haron1101 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 w jaki sposób umieszczać ołów, jeżeli robię wobler bez stelaża tylko nawiercam dziurki na oczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 30 Stycznia 2010 Share Napisano 30 Stycznia 2010 w jaki sposób umieszczać ołów, jeżeli robię wobler bez stelaża tylko nawiercam dziurki na oczka? nawierc dziurke pomiedzy dwoma pierwszymi oczkami i umiesc tam olow, przy wiekszych woblerach mozesz nawiercic dwie dziurki z jednej i drugiej strony oczka na brzuszku nastepnie zaszpachlowac ,wyszlifowac i do lakierowania i malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość spinn_FT Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 Te rentgeny moga się przydać Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gimzi Napisano 31 Stycznia 2010 Share Napisano 31 Stycznia 2010 nawierc dziurke pomiedzy dwoma pierwszymi oczkami i umiesc tam olow, przy wiekszych woblerach mozesz nawiercic dwie dziurki z jednej i drugiej strony oczka na brzuszku nastepnie zaszpachlowac ,wyszlifowac i do lakierowania i malowania Dodatkowo dobrze pamiętać, że dając więcej obciążenia w tył woblera wydrobniamy jego pracę Im proporcjonalnie cięższy przód od tyłu tym praca bardziej agresywna. Nie należy też przesadzić, bo wobler może się wykładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Witam.Chciałbym się was drodzy koledzy poradzić jakich farb używać do malowania woblerów .Dodam że dopiero zaczynam strugać wobki i nie chciałbym żeby farba była droższa niż cała produkcja wobków z mojej kolekcji .Proszę o rade czego użyć do pomalowania wobków struganych z lipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gimzi Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Najlepiej malować sprayami samochodowymi. Puszka starcza na ogromną ilość woblerów - fakt jedna kosztuje koło 10zł, ale to sie zwraca szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pavlo Napisano 9 Lutego 2010 Share Napisano 9 Lutego 2010 Podpowiedz jeszcze kolego w jakie kolory się zaopatrzyć na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Na początek to i 3 wystarczą: czarny, biały i srebrny. Może być jeszcze żółty, czerwony, zielony, niebieski (ja preferuje błękitny) jakiś brąz. Z czasem jak się wciągniesz to kupujesz różne odcienie. Ja pytałem w sklepie czy mają jakieś przeterminowane i po 5zł kupiłem kilka kolorów nie miałem z nimi problemów. Zapytaj też w jakimś papierniczym o brokat, są takie zestawy, kilka kolorów w plastikowych słoiczkach. Fajnie uatrakcyjniają woblerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 A ja mam pytanie odnośnie sterów. Kiedy zrobić nacięcie i zamontować ster? Przed lakierowaniem, czy po? Farba/lakier nie odpryśnie gdy będę robił cięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Zrobisz przed musisz - czyścić nacięcie po lakierowaniu. Robiąc po nie miałem odprysków na woblerach drewnianych. Na piankowych czasem oderwał się kawałek. Ja w większości robię po lakierowaniu. Jedynie w dużych woblerach z wielkim sterem robię nacięcie przed obróbką korpusu. Mam przygotowane lipowe klocki, rysuje na nich kształt woblera i miejsce na ster. Następnie wkręcam w imadło i nacinam. Potem przy czyszczeniu i tak brzeszczot złapie zalakierowane nacięcie, które jest widoczne jako zagłębienie na powłoce lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Chciałbym się dopytać o wydajność sprejów. Na ile woblerów one wystarczają? Według znalezionych informacji to sprey 400 ml starcza na 3 m2 (wg innych danych 1,25 -1,75 m2). Przypuszczam, że są spore straty przy malowaniu pojedynczych i przy przedmuchiwaniu dyszy po malowaniu. Czy na gołe drewno dajecie biały sprey by uwidocznić następne kolory, czy od razu kolorami? Czy te lakiery samochodowe dają dobrą szczelność przed wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 13 Lutego 2010 Share Napisano 13 Lutego 2010 Zacznę od końca. Po pomalowniu lakieruję min 3 razy bezbarwnym inaczej kolor szybko się zniczy (kamienie, gałęzie inne przynęty w pudełku). Nie lakieruję na biało, odrazu kładę docelowy kolor (po wcześniejszych kilku warstwach bezbarwnego). Dysz nigdy nie przedmuchiwałem po malowaniu i nigdy nic nie zaschło. Przy malowaniu bezpośrednio z puszki straty to pewnie 50% albo i więcej. Jedna puszka (mniejsza jak 400ml) srebrnego wystarczyła na ok 50-60 woblerów malowanych w całości. Czarna stosowana do grzbietów 100 powinna pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Analityk Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Witam kolegów! chcę zrobić sobie kilka woblerków, mam już drewno lipowe które się suszy oraz kilka kawałków balsy. Mam zamiar wystrugać trochę woblerów w od 5-10cm. I teraz moje pytanie do doświadczonych kolegów, otóż woblerki mają być wykorzystane na specyficznym łowisku chcę aby pracowały od 5 do 20cm pod powierzchnią