Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wobler129, dzieki za zdjecia. Ja w swoich wobkach dałem takie same stery ale i tak szły prosto jak rakiety z u-boota :cry: zadnego jakiegos ruchu ani lusterkowania, to tak samo jakby założył kij na hak :???: a co do kształtu to napewno sie przyda i twój, ja sobie zrobiłem fajny szablon tylko nie wiem jak porozkładac ołów gdzie go dac wiecej i w jakich odległosciach :neutral: Pozdrawiam :wink:

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano

rav91 to może wkleisz foto tego modelu/szablonu i coś doradzimy? :grin:

Pamiętaj o tym, że jak dasz ołów na tył wobka, to będzie mu ciężej pracować. Jeśli chcesz zrobić boleniówkę i to bankowo pracującą to rób tą z moich fotek :wink:

Napisano
Jeśli chcesz zrobić boleniówkę i to bankowo pracującą to rób tą z moich fotek :wink:

No nie koniecznie tą- jest wiele sprawdzonych boleniówek które warto wykonać samemu, to co piszesz że obciążenie z tyłu osłabi mu pracę, może troszeczkę tak ale poprawi lotność a przeniesienie środka ciężkości wzdłużnego da mu pracę w pionie tz lusterkowanie, a ten element pracy może być skuteczniejsze od pracy ogonowej. Przykładem mogą być bezsterowe boleniówki które ciężar mają rozłożony na całej długości a swoją skuteczność nieraz udowodniły swoją moc, a pracy ogonowej nie mają w ogóle jedynie lusterkowanie.

Napisano

Tak więc jak obiecałem wklejam fotkę mojego wobka :mrgreen:

Wiem, że nie jest idealny ale moim zdaniem jak na pierwszego zrobionego w calosci samodzielnie jest zadowalający :oops:

a65fa45f5bdc3358m.jpg

Wobek ma długość ok 6cm :wink:

Napisano

bboobb, dzięki, a co do oczek to nie ma, ale obiecuję poprawę :mrgreen:

Teraz robi się coraz cieplej, więc będzie można strugać więcej na powietrzu :lol: .

Ten wobler był można tak powiedzieć eksperymentalny z mojej strony, bo zupełnie nie wiedizałem jak sobie poradzić z pokryciem wobka żywicą, ale z pomocą przyszedł haczyk i wiedziałem jak to ugryźć :wink: . Przy następnych wykorzystam te doświadczenia ktore zdobyłem przy tworzeniu tego cudeńka i będzie lepiej mam nadzieję. Coraz bardziej mnie to wciąga, bo nigdy nie wiadomo co wystrugasz, i jak będzie pracować :lol:

Napisano

No i doczekałem się debiutu- super, kiedyś mój koelga powiedział tak- Roman najtrudniej zrobić pierwszy 1000, potem już spoko-, ale ważne że zaczołeś i to fajnie moje gratulacje za wytrwałość :wink:

Napisano
Teraz robi się coraz cieplej, więc będzie można strugać więcej na powietrzu .

U mnie akurat odwrotnie :grin: Zimą mogłem poświęcić więcej czasu na struganie wobków. Teraz zacznie się krzątanie koło domu + wyprawy na rybki i korzystanie z wyrobów zimowych.:lol: Struganie musi poczekać. :grin:

Napisano
No i doczekałem się debiutu- super

Bez pomocy napewno bym zrezygnował tak więc dziękuje jeszcze raz za cierpliwość :wink: Do tysiąca jeszcze trochę mi brakuje, więc trzeba zakasać rękawy i do roboty :lol:

Teraz zacznie się krzątanie koło domu + wyprawy na rybki

Ja w marcu będę jezdzil na rybki tylko w soboty i niedziele, bo w tygodniu kończę za późno szkołę, więc będzie czas i na woblerki :grin:

Gość wobler129
Napisano

hexman nie masz racji - i sam zobaczysz, że latem nie będziesz strugał aż tyle, a w zimę znów Cię najdzie i będziesz strugał. :grin:

Napisano

Maćku to są narazie moje zamierzenia, a reszte zweryfikuje życie :lol: Ale na nockach i dluzszych zasiadkach można jakąś godzinkę poświęcić na rekreacje :mrgreen:

Napisano

Dołączę sie do rozmowy ... Nie wiem ale czy lepiej jest strugać w lipie bo balsa mi w ogóle nie "leży"...Mam już zrobionych parę wobków (korpusy)...Czekam na dental i na poliwęglan a w następnym poście dam linka do filmiku z nimi ...Czy drut-jak sie już go powygina to go lutować (końcówki) czy nie???

Napisano

wobler129, wstawiam fotki 2 szablonów i jednego z woblerów którego zrobiłem i nie chodzi, mam nadzieje ze cos sie da wymyślec do nich :wink:

b80b2007b5fcc5dfm.jpg

bfe8e1fcbbce685bm.jpg

Napisano

A jeszcze jak byś mógł zaznaczyć jak rozmieściłeś obciążenie w tym wykonanym :?:

Bardzo fajne szablony jutro spróbuję je zeskanować i dorysuję jak ja bym je dociążył :wink:

Napisano

roman gawlas, obciązenie jest rozłozone po całej długosci, a w czesci ogonowej jest go minimalnie wiecej. A co do szblonów to bardzo chetnie skorzystam z Twojej pomocy :wink:

Napisano

to znaczy że lotność mają dobrą :?: tylko jeszcze z wysokością umieszczenia, czyli jak głęboko wstawiłeś obciążenie czy jest poniżej osi czy równo a moze wyżej bo tak powinno być

Gość wobler129
Napisano

Moim zdaniem jeśli chcesz, żeby taki wobek pracował, to przednie oczko ( do którego przyczepiasz agrafkę ) daj troszeczkę niżej i pozbądź się obciążenia z samego ogona - daj w pierwszych 2/3 korpusu :wink: Co do wysokości to już sam spróbuj dojść, bo raczej nikt tego Ci nie powie :smile:

Napisano

No i dobrze-mam pytanie po czym wnioskujesz że ten wobler nie pracuje :?: Otóż bardzo często tej pracy nie wyczujesz jest ledwo wyczuwalne lub nie migotanie na boki w pionie, a to akurat może pasować boleniowi, myślę że za szybko wyciągnięte wnioski nie dadzą prawdziwego obrazu sytuacji, ja poczekał bym do sezonu i poczęstował bolka tą przynętą a na pewno da Ci znać jak będzie, jeśli mu spasuje to super masz na co łowić, jeśli nie to można wyciągać wnioski i szukać czegoś innego. Powiem tak wykonałem już dziesiątki a może setki woblerów boleniowych i z reguły bywa tak na dziesięć zrobionych identycznie trzy są super, następne 2-3 są łowne kolejne 1-2 tylko czasem łowią a reszta kosz, i jeśli taki wynik osiągam to się bardzo cieszę a z początku to na 10 2-3 były łowne a reszta kosz. Więcej- często bywa tak że przez dwa sezony mam kilera a w trzecim roku nawet nie spojrzą na niego, tak wygląda zabawa z boleniami. I proponuję wykonaj kilka przynęt i zanotuj sobie jak był porozkładany ciężar i może uda Ci się znaleźć swojego kilera.

Napisano
Jeżeli chcesz zrobić fajną boleniówkę, to dam Ci projekt - jak tak zrobisz woblera będzie pracował świetnie na 100%.

Wobler129 mam pytanie a ile boleni padło na tą 100% przynętę:?:

Napisano

roman gawlas, dziekuje za podpowiedzi :wink: a co do pracy to sprawdzałem go na takiej małes strudze i szedł prosto i wogóle zero jakiegokolwiek ruchu na boki czy cos... jak kijek z haczykiem :neutral:

Gość wobler129
Napisano
Wobler129 mam pytanie a ile boleni padło na tą 100% przynętę:?:

A czy ja napisałem, że łowiłem nią bolki? Roman napisałem, że ta boleniówka będzię pracowała na 100% :roll: