rav91 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 wobler129, dzieki za zdjecia. Ja w swoich wobkach dałem takie same stery ale i tak szły prosto jak rakiety z u-boota zadnego jakiegos ruchu ani lusterkowania, to tak samo jakby założył kij na hak a co do kształtu to napewno sie przyda i twój, ja sobie zrobiłem fajny szablon tylko nie wiem jak porozkładac ołów gdzie go dac wiecej i w jakich odległosciach Pozdrawiam Cytuj
Gość wobler129 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 rav91 to może wkleisz foto tego modelu/szablonu i coś doradzimy? Pamiętaj o tym, że jak dasz ołów na tył wobka, to będzie mu ciężej pracować. Jeśli chcesz zrobić boleniówkę i to bankowo pracującą to rób tą z moich fotek Cytuj
roman gawlas Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Jeśli chcesz zrobić boleniówkę i to bankowo pracującą to rób tą z moich fotek No nie koniecznie tą- jest wiele sprawdzonych boleniówek które warto wykonać samemu, to co piszesz że obciążenie z tyłu osłabi mu pracę, może troszeczkę tak ale poprawi lotność a przeniesienie środka ciężkości wzdłużnego da mu pracę w pionie tz lusterkowanie, a ten element pracy może być skuteczniejsze od pracy ogonowej. Przykładem mogą być bezsterowe boleniówki które ciężar mają rozłożony na całej długości a swoją skuteczność nieraz udowodniły swoją moc, a pracy ogonowej nie mają w ogóle jedynie lusterkowanie. Cytuj
hexman Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Tak więc jak obiecałem wklejam fotkę mojego wobka Wiem, że nie jest idealny ale moim zdaniem jak na pierwszego zrobionego w calosci samodzielnie jest zadowalający Wobek ma długość ok 6cm Cytuj
bboobb Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 hexman, całkiem fajny domaluj oczka, chyba że są, a na zdjęciu ich nie widać. Tylko tak dalej Cytuj
hexman Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 bboobb, dzięki, a co do oczek to nie ma, ale obiecuję poprawę Teraz robi się coraz cieplej, więc będzie można strugać więcej na powietrzu . Ten wobler był można tak powiedzieć eksperymentalny z mojej strony, bo zupełnie nie wiedizałem jak sobie poradzić z pokryciem wobka żywicą, ale z pomocą przyszedł haczyk i wiedziałem jak to ugryźć . Przy następnych wykorzystam te doświadczenia ktore zdobyłem przy tworzeniu tego cudeńka i będzie lepiej mam nadzieję. Coraz bardziej mnie to wciąga, bo nigdy nie wiadomo co wystrugasz, i jak będzie pracować Cytuj
roman gawlas Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 No i doczekałem się debiutu- super, kiedyś mój koelga powiedział tak- Roman najtrudniej zrobić pierwszy 1000, potem już spoko-, ale ważne że zaczołeś i to fajnie moje gratulacje za wytrwałość Cytuj
bboobb Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Teraz robi się coraz cieplej, więc będzie można strugać więcej na powietrzu . U mnie akurat odwrotnie Zimą mogłem poświęcić więcej czasu na struganie wobków. Teraz zacznie się krzątanie koło domu + wyprawy na rybki i korzystanie z wyrobów zimowych. Struganie musi poczekać. Cytuj
hexman Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 No i doczekałem się debiutu- super Bez pomocy napewno bym zrezygnował tak więc dziękuje jeszcze raz za cierpliwość Do tysiąca jeszcze trochę mi brakuje, więc trzeba zakasać rękawy i do roboty Teraz zacznie się krzątanie koło domu + wyprawy na rybki Ja w marcu będę jezdzil na rybki tylko w soboty i niedziele, bo w tygodniu kończę za późno szkołę, więc będzie czas i na woblerki Cytuj
rav91 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 wobler129, jak cos to jutro po szkole wrzuce ten szablon i jednego zrobionego wobka, moze cos sie da przerobic Cytuj
Gość wobler129 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 hexman nie masz racji - i sam zobaczysz, że latem nie będziesz strugał aż tyle, a w zimę znów Cię najdzie i będziesz strugał. Cytuj
