Skocz do zawartości
tokarex pontony

Książki wędkarskie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rapa-man
Napisano

Witam,z racji tego że mam bardzo dużo czasu wolnego w pracy hehe,postanowiłem się dokształcac.No właśnie i z racji tego planuje kupić pare książek,co polecacie,moja metoda to spinning.Interesują mnie bardziej zaawansowane treści i ogólnie opisy zachowan ryb w danym okresie,wiecie o co chodzi,ksiązki typu jak zawiazac przynęte mnie nie interesują,macie coś ciekawego?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Zdecydowanie polecam: Marek Szymański "Wędkarstwo rzeczne". Szczególnie jesli łowisz w dużej nizinnej rzece. Ta książka to praktycznie podręcznik spinningisty.

Napisano

Heh, po porządkach na strychu znalazłem kilka książek po moim dziadku który był zapalonym wędkarzem. Właśnie skończyłem czytanie książki pt. "wędkarstwo rzeczne" pana Wacława Strzeleckiego. Wędkarstwo "starszej daty" nie podoba mi się, autor twierdzi że złowione ryby powinno się zjadać a łowienie dla przyjemności jest sadyzmem...

Poza tym w tych starszych ksiązkach (przynajmniej tych które ja posiadam) można wyczytać że jedyną słuszną metodą jest przepływanka ewentualnie łowienie gruntowe. O spinningu nie znalazłem nic. A jak łowienie drapieżnika to tylko na żywca.

Także chyba poszukam "młodszych" publikacji

Gość Rapa-man
Napisano

Spinnig do nas przyszedl pod koniec lat 80 :mrgreen:

Napisano

kup sobie książki J.Kolendowicza-wędkarstwo spinningowe , Spinning. Poradnik Wędkarza i teraz wyszedł taki 2 tygodnik "Wędkuj" są tam metody połowu konkretnej ryby i film