szczypior Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Również rozważałem ten model ale trochę mnie martwił lekko zaokrąglony pokład. Pomyślałem, że przy dłuższym wędkowaniu na stojąco może to być pewnym utrudnieniem i konieczne może być jego wypoziomowanie. Ja w tej łódce nie czułem jakichś niedogodności z podłogą prze spiningu. Za to można się śmiało i wygodnie położyć. Testowałem to podczas jednej z nocnych wypraw na karpiki Dodatkowo mogę powiedzieć , że pływam na niej wraz silnikiem Minn Kota endura 30 i to całkiem przyzwoicie. Nie namawiam , sam musisz podjąć decyzję , a tyle tych łodzi jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek1064 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Jestem tu nowy mam takie pytanie do fachowców Jaki silnik spalinowy do łodzi Romana 4,3 m na 1,8 m waga ok 150 kg zastanawiam się nad ok 20 hp ? miejsce rzeka Odra lub Bałtyk ( Hel ) będę wdzięczny za sugestie namiary itp pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dariusz_p Napisano 30 Października 2010 Share Napisano 30 Października 2010 Witam Ponieważ jestem nowy na forum , witam wszystkich forumowiczów.Piszecie często ciekawe rzeczy.Szanuję to. Mam pytanie do pitpower , chcę kupić łódź.Mam swojego faworyta 363/135 ale mam wątpliwości czy nie za wąska .Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_S Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Witam. Chciałbym pokazać Wam moją łódkę, której jestem posiadaczem wraz z kumplem od niedawna.Łódka ma dł. 3.9 m, szer. 1.5. Waga 100kg.Pływam z czterokonnym silnikiem. Łowię na dużej nizinnej rzece, w każdych warunkach, silny wiatr, deszcz, duża fala. Jednym słowem, łódka idealna.Bardzo stabilna, 3 osoby spokojnie mogą spiningować na stojąco na dużej fali.Silnik spełnia swoje zadanie, idealny do trolinngu.Pozdrawiam Ps. Na ostatnim zdjęciu widać przeprawę przez jaz, kiedy stan wody był w miarę niski, teraz bywa o wiele gorzej, ale łódka spisuje się znakomicie Łajba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czmiel_t Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Teraz dopiero przeczytałem. Posiadam Necko 380 od wiosny i bardzo sobie chwalę. Pod silnikiem chodzi bardzo dobrze ale ja używam elektryka 40Lbs. Necko ma wyższy kil a ta druga bardziej płaskodenna więc nie wiem czy nadaje się tak idealnie na rzekę - niezbyt się na tym znam. Necko 380 łowiliśmy na siedząco w 4 osoby, było całkiem znośnie ale komfortowo maksymalnie we dwóch. Spinningujemy z kolegą we dwóch na stojąco (kolega 120kg) i jest świetnie. W ten weekend pływałem po Wiórach (świętokrzyskie) fala do 40cm i bardzo duży wiatr. Łodzią bujało momentami mocno ale zupełnie bezpiecznie. Aha no i podstawowa różnica między nimi na plus dla Necko to szer. 150cm - każde 5cm to dużo. Do kolegi Tomek_S - na tej skorupce spokojnie spinningowaliście we trzech przy dużej fali? Szacunek albo ryzykanci z Was ... choć wszystko zależy co rozumiesz pod hasłem duża fala bo my w ten weekend nie chcieliśmy ryzykować. Łódź dośc mocno się przechylała jak dla pozycji stojącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_S Napisano 17 Listopada 2010 Share Napisano 17 Listopada 2010 Do kolegi czmiel_t Wczoraj byłem z kumplami na rybach i uwierz mi proszę, że łódka ani razu nie dała mi powodu do obaw. Ma wysokie burty, woda była w łódce, ale tylko deszczowa ... Na ostaniej fotce widać jaz, fotka była zrobiona latem, wczoraj na rzece po której pływamy, był stan alarmowy ... Aż huczało od wpadającej wody, mimo to przepłynęliśmy bez problemu ... ( strach był, nie powiem ... ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 panowie .Ludka 2,70 dl,1,25szerokosc,45wysokosc......silnik spalinowy moc 2,6 jeszcze niemoge zdecydowac jakiej marki....czy te parametry wystarcza na wisle ...dwie osoby na lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2010 .Ludka 2,70 dl,1,25szerokosc,45wysokosc.Pływałem czymś podobnym po Odrze na letniej [spokojnej] wodzie ,na całe szczęście nie wędkowałem tylko lokalizacja miejscówek na echo , w dwie osoby to strach w oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 zima.czas pszemyslen i decyzji.Na wiosne napewno bede plywal po wisle.Zwiekszenie lodzi to niejest taki problem,niechcialbym kupowac wiekszego silnika,,,ciezar,spalanie no i koszty juz wieksze.Mysle sobie ze taki 2,6 spalinowy to wystarcza na wisłe nawet do wiekszej lodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PINIU Napisano 22 Lutego 2011 Share Napisano 22 Lutego 2011 Witam. A co myslicie o takiej lodzi , niby nowość -materiał polietylen ale bardziej chodzi mi o plywalność na rzece ( Odra) z spalinowym 6 KM. Bardzo prosze o porady. Jestem w kropce miedzy tym a pontonem od Zodiaca. Pozdrawiam. /www.sorba.pl/Katalog-lato/Lodzie/Lodz-polietylenowa-NOE-duza-350.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 .PINIU pszegladałem stronę z łodziami ,,sorba ,,dosc dobry wybor co do łodzi.miałem jakiś czas temu ten sam dylemat,,,co kupić?jakiej wielkości ? jakiej mocy.jezeli masz dobry transport to skłaniałbym sie do kupna łodzi.łodz jest stabilniejsza niż ponton.Ja troche poczytałm ,popytałem i kupiłem łodz 3,10x145 i silnik 5,czekam teraz na wiosne ,co bede mogł zwodować i sprawdzić co kupiłem.szkoda tylko ze w tym temacie mało forumowiczów sie wypowiada,wtedy łatwiej jest podjąć decyzje.jak coś kupisz daj znać.miłego pływania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PINIU Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 zajac222. Witam. Wiesz ja mam juz jedną łódkę płaskodenna o dł. 2.6 która plywam po jeziorach wszystko jest ok (fajna bo lekka i wchodzi mi do busa). Na elektryku min kota 36 lbs smiga ale na rzece próbowałem - elektryk jest za cienki a suzuki 6 km. topi mi łódkę. (za duzego ma buta) Musze teraz wymienic na cos co połączy mi dwie wody (jezioro i rzeka). a i niebedzie za ciezkie bo z reguły na ryby sam smigam. dumam jeszcze nad pontonem zodiaka ale jest 2 razy droższy od tej łódki. U mnie chłopaki znad wody pozmieniali łódki na pontony i są bardzo zadowoleni . Ale dla mnie to dalej ponton o którego trzeba bardziej dbać a z tym bywa różnie . Kupić coś za pare tyś, a potem sie rozczarowac to troszke lipa. Kupiłbym ta łódkę jakby był film jak pływa , chyba zadzwonie do szefa sklepu aby zamieścił taki film( Chwalą się ze smiga dobrze -niby do strazy poz. duzo sprzedaja) . Może jeszcze ktoś doradzi coś na temat tego u-bota. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neyson Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Witam po raz drugi !!!!! Moderatorze TOMIK !! Jeśli rajcuje Cie kasowanie postów to sobie kasuj tylko napisz za co ...!! Chłopaki mam problem.. Dotyczy on zakupu łodzi.. a dokładnie jedną z tych dwóch !!! Którą byście wybrali ? Mam silnik Wietierok 8 koni także myślę że to chociaż trochę popływa.. Tutaj łodzie :Pierwsza łódź wiosłowa wędkarska o nazwie Scout 360 cm długości, tutaj link: http://allegro.pl/lodz-wioslowa-wedkarska-scout-360-wiosla-i1476561595.html i druga łódź wiosłowa Alfa 360cm długości która jest w tym linku http://allegro.pl/alfa-360-promocja-i1469293441.html Są to łodzie jak widać praktycznie z identycznym środkiem. Zastanawia mnie tylko ty wysokośc burty w łodzi Scout. Wygląda trochę dziwnie, nie uważacie ? Cena wyjdzie podobna i jednej i drugiej.. tą Scout widziałem dzisiaj na żywo i prezentuje się naprawdę dobrze ale coś mnie też skłania do tej Alfy.. sam nie wiem :/ Pomocyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PINIU Napisano 23 Lutego 2011 Share Napisano 23 Lutego 2011 Z tych 2 to mi tez alfa sie lepiej podoba zwlaszcza w kolorze zielonym. . to cos na wzór corsivy 363 która mial mój kuzyn. Pływalem na takiej z mercurym 6 km na odrze (Słubice) we dwoje dawała rade. ja osobiscie co do tych 2 to kierowałbym sie wagą łódki bo na rybach tej corsiwy to się natargałem- niezawsze da się podjachac blisko wody. alfa jest jednak o 15 kg lzejsza , a to duzo . Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neyson Napisano 24 Lutego 2011 Share Napisano 24 Lutego 2011 Tak dokładnie.. parametrami właściwie nie odbiega od Corsivy.. niech ktoś jeszcze mnie przekona do alfy ) Pinio dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viktor_3 Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Bierz tą alfę. Będziesz zadowolony. Pływałem na tej łodzi, jest naprawdę stabilna na fali i wygodnie się z niej wędkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neyson Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Ale miałeś dokładnie tą łódź ALFA 360 ? Czy Corsive 363? Dowiedziałem się ciekawej rzeczy o której wam powiem Łódź Cosrsiva 363 została zaprojektowana przez samego Artura Grugela szefa firmy Corsiva Yachting. Łódź sprzedawała się znakomicie.. Można ją nabyć nawet na terenie niemiec skąd były importowane z Polski. Po czym 7 konkurujących firm z okolic Chojnic skopiowało projekt i stworzyli forme do odlewu tej właśnie łodzi tylko że pod inną nazwą... Facet powiedział że słowo Corsiva powoduje u niego uśmiech na twarzy a zarazem smutek i żal.. Oryginalna forma została odsprzedana zaprzyjaźnionemu projektantowi i jest jeszcze możliwość zamówienia oryginalnej corsivy 363 pomimo że jej produkcja już przeszła do historii. Jakby ktoś chciał to dam namiar na gościa. Cena około 2800zł gdzie nowa corsiva kosztowała u producenta 3600zł. Pozdrawiam wszystkich wędkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jadwiga Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Ja po wizycie na haczyku zakupiłem Lambdę od krugera cena i parametry OK na wodzie spisuje się znakomicie i z tego co się orientuję cena jest atrakcyjna jej parametry to 390 x140 ,100 kg wagi jak podaje producent wpisz w wyszukiwarce kruger chojnice tam na stronie będzie lambda ,kolega z forum pitpower też taką ma ja posiłkowałem się jego wiedzą na temat tej łódeczki i nie żałuję wydanej kasy pływam po jeziorze na spalinie 3,5 Km śmiga że aż hej.Zimą można cosik utargować u sprzedawcy więc... z czystym sumieniem polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neyson Napisano 25 Lutego 2011 Share Napisano 25 Lutego 2011 Dzięki za podpowiedzi.. Zamawiam corsive.. 2450zł z dowozem do Warszawy ! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PINIU Napisano 26 Lutego 2011 Share Napisano 26 Lutego 2011 Witam. A co myslicie o takiej lodzi , niby nowość -materiał polietylen ale bardziej chodzi mi o plywalność na rzece ( Odra) z spalinowym 6 KM. Bardzo prosze o porady. Jestem w kropce miedzy tym a pontonem od Zodiaca. Tutaj jest adres w celu oglądnięcia łodzi !!!! Łódź NOE duża http://www.sorba.pl/Katalog-lato/Lodzie/Lodz-polietylenowa-NOE-duza-350.html Sorki inaczej niepotrafię wkleić Pozdrawiam. Link poprawiony i opisany wg regulaminu; madi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość kenyn Napisano 1 Marca 2011 Share Napisano 1 Marca 2011 Ja też zastanawiam się nad taka łodzią podobno jest niesamowicie wytrzymała i stabilna. Filmik na YouTube jest tu : http://www.youtube.com/watch?v=5RnviTDyuuQ aż niemożliwe Wydaje się, że ma jeden minus cena, ale chyba łyknę. Wyglądu to ona nie ma, ale parametry wyśmienite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PINIU Napisano 2 Marca 2011 Share Napisano 2 Marca 2011 kenyn. Poczekaj chwile. Dzisiaj dzwonilem do szefa sklepu z prosba o filmik pogladowy na temat pływalnośći tej łodzi. Popatrzymy jak smiga z spaliniakiem i bedzie wiadomo czy brać. Gość jest nawet w stanie dac łódke na próbę - jakby cos to w ciagu 3 dni mozna niby zwrócić . Ale po co to wozic. Ja tam czekam na film. Dam znac . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras5 Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Ma ktoś taką łódkę? ŁÓDŹ DELFIN 390 http://allegro.pl/show_item.php?item=1476348459 Opisujemy wstawiane linki,madi Poważnie zastanawiam się nad jej kupnem, lecz żeby ją obejrzeć mam do przejechania 500km. Będę pływał przeważnie sam na elektryku po rynnowych jeziorach gdzie fala czasami jest duża. Nie jest to ideał dla samotnego spinningisty lecz latem będę zabierał żonę i dwóch synów. Ławeczki z przodu będą w tym celu lepsze niż z tyłu. O spalinie nie na razie nie myślę bo nie wolno, może dziobowy elektryk MinnKota PowerDrive (w przyszłości). Co o niej sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon-zawodowiec Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Moj wujek ma tę łódz tylko gorszą wersje , Moge powiedziec ze jest warta kupna , bezpieczna , praktyczna i fajnie sie na niej łapie. Delfin 390. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras5 Napisano 4 Marca 2011 Share Napisano 4 Marca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Gorszą wersję tzn. jaką? Inną łódź czy bez relingów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi