Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sandacz wiślany wieczorem/nocą na spining.

reaktivv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dziś wybieram się z kolegą na kilka główek na Wiśle gdzie podobno można spotkać sandacze. Główek jest kilka obok siebie , sporo zaczepów dlatego raczej lżejsze przynęty i płytkochodzące , nurt umiarkowany/mocny , zewnętrzny zakręt rzeki. Obaj jesteśmy amatorami spiningowania po zmroku więc może akurat ktoś tu zajrzy z większym doświadczeniem u udzieli pare wskazówek. Chodzi mi głównie o to które miejsca w nocy lepiej obławiać od strony napływu czy zapływu? I jakie przynęty będą najbardziej uniwersalne gumy 7-10cm czy raczej stawiać na jakieś woblery płytkochodzące o agresywnej pracy? może wachadłówki ? Z góry dzięki za odpowiedź , pozdrawiam serdecznie.

przynęty na klenia   Dragon
Witam , dziś wybieram się z kolegą na kilka główek na Wiśle gdzie podobno można spotkać sandacze. Główek jest kilka obok siebie , sporo zaczepów dlatego raczej lżejsze przynęty i płytkochodzące , nurt umiarkowany/mocny , zewnętrzny zakręt rzeki. Obaj jesteśmy amatorami spiningowania po zmroku więc może akurat ktoś tu zajrzy z większym doświadczeniem u udzieli pare wskazówek. Chodzi mi głównie o to które miejsca w nocy lepiej obławiać od strony napływu czy zapływu? I jakie przynęty będą najbardziej uniwersalne gumy 7-10cm czy raczej stawiać na jakieś woblery płytkochodzące o agresywnej pracy? może wachadłówki ? Z góry dzięki za odpowiedź , pozdrawiam serdecznie.

W tym roku nocny spinning pochłonął 2/3 moich wypraw. Było tego naprawdę sporo.

W pigułce, co zaobserwowałem łowiąc na Odrze:

- Twistery, rippery-jasne (subiektywne odczucie) na lekkich główkach 5-10g

prowadzone dość szybko z całą gamą trików

- Woblery, ale nie agresywne! . Drobno pracujące, dobrze "trzymające" wodę.

- Ostatnio u mnie furorę robią woblery boleniowe i takie, które nie mają wyczuwalnej pracy.

Chodzą jak chcą, uciekają na boki, kręcą młynki, wywracają się na boki, przy podkręceniu

korbką robią wymyki do powierzchni.

- Napływy, zapływy, przedłużenia główek, opaski, blaty.

- Na tym etapie poznawania nocnego spinningu, łowiłem przy powierzchni,

na płyciznach, nawet miałem dwa sandacze na smużaka przy nocnym kleniowaniu.

- Bezwzględna cisza i nie tupiemy! Nie stukamy kamieniami!

Przy bardzo ostrożnym zachowaniu możemy mieć branie spod nóg.

Trzeba jednak uważać i kontrolować w jakim miejscu jest przynęta.

Przy pustym zacięciu w momencie, gdy np. wobler jest pod nogami,

wyrwany z wody leci jak pocisk i nie ma szans na unik.

Sprzęt mocniejszy, przynęty większe, przyłowy mogą mile zaskoczyć.

Dobrze jest trochę przejść się za rybą. Jak zaobserwujesz uciekającą drobnicę,

pobicia z cmoknięciem, nawet przypuszczalne boleniowe uderzenia za drobncią, to może być

właśnie polowanie sandaczy.

Na opaskach miewałem brania z przytrzymanego woblera, lub prowadzonego bardzo, bardzo powoli, gdzie na wodzie była totalna cisza.

Godziny żerowania, to też istotna sprawa. Czasami trwa kilkanaście minut,

gdzie indziej można dwie-trzy godziny obserwować to zjawisko.

I świętą prawdę mówi Pablotor2k, chodzić, chodzić, łowić, często bywać nad wodą.

Można by było skleić temat w Spinning Nocą.

Dzięki za odpowiedzi. Co do tego kanału youtube to wpadłem na niego już jakiś czas temu i to w sumie on zainspirował mnie do spróbowania nocnego spinningu tym bardziej że tamci panowie wyciągają te sandacze na odcinku Wisły 15km ode mnie ( w okolicach Czarnowa między Bydgoszczą a Toruniem)

Dzisiaj od 19 do 22:20 niestety sandałka nie udało się spotkać ani mi ani koledze ale na pocieszenie jeszcze za jasnego trafiły się w sumie 3 niewielkie szczupaczki ( 35-45cm) i ładny okoń. Co do utworzenia oddzielnego tematu dla nocnego spiningu to dobry pomysł, można nawet ten temat w jakiś sposób przekształcić ku temu.

Pozdrawiam