Skocz do zawartości
tokarex pontony

uwaga kolce z jezozwierza!!!!

pio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie panowie przeczytalem jak to w Bydgoszczy zrobiono rewizje 2 sklepow wedkarskich i zarekfirowano ok 70 splawikow z kolca jezozwierza!!!! dlatego ze jezozwierz jest zwierzeciem scisle chronionym..tak czy siak sprzedawcom grozi do 5 lat!!!! podobne rzeczy slyszalem o wlascicielu 2 zabytkowych fortepianow ktorych klawisze byly pokryte plytka z kosci sloniowej!!! a uzywa sie tej kosci we wszystkich drogich fortepianach i pianinach renomowanych firm..!!!! i co ten czlowiek jest winny..taki kupil i taki ma...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Ograniczenia i zakazy związane z przywozem

i wywozem z Unii

Europejskiej okazów roślin i zwierząt gatunków zagrożonych wyginięciem.

(Konwencja Waszyngtońska – CITES)

Postanowienia Konwencji Waszyngtońskiej od dnia 1 maja 2004r. są realizowane na podstawie rozporządzeń Unii Europejskiej*

Co nazywamy okazem?

Okazem w myśl przepisów jest – każde zwierzę lub roślina ( gatunku chronionego),żywe lub martwe , każda jego część lub projekt pochodny, zawarty w innych towarach lub nie oraz wszelkie inne towary , które zgodnie z dołączonym dokumentem , opakowaniem lub oznakowaniem lub etykietą , lub wszelkimi innymi okolicznościami mają zawierać lub zawierają części lub produkty pochodne zwierząt lub roślin należących do tych gatunków

Napisano

Ciekawe jest czy bedziemy - my wędkarze scigani za posiadanie tego typu spławików. Jesli tak to co powinnismy zrobic jesli takie posiadamy?

Napisano
Ciekawe jest czy bedziemy - my wędkarze scigani za posiadanie tego typu spławików. Jesli tak to co powinnismy zrobic jesli takie posiadamy?

Wypalić je po kryjomu jak cygara :lol:

Napisano
Jesli tak to co powinnismy zrobic jesli takie posiadamy?

To samo co z podrywką, zakopać do ziemi , albo zanieść na policję jak znalezioną broń wtedy zostaniesz zarejestrowany jako TW, bo nie udowodnisz, że nie wiedziałeś o tych przepisach. :lol:

Napisano

A za hodowanie białych robaków na padlinie , też bedzie karane ?

• 1 year later...
Napisano

Rozmawiałem wczoraj za znajomym wędkarzem który ostatnio dwa dni temu był na rybach u nas na pobliskim stawie ( woda PZW ) i dwóch wędkarzy siedzących jeden po jednej drugi po drugiej jego stronie zwrócili mu uwagę żeby zdjął i nie używał więcej spławika z jeżozwierza który miał zamątowany na spławikówce :!::!::shock:

podobno spławiki te są zabronione i można za nie otrzymać karę pieniężną podczas kontroli :shock:

A wszystko to za sprawą obrońców zwierząt czy innych podobnych temu organom :?:

CZY KTOŚ Z WAS SŁYSZAŁ O TYM BĄDŹ DOSTAŁ TAKĄ KARĘ :shock: BO JA W SZOKU JESTEM :?:

Napisano

słyszałem że sprzedaż jest zabroniona w UE, czyli ze względów prawnych co najwyżej samo wejście w posiadanie może być teraz karalne(a i tak wątpię) a nie używanie. Ciekawe jaką zrobią ekspertyzę żeby sprawdzić czy to balsa czy kolec :lol: Chociaż z drugiej strony to jest POLSKA- spławik zostanie zarekwirowany przez policję i zatrzymany na około 3 miesiące jako dowód rzeczowy, następnie zostanie zamówiona ekspertyza biegłego w sprawie stwierdzenia pochodzenia i daty nabycia spławika a potem ...

Napisano
czyli ze względów prawnych co najwyżej samo wejście w posiadanie może być teraz karalne(a i tak wątpię) a nie używanie

jeśli jak piszesz posiadam i mogę być za to ukarany to chyba tym bardziej jeśli dodatkowo z tego kożystam prawda czy nie :?:

Ale nie o to chodzi w tym poście :grin:

Napisano

jeśli jak piszesz posiadam i mogę być za to ukarany to chyba tym bardziej jeśli dodatkowo z tego korzystam prawda czy nie :?:

Jeśli już to ukarany byłbyś za wejście w posiadanie, ponieważ zakaz sprzedaży został wprowadzony x miesięcy temu. A że kupiłeś spławik y miesięcy temu (a y jest większe od x:P ) to nabyłeś go legalnie :] a ja wcześniej pisałem o wejściu w posiadanie(czyli np. nabyciu) a nie posiadaniu. Posiadanie=korzystanie w tym przypadku :P Przynajmniej takie jest moje prywatne zdanie, ale w tym kraju dzieją się rzeczy, które się ,,fizjologom (i nie tylko) nie śniły"

Napisano

Ja ostatnio byłem w dużym sklepie wędkarskim w warszawie i przeglądałem półki. Wchodzi facet i od drzwi pyta się o spławiki z kolca jeżozwierza. Padła kategoryczna odpowiedź ,że nie ma. Wszystko było ok. gdyby nie to ,że patrze na półkę z spławikami a tam między innymi stoją spławiki z kolca takie małe nie pozorne ale zawsze. :sad: Mam pewność ,że były to kolce bo miałem je w ręku i nie były całe pomalowane jedynie końcówki.

I co wy na to? :?:

Napisano
I co wy na to? :?:
zapewne sprzedawca w tym sklepie niestety nie zna oferty i nie wie co ma w sprzedażny. :lol::lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.