hexman Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Maćku to są narazie moje zamierzenia, a reszte zweryfikuje życie Ale na nockach i dluzszych zasiadkach można jakąś godzinkę poświęcić na rekreacje Cytuj
arek_glogow Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 Dołączę sie do rozmowy ... Nie wiem ale czy lepiej jest strugać w lipie bo balsa mi w ogóle nie "leży"...Mam już zrobionych parę wobków (korpusy)...Czekam na dental i na poliwęglan a w następnym poście dam linka do filmiku z nimi ...Czy drut-jak sie już go powygina to go lutować (końcówki) czy nie??? Cytuj
rav91 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 wobler129, wstawiam fotki 2 szablonów i jednego z woblerów którego zrobiłem i nie chodzi, mam nadzieje ze cos sie da wymyślec do nich Cytuj
roman gawlas Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 A jeszcze jak byś mógł zaznaczyć jak rozmieściłeś obciążenie w tym wykonanym Bardzo fajne szablony jutro spróbuję je zeskanować i dorysuję jak ja bym je dociążył Cytuj
rav91 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 roman gawlas, obciązenie jest rozłozone po całej długosci, a w czesci ogonowej jest go minimalnie wiecej. A co do szblonów to bardzo chetnie skorzystam z Twojej pomocy Cytuj
roman gawlas Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 to znaczy że lotność mają dobrą tylko jeszcze z wysokością umieszczenia, czyli jak głęboko wstawiłeś obciążenie czy jest poniżej osi czy równo a moze wyżej bo tak powinno być Cytuj
Gość wobler129 Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 Moim zdaniem jeśli chcesz, żeby taki wobek pracował, to przednie oczko ( do którego przyczepiasz agrafkę ) daj troszeczkę niżej i pozbądź się obciążenia z samego ogona - daj w pierwszych 2/3 korpusu Co do wysokości to już sam spróbuj dojść, bo raczej nikt tego Ci nie powie Cytuj
rav91 Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 roman gawlas, obciązenie jest tak ułozone w połowie szerokosci woblera Cytuj
roman gawlas Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 No i dobrze-mam pytanie po czym wnioskujesz że ten wobler nie pracuje Otóż bardzo często tej pracy nie wyczujesz jest ledwo wyczuwalne lub nie migotanie na boki w pionie, a to akurat może pasować boleniowi, myślę że za szybko wyciągnięte wnioski nie dadzą prawdziwego obrazu sytuacji, ja poczekał bym do sezonu i poczęstował bolka tą przynętą a na pewno da Ci znać jak będzie, jeśli mu spasuje to super masz na co łowić, jeśli nie to można wyciągać wnioski i szukać czegoś innego. Powiem tak wykonałem już dziesiątki a może setki woblerów boleniowych i z reguły bywa tak na dziesięć zrobionych identycznie trzy są super, następne 2-3 są łowne kolejne 1-2 tylko czasem łowią a reszta kosz, i jeśli taki wynik osiągam to się bardzo cieszę a z początku to na 10 2-3 były łowne a reszta kosz. Więcej- często bywa tak że przez dwa sezony mam kilera a w trzecim roku nawet nie spojrzą na niego, tak wygląda zabawa z boleniami. I proponuję wykonaj kilka przynęt i zanotuj sobie jak był porozkładany ciężar i może uda Ci się znaleźć swojego kilera. Cytuj
roman gawlas Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 Jeżeli chcesz zrobić fajną boleniówkę, to dam Ci projekt - jak tak zrobisz woblera będzie pracował świetnie na 100%. Wobler129 mam pytanie a ile boleni padło na tą 100% przynętę Cytuj
rav91 Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 roman gawlas, dziekuje za podpowiedzi a co do pracy to sprawdzałem go na takiej małes strudze i szedł prosto i wogóle zero jakiegokolwiek ruchu na boki czy cos... jak kijek z haczykiem Cytuj
Gość wobler129 Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 Wobler129 mam pytanie a ile boleni padło na tą 100% przynętę A czy ja napisałem, że łowiłem nią bolki? Roman napisałem, że ta boleniówka będzię pracowała na 100% Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi