DAWID Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Jeśli chodzi o woblery to Rapala duże masywne czerwono srebrne niestety nazwy nie podam bo na pudełku nie ma....... a jeśli chodzi o gumy: 1. Perłowy twister 2. Zielono czarne duże kopyto-4 3. Duże kopyta Salmo czarno białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 3. Duże kopyta Salmo czarno białe Salmo robi gumy podaj jakiś link gdzie mogę je zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 Salmo robi gumy podaj jakiś link gdzie mogę je zobaczyć. oto ona i zarazem jedna z łowniejszych przynęt na szczupaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 29 Maja 2008 Share Napisano 29 Maja 2008 DAWID, fajna guma. W katalogach Salmo nigdy tego nie widziałem, na stronach internetowych też. Dziwne. http://www.salmofishing.com/ http://www.salmo.com.pl/page.php?id=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 fakt nie widać jej w żadnym katalogu DAWID, fajna guma. i nie tylko z wyglądu fajna, już w tym roku tata złapał na nią 70- siątke szczupłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Mann's robi identyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 30 Maja 2008 Share Napisano 30 Maja 2008 Mann's robi identyczne Nie wiem czy identyczne ale na pewno są bardzo dobre.Te "SALMO" na tej gumie jakoś mi nie pasuje, ktoś sobie wymyślił i sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karel111 Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Moim zdaniem Wobler Salmo i Gnom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Te "SALMO" na tej gumie jakoś mi nie pasuje, ktoś sobie wymyślił i sprzedaje. to całkiem możliwe:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czest Napisano 28 Września 2008 Share Napisano 28 Września 2008 jak tam jesienne szczupaki?? jakies skucesy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przygodowy Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 62cm szczupak na białą gumę mannsa 8cm, padł dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Zależnie od rodzaju łowiska.. Wahadłówki Agla 1,2 oraz 3... Gnom 2,3.. Kalewa 2,3.. W lecie raczej miedź, mosiądz.. Na jesień brudne srebro, oraz błyszczące polerowane srebro.. Bardzo skuteczne przy zmiennym prowadzeniu... Oraz gumy powyżej 7cm.. Głównie kopyta i rippery, co do twisterów to nic nie mogę powiedzieć bo na twistery powyżej 4 cm po prostu nie łowię, ale gdy twisterami łowię okonie zdarzają się przyłowy w postaci szczupaka, sandacza także.. Moje ulubione rozmiary i kolory kopyt oraz ripperów, 8,10 oraz 14cm.. Co do kolorów wszystkie odcienie bieli, srebra, szarego, seledynowego oraz pomarańczowego, z ciemniejszym grzbietem a także zielone z czarnym lub niebieskim grzbietem, brudno białe z bordowym grzbietem i błękitne z niebieskim grzbietem oraz brokatem.. Przy czym zwykle na ripperach oraz kopytach bazgram czerwonym markerem cały łepek, bądź domalowuję pionowe pasy od grzbietu do połowy korpusu.. Od czasu do czasu killerem okazują się 10cm kopyta w kolorze zieleni z pomarańczowym okonkiem, jako przynęta ostatniej szansy.. Kiedyś jednego dnia złowiłem kilka bliźniaczych szczupaków pod 60cm na tzn. tygryski, tj. ciemne kopytka z pomarańczowymi lub żółtymi pasami, ostatnio nie widziałem ich jednak w sklepach wędkarskich, a były naprawdę skuteczne... Najlepsze kopyta to te z delikatnie przeciążonym okonkiem, dają się wolniej poprowadzić i agresywniej pracują w opadzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lawdzoj82 Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Na Wiśle u mnie to : - Twistery białe i seledynowe - kopyta białe z czarnym grzbietem - Obrotówka seledynowa w czarne kropki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek15 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 Witam forumowiczów Jestem początkującym wędkarzem, chce sie dowiedzieć na co najlepiej łowić szczupaka i okonia słyszalem że na woblery z jasnymi brzuchami ja osobiście łowie na białe twistery , a wy ? dzieki za odpowiedz okonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinek1979 Napisano 23 Października 2008 Share Napisano 23 Października 2008 u mnie ostatnio sprawdza sie kolorystyka okonia w wersji z żółtym brzuszkiem jak i czerwonym,(salmo i kenart) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 okonek15, na początek próbuj na obrotówki nr.1,2 ew 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 okonek15 tak jak powiedział arek_glogow początkowo powinieneś spróbować obrotówek, tyle że ja polecam większe, 2,3 a nawet 4.. Woblery powinieneś na razie zostawić w spokoju, więcej strat niż zysków więc po co się zniechęcać.. Spróbuj kopyt 7,9 cm na 5,8,10 gr. główkach, oraz twisterów w podobnym rozmiarze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 daTeo00, 3,4 ok ale okonek15, chce tez łowić okonie a 3,4 to już że się tak wyrażę kosmos na okonie okonek15, gumy zostaw sobie na później na początku jak nic na nie złapiesz i się zniechęcisz do nich najpierw naucz się pożadnie na obrotki potem wobek a potem gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 pożadnie na obrotki potem wobek a potem gumy Z obrotówki na woblery, ciekawa koncepcja, a co chcesz od obrotówek nr.3, skoro okoń 39 cm po delikatnym w sumie braniu ma w pysku ponad połowę 14cm kopyta, to i obrotówka nr. 4 nie przeszkadza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 najpierw naucz się pożadnie na obrotki potem wobek a potem gumy Za wobki lepiej weź się na sam koniec. Zacznij od gum i błystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 24 Października 2008 Share Napisano 24 Października 2008 daTeo00, to są przypadki , a nam wędkarzom chodzi o łowienie zamierzonej przez nas ryby oczywiście można tak łapać (obrotka 3) ale po co skoro można łowić na nr 1 i cieszyć się duża ilością brań na początku to jest najważniejsze ilość nie jakość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turbos Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Ja łowię na płytkich jeziorach... najbardziej łowna okazuje się błystka obrotowa na styl Lusoxa rozm. 3 - bez obciążenia. Na głębsze wody używam obrotówek Dragona - najłowniejsza (u mnie) jest srebrna w czerwone paski. Woblery używam tylko na rzekach... stosuję typowo trociowe o "mocnych" ruchach tyle, że w bardziej stonowanej barwie (kolorystycznie podobne do makreli . Co do wahadłówek stosuję takie na trocie (srebrne karlinki, dragon troć) - na nich mam najlepsze efekty. Gumki chodź mam przy sobie, nie używam nie lubie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Migdał Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Na głębsze wody używam obrotówek Dragona - najłowniejsza (u mnie) jest srebrna w czerwone paski. Rewelacyjna błystka! też ją stosuje. Generalnie błystki Dragona to wg. mnie najlepszy sprzęt. Co do gumek - czarny grzbiet i biały dół, 7cm. Wczoraj wyłowiłem tym sporego szczupaczka i od pewnego czasu jest to mój "killer". Ale i tak moimi ulubionymi przynętami zostaną obrotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boro- Napisano 8 Listopada 2008 Share Napisano 8 Listopada 2008 Moimi killerami są: -Alga L2 srebna -Żółte kopyto z czarnym grzbietem mann`s predator 3 i 15cm też jest dobry -Srebna obrotówka Jaxona holoselect typu feniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszczyk_xP Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 moj najłowniejszy popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi