Skocz do zawartości
tokarex pontony

Bacik

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Napisano

Witam. Jestem nowy na tym forum ale mam zamiar się zalogować i częściej je odwiedzać. No więc dzisiaj stanąłem przed dylematem zakupu wędki Dragona "energy Competition Pole " ( Bata ) no i wszystko było by fajnie gdyby nieee.............. :roll::roll::roll::roll: to że nie wiem nic praktycznie o tej metodzie. Chciałbym płotek połowić ( bat ma 5 m nie wiem czy starczy ) był bym wdzięczny za pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witamy na forum :D Powiedz na jakiej wodzie łowisz. ale bez względu na to proponowałbym zakupić jednak 6-cio metrowego bacika jest bardziejszy, chociaż podobno długość nie ma aż takiego znaczenia :wink: to jednak czasami może wkurzać brak tego jednego metra, znam to z autopsji, Lowię na Odrze, jak zapewne wiesz mała rzeka to nie jest, miałem 5 i po miesiącu zamieniłem na 6 jest ok ale i tak kupię chyba jeszcze 7, ale tym razem poczekam i kupię węglówkę bo jest znacznie lżejsza ale i znacznie droższa :cry:

Napisano

Tja... Ja mam węglówkę. Dragona. Całkiem fajny wygodnie leży w dłoni. Znaczy był taki 8 m ale pomyślałem że najpierw poćwiczę na takim ......... ósemka kosztowała 150 zł wiecej :/ a wiesz jak to jest z gotówką w polsce prawda ? A łowić mam zamiar na czernicy jak się jedzie z wrocławia na Jelcz-laskowice. Tam jest taka żwirownia. Płoci o okoni jest w cholerę.

Napisano

A Ty z kąd właściwie jesteś ? Jeśli z okolic Wrocka to można się kiedyś na rybki wybrać. Fajne by było połowić razem ni ? :D

Napisano

też na początku miałem 5m, ale po dwóch tygodnich sprawiłem sobie 7m i jest bardzo z tej zmiany zadowolony!i wszytskim polecam 7m(choć moim marzeniem jest miec jakąś porządną tyczkę około 11 albo i więcej)

Napisano

jestem ze Szczecina, jak stoi pod nickiem 8):wink:

ósemka to dla mnie trochę za durzo, piątka za mało więc wolę jednak 6 i 7.

Napisano

Nooo fajnie to juz wiem z kąd jesteś. ( Ja z wrocka ). No ale nic nadal nie wiem jak łowić itd. Mógłbym prosić o pomoc ? :roll:

Napisano

Widze kolego żelubisz IRON MAIDEN a swoja drogą znam, wielu fanów tej muzyki i zarazem wedkarzy coś w tym musi być

Napisano

Anoooo lubię........ przecie to jest stworzone dla wędkarzy. No na przykład Number of the beast. Ta tytułowa bestia to szczupak gigant którego możesz z wody wyciągnąć :D.

Napisano

byłem trzy razy na koncercie było super[kolego TOMIK sorry za wyjście z tematu o wedkarstwie ale u mnie w mieście jest dużo heavy metalowców i zarazem wedkarzy wiecej nie będę] HEJA :wink:

Napisano

No... ale serdecznie proszę o podanie jakiegoś linka do opisu czy cuś takiego. Jeśli macie panowie taką możność to napiszcie mi od czego zacząć itd. Z góry dziękuje.

• 3 weeks later...
Napisano

Właściwie.... Może mi ktoś powiedzieć jak łowić płocie ? Bo strasznie chcialbym ich się nałowić ale ni umiem :( .

• 1 year later...
Napisano

chyba nic prostszego jak przygotowac zanete plociowa polecam kukurydze pszenice peczak ale wiosna plotki lubia tez robaczki u mnie na jeziorku wiosna pykaja na czerwon epinki a latem an akukurydze, szlyszalem i stosuej to w polowie plotek ze plotki lubia jak przyneta sie co jakisz czas ruszy (podciagnac delikatnie zestaw i puscic)

jak masz pytania to wal konkretnie bo calego opisu polowu plotek chyba nikt nbie opisze, a jak jest konkretne pytanie to duzo latwiej udzielic odpowiedzi.Zycze udanych lowow!!

