faflik Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Nie dziękuję wszystkim żeby nie zapeszać Obiecałem synowi, że jutro pouczę go machać gumą. Może znowu coś się zawiesi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Faflik gratki za połów i za małe straty na cmentarnym. Też myślałem ,żeby się jeszcze tam wybrać ale niestety aurę mamy już typowo zimową. Chyba czas zakończyć sezon. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
technops Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 nalewator, jaki koniec sezonu teraz tylko czekamy na mrozy -20 i na lód trzeba jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Na lodzie bylem tylko raz i był to pierwszy i ostatni raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Ciekaw jestem czy na Pilcach w zimie dużo wędkarzy łowi na lodzie? Nigdy nie łowiłem na lodzie, chociaż otarłem się o mróz przez dwa dni w marcu Z tego co zapowiadają w prognozie pogody to idzie zima i mrozy. Powiedzcie czy zbiornik w Topoli zamarza całkowicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Tak topola zamarza cala ale czy cos tam mozna polowic zima pojecia nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder2010 Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Zadam głupie pytanie bo widze że nic sie nie dzieje.czy może był ktos na stawach i wie czy lud skuł juz całe tafle?Drugie pytanie czy autem z napędem na 4 koła dojedzie na stawy np 1,2 lub 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 feeder2010, Na pilcach pewnie więcej śniegu niż lodu, to dopiero parę dni przymrozku. Specjalistą nie jestem ale wydaje mi się że wejście na lód nie byłoby zbyt powazne A co do dojazdu to zależy jakie autko 4x4, audi quatro jest za niskie i powiesi sie na śniegu, a terenówką - dojedziesz bez problemu. Ale w tym specjalistą jest kol. nalewator. Dawał rade w ciężkim terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aniaa55 Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Staliśmy się posiadaczami małej łódki, czy możecie koledzy doradzić po których stawach najlepiej popływać żeby sobie połowić. Chodzi tu u spokojne łowienie a nie przeszkadzanie sobie nawzajem z brzegowcami. Mam tu na myśli miesiące wiosenno-letnie (maj, czerwiec). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Generalnie to im większy staw tym lepiej. Mnie korciło popływanie na Cmentarnym , niestety bylem tam i nie ma jak za bardzo lodki zwodować. Jakby się uparł to można jakoś (łajba 3.10m) ale trzeba ja nieść kawałek do wody i raczej strome zejście,z przyczepy nie ma szans zwodować. Im łajba mniejsza tym lepiej . Podobnie na Dzbanowskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aniaa55 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 My myśleliśmy o stawach nr 7 i 9. Niestety sporo się na nich pozmieniało od czasu gdy mieliśmy po 18 lat. Rybostan się zmienił. Czy możecie mam coś podpowiedzieć jeśli chodzi właśnie o te stawy. Jak z głębokością i co najważniejsze jak z rybkami. Nie chodzi tu o napchanie sobie zamrażarki tylko o połowienie i nałowienie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aregmax Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Ja podobnie sugerowałbym dzbanowski lub ewentualnie 3d bo będą również ok na weekendy. 7, 9 to raczej na dni robocze jeśli jest szansa że nie będzie osób na brzegu i nie trzeba się domyślać gdzie ktoś gruntówkę zarzucił i pływanie mocno centralnie. Na dzbanowskim można się będzie trochę poprzemieszczać. A z tym połapać i nałowić na Pilcach to jak wiesz jest różnie, złotych stawów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Zgadzam się, że na Dzbanowskim jest sporo wody do przemieszczania się, no ale jeśli chodzi o rybę to od 3, 4 lat jest nędza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder2010 Napisano 9 Grudnia 2010 Share Napisano 9 Grudnia 2010 Wybrałem się dzisiaj na stawy 9 i 8 w celu sprawdzenia lodu.Okazuje sie że byli juz odważni którzy wywiercili kilka otworów na srodku akwenów,jednak nikt o efektach nie informował.na chwile obecną lód jest zbyt słaby aby sie wybierac na połowy.Podjechałem także na Topole ale tam od strony "garbatego"prawie nie ma lodu a woda idzie dośc mocno.Spotkałem "kamikadze"pod mostem który rzucał na białą rybe wsród kry lodowej he he,efektów zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiełb Napisano 15 Grudnia 2010 Share Napisano 15 Grudnia 2010 Byłem dzisiaj na 13b połowić z lodu, podobno duże płocie brały, ale niestety po wejściu na lód wj*bałem się do wody na 2 metry i tyle było z łowienia :/ Cały sprzęt mokry, teraz się wszystko suszy... Omijajcie ten staw w zimie z daleka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 16 Grudnia 2010 Share Napisano 16 Grudnia 2010 Kiełb, dzieki za info, wczoraj wieczorem wlazłem na lód w przyogrodowym oczku i co????? Podobnie jak kolega Kiełb, zanurzyłem się w wodzie . Pod 40cm śniegiem lód cieniutki bo mróz nie dociera do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder2010 Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Witam Dlaczego nikt sie nie chwali wynikami podlodowymi?Wstapiłem wczoraj na chwileczkę przejeżdzając obok i widziałem kilkunastu odważnych na lodzie.Na dzbanowskim,na 1,2 oraz 3 siedziało po kilku gosci.Lód ma grubosc od 15 cm wzwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 feeder2010, ja niestety nie jestem zwolennikiem połowów zimowych (może przez naciski mojej żonki ) więc nie mogę się niczym chwalić, ale z chęcią przyłączam się do Twojego postu i zachęcam do opisywania wrażeń połowów pod-lodowych. Pozdro dla Pilcomaniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilczyk Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Co tam słychać na Pilcach? Lód gruby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny476 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 witam!!!!!!!!!!!! pomimo ze jest zima ale chciałbym sie juz dowiedziec chodzi mi o staw nr 1 chciałbym wiedziec gdzie jest głeboko gdzie płytko podobno jest tam spori lina czy to prawda?? kiedys byłem tam raz od stroby uliczki która prowadzi dojazd na inne stawy na przeciwko stawów 3b cos takiego po prawej trzciny po lewej wyspa nie duza zlowiłem tam szczupaka ale z gruntu nic a nic nie tyklo taki kolega którego tam poznałem mowił ze jest tam głeboko 4 metry ale czy to az tak duzo zeby ryba nie brała?? woda czusciutka znowu kiedys byłem z drugiej strony bardziej od nysy i woda była zmecona czy tak zawsze jest na tym stawie ?? od strony nysy widziałęm własnie duzo okoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 johny476, stawy pożwirowe Pilce nie są zasilane przez Nyse, tylko przez kilka małych dopływów: -rzeczka chyba "Ożarówka" to główny dopływ - wpływa do stawu nr 8 dalej 7, 6, 4, 13 przez las i do Nysy; -zasilenie stawu nr 9 przez jakiś strumień od strony pól i dalej do 8 (cieniutki strumień) a z 8 dalej jak wyżej, -staw nr 3a z tego co pamiętam jest chyba zasilany od strony kopalni, dalej wpada do 3b, 3c, 3d, 4, 13 przez las i do Nysy, Zastanawiam się gdzie zasilany jest staw nr 1 (nie kojarzę) bo z jedynki woda wpada teraz częściowo do 3c, a częściowo do 2, a z dwójki do 3d. Staw nr 1 wg. mnie nie jest zasilany przez Nysę, a jej mętna woda może brać się z dopływu ze stawu kopalnianego na którym trwają prace. A te stawy są zasilane chyba przez wodę źródlaną przepływającą pod droga i dalej do dzbanowskiego itd. tak to wygląda w skrócie . Acha zastrzegam, ze mogłem coś pogmatwać. Co do głębokości bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 A teraz troszkę historii stawów PILCE: - ja doszukałam się wzmianki, że stawy powstały w latach 90 XX wieku źródło: Wikipedia, ale od miejscowego bardzo sędziwego wędkarza (mam nadzieję że jeszcze się z nim spotkam) z którym spędziłem kilka godzin na pogawędce usłyszałem, że w latach 1946 - 1947 kiedy się sprowadził i aktem nadania otrzymał gospodarstwo rolne w tych okolicach, staw nr 13 już istniał. Więc jaka jest prawda???? Zachęcam co wrzucania ciekawostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 jareksm2, ja łowiłem na pilcach w latach 70, jak długo istnieją stawy tego nie wiem. Pilce są dość płytkimi stawami, maksymalnie do 3 metrów głębokości, zresztą co rok są płytsze. Jeśli chodzi o zasilanie stawu 1 to raczej przez Nysę ale nie górą lecz dołem. Podobnie jest na stawie w Dzbanowie koło boiska, pomimo że ten staw znajduje się blisko kilometr od Nysy, jego poziom związany jest ściśle z rzeką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rolando22 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Witam Pamietam na stawie nr 1 wybijało źródełko, które zasilało go w częśći "N-W", prowadzila tam droga, wjazd na początku pilc od strony suczki i dojeżdżało się dokładnie w to miejsce w sam narożnik stawu. Ciężko powiedzieć jak to teraz wygląda,na pewno wybiorę się tam po zejściu lodów. Po powodzi w 97 ,nysa zrobiła 4 koryta, praktycznie niszcząc całkowicie wioseczkę Pilce , a staw nr 1 zmniejszył się gdyż rzeka naniosła znaczne ilości osadów na jego zachodniej stronie. Moja pierwsza wyprawa wędkarska z kolegą była na ten staw, pamiętam rzuciliśmy ciasto z chleba, sam ciężarek i haczyk, nie mieliśmy nawet wędki. bo 20 minutach uczepił się ok 30cm leszcz, po powrocie kolega dostał lanie bo rodzice się dowiedzieli, że pojechaliśmy bez pytania:) Było mnóstwo ryby na tym stawie, okonie 35-40 cm to była norma na żywca, liny, karasie,dużo kiełbia,słyszałem opowieści o metrowych szczupakach i połamanych kijach bambusowych. w ubiegłym roku ,byłem kilkukrotnie na dawnej "świniarni", łapałem głównie leszcze, czasem uczepił się okonek jako przyłów, ale to na feederka z zanętą typowo leszczową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny476 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 ja też właśnie słyszałem o dużych szcupakach własnie kolega którego tam poznałem opowiadał mi ze kiedys przyjechali jacys goscie chyba łódka i wyciągali takie sztuki ze on tylko w telewizji takie widział tak przynajmniej mówł ja tez nie wiem czemu ale mam sentyment do tego stawu i w tym roku raczej tylko na niego bede sie wybierał na jesiotra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi