Skocz do zawartości
Dragon

szczupak i sandacz - pomoc w wyborze konkretnych modeli

causative

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze spinningu. Będę łowić w zalewach (głównie Zalew Zemborzycki w Lublinie) oraz na Wiśle w okolicach Dęblina na małe i średnie gumy, woblery i blachy.

To musi być coś poniedzy parabolą a akcją szytową gdyż nie będę mieć dwóch wędek oddzielnych na Sandacza i Szczupaka. Kompromisy są kiepskie, ale tak musi być....Dodam że okonia i bolenia nie łapię.

Zastanawiam się nad poniższymi wędkami, więc może ktoś coś podpowie,

która do moich założeń byłaby najlepsza i ewentualnie inne propozycje są

mile widziane. Są to wędki w granicach 450 - 550 zł.

Czasem 1 firma robi prawie 2 identyczne wędki np. 9-32g i 10-30g. To mnie

też interesuje jaka jest między nimi różnica.

1. Robinson Diaflex Spin Set 2,70m 10-30g (3 częściowa)

2. ROBINSON DIAFLEX SPIN 2,70 9-32g (2 częsciowa)

3. ROBINSON DIAFLEX JIGGER 2,70 10-30g (2 częsciowa)

4. TEAM DRAGON spinning 2,75m 10-28g (2 częsciowa)

5. TEAM DRAGON spinning 2,70m 10-35g (2 częsciowa)

6. DAIWA INFINITY Q Jigger 2,7m 7-28g (2 częsciowa)

7. Daiwa Infinity Q Jigger 2,7m 8-35g (2 częsciowa)

8. Mikado Inazuma Flash Zander 270 c.w. do 30g (2 częsciowa)

przynęty na klenia   Dragon

Przemyśl jeszcze St.Croix Wild River WS86MHF - niby reklamowany jako pstrągowy i faktycznie jest do tego świetny, niemniej zapas mocy i akcja kija powoduje, że jest również świetnym szczupakowym kijem.

Z drugiej ręki spokojnie zakupisz w kwocie o której wspomniałeś.

Mam ten kij: TEAM DRAGON spinning 2,70m 10-35g (2 częsciowa)

Dla mnie podstawowy sprzęt przy połowie szczupaka - MEGA czułe ustrojstwo, ale i BARDZO SZYBKA AKCJA, może wydawać się przesztywniony. Łowię często w rzece więc na młynku mam nawiniętą plecionkę - bardzo dokładnie trzeba ustawiać hamulec bo ryby lubią spadać z takiego zestawu.

Polecam!

Dziękuję wszystkim za bardzo cenne uwagi i mam nadzieję, że będzie ich więcej o pozostałym sprzęcie...

platinumx - a czy mógłbyś powiedzieć, który kij ( o jakiej masie wyrzutowej ) Infinity i Team Dragon masz i jakie dostrzegasz z własnego doświadczenia różnice między Team Dragon i Infinity?

Posiadam Infinity 8-35 270cm i 20-60 300cm oraz Team Dragon 14-35 305cm. Wole dluzsze wędziska bo uważam ze zdecydowanie lepiej lowi się nimi z brzegu. Obie serie sa bardzo sztywne i szybkie, wykonanie tez bardzo dobre. Jeśli chodzi o czulosc Daiwa jest zdecydowanie lepsza, ale nie wiem czemu sporo ryb delikatnie zahaczonych z niej spada. Może jest za sztywna? Dla mnie Daiwa Infinity była i jest numerem jeden przez wiele lat w tej kategorii cenowej. Miałem tez Daiwa Ryukon Jigger 270 cw.14-28gr, swietnie wykonany model, ale brakowało już tej czulosci. 2 miesiące temu kupiłem tego Team Dragon 14-35 305cm i teraz najczęściej nim spinninguje z uwagi na jego dlugosc! Bardzo udany i uniwersalny model. Przyznam, ze to 1 model tej firmy bo byłem sceptycznie nastawiony przez wiele lat do wcześniejszych produkcji. Polecam go na otwarte lowiska i duże rzeki. Dodam, ze lowie w 99% na przynęty gumowe. Koncze kawke i zmykam na rybki, Pozdrawiam.

Gofer dzięki za podpowiedź, fajny kijek ale chyba ciężko znaleźć taki z drugiej ręki.... z tego co widzę a trochę poszukałem

platinumx też uważam że z brzegu na rzece lepiej łowi się dłuższymi, ale że często używam rowerku to 2,7 jest bardziej mobilne, a i wciąż daje się połapać nią z brzegu.

Coś czuję że kupię Daiwę 7-28, bo znalazłem na nią całkiem dobrą ofertę....

(bałem się trochę o za małe CW, ale do tej pory łapałem na 5-18 Team Dragon i też dawał radę)