Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

PROCES:

Drewno - Lipa - strugana, szlifowana papierem ściernym 180 i 220

Stelaż - w dwuch większych stelaż z drutu nierdzewnego 1,5 mm (cieńszego jeszcze nie

mam), w mniejszym wykonany ze spinacza biurowego (ktoś w tym temacie

podawał takie rozwiązanie, nie pamiętam kto, ale dziękuję i pozdrawiam)

Wywarzenie - śruciny ołowiane ~2/3 przed środkowym oczkiem, 1/3 za nim, bez

obciążania ogona, niestety wagi nie podam bo mam mix śrucinek

w jednym pudełku, ale jak już będą kompletne to zważe je na

wadze aptekarskiej.

Wypełnienie - Distal

Malowanie - Kapon, dwie warstwy -> biała farba laminacyjna ( stosowana przy foliach

laminowanych, lepiej trzyma się powierzchni) ->Primer (specjalny lakier

poprawiający przyleganie farby, bardzo twardy) ->kolor (farby flexograficzne

i spray) -> Primer -> kolor -> Primer -> kolor -> Primer -> Lakier Dulux.

:cool::twisted::cool:

Napisano

bobiniarz, to teraz wycinaj stery , zakładaj kotwice i nad wode....jak na pierwszy raz to koszmarki są ok. moje wyglądały jak małe łodzie podwodne i miały podobną akcje :mrgreen:

Napisano

A no właśnie, miałem dopytać w sprawie sterów.

Stery już wyciełem, przy wyważaniu były zamontowane, ale zdjełem do malowania.

I teraz tak: z tego co wyczytałem wynika że ster mocowany pod małym kątem (15-30 stopni) w stosunku do osi wzdłużnej wobka, będzie prowadził go głęboko, im większy kont (45-60 stopni) tym prowadzenie płytsze? Czy jest sens mocować ster pod jeszcze większym kontem (60<)?

I jeszcze jedno, jakie przekroje poprzeczne mają wasze woblery, gróbsze u dołu i zwężające się u góry czy na odwrót, a może rówej grubości, ja zrobiłem w różnych wersjach ale jeszcze wiele czeka na wykończenie ( brak odpowiedniego drutu na stelarze :evil: )

Napisano

moje najczęściej zweżają sie ku dołowi(brzuszkowi) co do steru to jak pisałem już wcześniej mam wycięte kilkadziesiąt sterów(róże :mniejsze, większe ,szersze, węższe) podczas testÓw w wannie sprawdzam kilka czasem kilkanaście zanim uznam ,że o taką akcje mi chodzi, co do montażu sterów pod kątem mniejszym niż 60 stopni to jasne ,że można patrz powierzchniowe smużaki czy woblery boleniowe

• 5 weeks later...
Napisano

Endrju, nie, ja swoich woblerków jeszcze nie wystawiałem na allegro. Moze kiedys spróbuje kilka wystawic ale to pewnie dopiero w wakacje jak bede miał czas cos zrobic.

• 4 weeks later...
Napisano

w trakcie obciążania i wklejania stelaży mam jeszcze 30 małych korpusików a tymczasem skończyłem takiego oto łamańca (pracuje wspaniale :) )

[Miniatura do dużej rozdzielczości]

16393322ce54aa24m.jpg

16393322ce54aa24med.jpg

ma 13 cm długości, wagę szacuje na ok 12-15g ma bardzo ładną prace jak na łamańca przystało :)

Napisano

Niestety nie wiem jak z łowością,bo wszystkie mają nowych właścicieli.Były tylko przetestowane i ustawione.Poszły na allegro.Dla siebie mam tylko maluchy kleniowo-jaziowe na zawody i tradycyjne klasyki-malowańce.Jutro pokażę kilka zdjęć.

Napisano

grzegorz michał, witamy na forum, no piękne wejście tymi woblerkami.. wyglądaję bardzoooo fajnie.. jesteś z samego Lublina.. ??

Napisano

Swoją przygodę z wykonywaniem przynęt zacząłem od woblerków klasycznych,ręcznie malowanych.Potem przyszła kolej na bardziej skomplikowane kształty-owady,żabki i inne.Obecnie woblery malowane stanowią zaledwie promil mojego hobby-robię je właściwie tylko na swój użytek lub na indywidualne zamówienie.Reszta moich woblerów jest oklejana skórkami ryb.Wstyd się przyznać ale w swoim pudełku nie mam ani jednego skórzaka-wszystkie trafiają na aukcje.Oto kilka zdjęć moich woblerów.

post-7192-14544972158741_thumb.jpg

post-7192-14544972159197_thumb.jpg

Napisano

ooo kolego grzegorz michał, Pan Roman Gawlas sie ucieszy jak zobaczy twoje wobki oklejane skórą.. będzie miał z kim powymieniać doświadczenia pewnie ::)) ładne ładne.. mieszkałem 5 lat w Lublinie, na zalewie i pojezierzu łęczyńsko włodawskim zaczynałem przygode z wędkarstwem stąd moje pytanie czy z samego Lublina jesteś..

Napisano

Witaj Homegeon.Świetna robota i duża precyzja.Widać,że nie jednego woblerka już wykonałeś.Pozwól,że dodam coś od siebie.Na moje oko te trzy większe woblery mają za poziomo wycięte rowki na stery.Gdybyś wkleił w nie stery całkiem płaskie,woblerki mogą być nie do ustawienia.Jedyna możliwość,to wklejenie sterów łamanych np. jak w stingu salmo.Podejrzewam,że nie obędzie się też bez delikatnego odgięcia uszek do dołu.Dzięki takim sterom możesz uzyskać ciekawą pracę.

Napisano

Homegeon, grzegorz ma racje z tymi sterami patrze na swoje i właśnie z nimi miaem największe problemy z ustawieniem, podgrzewałem i wyginalem stery na wzór tail dancerow rapali ale nie do końca jestem zadwolony z akcji i nie wszystkie udało sie uratować

Napisano
Pan Roman Gawlas sie ucieszy jak zobaczy twoje wobki oklejane skórą.. będzie miał z kim powymieniać doświadczenia pewnie ::

Witam ostatnio czas mi nie pozwala na częste odwiedziny forum, nie mniej cieszę się że jest jeszcze ktoś kto też okleja woblerki skurą rybią , chociaż nie zajmuję sie tym jako podstawowym zajęciem ale jest to zajęcie dające wiele satysfakcji, myślę że pogadam z kolegą grzegorz michał, i gratuluję udanych woblerków, już od jakiegoś czasu obserwuję Twoje wyroby na allegro.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Zainspirowany pieknymi woblerami jakie zobaczylem w tym temacie ,postanowilem sam troche pobawic sie w tworzenie woblerow

od kilku dni zbieram potrzebne informacje jak sie za to zabrac i jakie materialy beda mi potrzebne

w zasadzie wszystkie materialy/sprzet juz znalazlem mam jedynie kilka pytan odnosnie malowania

-czy do malowania woblerow nadawac sie beda farby uzywane wsrod modelarzy (akrylowe lub emaliowe typu Humbrol -enamel arx131.jpg

jesli TAK to ktore lepiej sie nadaja ?

-jakiego urzywac lakieru aby to wszystko na koniec utwardzic (myslalem nad lakierem poliuretanowym tylko czy nie rozmaze on wyzej wymienionych farb?)

-czy mozna uzywac lakierow do paznokci ,bo widze ze wybor kolorow jest w srod nich bardzo ladny i sa tanie ,tylko wlasnie czy ewentualnie lakier poliuretanowy by ich nierozmazal w koncowej kampieli? :wink:

Widze ze na forum jest wiele usob robiacych swietne woblery ,mam nadzieje ze ktos mi pomoze

Pozdrawiam

Napisano

Humbrol jest jedną z najlepszych farb. swoje pierwsze wobki malowałem tylko i wyłącznie humbrolem (bez lakierowania) i do dziś mi służą(13-14lat)

Z lakierów tak jak było wiele razy pisane Domalux do parkietów.