artech Napisano 18 Grudnia 2013 Share Napisano 18 Grudnia 2013 Pstrąg potokowy proponuję 45 cm, omyłkowo napisałem 55 cm._________________ Ja bym zszedł do 40 bo przy 45 wielu pstrągów nie zobaczymy, to samo z kleniem. Łosoś minimum 70. Troć wędrowna 65. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Pstrąg potokowy proponuję 45 cm, omyłkowo napisałem 55 cm._________________ Ja bym zszedł do 40 bo przy 45 wielu pstrągów nie zobaczymy, to samo z kleniem. Łosoś minimum 70. Troć wędrowna 65. Co do łososia i troci mogę się zgodzić. Pstrąg 40 cm (być może to pycha, być może żyzność wód w których łowię) to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 19 Grudnia 2013 Share Napisano 19 Grudnia 2013 Pstrąg 40 cm (być może to pycha, być może żyzność wód w których łowię) to mało. Zazdroszczę łowisk gdzie ryby te dorastają do takich rozmiarów, jednak to nie "parada rekordów". Moim zdaniem pstrąg 40 i szczupak 70 jest ok. ale jeżeli pstrąg 45 to szczupak 90. Jeżeli patrzałbym przez swój pryzmat, a raczej swoich łowisk, to bolenia podniósłbym do 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Uważne ustalenie progów minimalnych w zasadzie minimalizuje konieczność stosowania mnożników. Zgadzam się z artechem, że w przypadku pstrąga potokowego, 45 cm może być równoważne z 90cm szczupaka. To z kolei powoduje efekt domina w postaci np 75-80cm dla sandacza, 45 dla lina etc. i dojdziemy do sytuacji, że wielu uczestników nie będzie w stanie zgłosić czegokolwiek, a zgłoszenie będziemy dostawać raz na 2-4 tygodnie. Musimy pamiętać, że haczyk jest dedykowany dla osób z całej Polski i trzeba dać szanse wszystkim. Mimo wszystko uważam, że nadrzędnym naszym celem powinno być uniknięcie zalewu zgłoszeń specyficznych gatunków, tak jak chociażby robal wskazał - boleń i karp. Swoją drogą Gofer ile pstrągów 45+ złowiłeś w mijającym sezonie? Przyznam szczerze, że śledząc lokalne (Gdańsk) fora nie spotkałem żadnego odstępstwa in plus w stosunku do zgłoszeń z kraju. Wręcz przeciwnie, dużo jest narzekań na obecny stan. Może to ani pycha, ani żyzność wód? Może po prostu dobrze znasz się na łowieniu pstrągów Tacy wędkarze mają odegrać kluczową rolę w Grand Prix! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Uważne ustalenie progów minimalnych w zasadzie minimalizuje konieczność stosowania mnożników. Święta racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Swoją drogą Gofer ile pstrągów 45+ złowiłeś w mijającym sezonie? Trudno mi powiedzieć, około 10 szt, ale ryb między 38cm a 42cm znacznie, znacznie więcej. Przyznam szczerze, że śledząc lokalne (Gdańsk) fora nie spotkałem żadnego odstępstwa in plus w stosunku do zgłoszeń z kraju. Wręcz przeciwnie, dużo jest narzekań na obecny stan. Może to ani pycha, ani żyzność wód? Może to dlatego, że prawdziwi pstrągarze podobno nic nie mówią albo kłamią Moje łowiska są poza PZW Gdańsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 specyficznych gatunków, tak jak chociażby robal wskazał - boleń i karp Co takiego jest specyficznego w boleniu ??Karp w poprzedniej edycji miał taki mnożnik, że deklasował inne ryby. Bolenia były po prostu duże ilości łowione przez kilka osób. W ten sposób specyficzny stanie się również sandacz, wystarczy spojrzeć na wyniki @Jaceena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 20 Grudnia 2013 Share Napisano 20 Grudnia 2013 Co takiego jest specyficznego w boleniu ?? Chodzi mi o liczbę zgłoszeń W ten sposób specyficzny stanie się również sandacz boleń 70 sandacz 8 Podejrzewam, że podwyższenie progu do 65cm, jak zaproponował Gofer załatwi sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 21 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2013 Na chwilę obecną progi zgłoszeniowe wyglądają tak: Amur 80 cm Boleń 65 cm Brzana 50 cm Certa 33 cm Dorsz 70 cm Głowacica 70cm Jaź 40 cm Karaś złocisty/srebrzysty 35 cm Karp 70 cm Kleń 40 cm Leszcz 50 cm Lin 35 cm Lipień 35 cm Łosoś 60 cm Miętus 33 cm Okoń 30 cm Płoć - 30 cm Pstrąg potokowy 40 cm Pstrąg tęczowy 45 cm Sandacz 65 cm Sieja 40 cm Sum 110 cm Szczupak 70 cm Świnka 30 cm Tołpyga - 75 cm Troć wędrowna 65 cm Troć jeziorowa 60 cm Węgorz 70 cm Wzdręga - 28 cm Dorsz i sum jak dla mnie jeszcze do przedyskutowania. Suma bym zostawił tak jak było - 100cm, w rekordach od 2008r mieliśmy tylko 6 zgłoszeń, w tym 2 z zagranicy. Dorsza żadnego nie zgłoszono. Chcemy zrezygnować z liczników za gatunek, natomiast różnorodność planujemy nagradzać dodatkowymi punktami za pierwszą rybę z danego gatunku, kwestią do ustalenia jest ilość tych punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Podoba mi się. Jedna uwaga odnośnie mojego upubieńca (karaś). Jeżeli karasia pospolitego oddzielamy od srebrzystego to: pospolity - 30 srebrzysty - 35 jeśli zgłaszamy na jedną kupkę to 35. Srebrzystego jest obecnie w Polsce więcej i szybciej rośnie, do tego do większych rozmiarów. Co do bonusu za zgłoszenie, to proponuję x2 za pierwszy wpis dla gatunku (nie za największy, promowanie pierwszego, nie największego, wprowadzi trochę pokera ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 A co do ilości zgłoszeń danego gatunku są jakieś prognozy? 5/osobę - danego gatunku ralne? Oczywiście w jednym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Grudnia 2013 Share Napisano 21 Grudnia 2013 Podoba mi się. Jedna uwaga odnośnie mojego upubieńca (karaś). Jeżeli karasia pospolitego oddzielamy od srebrzystego to:pospolity - 30 srebrzysty - 35 Już widzę te spory przy rozróżnianiu gatunków Ale temat do przemyślenia. A co do ilości zgłoszeń danego gatunku są jakieś prognozy?5/osobę - danego gatunku ralne? Oczywiście w jednym etapie. Myślę, że należy zastosować jedno z dwóch rozwiązań- 5 ryb z danego gatunku/ osobę na miesiąc lub pokaźną premię za każdy zgłoszony gatunek + sensownie zaprojektowane progi zgłoszeniowe. Na tą chwilę skłaniamy się ku tej drugiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Z mojego wędkarskiego doświadczenia wiem, że bardzo często brakuje wymiaru do pełnych dziesiątek. Płoć 29, kleń 39, okoń 29, szczupak 69, itd. Piszę to bardo poważnie. Czy wielkie zamieszanie w całej punktacji i procedur liczenia spowodowałoby obniżenie progów o 1cm dla wszystkich gatunków. Ryby jakoś, cholera, nie są skore rosnąć do okrągłych wymiarów tak jak sobie byśmy życzyli. Co do suma uważam, że każda ryba powyżej 100cm, to już spory wyczyn dla każdego wędkarza. Pięć centymetrów odjąłbym tej rybie. Patrzę na progi i widzę spore wyzwanie jak bym chciał wziąć udział w rywalizacji/zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Panowie, ja 1go jadę na ryby 2go chcę już zgłaszać Będzie ten regulamin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 22 Grudnia 2013 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2013 A ja jutro chcę pojechać i muszę się przygotować 5 ryb z danego gatunku/ osobę na miesiąc - dlaczego mamy karać kogoś, kto regularnie łowi duże ryby z jednego gatunku? Zamiast tego zaproponowany przez marychiego x2 za swoją pierwszą rybę z gatunku i nikt nie będzie pokrzywdzony. Progi są już zaprojektowane, suma dajemy na 100cm a co z dorszem, 70cm jest ok? Karasie oba po 35cm. I czy proponujecie podzielić GP na jakieś etapy miesięczne/ kwartalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gofer Napisano 22 Grudnia 2013 Share Napisano 22 Grudnia 2013 Proponuję jedną długą, całoroczną turę. K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 23 Grudnia 2013 Share Napisano 23 Grudnia 2013 Proponuję jedną długą, całoroczną turę. A ja jednak pozostałbym trochę przy tradycji haczykowego GP. Trzy etapy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi