Skocz do zawartości
tokarex pontony

Mikado Matrix 777 bolonka 7m

Kalgon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Za miesiąc może dwa zakupuje nowe wędzisko do odległośiówki: bolonke mikado matrix 777 7 m, ( może się to wam wydawać śmieszne, ale ja łowie na zestawy przegruntowane, a zestawy przegruntowane powinny być stałe, nie przelotowe, no i dlatego decyduje się na bolonke, bo na odrze jakieś 10 metrów od brzegu mam spokojnie ponad 5 m głębokości ), i mam teraz do was pytanie, co sądzicie o tej serji, i o tym konkretnie wędzisku, bo jakby niepatrzeć kosztuje ono 300 zł, i chciałbym kupić naprawde wędke która będzie mi pasować, i służyć przez pare dobrych lat, oczywiście nie mówcie mi idz potrzymaj w ręku, bo jak zdecyduje się na kupno to to zrobie, i jak mi się niespodoba to niekupie, ale narazie interesuje mnie jak się wam ta wędka, lub chociaż wędka z tej serii sprawowała na przestrzeni lat/miesięcy ???????

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

KALGON - mój tata kupił sobie ten model wędki który opisałeś. w lipcu tylko że on ma 800cm ,z tego co widze (bo ja łapie na 500cm ,800 to dla mnie zadługie) wędka jest bardzo lekka ,nie raz dał mi połapać i jak na 8 metrów bolonke to naprawde piórko !! delikatna jak na ten typ wędzisk szczytówka , bardzo dobrze wykonane te szyny na kołowrotek (czy jak to sie tam nazywa)z dwoma bajerami i wogle bardzo fajny kij ....on dał 350 zł ale może 7 metrów taka jaką ty chcesz będzie troche a może nawed dużo tańsza .....biorąc pod uwage koniec sezonu ,wyprzedaże itp. powinieneś zapłacić niewięcej niż 300zł ,,,, :wink:

8 metrów :shock: buuuuu to dla mnie zadługie :???: nawed jak na odre (na rynny)

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedz z tego co piszesz sądze, że wędka będzie fajna, więc jak będzie koniec sezonu, to lece do sklepu pomacać sobie, i podejme decyzje, jak kupie to napisze co sądze aby jeszcze polepszyć, lub pogorszyć opinie o tejże wędce

Napisano

KALGON a teraz ja z zapytaniem do ciebie bo może znasz co nie co o batach :D jak sam muwisz koniec sezonu sprzęt tanieje,a ja od pół roku mam ochote na jakiegoś bacika takiego od 6.5 m gdzieś do 8 m ,,,,,jak wiesz to poradż jaka firma od jakiej kwoty wędka sie do czegoś nadaje ..może jeszcze napisz jaka długośc lepiej na nurt w odrze żeby na rzagielek łowić itp. bo o o łowieniu na bataa wiem dużo ale o samym sprzęcie prawie nic :???:

Napisano

Akurat niebardzo się znam na batach, fakt jestem interesantem tyki, ale na bata to łowie okazyjnie, jak mi się zachce, i łowie na taką tanioche, więc w sprawach bata pewnie doradzi ci Dawid, który na bata łowi, trzeba na niego tylko poczekać, ale conieco moge ci dpradzić, na odre jak dla mnie nadaje się wędka od 7 metrów, krótsza raczej niebardzo, firma, to już indywidualna sprawa, ale myśle, że aby bat miał w miare małe ugięcie, i był wmiare lekki trzeba za niego dać ze 150 zł, lub więcej, powyżej 200 kupisz naprawde dobry bat jak na długość 7m, oczywiście co niektórzy by kręcili nosami, i mówili NIE dobry bat od 300 zł, ale niema co szaleć, to jest bat, i o ile niełowi się, wyczynowo na zawodach, to nietrzeba sprzętu z najwyższej pułki ( ja tą bolonke kupuje aby nią łowić właśnie na zawodach, choć rekreacyjnie też, stąd wżucam w nią całe tyrzysta złotych), a jeśli chcesz łowić wyczynowo, i masz kase, i chcesz ją wydać, to za 300 zł masz już ten sprzęt z najwyższej półki, tylko też musisz wziąśc pod uwage, że ja patrze na wszystko swoimi kategoriami siłowymi, bo jednak człowiek się przez te trzy lata diametralnie zmienia, więc uważaj aby niewybrać takiego bata który dlamnie jest lekki, a dlaciebie nie :razz: , bo to by był niezły numer, ale jak już mówiłem w kwestii batów najlepiej poczekać na Dawida, i on wszystko chyba opowie lepiej odemnie :wink: .

Napisano

no to dawid ........weś tu wchodż na forum i mi o batach opowiadaj i doradzaj !! a tobie dziękuje kalgon :wink: (odrazu ci muwie że przeznaczam do 200zł i bede łapał na odrze przedewszystkim na żagielek )

Napisano

Hehe :smile: Widze, że tu na mnie wszyscy czekają :grin:

Ja mam bata 8m (pisze nizej w przypisie) łowie na jeziorach, i jestem z niego jak najbardziej zadowolony!!! Lekki, sztywny (bo nie może być taki jak "banan" a takie zwykłe tanie "gówna" pod wpływem temperatury gdy sie siedzi na słońcu, poprostu sie wyginają) Moim skromnym zdaniem to firma Jaxson jest bardzo dobra w tego rodzaju sprzęcie, ale jest jedno "ale" ... Ja swojego bata kupiłem za 420 zł (8m) a wszystkie wędziska Jaxsona poszły już 3 miesiące temu w góre... z tego co widziałem moja wędka teraz stoi w sklepie za 500 stówek ;] Wiec nie kupisz 7 m za 200 zł napewno....Proponuje firme Mikado, nie za droga ale też nie za tania, w sumie średnia a DOBRA, a nawet bardzo mam wędki mikado feedery (tez pisze ponizej) i jestem zadowolony.......ale nie powiem Ci dokładnie za ile kupisz bata 7m z mikado....nie jestem aktualnie zorientowany.......Przy wyborze bata pamiętaj nie możę mieć on za dużego " "zwisu" czyli musi być troche sztywny, zwracaj uwage również na wzmocnienia przy łączeniu elementów, no i waga wędki, przez 3h conajmniej zebyś ją utrzymał w ręku cały czas (tyle trwają zawody i ja swoją tyle utrzymuje).....

To tyle z mojej strony myśle żę pomogłem....Dziękuje :smile:

Napisano

dzięki dawid ,,,,,heh okazuje sie ,że bede musiał sobie jeszcze troche kasy dozbierać ,,,,,ale cóż mysle że do zimy zbiore te 400zł i kupie sobie coś fajnego :razz:

Napisano

nieradził bym ci kupować tak drogiego bata, to jest typowo zawodnicze, a te godanie o utrzymanie w ręku to bzdura, wystarczy, że po godzinie na 5-10 min odłożysz, i już jesteś w pełnym wigorze, a jeszcze weż pod uwage donęcanie, na czas którego odkładasz bata, i wiele innych zajęć którym wędkarz poddaje się podczas łowienia, i wyjdzie ci, że tak naprawde niema problemu z bólami ręki, popatrz co masz za te 250 zł

Matrix 777 Pole 700

[700] 256.00zł

Lekki i sprężysty bat wykonany z wysokoprzetworzonego węgla IM-9. Typowa wędka o szczytowej akcji, przeznaczona do połowu małej i średniej ryby w kanałach i jeziorach.

Długość: 700cm

Waga: 360g

Ilość Sekcji: 7

Dł. Transp.: 127cm

lub za 270

Mikado Competition Pole 700 272.00zł

Wyczynowy bat wykonany z wysoko przetworzonego włókna węglowego. Bardzo lekki, sztywny i szybki. Przeznaczony do połowu średnich ryb techniką „pełnego zestawu”. Charakteryzuje się szczytową akcją i małym ugięciem.

Nazwa: Competition Pole

Długość (cm): 700

Masa (g): 320

Długość Transportowa (cm): 139

I prosze mi niemówić, że jest to zły sprzęt, bo niejest, to jest tak jak z tykami garbolino, są tyki w kategorii wędki nasadowe, i najdroższa kosztuje 5 tys, i są tyki w kategorii competition, które niewiele się róznią od najdroższej nasadowej, ale kosztują 10-20 tys, więc poco przepłacać ?????????, aha jak co to te wędki są ze sklepu internetowego brzana, no i za tą reklame jak coś mi niepłacą :wink:

Napisano
Proponuje firme Mikado, nie za droga ale też nie za tania, w sumie średnia a DOBRA, a nawet bardzo mam wędki mikado feedery (tez pisze ponizej) i jestem zadowolony.......ale nie powiem Ci dokładnie za ile kupisz bata 7m z mikado
Mikado Competition Pole 700 272.00zł

Wyczynowy bat wykonany z wysoko przetworzonego włókna węglowego. Bardzo lekki, sztywny i szybki. Przeznaczony do połowu średnich ryb techniką „pełnego zestawu”. Charakteryzuje się szczytową akcją i małym ugięciem.

Nazwa: Competition Pole

Długość (cm): 700

Masa (g): 320

Długość Transportowa (cm): 139

No i kolega właśnie powiedział to czego ja nie wiedziałem :)

I prosze mi niemówić, że jest to zły sprzęt

a czy ja coś takiego powiedziałem ;>

pozdroffionka ;P

Napisano

Taaa, i ja bym właśnie tego bata polecił, jest troche droższy od matrixa, ale jest to bat jakby nie patrzeć zrobiony pod kątem zawodów, czyli napewno będzie spokojnie wytrzymywał napory słońca, lać pewnie będzie się też mniej, czyli krótko mówiąc jakbym był na twoim miejscu to bym poprosił rodziców o dofinansowanie, albo uzbierał, i tego bata właśnie kupił, ale to ty podejmujesz decyzje, nie ja, ja tylko wyraziłem swoje zdanie na temat tego bata, aha no i oczywiście pamiętaj o wzięciu obu batów do ręki w sklepie, dla porównamia, ale tego chyba mówić nie musze :wink:

Pozdrawiam

Napisano

dzięki wam za rady :razz: ,,,,,bardzo poważnie zastanawiam sie właśnie nad tym Mikado za 272zł byłem nawed w centrum wędkarskim w moim mieście i był ten kij za 260zł. :!: także tata dołoży na urodziny za tydzień i po pierwszych zawodach opisze wszystkie wady ,zalety i własne zdanie na temat tego bata ,a teraz przyszedł czas na pytania dotyczące samego łowienia ...powiedzcie ...czy ;lepiej łapać żagielkiem w sam nurt czy zwykły spławik na rzeke i poprostu jak to sie na odrze łapie gdzieś między główki żucać ? bo poczytałem troche o tym żagielku myśle że warto sprubować ,ale nie wiem czy to jest wogle skuteczna metoda ...i czy nie jest skomplikowana ? bo jak wszyscy wiemy na zawodach nie ma czasu na kombinowanie tylko trzeba trzymac tępo i ryby wyciągać :lol: co radzicie ?

Napisano

Hmm, wiesz napisze jeszcze ten jeden post, ale lepiej załóż nowy temat, bo jeszcze będzie draka za offtopy, ale jeszcze ten jeden raz odpowiem, a więc rozumiem, że przez żagielek rozumiesz dysk, dobrze, to wygląda tak, ogólnie dysk jest stowrzony po to, aby na rzece spławik nie spływał, i jak tak chcesz łowić to ok. tylko wtedy idealnie gruntujesz w jednym miejscu, najlepiej jakimś głębszym uskoku, dołku, i tam cały czas łowisz, tylko też dysk musi być wystarczająco cięzki, aby nie spływał, o czym pamiętaj, i to tyle, a i tak odemnie, o dysku, mi się ta metoda bardzo podobała, tylko pamiętaj, że np 10 gramowy dysk nie sygnalizuje jakoś wspaniale ćwierć gramowych płoteczek, no i to jest takie typowo pasywne łowienia, zażucasz na gruncie, i czekasz tylko donęcając.

Napisano

dobra .....tematu nie zakładam bo już chyba wszystko co chciałem wiedzieć wiem :wink: a tego dysku spróbuje bo ostatnio kolega kurde tą metodą nałapał 2,8 kg a ja 2,65 i on wygrał a ja 2 miejsce więc chyba też skuteczne skoro mnie pokonał ,a łapiemy zawsze razem prywatnie, umiemy to samo i wiemy to samo w wędkarstwie jak bracia :grin: ale jak nałapał więcej to i ja musze raz sprubowac :cool:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.