DAWID Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Bedzie piękny pstrąg jak mu mięsiarze dadzą urosnąć, kozacką dużą ma płetwe ogonową, napewno będzie silny. Graty Winko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 Dzięki DAWID Złowiony został na odc. gdzie obowiązuje całkowity zakaz zabierania złowionych ryb a sama woda jest na prawdę dobrze pilnowana przez SSR tak więc jest szansa na to że będzie mu dane dorosnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 Winko, gratuluję połowów. Jaki jest u was wymiar pstrąga? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 W nowo-sądeckim przeważnie wynosi on 30 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Lutego 2013 Share Napisano 14 Lutego 2013 W szczecińskim żeby "zrobić" wymiar trzeba się bardziej postarać - 35 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 14 Lutego 2013 Autor Share Napisano 14 Lutego 2013 artech napisał: W szczecińskim żeby "zrobić" wymiar trzeba się bardziej postarać - 35 cm Zapewne ta różnica bierze się stąd że w szczecińskim na nizinnych wodach pstrąg nieco później osiąga wiek w którym może przystąpić do tarła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Klin Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Ja widziałem dziś piękne zjawisko, mianowicie trocie w morzu koło kanału łączącego morze z jeziorem Jamno. Jutro jadę spróbować je złapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy-72 Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Witam.Wczoraj byłem na Obrzycy przy ujściu do Odry.Zero brań na robaczki. Za to, obok mnie 2 potężne uderzenia w wodę. Jakby ktoś cegłówkę wrzucił ! Boleń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Obstawiałbym jednak pana Bobra. Ładnie łowicie, szkoda, że u mnie słabo z takimi rzeczkami. A wyjść i porzucać, ryzykując choróbsko jakie w tej pogodzie to mnie nie przekonuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 @łysy72 mogła być i rybka my wczoraj z kolegą mieliśmy podobną sytuację nagle spory wir na wodzie za chwilę rybka na około 30cm odskakuje w bok jakby została przestraszona stwierdziliśmy że mógł to być atak sporego drapieżnika kolega schodzi w owe miejsce i kilka rzutów daje mu zębatego pod 70cm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 Dzisiejsze przedpołudnie spędzone nad wodą razem z kumplem ... to już za tydzień sami będziecie mogli zobaczyć a od południa spining w kropki: I to jest właśnie ten moment w którym na ogół DAWID pisze kolejnego posta wrzucając foty spasionych kabanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy-72 Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 EsoxHunter być może masz rację ale było już grubo po zmroku i uderzenia były w 15min. odstępach,poza tym określam je na środek rzeki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EsoxHunter Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Wiem z doświadczenia nad moim dzikim łowiskiem, że jak się boberkowi nie spodobasz, to chce Cię wyprosić i zaczyna uderzać ogonem w wodę. Dźwięk jest tego typu jak opisałeś, czyli głaz wpada do wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Winko, tu raczej chodzi o nie beretowanie niewymiarowych troci z tłumaczeniem "myślałem że to pstrąg" Fakt że na żyznych wodach pstrągi szybciej rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 16 Lutego 2013 Autor Share Napisano 16 Lutego 2013 artech napisał: Winko, tu raczej chodzi o nie beretowanie niewymiarowych troci z tłumaczeniem "myślałem że to pstrąg" Fakt że na żyznych wodach pstrągi szybciej rosną. Rozumiem Cię doskonale. Na odcinku na którym najczęściej łowię w lutym pstrągi nie ma żadnego tłumaczenia się gdyż zasady są jasne: ,,Złów i wypuść". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Byłem dziś od rana na Grabowie w okolicach Kamienia Pomorskiego, bardzo delikatnie przy samym brzegu skubały płotki na białe i kukurydzę, czasem trafił się krąp, jazgarz, okonek. W kilku miejscach na czerwonego widziałem że ciągają garbuski od 5-25 cm. Do godziny 12 z ojcem, mieliśmy ok 70 płoci i 25 krąpi i jakieś sporadyczne jazgarze i okonki. Przyjemnie było się pobawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 2 wyprawy , za okoniem i kleniem i 0 wynik Nie wiem czemu, ale w "zimne" dni nie potrafię nic złapać. W miejscu gdzie jakiś mały klenik zawsze się zawiesił ani 1 brania , wczoraj na miejscówce gdzie w na jesień zawsze 2-3 okonie się złapało również bez brania... Nie wiem czy to ja robię coś źle czy w zimne miesiące ryb po prostu tam nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bumtarara Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Dzisiaj wypad na lód, nastawiłem się na płotki i okonie, garbuski niestety gdzieś wymiotło, ale płoć szybko podeszła do zanęconego miejsca. Niestety bez okazów, największa około 20cm, ale ilościowo nieźle, razem z ojcem złowiłem koło 30 sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Miłosz, zimowe łowienie okoni jest specyficzne, ale z początku bardzo krzepiące, gdy złowisz nawet jedną sztukę mikro. Wierz mi, jeśli znajdziesz jakieś dołki ze spokojną wodą, prądami wstecznymi... Małe gumki (najlepiej na troku) i leniwe prowadzenie z licznymi stopami. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milosz Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Prowadziłem bardzo powoli pozwalając przynęcie co jakiś czas opadać na dno, łowiłem malutkimi ripperkami (trochę zostawiłem w wodzie ). Czy możliwe że okonie "przeniosły się" w inne miejsce i wrócą gdy się ociepli? Jesienią było ich tam naprawdę sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawido Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Wrócić - na pewno wrócą. Gdybym szukał okoni tam, gdzie je zazwyczaj w cieplejszej wodzie łowię (a dają się złowić prawie wszędzie), wówczas zero zaliczałbym za zerem. Widocznie źle wybrałeś miejscówkę, może zły kolor przynęty lub złe prowadzenie. Albo najzwyczajniej nie brały. ))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Witam dziś miał być dzień bez ryb wyszło inaczej 3 godz po południu spędzone nad wodą w mrożny dzień z kolegą dało kilka rybek rozmiarówka różna jedna nieco fajniejsza rybka warta sfotografowania zamedowała się u mnie na wędce Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winko Napisano 17 Lutego 2013 Autor Share Napisano 17 Lutego 2013 Piękny grubasek kamilo, nie to co moje chuderlaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Piękny grubasek kamilo, nie to co moje chuderlaki inny charakter rzeki , choć ta ryba przy swej długości była wyjątkowo gruba też są rybki chudsze jak u ciebie, nie możesz na rzekać też masz fajne klimaty klenie ,brzany ,głowacice no inne gatunki także jest za czym pochodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 17 Lutego 2013 Share Napisano 17 Lutego 2013 Dzisiaj udało mi się upolować mojego pierwszego lipienia na muchę (własnoręczną) + kilka mniejszych pstrągów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi