Gość Rapa-man Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Witam,z racji tego że mam bardzo dużo czasu wolnego w pracy hehe,postanowiłem się dokształcac.No właśnie i z racji tego planuje kupić pare książek,co polecacie,moja metoda to spinning.Interesują mnie bardziej zaawansowane treści i ogólnie opisy zachowan ryb w danym okresie,wiecie o co chodzi,ksiązki typu jak zawiazac przynęte mnie nie interesują,macie coś ciekawego? Cytuj
Szwagier Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Zdecydowanie polecam: Marek Szymański "Wędkarstwo rzeczne". Szczególnie jesli łowisz w dużej nizinnej rzece. Ta książka to praktycznie podręcznik spinningisty. Cytuj
Milosz Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Heh, po porządkach na strychu znalazłem kilka książek po moim dziadku który był zapalonym wędkarzem. Właśnie skończyłem czytanie książki pt. "wędkarstwo rzeczne" pana Wacława Strzeleckiego. Wędkarstwo "starszej daty" nie podoba mi się, autor twierdzi że złowione ryby powinno się zjadać a łowienie dla przyjemności jest sadyzmem... Poza tym w tych starszych ksiązkach (przynajmniej tych które ja posiadam) można wyczytać że jedyną słuszną metodą jest przepływanka ewentualnie łowienie gruntowe. O spinningu nie znalazłem nic. A jak łowienie drapieżnika to tylko na żywca. Także chyba poszukam "młodszych" publikacji Cytuj
Gość Rapa-man Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Spinnig do nas przyszedl pod koniec lat 80 Cytuj
venom92 Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 kup sobie książki J.Kolendowicza-wędkarstwo spinningowe , Spinning. Poradnik Wędkarza i teraz wyszedł taki 2 tygodnik "Wędkuj" są tam metody połowu konkretnej ryby i film Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi