HANYS Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Wróciłem ze Ściborza. Ryba żeruje zmiennie o różnych porach,dlatego najlepiej wybrać się na cały dzień.Niestety rozmiary ryb nie są imponujące:płotki wielkości żywca,a leszcze od 15 - 50 cm , z tym że tylko dwa na dziesięć mają 50cm.Oczywiście zdarzają się też krąpie i wszędobylskie niewymiarowe bolenie. W nocy dość dobrze żeruje miętus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWawŚl Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Mam prośbę: ponieważ wybieram się z bratem na majówkę nad Otmuchowskie to kilka pytań: - Jak wygląda wykupienie licencji tzn. gdzie, za ile i na ile? - Jakieś godne polecenia ośrodki nad jeziorem tak żeby zaraz koło domku można było "moczyć kija". (jeśli można to strona internetowa takiego ośrodka) - Na co łowić? (Spławik i grunt) Narazie wszystko chyba;p z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 głównie grunt ośrodków jest wiele od strony Ściborza jak i np.Pttk sarnowice Ośrodek Sandacz od strony Sarnowic Ligoty licencje można kupić np w Nysie na Wita Stwosza sklep Sandacz wpisz w google masz tam namiary (można równiez się tanio zaopatrzyć w zanęty robactwo itp.) ewentualnie w Otmuchowie na Roswelta ale tam ceny zanęt robali sa dużo wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWawŚl Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Dzięki. A przy tych ośrodkach bez problemu można łowić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Ze wszystkich ośrodków można łowić, jednak przy obecnym wysokim stanie wody z niektórych ośrodków łowienie jest trochę utrudnione,niewygodne. Jak kol.Oleg napisał powyżej z jednej strony jeziora ośrodki ciągną się od Sarnowic aż po Ligotę i tu polecić mogę ośr.PTTK,z którego dostęp do wody powinien być teraz nie najgorszy,a ceny u Pana Tadka nie są zbyt szokujące lub ośr.Fregata po drugiej stronie jeziora w miejscowości Ścibórz.Tam znajduje się betonowy wał wchodzący w jezioro,z którego w miarę wygodnie wędkuje się bez względu na stan wody,a ceny za domki u Pana Grzegorza też nie są wygórowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 oj Hanys p.Tadek już chyba pttkiem nie rządzi tak mnie coś słuchy doszły ale masz rację tam jest teraz bezproblemowy dostęp do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Słyszałem,że Pani Halina chciała sprzedać Ośr. Hala natomiast o PTTK-u nic mi nie wiadomo.Nie byłem tam już dwa lata więc wszystko możliwe.W tym roku na pewno wybiorę się tam w odwiedziny więc o zmianach chętnie poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Byłem wczoraj na kamieniach i leszcz dość ładnie współpracuje i to taki 50+ tylko wiało na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Tak,leszcz bierze po tarle wspaniale.Spędziłem ostatnie osiem dni i nocy nad wodą i nałowiłem się do syta.Szkoda tylko,że oprócz leszczy nie złowiłem żadnej innej ryby,choć na wędki sąsiadów trafiły dwa dwu kilowe karpie i dwa równie wielkie karasie.Miałem też w ręku spinning ale kontaktu z drapieżnikiem zabrakło.Bolek bije sporadycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
palealex Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 brał brał i już nie bierze byłem na kamieniach przejazdem sporadycznie po 1- 3 leszcze mieli ci co byli z nocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Rzeczywiście Pan Tadeusz W. nie zarządza już ośrodkiem PTTK. Zatrzymano spust wody i taki stan powinien się utrzymać podobno nie do pierwszego sierpnia jak planowano,ale do pierwszego września.Choć są to informację prawie z samej góry to nie podpiszę się pod nimi.Jedno tylko jest pewne - woda jesienią będzie spuszczana. Jeżeli chodzi o ryby to leszcza się nałowiłem,a jak będzie z drapieżnikiem przekonamy się za parę dni.Powinno być lepiej niż w roku poprzednim,ale kokosów nie należy się spodziewać.Pozdrowienia dla fanów sandacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 6 Czerwca 2012 Share Napisano 6 Czerwca 2012 Kilka dni i nocek spędzonych z brzegu z wędkami uzbrojonymi w żywce,blachy itd. 01.06. jeden sandacz na ukleję i jedna obcinka. 02.06. szczupak na blachę i jedna obcinka stalki !!! Wcześniej nie wierzyłem,że jest to możliwe i choć szczupak miał około metra była to obcinka części włókien,reszta po prostu pękła. 03.06. szczupak na karasia,a potem już tylko echo. Łowiący z łodzi zwozili pojedyncze sztuki sandaczy,szczupaków i węgorzy z ujścia i korzeni. Jest lepiej niż w roku minionym, a efekty mogły być lepsze gdyby pogoda była bardziej sprzyjająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 27 Czerwca 2012 Share Napisano 27 Czerwca 2012 Leszcz coś skubie na Otmuchowskim ? siedzi ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 29 Czerwca 2012 Share Napisano 29 Czerwca 2012 Na Fregacie,pod dębem i na kamieniach biorą przedszkolaki,a na przełomie dnia i nocy trafiają się sporadycznie te duże.Kilka dni wstecz brały rewelacyjnie pod dębem,ale teraz znowu tylko smarkacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 Ja byłem dziś od strony Sarnowic jutro mamy tam zawody , na 13 metrach (łowiłem tyczką 13 metrów kompletnie nic) większość ludzi sporadycznie jakiś większy - mniejszy leszcz , za to miałem na oku dwóch gości bodajże z Opola którzy przy mnie zapełnili 17 litrowe wiadra leszczami po 45-55 cm na maxa nie wiem ile tego w sztukach było ale robiło wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nalewator Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 No to kłusowali bo jest limit 10 sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 30 Czerwca 2012 Share Napisano 30 Czerwca 2012 tzn.,że na całym zbiorniku jest podobnie. Jedyne co mogę doradzić,to ważne jest żeby zanęta bardzo intensywnie pachniała,im mocniej tym lepiej,a kolor jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 1 Lipca 2012 Share Napisano 1 Lipca 2012 Na 60 osób na zawodach 10 złapało rybę dużego leszcza było chyba 6 sztuk (jeden gość złapał 2 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HANYS Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Obecny poziom wody z małymi wahaniami ma być utrzymywany do końca sierpnia,a potem dalej pójdzie w dół. Leszcz bierze niemrawo i raczej na głębszej wodzie,a drapieżnika trudno złowić nawet z łodzi.Czasem ktoś trafi suma lub bolenia,a sandacz brał tydzień temu przez te kilka dni kiedy było chłodniej.Łodzią z jeziora na ujście można jeszcze wpłynąć ale przed ujściem trzeba łódź przeciągnąć ręcznie bo jest tam około 30 cm wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 a dlaczego nikt nie pisze ze tyle ryby zdechlo przez poziom wody ? zdjecia sa na innym portalu. Masakra sam tegoroczny narybek ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oleq_30 Napisano 24 Sierpnia 2012 Share Napisano 24 Sierpnia 2012 Na którym portalu , widziałem to w niedzielę na żywo nad woda w Ściborzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 25 Sierpnia 2012 Share Napisano 25 Sierpnia 2012 http://www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120822/POWIAT02/120829789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jareksm2 Napisano 9 Września 2012 Share Napisano 9 Września 2012 Ale rzeź na jeziorze. Dzwonił znajomy - łódek tyle jak w porcie. czy to prawda że zakaz łowienia już od jutra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian87 Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Ponoć sandacze to workami jutowymi wynoszą po 20-30 sztuk dziennie... istna rzeź... niech wprowadzą ten zakaz - czas najwyższy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 10 Września 2012 Share Napisano 10 Września 2012 Na wniosek wędkarzy i Okręgowej Komisji Ochrony Wód , Prezydium Zarządu Okręgu PZW w Opolu na swym dzisiejszym posiedzeniu podjęło uchwałę o zakazie połowu ryb ze środków pływających od dnia 17 września i całkowitym zakazie połowu ryb od 1 pażdżiernika 2012r na zbiorniku Otmuchowskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi