jaceen Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Proszę, nie mieszajmy Ligi Ślęzy i ich uczestników do innych spraw:) Z tego co się orientuję, to część z Was jest poza okręgiem wrocławskim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ventus Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 13 minut temu, Booryss napisał: Taaa... i tu szanowny kolego Bartku jest problem pogadać to wszyscy ale coś zadziałać przynajmniej spróbować to nie... Na początek jak by zebrać tak 50 osób sprawdzić kiedy jest zebranko PZW i wpaść namieszać troszkę?? Sama obecność pewnie ich przygniecie. Ja pójdę tylko kto jeszcze?? 10 minut temu, tomek1 napisał: Przede wszystkim na początek nie odpuszczajcie Walnych Zebrań. Nieobecni nie mają racji! Sama obecność ich nie przygniecie. Tomek ma rację iść na walne nie po to by rozliczać lecz żeby samemu zacząć pracować, a wtedy okazuje się że wielu woli iść na ryby niż ten czas poświęcić na pracę powodującą zmiany, a wtedy jak zwykle kończy się jedynie na krzyku gdzie nawet echo nie powraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buk1991 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Ja również chętnie się wybiorę, tylko gdzie i kiedy. Bo ile bym szukał nigdzie takiej informacji nie znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Liga ślęzy jest apolityczna ale świadczy o pewnej aktywności w naszym rejonie, i która może się przerodzić w ruch (naturalnie tylko chętnych) chcących i żądających zmian. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Tak Jacku, od miesiąca jestem w okręgu Legnica ale doskonale wiesz z jakiego powodu. Z wkur... na mdły i beszczelnie działający okręg Wroclaw. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 17 minut temu, jaceen napisał: Proszę, nie mieszajmy Ligi Ślęzy i ich uczestników do innych spraw:) Z tego co się orientuję, to część z Was jest poza okręgiem wrocławskim. Oczywiście Jacku, nigdy bym nie śmiał. Chodziło mi o to, że jesteście grupą ludzi znających się nie tylko z forum, ale też z "realu" a stąd już tylko krok do skrzyknięcia się w celu poprawiania rzeczywistości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 1 minutę temu, bacyk napisał: Tak Jacku, od miesiąca jestem w okręgu Legnica ale doskonale wiesz z jakiego powodu. Z wkur... na mdły i beszczelnie działający okręg Wroclaw. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Ale i tak go wspierasz zrobiłeś dopłatę ?? Zrobiłeś abyś mógł wędkować w okręgu Wrocław Tak jak ja dopłaciłem za Jelenią Górę i pewnie dopłacę za Wałbrzych i nie wiem za co jeszcze?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bacyk Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Tak, ale nie moga poszczycić sie , że mają 30000 tys czlonków okręgu, bo wlasnie jeden niezadowolony przenosząc sie zmienił ich liczbę. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Nie będe rezygnował z pasji, bo ktoś połakomił sie na kase. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Jasne bacyk nikt z nas nie zrezygnuje dobrowolnie. Proponuję zawalczyć o porozumienia na przyszły rok tak na dobry początek:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydroo Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Panowie, jakie walczyć? Ja już wojowałem o Bystrzycę i wiem jak to wygląda. A wiecie kto wygrał wybory na prezesa Okręgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julian Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Jestem na zwolnieniu więc siłą rzeczy trochę zaglądam na strony. Dzisiaj wszedłem na stronę naszego okręgu we Wrocławiu. Tam w zakładce " Porozumienia 2016" jest prawdziwa burza. Oprócz zwykłego pieniactwa jest też sporo sensownych wpisów. Jeden mnie zaintrygował. Brzmi on tak; " Jeżeli jesteście zdania o nierównym traktowaniu - gorszym w stosunku do kół wrocławskich wcale nie musicie się z tym zgadzać. W PZW obowiązuje zasada równego traktowania członków PZW i nie stosowania wobec nich praktyk dyskryminacyjnych. Jest to zawarte w postanowieniach XXX Krajowego Zjazdu Delegatów z dnia 24-25 października 2013r. oraz Uchwałą nr 103 Zarządu Głównego PZW z dnia 27.09.2008roku a także w Statucie. Pisanie na forum niewiele da, należy zapoznawać się z przepisami i wtedy walczyć o swoje. My, wędkarze mamy swoje prawa, ale oprócz frustracji niewiele działamy. Od tego należy zaczynać zmiany. Może trzeba napisać pismo do Zarządu we Wrocławiu a jeżeli nie odniesie skutku to do Zarządu Głównego?" Właśnie ta zasada równego traktowania została złamana, jak potraktowano nas w przypadku Bystrzycy? Sądzę, że gdyby zarząd koła miał " Jaja", to na podstawie tych przepisów mógłby wnioskować o ponowne rozpatrzenie sprawy Bystrzycy i Kingfishera, wnioskować o ponowne wszczęcie procedury, o nową uchwałę. Wydaje mi się, że można ją unieważnić, powołując się na nierówne traktowanie wędkarzy. Nie mówię, że inicjatywa wody górskiej jest zła. Jednak może tym razem odbyło by się to w sposób demokratyczny, przy współudziale wszystkich zainteresowanych: ankiety, głosowania, a nie z pozycji władzy. W końcu morze, wszyscy, nieważne jak łowią poczuliby się poważnie i godnie potraktowani. Tylko wtedy trzeba być na zebraniu i złożyć wniosek, który zobowiąże władze koła do działania, nawet wcześniej przygotować sobie to w formie pisemnej. Może nie mam racji, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydroo Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Julian. W sprawie Bystrzycy interweniowało tylko koło z Kątów Wrocławskich. I nie chwaląc się, wywalczyliśmy te trzy odcinki do połowu na spławik na przynęty roślinne. Operat wodno-prawny został nadany na 10 lat i nic już z tym tematem nie zrobisz. Co ciekawe w zezwoleniach na połów na rok 2016 jest jak byk, że zabrania się połowu do końca marca też na spławiki SIC! Pisaliśmy do: a w szczególności Pan Kazimierz ( bo jak wiesz, mogli przybić ci paragraf, że działasz na szkodę PZW i kop) - Starosta Powiatu Wrocławskiego - RZGW - Wojewoda Wrocławski -Ochrona Środowiska -Krajobrazowy Park Dolina Bystrzycy -Burmistrz MiG Kąty Wrocławskie - ZG PZW -ZO PZW i co ? I nic..... Jedynie Burmistrz Kątów i Dyrektor Parku Krajobrazowego usilnie działali z naszą sprawą. Jak chcesz dokładne szczegóły podaj email to ci napiszę, bo raczej nie jest to do wrzucenia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybarobert Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 5 minut temu, hydroo napisał: Julian. W sprawie Bystrzycy interweniowało tylko koło z Kątów Wrocławskich. I nie chwaląc się, wywalczyliśmy te trzy odcinki do połowu na spławik na przynęty roślinne. Operat wodno-prawny został nadany na 10 lat i nic już z tym tematem nie zrobisz. Co ciekawe w zezwoleniach na połów na rok 2016 jest jak byk, że zabrania się połowu do końca marca też na spławiki SIC! Pisaliśmy do: a w szczególności Pan Kazimierz ( bo jak wiesz, mogli przybić ci paragraf, że działasz na szkodę PZW i kop) - Starosta Powiatu Wrocławskiego - RZGW - Wojewoda Wrocławski -Ochrona Środowiska -Krajobrazowy Park Dolina Bystrzycy -Burmistrz MiG Kąty Wrocławskie - ZG PZW -ZO PZW i co ? I nic..... Jedynie Burmistrz Kątów i Dyrektor Parku Krajobrazowego usilnie działali z naszą sprawą. Jak chcesz dokładne szczegóły podaj email to ci napiszę, bo raczej nie jest to do wrzucenia na forum. Bo odpuściliście ze strachu albo braku odwagi . Co do odcinków to nie wywalczyliście tylko dali dla zamknięcia wam buzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hydroo Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 1 minutę temu, rybarobert napisał: Bo odpuściliście ze strachu albo braku odwagi . Co do odcinków to nie wywalczyliście tylko dali dla zamknięcia wam buzi A co kolega zrobił w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybarobert Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 Teraz, hydroo napisał: A co kolega zrobił w tej sprawie? Kolega Ci mówił ale jak się nie słucha i samemu jeździ na spotkania . hihi No ale ma się nowych znajomych :P:P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 2016.03.02 Bystrzyca-odcinek przyujściowy. Wędrówkę zacząłem od mostu przy elektrowni. Od ostatniej wizyty otoczenie trochę się zmieniło. Idę dalej i wypatruję miejsc, które w przyszłości będę chciał odwiedzić. W pobliżu poważna inwestycja. W lecie nie da się wszędzie dotrzeć. Chyba, że nowi mieszkańcy będą przecierać szlaki. Docieram do mostu kolejowego. Tu zaczynam przykładać się do łowienia. Kolejny raz kończę na dwóch małych kleniach. Idę na zakończenie obłowić miejsce, gdzie kiedyś miałem kilka puknięć i kręciło się coś poważniejszego. Pierwszy rzut i... Po kilku minutach mam rybę pod nogami. Niestety podbierak jest za mały. Nie mam jak ją złapać. Brzeg stromy, grząski i obsuwam się do wody. Próba wprowadzenia troci do podbieraka kończy się tym, że wobler zahacza się o siatkę. Skutek oczywisty. Kilka minut na ochłonięcie. Dobrze, że udało się nagrać zajście. Kto później uwierzy? W tym miejscu, tylko po przeciwległej stronie również coś się kiedyś działo. Trzeba jeszcze próbować. Trzeci rzut, wachlarz, przytrzymanie i znowu akcja! Od razu wiem, co mam na kiju. Ryba podchodzi do powierzchni, zaczyna młynki i chlapanie. Kojarzy mi się to z walką jazi. Tutaj jednak mocniej odczuwam kopnięcia na dolniku. W mojej ocenie ta jest mniejsza. Oby tym razem udało się dociągnąć do miejsca, które upatrzyłem na ewentualne lądowanie ryby po wcześniejszej porażce. Wiszące krzaki nad głową utrudniają manipulowanie wędką, ale po 4-5 odjeździe troć wprowadzam do podbieraka (63cm). Sprzętowo: travel/4 sekcje Micado Cristal Line 240 5-15g; linka Rapala 0,78; młynek Quantum Antix 1000; przynęta Minnow 3 Classic- F Black Tiger Gold 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Jaceen, świetna relacja! Gratulacje, nie wiedziałem, że można u Was trafić troć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Bystrzyca rzeką górską, to teraz wszystko możliwe;) Na poważnie, to mało wędkarze się chwalą, ale trocie się łowi. Ostatnio o kilku słyszałem i w końcu mi się poszczęściło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 7 godzin temu, jaceen napisał: Bystrzyca rzeką górską, to teraz wszystko możliwe;) Na poważnie, to mało wędkarze się chwalą, ale trocie się łowi. Ostatnio o kilku słyszałem i w końcu mi się poszczęściło. No tylko pogratulować Jednak ,,męczysz'' Bystrzycę, duża trotka i jak wrażenia z holu? Wczoraj Ślęza została zatruta ale może przez podwyższony stan wody i przepływ szybko spłynie ale niestety do Odry Pozdrowienia i życzę kolejnych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odys80 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 no gratulacje Jaceen 3 tyg temu w tych okolicach miałem jakiegoś kropka z 30cm, chyba mała troć to była ale spadła przy brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MARCIN82 Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 O 3.03.2016o01:08, jaceen napisał: Bystrzyca rzeką górską, to teraz wszystko możliwe;) Na poważnie, to mało wędkarze się chwalą, ale trocie się łowi. Ostatnio o kilku słyszałem i w końcu mi się poszczęściło. Świetna relacja Jaceen, szkoda że nie mogłem towarzyszyć. Słyszałem o trotkach w tamtych rejonach ale nie miałem szczęścia ich ,,gościć" na kijku. Kończyło się klenikiem badź okonkiem. Odcinek bardzo trudny z braku dostępu do wody ale jak widać można Wielkie gratulacje i szacunek Jaceen za wytrwałość!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlehle Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Faktycznie wygląda na troć. Skąd ona się tam wzięła? Nie ma progów po drodze z morza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budek Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 52 minut temu, hlehle napisał: Faktycznie wygląda na troć. Skąd ona się tam wzięła? Nie ma progów po drodze z morza? Duzo w tym roku czytałem o trocinach pojechałem za nimi nad nasze polskie morze (wycieczka 4-ro dniowa) niestety bez większych efektów wędkarzy cała masa. Jeśli jesteś ciekawy wyprawy tej pięknej ryby do rzeki strzegomka która jest dopływem bystrzy tu masz pełny artykuł.http://www.wroclaw.pl/stacja-monitoringowa-troci-we-wroclawiu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aldebaran Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Ciekaw jestem jak naprawdę wygląda sytuacja troci w południowej polsce. Systemu monitoringu nie ma praktycznie żadnego, a z wędkarzami to wiadomo jak to wygląda - zdecydowana większość po złowieniu troci stwierdzi, że to wielki potokowiec i na odwrót, po złowieniu dużego pstrąga zaraz leci plota, że do rzeki weszła troć. Poza tym nawet jeżeli gdzieś ta troć wejdzie i ktoś ją złowi, to takie wiadomości najczęściej nie opuszczają wąskiego grona wędkarzy, którzy tej słodkiej tajemnicy wzajemnie bronią, byleby się nie wydało, że pojawiła się troć. A przecież nie tak dawno temu (kilka lat wstecz ledwie) krakowską Rudawę obficie zarybiano trocią a nawet łososiem, podobnie wiele innych rzek południowej Polski. No i słyszy się niby o tych rybach z Wisły z okolic brzeska czy nawet bardziej okołokrakowskich. Więc teoretycznie coś tam się pojawia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Kilka dopływów Odry z okolic Wrocławia od końca lata 90tych jest zarybiana Łososiem, Trocią i Certami - widać, że efekty są, monitoring jakiś na pewno jest, tylko ciężko dotrzeć do informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi