jarzyna92 Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 1 za pomocą kółek z drutu 2 Jaki bądź byle sztywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek^wro Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Witam. Jako, ze to moj pierwszy post w tym temacie, mam pytanie. 1. Probowal ktos zrobic woblera na ksztalt uklejki ale takiego 2czesciowego? 2. Jesli tak, to czy bolenie jakos bardziej nań uderzaly czy raczej nie bylo wiekszej roznicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 1. Probowal ktos zrobic woblera na ksztalt uklejki ale takiego 2czesciowego?2. Jesli tak, to czy bolenie jakos bardziej nań uderzaly czy raczej nie bylo wiekszej roznicy ? Moim zdaniem nie poprowadzisz takiego woblera prawidłowo, czyli jako spłoszona i wystraszona ryba, chodzi mi o tempo prowadzenia przynęty pod powierzchnią wody, powinno być bardzo szybkie, a łamaniec nie spełni tych warunków a jeśli nawet dociążysz go na tyle dożo aby go posłać w odpowiednie miejsce to nie będzie bobrze pracował, takie jest moje zdanie ale tak naprawdę nie próbowałem z takimi wynalazkami łowić boleni, na pewno mógł by się sprawdzić w głębszych warstwach wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek^wro Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Moim zdaniem nie poprowadzisz takiego woblera prawidłowo, czyli jako spłoszona i wystraszona ryba, chodzi mi o tempo prowadzenia przynęty pod powierzchnią wody, powinno być bardzo szybkie, a łamaniec nie spełni tych warunków a jeśli nawet dociążysz go na tyle dożo aby go posłać w odpowiednie miejsce to nie będzie bobrze pracował, takie jest moje zdanie ale tak naprawdę nie próbowałem z takimi wynalazkami łowić boleni, na pewno mógł by się sprawdzić w głębszych warstwach wody. No wlasnie niedawno jedna osoba z narodowej kadry spinningowej polski pokazala mi swoje pudeleczko z woblerami i ... w przegrodzie boleniowej killerem podobno byl 2czesciowy wobler w ksztalcie uklei. Zaczynam sie zastanawiac nad tym, jak takie cudo stworzyc. Mysle ze to kwestia wyprodukowania z 20 korpusow, zrobienia roznych rodzajow obciazenia i pobawienie sie nad woda z szybkim sciaganiem. Jednak to tylko moje frywolne przemyslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 zrobienia roznych rodzajow obciazenia i pobawienie sie nad woda z szybkim sciaganiem. Jednak to tylko moje frywolne przemyslenia. Myślę że warto spróbować zawsze to jakieś doświadczenie a jeśli się sprawdzi to masz coś nowego i na dwa trzy latka spokojnego łowienia aż im się znudzi. A tak z ciekawości który to kadrowicz-Jacek S czy Andrzej L a może Lukasz P ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek^wro Napisano 13 Maja 2008 Share Napisano 13 Maja 2008 Lukasz P. Od Pana Andrzeja, to ja biore czesto wobki i chraby Jednak stwierdzilem, ze pora samemu pobawic sie w robienie wlasnych wobkow - radocha pewnie z ryby 50 razy wieksza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 może ktoś opisać wpływ nacięcia na ster na prace/głębokość schodzenia ma kąt nachylenia do linii środka woblera, powierzchni steru oraz odległości od przedniego uszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konktenbit Napisano 16 Maja 2008 Share Napisano 16 Maja 2008 hym po pytaniu wnioskuję, że wiesz, że dzwoni ale nie wiesz ..... poszukaj sobie w google - kurs produkcji woblerów albo poprzyglądaj się woblerom i ich opisom, skapniesz do końca o co chodzi te trzy cechy wymienione przez Ciebie są jednmi z tych, które decydują o pracy woblera (można dodać jeszcze obciążenie i kształt korpusu) tak trochę nie chce Ci się poszukać lub pokombinować pisać mi się nie chce o tym bo to ładny artykuł można spłodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 w tym temacie pewnie jest odpowiedz na to pytanie....ale 68 stron robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Adas, ręczę, że w tym temacie znajdziesz odpowiedź na Swoje pytanie i z pewnąścią wiele innych, które pewnie zadasz niedługo Tak, że życzę miłej lektury, z pewnąścią nie pożałujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishfighter Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 Mam taki mały kłeszczyn robi ktoś moze grzechotki do woblerów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 17 Maja 2008 Share Napisano 17 Maja 2008 kłeszczyn Co to jest Tu mówimy i piszemy po Polsku, to tak, jak byś przypadkiem nie wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishfighter Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Wiem wiem ale jednak ponowie pytanie ...mam do wykończenia kilka woblerów własnej roboty i zastanawiam sie nad grzechotką ..niestety nie mam pojecia jak ją zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Rozebrać szklany bezpiecznik samochodowy, wyjąć drucik i włożyć 1-2 kulki z łożyska, masz grzechotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fishfighter Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Hmm ciekawe dobry pomysł coś się wykombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Ja wykonywałem to zupełnie inaczej lecz pomysł Lesia też mi się podoba- ja zastosowałem koszulkę z kabla igielitowego zaślepioną na końcach i w środku kulki z łożysk rowerowych, a są w sprzedaży pojedynczo o różnych średnicach, można więc dopasować do potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 często przy zakupie np. butów lub innych artykułów jest taki woreczek papierowy z kuleczkami chyba przeciwko wilgoci? nie wiem do czego to jest w każdym razie są to takie małe kuleczki szklane, można jeszcze użyć kulek z wkładu do naboi do pióra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzienciol Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 Ja grzechotki wykonuje jeszcze inaczej. Wykonuje wiertłem otwór w boku woblerka (nie na wylot), wycinam z puszki po piwku kawałek blaszki i okładam nią środek otworu. Wsypuje kilka śrutów i zaklejam otwór. Na to szpachla i gotowe. Dzięki blaszce grzechotka jest głośniejsza. Ilość i wielkość śrutu dobieram "na oko" w zależności od wielkości wobka. Przy dużych np. jerkach robię 2-3 grzechotki o różnym brzmieniu. Efekt ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 po ostatnim ataku bolenia wypadł mi ster, po czym dorobiłem go z płyty CD - polecam ten materiał jeśli ktoś nie chce wydawać kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 wypadł mi ster, po czym dorobiłem go z płyty CD muszę Cię zmartwić, materiał ten zupełnie sie nie nadaje. Pierwszy zaczep czy nawet szybszy nurt złamie ster Jest za kruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 18 Maja 2008 Share Napisano 18 Maja 2008 hmmm zobaczymy jak sie sprawdzi na odrze moze masz racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Raczej na pewno keri ma rację, pierwszy przejazd po przybrzeżnych kamieniach i po bulu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Dokładnie A jak jeszcze był przyklejany Super Glue to sam prąd go połamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 20 Maja 2008 Share Napisano 20 Maja 2008 hahahaha ale jazda, pierwszy rzut, szybkie ściągniecie i nie ma steru ^^ no nie spodziewałem sie tego a wydawał sie być całkiem solidny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adas Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 ile olowiu mnie wiecej daje się na 3,5 cm wobler z balsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi