El Rifle Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 Witam. Chciałem się dowiedziec o wasze doświadczenia w tej kwestii. Mianowicie chodzi mi o to czy ktos stosowal czosnek granulowany jako aromat do przynęt (np. do aromatyzowania białych robaków) i zanęt...Zamierzam w nadchodzącym sezonie spróbować, ale nie wiem w jakiej postaci go użyć. Dzięki z góry, za wskazówki.
Tomaszek Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 Ja na lecha używałem trzech rodzajów aromatu. 1. Atraktor czosnkowy "dr. fisher" - oceniam bardzo słabo - mało aromatu dużo proszku generalnie jakoś słabo 2. Atraktor czosnokwy Traper - ten sprawdzał się chyba najlepiej - intensywny aromat, niewielka ilość była potrzebna i cena ok. 3. Czosnek granulowany - przyprawa - taki jak dodajesz do mięsa. Ten wypadał co najmniej tak samo dobrze jak Traper. Używałem ich do aromatyzowania pęczaku na leszcza - ale przyznam że na Wiśle w Warszawie nie miałem w ten sposób szczególnych rezultatów - znacznie lepiej sprawdzał sie anyż i przyprawa do piernika
El Rifle Napisano 31 Grudnia 2006 Autor Napisano 31 Grudnia 2006 Tomaszek, chodziło mi właśnie o ten spożywczy w torebkach...dzięki
Tomaszek Napisano 31 Grudnia 2006 Napisano 31 Grudnia 2006 Taka granulowana przyprawa jest bardzo dobra. Jednak jeśli chodzi o intensywnośc zapachu na gram czy cm sześcienny nieznacznie lepiej wypada Traperoski atraktor, który poza czosnkiem na tam jeszcze nutkę anyżu. Ale generalnie kuchenny granulat spisywał się bez zarzutu (waliło czosnkiem max )
Papinos Napisano 2 Stycznia 2007 Napisano 2 Stycznia 2007 Kostka Knorr czosnkowa ,super sie kruszy w rękach intensywnie pachnie bo na jedną kosteczke wchodzi jeden zmielony i sproszkowany zobek prawdziwego czosnku wyniki z zapachem takie same dlatego nie wiem
Garsija Napisano 10 Kwietnia 2007 Napisano 10 Kwietnia 2007 Używałem granulowany czosnek do zanęt w poprzednim roku i muszę powiedziec, że mi się nie sprawdził. Na łowiskach w moich okolicach nawet chyba bardziej ostraszał niż przyciągał leszcze. PS. Zanęte robiłem według sprawdzonego przepisu, więc nie przesadziłem z ilością czosnku.
cieply-kc Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 a czy mozna dodawac tylko do zanet czy do przynet(np. moczac je w wymieszanej wodzie z tym czosnkiem granylowanym).
madi Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Do zanęty jak najbardziej, ponieważ to zanęta ma przyciągnąć rybki; poza tym kawałek świeżego czosnku dawałam do pudełka z białymi robalami. No z efektami różnie bywało, jak ogólnie ryba nie brała to i czosnek nie pomógł
Gofer Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Testowałem kiedyś czosnek na różne sposoby i przy róznych przynętach. Teraz czosnek zawsze rozgniatam i wrzucam do pudełka w którym przechowuje makaron. Makaron z czosnkiem REWELACJA !
madi Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Makaron z czosnkiem REWELACJA ! i do tego klopsiki z pieczarkami.... ale bym zjadła
Gofer Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Makaron z czosnkiem REWELACJA ! i do tego klopsiki z pieczarkami.... ale bym zjadła hehh ja preferuje raczej pinke do tego
enduro Napisano 3 Lipca 2007 Napisano 3 Lipca 2007 Makaron z czosnkiem REWELACJA ! i do tego klopsiki z pieczarkami.... ale bym zjadła hehh ja preferuje raczej pinke do tego ee tam.. wy się nie znacie, najlepiej smakuje z czerwonym robakiem.
bronek Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 Używałem granulowany czosnek do zanęt w poprzednim roku i muszę powiedziec, że mi się nie sprawdził. Na łowiskach w moich okolicach nawet chyba bardziej ostraszał niż przyciągał leszcze.PS. Zanęte robiłem według sprawdzonego przepisu, więc nie przesadziłem z ilością czosnku. tez tak miałem . jak dawałem zanęte bez czosnku lepsze brania. dodalem czosnku - nędza. nie lubia u mnie rybki czosnku
Gość lin Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 u mnie to samo czosnek to porazka, na karaski nie probowalem nawet...ale jesli chodzi o leszcze to bran nie ma nawet uklei
ds-fan Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 Ja w tamtym roku na "solinie"też próbowałam z czosnkiem w zanęcie, no i całkowita klapa a na stanowisku obok rybki brały,kilka leszczy,płotki ,klenie. Nie wiem może na rzece czosnek sie sprawdza,ale na jeziorze kompletna lipa. obiecałem sobie NIGDY WIĘCEJ CZOSNKU !!a tyle sobie po tej wyprawie obiecywałem. Na szczęście jeszcze przed wrzuceniem do wody tej cholernej zanęty złowiłem karpia (życiówka)więc o kiju nie wróciłem.
sinus Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 może na rzece czosnek sie sprawdza,ale na jeziorze kompletna lipa. to zależy od jeziora, a właściwie od czystości wody i mulistości dna.... na jeziorku o 1 kl. czystości wody czosnek w płociwej zanęcie raczej mi przeszkadzał niż pomagał, ale na wodzie nieprzyjrzystej i chyba w 3kl. czystości na zamulonym dnie okazał się hitowym aromatem i to nie na leszcza którego miał zwabić lecz na lina a w sumie liny bo trochę ich w zanętę weszło....
-PuS- Napisano 11 Lutego 2008 Napisano 11 Lutego 2008 Próbowałem z czosnkiem i ... porażka. Osobiście nie polecam.
madi Napisano 12 Lutego 2008 Napisano 12 Lutego 2008 Nie wiem może na rzece czosnek sie sprawdza,ale na jeziorze kompletna lipa. Próbowałem z czosnkiem i ... porażka. Osobiście nie polecam. Jak wyżej sinus napisał, to zależy..... U mnie czosnek się sprawdził na wodach stojących, nie odstraszał leszczy- wręcz przeciwnie Nie ma co polecać czy też nie polecać, jedyną metodą to poznać zbiornik, preferencje smakowo-zapachowe ryb i ewentualnie spróbować. Wówczas można stwierdzić czy w danej wodzie czosnek się sprawdza czy też nie.
nightbird Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 wg. mnie jesli samemu nie poeksperymentujesz to sie nie dowiesz raz dodalem czosnku na rybach ;p taki spontaniczny wypad i zdal egzamin . Pare ladnych leszczyy wszystko j/w zalezy od lowiska i mulistosci dna . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.