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Co do zanęty to nie na każdym łowisku sprawdza się czerwona. Ja bym postawił raczej na brazową lub nawet całkiem czarną. Do tego garść pinki i jakiś atraktor np. wanilia (myślę że jest najbardziej uniwersalna). Zestaw na płoć powinien być bardzo delikatny: spławik 0,3-0,7g żyłka główna 0,10-0,12mm, przypon 0,6-0,8mm (długości ok 15cm), haczyk 16-20. Przy połowie płoci bardzo ważne jest też rozmieszczenie obciążenia. Główne obciążenie powinno znajdować się ok 30cm powyżej śruciny sygnalizacyjnej umieszczonej przy łączeniu przypony z żyłką główną.

Napisano

Hmmm...ja tam dodaje jeszcze do czerwonej zanęty (oczywiście oprócz pinki, bo to moim zdaniem podstawa) atraktor anyżowy, sprawdza sie przy połowe płoci, wanilia hmmm....moim zdaniem lepiej na karpia. :cool:

A jeszcze jedno, czy ten zestaw nie wydaje ci sie odrobine za lekki ?? Co zrobisz gdy przyjdzie nawet lekki wiatr ?? :roll: Zestaw jest dobry a nawet bardo lecz gdy pogoda jest całkowicie bezwietrzna.... :smile:

Napisano

Niemasz racji wanilia sprawdza się na płoć równie dobrze jak anyż, i na wanilie możesz dopaść także karpia lina i leszcza, a na anyż płoć ukleje i karpia, więc moim zdaniem wanilia jest nawet korzystniejsza, ale to też zależy od łowiska

EDIT: aha i jeszcze jedno, co roumiesz przez "wypróbowana przezemnie na zawodach", na jakim zbiorniku łowiłeś,w rzece jeziorze ?, ile płoci, i wogle ryb złapałeś, i jak łowiłeś, bo każda zanęta się sprawdza w innych warunkach inaczej, więc np. jak ty łowiłeś na jeziorze, i się sprawdziła, to u mnie na rzece może się niesprawdzić, więc sprecyzuj i wytłumacz, aby ktoś potem niemiał wpadki, i na koniec czy dzięki tej właśnie zanęcie wygrałeś te zawody :?:

Napisano

Otóż to... Dlatego napisałem że wanilia jest najbardziej uniwersalnym atraktorem, ale żeby wyniki były jak najlepsze potrzebny jest trening. Należy sprawdzić na jaki zapach ryby reagują najlepiej. Odnośnie zestawu to jest on rzeczywiście bardzo delikatny ale taki musi być przy połowie płoci. Myślę że przy takiej długości bacika (5m) rzucanie zestawem z 0,7 g spławikiem, nawet przy dość silnym wietrze, nie powinno sprawiać większych problemów.

A tu przykładowy diagram zestawu; łowił na niego płocie Pan Krzysztof Kałużny na Pucharze Wielkopilski:

http://wyczyn.pl/sprzet/diagramy/tt-diagram-kalisz-k0kaluzny.jpg

Napisano
aha i jeszcze jedno, co roumiesz przez "wypróbowana przezemnie na zawodach", na jakim zbiorniku łowiłeś,w rzece jeziorze ?, ile płoci, i wogle ryb złapałeś, i jak łowiłeś, bo każda zanęta się sprawdza w innych warunkach inaczej, więc np. jak ty łowiłeś na jeziorze, i się sprawdziła, to u mnie na rzece może się niesprawdzić, więc sprecyzuj i wytłumacz, aby ktoś potem niemiał wpadki, i na koniec czy dzięki tej właśnie zanęcie wygrałeś te zawody :?:

Łowiłem 8m batem na jeziorze, złowiłem 4 kg płoci w 3 h pogoda praktycznie bezwietrzna, no tak może nie sprecyzowałem tego gdzie łowiłem :smile: A czy dzięki tej zanęcie wygrałem zawody hmm..... moim zdaniem właśnie dzięki niej.... odkąd zaczołem jej użuwać nigdy nie zdazylo mi sie nie nałapać ryb....

a na anyż płoć ukleje i karpia

ale tu sprecyzowałem wg mnie anyż lepiej na sprawdza sie przy połowie płoci

atraktor anyżowy, sprawdza sie przy połowe płoci

no może nie dodałem wg mnie :grin:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.