 Marca 2005 Napisano 2 Marca 2005 najpopularniejsz są chyab ciata z kaszy manny, można do nich dodać przeróżne zapachy i smaki.ja bardzo często do ciasta z kaszy dodawałem kisiel wiśniowy, jeśli nei miałęm w domy żadnego atraktora. na ciasto z kiślem najczęściej łowiłem karasie na nie wiekim stawie na 7-metrowego bata. Jak się robi ciasto z kaszy mannej ? napisz , bo to ciekawe a ja dopiero zaczynam. Nara !
przemek Napisano 3 Marca 2005 Napisano 3 Marca 2005 już wkrótce będzie przepis, narazie nei ma zbyt czasu abi coś napisać, ale obiecuję przepis
Bogdan Napisano 16 Marca 2005 Napisano 16 Marca 2005 CZY ktoś mógłby podzielić się swoim przepisem na kólki proteinowe. Z góry dziękuje
maniek Napisano 17 Marca 2005 Napisano 17 Marca 2005 Bogdan na Manika możesz liczyć .Tylko odrazu musze powiedzieć, idzie wiosna ,już mam mało czasu ale wmiare możliwości będe odpowiada. Nie będe ci zanudzał całą tą historią kulek proteinowych, tylko od razu do dzieła .Po pierwsze to czy sam bedziesz robił kulki , czy kupne ze sklepu tojest ważne.Po drugie czy kulki mają byc na kąkretną , rybe, wode , musze to koniecznie wiedzieć . Opisz gdzie bedziesz łapać , na kulki jakie masz miejsce ,jaka glębokości ,jakie ryby, to tyle nara. Sory koledzy za błędy .
Bogdan Napisano 17 Marca 2005 Napisano 17 Marca 2005 czy ktoś ma przepis na kulki własnej roboty , jezioro woda 2 -3 m KARP nie badżcie tacy uchylcie rąbka tajemnicy
maniek Napisano 21 Marca 2005 Napisano 21 Marca 2005 Bogdan napisz czy już robiłes kulki , jaki ma być przepis na kulki , łatwy z składników ogólnodostępnych , czy może lepszy na bazie kupnej np. TB. Opisz łowisko ,jakie dno , z której strony masz miejsce względem strony świata , jakie drzewa nad brzegiem . Nara
Bogdan Napisano 21 Marca 2005 Napisano 21 Marca 2005 raczej ze składników ogólno dostępnych dno raczej muliste 2m gł gdy słonko wstaje świeci mi prosto w twarz roślinność wodna i drzewa topole
maniek Napisano 22 Marca 2005 Napisano 22 Marca 2005 Bogdan przepisy są w drodze , musze sprawdzić swoje zapiski. A teraz skupmy się na twoim miejscu , bo miejsce dobre miejsce to połowa sukcesu, piszesz że dno muliste ale płaskie jak stolnica czy są może wypłycenia nawet niewielkie i jak daleko od brzegu to istotne. Nie napisałeś nic o rybach jakie karpie i ile ich jest , czy są amury bo to konkurent karpia , i zanęty trzeba dwa razy tyle. Jak dotąt nęciłeś? jaką zanętą, i ojakiej porze sam widzisz ile pytani i odpowiedzi się nasówa . nara
Bogdan Napisano 25 Marca 2005 Napisano 25 Marca 2005 karpia jest dużo amura tam nie złapałem dno muliste płaskie do 13 m dalej podwodna górka na szczycie głebokość 1,5 m szerokości jakieś 5m co pozatym roślinność wodna i mój korytarz o szerokości 4 m dochodzący do tej górki. neciłem kukurydza gotowana i surowa do tego konopie otreby itd...... łapałem tam jeszcze karasia lina leszcza noi czasami brał jaż z opadu . do pory karmienia nieprzywiązywałem wagi przeważnie po południu po pracy a łapałem rano i rano były najlepsze efekty .sypałem przeważnie 4 kilo w łowisko i 3 garście 2 m od brzegu na widoku gdy ta zanęta nikneła wtedy dosypywałem do łowiska i pod brzegiem. NO chyba wystarczy
maniek Napisano 26 Marca 2005 Napisano 26 Marca 2005 Bogdanie no już mniej więcej coś wiem ,o twojm miejscu. Bardzo dobre na karpia ale na wiosne, latem może się płoszyć ,proponuje latem sprubować łapać w nocy [spokuj] .A najlepiej na lato zanęcać drugie miejsce ale głębsze no i w spokojnym miejscu żadnych kąpiących się i wędkarzy to oczywiście hipopotycznie.Ja oczywiście łapie na rzece , ale co roku zmieniam miejsce i zawsze karpie wędrują za mną tam gdzie ja tam i one.Przekonałem się że każda zmiana na brzegu [wycinałem trzcine] te starsze roczniki stawały się nie ufne , dlatego jesienią nęce sobie nowe miejsce żeby się przyzwyczajały ,jak jesień długa to na tym miejscu lapie jeszcze wpażdzierniku albo dopiero na wiosne. Dobrze że nęcisz kukurydzą gotowaną żle suchą napchają sobie bebechy i trawią tydzień, albo idłużej a nie oto chodzi, konopie mogą być ale zkukurydzą i tylko wiosną póżniej można zrezygnować,można dodawać też łubinu moczonego[leszcz wchodzi] tylko słodki albo groch gotowany [płoć duża] Pora nęcenia ma jakiś mały wpływ na obecność ryb w łowisku, natomiast duże znaczenie ma systematyczności nęcenia , jak się zacznien nęcić co drugi dzień to trzeba tego pilnować, ja nęce dwa razy w tygodniu i starczy. A płoć i leszcza w zeszłym roku nęćiłem nawet raz w tygodniu, tylko musiało być tego duzo igrubo i brania murowane były.Bogdan napisz czy dodajesz coś do kukurydzy na karpie.
Bogdan Napisano 27 Marca 2005 Napisano 27 Marca 2005 MANIEK niemam az tak dużego doświadczenia i zaneta była jednakowa kukurydza otreby pasza sojowa bułka tarta konopie mielone i kitykat mielony na łowisku zostawałem do czerwca a pużniej przechodziłem na głebszą wodę przez tydzień dodawałem ziemniaka gotowanego i to zrobiło robote
maniek Napisano 29 Marca 2005 Napisano 29 Marca 2005 Bogdan nie przejmuj sję , ja też popełniałem błedy.A kukurydze dawałeś w całości . Wieczorem przepis na kulki . nara
maniek Napisano 29 Marca 2005 Napisano 29 Marca 2005 Mieszanke wszystkich składników nazywamy baza.Na jeden kilogram bierzesz 30% mąki kukurydzianej 20% mąka sojowa 20 % kaszy manny 10% kaszy kukurydzianej 10% mąka ziemniaczana 10% mleko w proszku do tego proso całe [łyżka stołowa] ,prażone konopie ok. 15dkg [Mielone] jajka 10-12 szt ,słodzik, aromat.Przepis nie jest mój ,ale ja nanim prubowałem, robiłem experymęty na własne łowisko[rzeka].Efekty raczej średnie lub słabe zależy jaki rok. Dopiero się zmieniło jak zaczełem używać bazy Tandem Baitsa , iwszelkich dodatków ,aromaty wzmacniacze betajna,dipy. Naj lepszy rok 2003 ,łapaliśmy zkumplem od lipca do listopada, kumpel 52 karpie iamury ja ...acha miałem śie nie chwalić. Jak masz pytanie to śmiało...
maciekxxl Napisano 30 Marca 2005 Napisano 30 Marca 2005 Maniek, czy z tego dałoby radę zrobić kulki ciut mniejsze? Na jazie i klenie? Bo mnie korci ,żeby spróbować połowić jazie i klenie na kulki ! Co myślisz? ps. ile minut gotować i jak suszyć? pozdrofki maciek.
maniek Napisano 30 Marca 2005 Napisano 30 Marca 2005 Maciku sam jestem w fazie eksperymętów , jak pisałem już , kulki nie tylko na karpie są dobre , Klenie łapie na owocówki od dwuch sezonów , wyniki mam rewelacyjne ,jakościowo nie ilościowo . Natomiast jazia są problemy z dobraniem zapachu czy aromatu , wogle u mnie jaż to tylko wiosna dlatego to dłużej potrwa .Kulki możesz formować jakie tylko chcesz, ja robiłem nawet kwadratowe [nie turlają się, rzeka] ,oczywiście jak kulki mniejsze to gotujesz krucej , np 16 minuta po wypłynięciu .
KUSIOT Napisano 25 Stycznia 2006 Napisano 25 Stycznia 2006 oczywiście jak kulki mniejsze to gotujesz krucej , np 16 minuta po wypłynięciu . Tracisz za dużo zapachu
maniek Napisano 25 Stycznia 2006 Napisano 25 Stycznia 2006 Pewien błąd się wkrad bo powinno być, średnica fi16 ok.minuta po wypłynięciu.
KUSIOT Napisano 25 Stycznia 2006 Napisano 25 Stycznia 2006 Po 16 minuteach gotowaniu pomyśl sobie ile ci zostaje z tego zapachu. Kulke im dłużej gotujesz tym bardziej staje się twarda ale traci na tym bardzo dużo zapachu. sory i pozdro for maniek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.