wody. Czy dociążać woblerki? Jakie stery zastosować? Dziękuję z góry za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 14 Lutego 2010 Share Napisano 14 Lutego 2010 Woblery dociąż tak aby pionowo 'stały na wodzie' tzn brzuch równolegle do powierzchni i kawałek grzbietu nad wodą. Ster niewielki wmontowany niemalże pionowo taki wobler będzie intensywnie pracował pod powierzchnią wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 28 Lutego 2010 Share Napisano 28 Lutego 2010 Woblery dociąż tak aby pionowo 'stały na wodzie' tzn brzuch równolegle do powierzchni i kawałek grzbietu nad wodą. To chyba będzie poziomo nie pionowo...? Mam jeszcze jedno pytanie: czego używacie do wypełnienia szpary w nacięciu? Szpachle są różne, sam mam 3 i nie za bardzo orientuję się która jest najlepsza. Jakich marek używacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 1 Marca 2010 Share Napisano 1 Marca 2010 Używałem najtańszej ze sklepu z chemią, firmy Konmas - elastyczna akrylowa. Nie polecam jej. Po wyschnięciu pęka i trzeba dawać kolejną warstwę. Teraz kupiłem ze sklepu modelarskiego. Nazywa się putty for plastic models i nie mam jeszcze wyrobionego zdania o niej, ale na pewno jest lepsza od poprzedniej, która była do d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WuPe Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 No właśnie mam tą samą szpachlówkę Konmas i też nie jestem zadowolony. Mam jeszcze firmy Novol Uni Universal Putty w puszcze z utwardzaczem, ale nie za bardo wiem jak to stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 4 Marca 2010 Share Napisano 4 Marca 2010 Novol[...] z utwardzaczem, ale nie za bardo wiem jak to stosować. Dajesz 2-3g utwardzacza na 100g szpachli. Novol ma swoją stronę netową, wystarczy wejść i odszukać właściwy produkt. Szczelinę po nacięciu najlepiej jest zalać jakimś epoksydem, a jeżeli wobek nie jest z tych dużych i ma stelaż dobrze osadzony w korpusie, to wystarczy szpachla budowlana akrylowa np. Stuccolex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 http://www.fors.com.pl/forum-techniczne/30002-warsztat-majsterkowicza-woblerki.html Warto zerknąć. Szczególnie osoby, które myślą o większej produkcji woblerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 Świetny link. Ta tokareczka by mi się przydała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 Wpadła mi ostatnio w ręce taka tkanina: A oto efekty oklejania: Na ostatnim zdjęciu są już woblery polakierowane i przygotowane do kładzenia kolorów. Malowanie będzie klasyczne - czarny grzbiet i biały lub żółty brzuch z mały czerwonym akcentem z przodu. Oczka raczej naklejane 3D. Problem z tą tkaniną jest taki że podkład do którego są poprzyczepiane te małe cekiny jest z jakiegoś sztucznego materiału i lakier np domalux rozpuszcza albo ten materiał albo barwnik z niego i cekiny zostają zamazane. W pewnym stopniu pomaga położenie kilku warstw lakieru wodnego ale nie do końca rozwiązuje to problem. Ciągle jakimś cudem rozmazuje się ciemny barwnik... Na ostatniej fotce to widać (chyba). Dwie pierwsze fotki przedstawiają wobki nie lakierowane. Ale efekt tego rozmazania jest też fajny, jednak chciałbym uzyskać też czyste kolory tkaniny ( złoty i srebrny ). Może ktoś ma jakiś pomysł? Poza tym okleja się bardzo dobrze, tkanina jest rozciągliwa i świetnie się układa. Kleję na klej w spraju do podklejania tapicerek samochodowych ( zasada klejenia jak butaprenem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 konktenbit, Zajefajny pomysł ,myślałem że oskalpowałeś jakiegoś węża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 26 Marca 2010 Share Napisano 26 Marca 2010 Wpadła mi ostatnio w ręce taka tkanina: A szanowna druga połowa wie, że już nie ma tej pięknej sukienki, w której była na Sylwestra :lol: konktenbit potwierdzam słowa mańka, super pomysł. Wrzuć kilka fotek, jak już będą wykończone. Będą musiały rewelacyjnie wyglądać, a same te błyszczące "oczka" będą nieźle dawać w wodzie, jeszcze jak przyświeci słoneczko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 Jakiś rok albo więcej temu też nabyłem ten materiał i leży do dziś spokojnie na półce, nie udało mi się znaleźć sposobu na to aby nie spływał wzór z tkaniny, mam złoty i po spłynięciu złota efekty też są do zaakceptowania, fajne się układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek300 Napisano 29 Marca 2010 Share Napisano 29 Marca 2010 ... Może ktoś ma jakiś pomysł? Jeśli problem jest z barwnikiem to może rozwiązaniem będzie wcześniejsze pozbycie się go poprzez wypłukanie tkaniny w jakimś rozpuszczalniku do farb, ewentualnie wypranie w gorącej wodzie. Następnie jeśli będziesz chciał, to możesz ponownie zafarbować tkaninę barwnikiem do ubrań który nie będzie reagował z lakierem. Ja bym kombinował barwić tkaninę farbą plakatówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi