Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pstrąg potokowy proponuję 45 cm, omyłkowo napisałem 55 cm.

Ja bym zszedł do 40 bo przy 45 wielu pstrągów nie zobaczymy, to samo z kleniem.

Łosoś minimum 70. Troć wędrowna 65.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Pstrąg potokowy proponuję 45 cm, omyłkowo napisałem 55 cm.

Ja bym zszedł do 40 bo przy 45 wielu pstrągów nie zobaczymy, to samo z kleniem.

Łosoś minimum 70. Troć wędrowna 65.

Co do łososia i troci mogę się zgodzić.

Pstrąg 40 cm (być może to pycha, być może żyzność wód w których łowię) to mało.

Napisano
Pstrąg 40 cm (być może to pycha, być może żyzność wód w których łowię) to mało.
Zazdroszczę łowisk gdzie ryby te dorastają do takich rozmiarów, jednak to nie "parada rekordów". Moim zdaniem pstrąg 40 i szczupak 70 jest ok. ale jeżeli pstrąg 45 to szczupak 90.

Jeżeli patrzałbym przez swój pryzmat, a raczej swoich łowisk, to bolenia podniósłbym do 70 cm :wink:

Napisano

Uważne ustalenie progów minimalnych w zasadzie minimalizuje konieczność stosowania mnożników.

Zgadzam się z artechem, że w przypadku pstrąga potokowego, 45 cm może być równoważne z 90cm szczupaka. To z kolei powoduje efekt domina w postaci np 75-80cm dla sandacza, 45 dla lina etc. i dojdziemy do sytuacji, że wielu uczestników nie będzie w stanie zgłosić czegokolwiek, a zgłoszenie będziemy dostawać raz na 2-4 tygodnie.

Musimy pamiętać, że haczyk jest dedykowany dla osób z całej Polski i trzeba dać szanse wszystkim. Mimo wszystko uważam, że nadrzędnym naszym celem powinno być uniknięcie zalewu zgłoszeń specyficznych gatunków, tak jak chociażby robal wskazał - boleń i karp.

Swoją drogą Gofer ile pstrągów 45+ złowiłeś w mijającym sezonie? Przyznam szczerze, że śledząc lokalne (Gdańsk) fora nie spotkałem żadnego odstępstwa in plus w stosunku do zgłoszeń z kraju. Wręcz przeciwnie, dużo jest narzekań na obecny stan. Może to ani pycha, ani żyzność wód? Może po prostu dobrze znasz się na łowieniu pstrągów :) Tacy wędkarze mają odegrać kluczową rolę w Grand Prix!

Napisano
Swoją drogą Gofer ile pstrągów 45+ złowiłeś w mijającym sezonie?

Trudno mi powiedzieć, około 10 szt, ale ryb między 38cm a 42cm znacznie, znacznie więcej.

Przyznam szczerze, że śledząc lokalne (Gdańsk) fora nie spotkałem żadnego odstępstwa in plus w stosunku do zgłoszeń z kraju. Wręcz przeciwnie, dużo jest narzekań na obecny stan. Może to ani pycha, ani żyzność wód?

Może to dlatego, że prawdziwi pstrągarze podobno nic nie mówią albo kłamią ;) Moje łowiska są poza PZW Gdańsk.

Napisano
specyficznych gatunków, tak jak chociażby robal wskazał - boleń i karp
Co takiego jest specyficznego w boleniu ??

Karp w poprzedniej edycji miał taki mnożnik, że deklasował inne ryby.

Bolenia były po prostu duże ilości łowione przez kilka osób.

W ten sposób specyficzny stanie się również sandacz, wystarczy spojrzeć na wyniki @Jaceena :wink:

Napisano
Co takiego jest specyficznego w boleniu ??

Chodzi mi o liczbę zgłoszeń

W ten sposób specyficzny stanie się również sandacz

boleń 70

sandacz 8

Podejrzewam, że podwyższenie progu do 65cm, jak zaproponował Gofer załatwi sprawę.

Napisano

Na chwilę obecną progi zgłoszeniowe wyglądają tak:

Amur 80 cm

Boleń 65 cm

Brzana 50 cm

Certa 33 cm

Dorsz 70 cm :?:

Głowacica 70cm

Jaź 40 cm

Karaś złocisty/srebrzysty 35 cm

Karp 70 cm

Kleń 40 cm

Leszcz 50 cm

Lin 35 cm

Lipień 35 cm

Łosoś 60 cm

Miętus 33 cm

Okoń 30 cm

Płoć - 30 cm

Pstrąg potokowy 40 cm

Pstrąg tęczowy 45 cm

Sandacz 65 cm

Sieja 40 cm

Sum 110 cm :?:

Szczupak 70 cm

Świnka 30 cm

Tołpyga - 75 cm

Troć wędrowna 65 cm

Troć jeziorowa 60 cm

Węgorz 70 cm

Wzdręga - 28 cm

Dorsz i sum jak dla mnie jeszcze do przedyskutowania. Suma bym zostawił tak jak było - 100cm, w rekordach od 2008r mieliśmy tylko 6 zgłoszeń, w tym 2 z zagranicy. Dorsza żadnego nie zgłoszono.

Chcemy zrezygnować z liczników za gatunek, natomiast różnorodność planujemy nagradzać dodatkowymi punktami za pierwszą rybę z danego gatunku, kwestią do ustalenia jest ilość tych punktów.

Napisano

Podoba mi się. Jedna uwaga odnośnie mojego upubieńca (karaś). Jeżeli karasia pospolitego oddzielamy od srebrzystego to:

pospolity - 30

srebrzysty - 35

jeśli zgłaszamy na jedną kupkę to 35. Srebrzystego jest obecnie w Polsce więcej i szybciej rośnie, do tego do większych rozmiarów.

Co do bonusu za zgłoszenie, to proponuję x2 za pierwszy wpis dla gatunku (nie za największy, promowanie pierwszego, nie największego, wprowadzi trochę pokera ;) ).

Napisano
Podoba mi się. Jedna uwaga odnośnie mojego upubieńca (karaś). Jeżeli karasia pospolitego oddzielamy od srebrzystego to:

pospolity - 30

srebrzysty - 35

Już widzę te spory przy rozróżnianiu gatunków :wink: Ale temat do przemyślenia.

A co do ilości zgłoszeń danego gatunku są jakieś prognozy?

5/osobę - danego gatunku ralne? Oczywiście w jednym etapie.

Myślę, że należy zastosować jedno z dwóch rozwiązań- 5 ryb z danego gatunku/ osobę na miesiąc lub pokaźną premię za każdy zgłoszony gatunek + sensownie zaprojektowane progi zgłoszeniowe.

Na tą chwilę skłaniamy się ku tej drugiej opcji. :wink:

Napisano

Z mojego wędkarskiego doświadczenia wiem, że bardzo często brakuje wymiaru do pełnych dziesiątek. Płoć 29, kleń 39, okoń 29, szczupak 69, itd. Piszę to bardo poważnie. Czy wielkie zamieszanie w całej punktacji i procedur liczenia spowodowałoby obniżenie progów o 1cm dla wszystkich gatunków.

Ryby jakoś, cholera, nie są skore rosnąć do okrągłych wymiarów :) tak jak sobie byśmy życzyli.

Co do suma uważam, że każda ryba powyżej 100cm, to już spory wyczyn dla każdego wędkarza. Pięć centymetrów odjąłbym tej rybie.

Patrzę na progi i widzę spore wyzwanie :) jak bym chciał wziąć udział w rywalizacji/zabawie.

Napisano

A ja jutro chcę pojechać i muszę się przygotować :razz:

5 ryb z danego gatunku/ osobę na miesiąc - dlaczego mamy karać kogoś, kto regularnie łowi duże ryby z jednego gatunku? Zamiast tego zaproponowany przez marychiego x2 za swoją pierwszą rybę z gatunku i nikt nie będzie pokrzywdzony.

Progi są już zaprojektowane, suma dajemy na 100cm a co z dorszem, 70cm jest ok? Karasie oba po 35cm.

I czy proponujecie podzielić GP na jakieś etapy miesięczne/ kwartalne?