p.majzel Napisano 11 Września 2006 Share Napisano 11 Września 2006 witajcie byłem ostatnio na nysie kłodzkiej koło malerzowic - gorąco polecam miłośnikom kleni. niestety ten odcinek jest troszke trudny dla młodego spiningisty. mało podejść a jak już są to tylko z wędziskiem 2.10 z przykucu . mam pytanie czy łowił ktoś na tej rzece ??? może są fragmenty gdzie można relaksować się łowieniem a nie marnować czas na walke z krzakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 12 Września 2006 Share Napisano 12 Września 2006 Nyska kłodzka to moja ukochana rzeka i ma wiele wspaniałych odcinków, choć najlepiej znam jej górny bieg. Wprawdzie to nie to co 5-10 lat temu,ale i tak można tam przeżyć niezapomniana przygodę. O jaką rybę najbardziej Ci chodzi?? Piękne klienie można w zasadzie złapać na całej długości, ale ja lubię odcinek poniżej paczkowa oraz w okolicach barda i kamieńca zabkowickiego. Bliższe info na pirv bo nie chcę za dużo zdradzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dambase Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 W okolicach Kamienca Ząbkowickiego jest kilka dobrych miejsc w ktorych zawsze mozna zlapac piekne rybki... Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lacki666 Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Witam powiedzcie od kąt zaczyna się odcinek nizinny na rzece nysie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 28 Lipca 2008 Share Napisano 28 Lipca 2008 Nysa Kłodzka nr 1 od źródła do Białej Lądeckiej - woda górska Nysa Kłodzka nr 2 od Białej Lądeckiej do zbiornika Kozielno - woda górska wodą nizinną jest ponizej zbiornika Kozielno, ale jest to juz okręg opolski. chyba ze coś pominąłem... sprawdź również w rejestrze lub na stronach PZW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lacki666 Napisano 29 Lipca 2008 Share Napisano 29 Lipca 2008 dzięki tak właśnie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waldek Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 W naszym województwie nysa jest rzeką nizinną tylko kilkaset metrów bo od zbiornika Kozielno do pierwszego mostu w górę rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lacki666 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 dzięki za ifo. Byłeś tam może ? co tam można złapać napisz coś więcej o tym odcinku rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Moze ktoś był na Nysie w okolicach Byczenia, na odcinku rzeki górskiej. Wydają się tam ciekawe miejscówy-ale nie łowiłem tam więc, jak ktoś wie na temat tego odcinka, prosze o opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Moze ktoś był na Nysie w okolicach Byczenia ja byłem kilka razy, tylko w okolicy rozlewiska na wysokosci stawów w byczeniu w górę, w stronę wioski się nie udawałem, raczej w dół, zawsze było to poprzedone łowieniem na żwirowni byczeń, w nysie na tym odcinku nic nie złowiłem, ale może to dla tego że zachodziłem tam zawsze przed zakończeniem łowienia na żwirowni i nie za bardzo się przykładałem. Ja wolę odcinek ponizej Kozielna, ale to juz opolskie i wplate trzeba uiścić. ogólnie łwoię na nysię i lubię to ale na tym odcinku jakoś sukcesów nie miałem, poniżej kozielna do mostu w paczkowie boleń, okoń, sandacz, a miejscowi mówią że pstragi i brzeany też łowią, ale mi się nie udało. Kolega złowił takiego kropka ponad 30 cm. p.s. sporo tam pourywałem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 ogólnie łwoię na nysię i lubię to ale na tym odcinku jakoś sukcesów nie miałemBo to zależy od danego odcinka ,mam trochę info na temat Nysy i wydaje mi się że jedno z spotkań Dolnoślązaków zrobimy na Nysie ,na "tej bezwstydnie rybnej wodzie" to słowa mojego kolegi ,który nigdy nie wraca o kiju jak zaczął tam wędkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Bo to zależy od danego odcinka ,mam trochę info na temat Nysy i wydaje mi się że jedno z spotkań Dolnoślązaków zrobimy na Nysie jasne, że tak!!! ja bardzo chętnie, pstrągowanie w okolicy miejscówek Romana, a potem bolenia i szczupaka w opkolicy topoli i kozielna!!! byłoby fajnie, innych odcinkow nie znam, ale się dołącze! Na odcinku Kozielno-Paczków wyniki miałem dobre i jakieś bolki przeważnie ok 50cm sie trafiały, szczupaczki też, a nawet 2 leszcze na spina złowiłem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 6 Stycznia 2009 Share Napisano 6 Stycznia 2009 Byłem w listobadzie na Nysie w Otmuchowie koło betonowego mostu, trafiliśmy na intensywne brania Bolenia, ale tylko koło mostu ja złapałem 20 szt w tym 5 powyżej 40 reszta do 30 centów- Wiadomo ryba ponoc niejadalna-ale było eldorado.... Póżniej poszliśmy w góre, w kierunku tamy i było kilka Szczupaków, niestety ja miałem krótkie-koledzy po sztukasie mieli takie lekko ponad wymiar 50cm... Ale taki dzień raczej sie nie powtarza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 Nigdy nie łapałem białej ryby w rzece górskiej-Może ktoś doradzi jak skutecznie łowić na Nysie???? Oczywiście na oddcinku powyzej garbatego mostu... Czy wiosną jest cos skutecznego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 19 Stycznia 2009 Share Napisano 19 Stycznia 2009 na Nysie???? Oczywiście na oddcinku powyzej garbatego mostu... podaj miejscowość chociaż bo nie mam pojęcia gdzie ten garbaty most Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jak skęcasz na topole, przy stawach w Byczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 20 Stycznia 2009 Share Napisano 20 Stycznia 2009 Jak skęcasz na topole, przy stawach w Byczeniu a więc chodzi o ujście Nysy do zbiornika Topola... jeden boleń kiedyś powyżej tego małego białego mostku - na spinning oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 A biała ryba???? Coś bym spróbował, może brzana jakas tam jest???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 może brzana jakas tam jest? słyszałem, że tak, na spina nie złowiłem, ale miejscowi mówią że tu każda ryba..., więc próbuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Stycznia 2009 Share Napisano 21 Stycznia 2009 Ja natomiast oglądałem brzany na fotkach z Nysy ,ale nie wydobyłem infa w którym miejscu szukać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 No właśnie......... Jak tylko zacznę sezon, zwykle w marcu pojadę właśnie tam, obadam teren, poobserwuje co tam sie dzieje, zwykle od ujścia do garbatego są tłumy bo płoć wiosną idzie na tarło i bierze bezlitośnie, ale powyżej jest już górska juz mniej ludzi tam siedzi, wiadomo dlaczego Ja bedę próbował na paste, kiedyś na bystrzycy w ciągu 3 godzin złowiłem 8 kg płoci na paste... Zabrałem rzecz jasna najwieksze sztuki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 31 Stycznia 2009 Share Napisano 31 Stycznia 2009 oj Nysa, Nysa, moja ukochana rzeka; szkoda że teraz mam do niej tak daleko i muszę zamieniać ją na odrę. Odcinek w okolicach topoli i kamieńca ząbkowicego, to woda, w której z jednego miejsca można złowić ryby od pstrąga po sandacza. Chyba mało jest takich miejsc w Polsce. Oczywiście tego pierwszego jest tutaj już znacznie mniej, bowiem utworzenie zbiornika w topoli powoduje migrację w górę ryb nizinnych. Uwielbiam tamten odcinek rzeki, bowiem nigdy nie wiesz jaka ryba zawiesi się na wędce. Standardem jest kleń, brzana, szczupak, ale są tez pstrągi, sandały, oczywiście jak wszędzie okonie i co raz więcej bolenia i jazia. Jednak jeżeli ktoś chce połowić zwłaszcza tych ostatnich ryb, to polecam odcinek przyujściowy do jeziora otmuchowskiego: tam zatrzęsienie bolka, jazia, okonia, ale także można połowić szczupaka i sandacza. Też nie zawsze, bo ryba okresowo wychodzi z jeziora i wtedy na rzecze jest eldorado. Najlepszy okres: sierpień i wrzesień. Nie wiem dlaczego, ale wtedy ryby jest w rzece najwięcej. Kilkanaście bolków dziennie to nic nadzwyczajnego. W pierwszych latach były to głównie ryby małe, okołowymiarowe, ale teraz sporo jest już medalowców: siedemdziesiątek i osiemdziesiątek. Co do brzan, to trzeba szukać rynien z umiarkowanym uciągiem. A takich wiele, chociażby poniżej mostu w kamieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 Brzmi to zachęcajaco.... Napewno tam pojadę, a te Brzany, to na jaką przynęte łowiłes???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 1 Lutego 2009 Share Napisano 1 Lutego 2009 jeśli chodzi o spining to najszybciej na niewielkie wobki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawlo14 Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Byłem właśnie na odcinku od ujscia do Kozielna w zwyż, szczerze mówiac nie ma specjalnie gdzie rzucać, kilka miejsc. Reszta zarośniata, niedostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi