Skocz do zawartości
tokarex pontony

Akcja wędki

Przemek17210

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem początkującym wędkarzem i chciałbym sobie kupić spinning. W sklepach wędkarskich w moim mieście nie zawsze jest fachowa obsługa, w najlepiej zaopatrzonym sklepie siedzi kobieta, która poproszona o poradę mówi rzeby wybierać co się chce i że wszystko jest dobre. W związku z tym mam do was pytanie. Jak w sklepie przy zakupie ocenić czy wędzisko ma akcję szczytową czy paraboliczną??

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję i proszę o pomoc.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 74
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Przemek17210, najlepsza moja metoda jaka stosuje to idz do sklepu wez sobie kilka wedek roznych firm ale walorami podobne do siebie i kazda sobie przetestuj :mrgreen: pomachaj wedziskiem lapiac w roznych miejscach poprobuj moment zaciecia jak wedka sie zachowuje przyloz szczytowke do sufitu i ugnij do pewnego momentu oczywiscie i zobaczysz czy gnie sie tylko szczytowka a reszta jest sztywna czy moze wedka gnie sie w miare cala parabolicznie mozesz zlapac za szczytowke i giac sama i patrzec do jakiego momentu sie zgina mozesz rowniez zlapac wedke za sama szczytowke tylko uwazaj zeby nie zlamac :!: podniesc i obadac jak sie ma wygiecie wedki do szczytowki i przy okazji wychodzi dobrze wywazenie wedki :mrgreen: po takich testach mozesz kupowac jak sie nie zlamie na miejscu :wink:

Gość Bartosz
Napisano
przyloz szczytowke do sufitu i ugnij

Zdecydowanie odradzam tę metodę!!! W ten sposób już niszczysz sprzęt, a w najlepszym wypadku narażasz na niechybne porysanie! A później uszkodzona wędka ląduje u kogoś w domu i problemy z reklamacją...

Jeżeli chcesz wypróbować akcję, to najlepiej przyjdź ze swoim kołowrotkiem na którym jest nawinięta żyłka, zamontuj go, przełóż żyłkę przez wszystkie przelotki, koniec żyłki przywiąż do czegoś ciężkiego (możesz do biurka). Tylko przywiąż MOCNO I SPRAWDZONYM WĘZŁEM!!!

Napisano

Bartosz, ma rację ta metoda jest lepsza :grin:

ale zamiast biurka proponowałbym sprzedawcę :mrgreen: ma dwię rece niech trzyma :mrgreen::grin:

w razie jakiś nieporozumień, wtedy sprawę bierzemy na pół :mrgreen::grin:

Gość Bartosz
Napisano
ma dwię rece niech trzyma :mrgreen::grin:

w razie jakiś nieporozumień, wtedy sprawę bierzemy na pół :mrgreen::grin:

Racja :mrgreen: I najlepiej mimo wszystko na dworze (jeżeli jest taka możliwość). Pozdrawiam! :mrgreen:

Napisano

Wow :shock: nie spotkałem takiego sprzedawcy ktory by na takie cos pozwolil zeby sobie kołowrotek przykrecic i zylke i jeszcze zeby potrzymał. jedynie co dokrecic kreciolek i z nim zobaczyc wywazenie i czy pasuje i nic wiecej, moze ich troche rozumiem bo jakby kazdy tak sprawdzał :roll: a ugiecie o sufit z odpowiednim rozsadkiem sie sprawdza i duzo sprzedawcow tak robi i nie ma zarysowan :cool:

Napisano
a ugiecie o sufit z odpowiednim rozsadkiem sie sprawdza

z tym się nie zgodzę ponieważ siła powinna być rozłożona na przelotkach, wtedy możemy ocenić dokładnie jaką ma akcję, jeśli pozwolił założyć kołowrotek to ile to roboty żyłe przeciągnąć, jeśli kij ma 3lbs to wystarczy polowa tej siły aby określić jaką akcje ma kij i bez obawy że się złamie, a nie rysować gibsdeki szczytówą :mrgreen: a jeśli sprzedawca jest kumaty to powinien wiedzieć jaką akcje posiadają dane wędki, i jeśli się nie zgodzi to łaski nie robi nie chce zarobić jego sprawa idę do innego sklepu :mrgreen::grin:

Napisano
z tym się nie zgodzę ponieważ siła powinna być rozłożona na przelotkach, wtedy możemy ocenić dokładnie jaką ma akcję, jeśli pozwolił założyć kołowrotek to ile to roboty żyłe przeciągnąć, jeśli kij ma 3lbs to wystarczy polowa tej siły aby określić jaką akcje ma kij
To tu ja się nie zgodze Andi ,bo połowa obciążenia nic ci nie pokaże ,dopiero gdy dasz pełną wartości cw uzyskasz wskazówke o ugięciu wędziska ale tylko o ugięciu nie o akcj ,ale będzie to bardzo zbliżone do okreslenia akcji .A wszelkie rady typu "sufit" czy "biurko" to raczej bajki.
Napisano
dopiero gdy dasz pełną wartości cw uzyskasz wskazówke o ugięciu wędziska

taaaa, prawda, i to w 100%

aleeeeeeee, jeśli ktoś ma obawy że złamie itp. (czyt. bez wprawy), to przy akcjach szczytowych, pół wartości śmiało wystarczy i można odczytać jaka jest akcja, a i przy paraboliku także nie ma problemu jeśli ktoś kuma baze jak odczytać akcję danego kija, (chyba żaden z odważnikami do sklepu nie chodzi) zresztą można zawsze powiedzieć, jak się przekroczy jakiś próg "ja tylko pociągnął" :grin:

Napisano
jeśli ktoś kuma baze jak odczytać akcję danego kija,
Andi jak ktoś kuma bazę, to nie potrzebuje żadnych cięzarków, biurek ani sufitów :twisted: wystarczy kija do ręki wziąc i machnąć odpowiednio parę razy i wszystko jasne :wink:
Napisano
wystarczy kija do ręki wziąc i machnąć odpowiednio parę razy i wszystko jasne

Oooooooooo, właśnie wyjąłeś mi to z ust :wink::grin:

myślę że po twojej odpowiedzi można temat zamknąć :wink::grin::grin::grin:

Napisano

ja dodam zeby tak sprawdzic z odpowiednim efektem trzeba przezocic dziesiatki kijkow zeby zauwazac ta roznice miedzy nimi i pokapowac o co chodzi w akcji kazdego z nich :mrgreen:

Napisano
Andi jak ktoś kuma bazę,
Gorzej jak ktoś nie kuma ,a jeszcze trafisz na sprzedawce niekumatego np.małżonke właścicela i wytłumacz że potrzebujesz wędziska z akcją progresywną :mrgreen:
  • 1 month later...
Napisano

Witam mam pytanko czym sie różni akcja wędki fast od super fast ?

W sumie kijek bedzie do łowienia na gumy i blachy sporadycznie wobler .

mam dwa typy

-Team Dragon 2,7m 5-18g Akcja: Fast

-Team Dragon 2,75m 7-21g - Akcja: Super-Fast

skłaniam sie ku temu pierwszemu. Musze szybko podjąć decyzje zanim paczka zostanie zamówiona moja kobieta zrobiła mi zakupy urodzinowe ale musze troszke pozmieniac w swoim prezencie puki mogę

Napisano

Zacytuję producenta :grin:

-Team Dragon 2,7m 5-18g Akcja: Fast
"specjalistyczne wędzisko spinningowe do łowienia na miękkie przynęty, ekstremalnie szczytowa akcja i nieprawdopodobna czułość."
-Team Dragon 2,75m 7-21g - Akcja: Super-Fast
" ekstremalnie szybki spinning szczupakowy, do połowu z brzegu w rzekach czy jeziorach, optymalnie pracuje z główkami 5-15 g czy obrotówkami nr 2 i 3."
Napisano

No czyli wychodzi na to że muszę kupić dwa ? Pomożcie coś doradźcie . Dalej nie wiem co to jest akcja wędki

Napisano
No czyli wychodzi na to że muszę kupić dwa ? Pomożcie coś doradźcie . Dalej nie wiem co to jest akcja wędki
Jeśli lubisz wędki szybkie gdzie wygina się tylko szczytowa części wędki to wybierz wariant 1.Wariant drugi jest sztywniejszy ,patrz cięzar wyrzutu tzw CW.Teraz sam zadaj sobie pytanie jakimi gramaturami najczęściej łowie ,jeśli odpowidz bedzie mieścila się w dany przedziale to taki wybierz ,czy to jest proste? czy masz jeszcze jakieś watpliwosci ?
  • 8 months later...
Gość jarek 307h
Napisano

ale wiećie ryba we wodzie jest lżejsza ale to nie zmienia faktu ale lepiej dmuchać na zimne

Gość wobler129
Napisano
ale wiećie ryba we wodzie jest lżejsza

Ale gdy używa siły i zaczyna walczyć to wydaje się być dużo cięższa :)

• 1 year later...
Napisano

Mam pytanie odnośnie akcji wędek. Pojęcia typu fast, super-fast ipt. są mi znane, mniej więcej orientuję się czym jest akcja paraboliczna, semi-paraboliczna itp. Z tego co wiem to akcje wędek określa się bardzo różnie, w zależności od ich przeznaczenia. Inaczej określa się akcję muchówki, karpiówki, feedera czy matchówki. Ostatnio przeglądając Allegro natknąłem się na feedera za ciężkie pieniądze, gdzie sprzedający określa jego akcję jako C-30 :shock: Muszę przyznać że zgłupiałem do reszty. Jeśli ktoś z was ma odpowiednią wiedzę i znalazłby chwilkę czasu by rozwinąć temat, byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli ktoś z was wie gdzie w necie znaleźć informację na ten temat to proszę o linka, może być na PW. Interesuje mnie głównie oznaczanie akcji wędzisk typu match i feeder.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.