Homegeon Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 california relaxa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 12 Grudnia 2007 Share Napisano 12 Grudnia 2007 nie wiem.. możliwe.. jak dorwę aparat, to zrobię fotkę [!?] Wtedy podzielimy się wiedzą.. Bo naprawdę nie wiem co to za guma... bo to na tym linku który zamieściłem to JAXON EXCELL.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słowik Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 witam panowie.spininguje dopiero pierwszy rok i nie mam tak bogatego doświadczenia ale osobiście gustuje w blaszkach.Mors 1 srebrna dobra jest na dużego okonia albo na małego szczupaka(45-50cm).Napewno sprawdziła się na tym akwenie na,którym ja łowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daTeo00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 słowik ?! Napewno sprawdziła się na tym akwenie na,którym ja łowie. Czyli na jakim akwenie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słowik Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Czyli na Dręrznie koło Szczecinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słowik Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Mój sposób na dobrą przynęte na szczupaka to poświęcić trochę czasu na obserwację wody a właściwie tego co w niej pływa.Łowię głównie na blaszki.Kolor dobieram do koloru pływających ryb w danym miejscu.Czyli do potencjalnego pokarmu dla szczupaka.Myślę że nawet najlepsza przynęta się nie sprawdzi gdy wpierw nie poznasz zwyczaju ryb w danym akwenie.Czyli pory kiedy żerują.W moim przypadku się sprawdziło w tym sezonie złowiłem 13 szczupaków Jak na pierwszy sezon spiningowania myśle że super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sinus Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 słowik, drężno pisze sięprzez "ż".... fajne jeziorko, ale osobiście wolę wierzchowskie..... a co do obserwacji ryb itp. to tak nie do końca się zgadzam, szczupak lokalizuje ofiary przy pomocy lini bocznej....wzrok jest dużo mniej ważny. poza tym atakuje z ukrycia i nie ma czasu się ofierze przyglądać.... naprawdę sporadycznie zdarza się, aby zachował się jak okoń płynąc kilka(naście lub dziesiąt) metrów za przynętą i ją obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słowik Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Witam Sinus.Spininguje pierwszy rok a Drężno jest jeziorem na,którym ucze się tego sportu no i wykorzystuje wasze cenne uwagi .Mam pytanie skoro mówisz że szczupak lokalizuje ofiary przy lini bocznej to znaczy,że kolor przynęty nie ma znaczenia tylko jej dzwięk jaki wydaje przyneta przy prowadzeniu Czyli podobnie jak nietoperz.Fala odbija się do niego i powraca Wracając do jezior to w następnym sezonie wybieram się nad Wierzchowo.Mój starszy kolega ok. 10 lat temu złowił szczupaka 13kg.Właśnie na Wierzchowie.Jeszcze raz dziękuje Sinus i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 wedlug mnie nie bardzo chodzi o sam dzwiek a o "wibracje" jakie przyneta w wodzie. Kiedys o tym czytalem wytwarza sie wtedy jakas fala hehe, na ktora reaguje linia naboczna. Tak wiec walsciwie chodzi o ruch przynety -tak mi sie wydaje. Zeby nie bylo offtopa, to ja powiem ze kolory stosuje w zaleznosci od przejrzystosci wody. Najwiecej lowie na jeziorku co ma przjrzystosc 20cm wiec zarowieste obrotowy albo wobki i nie narzekam. Natomiast standardowa guma o stonowanych koorach mozna sobie rzucac do usranej smierci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lesio Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 wytwarza sie wtedy jakas fala hehe Wytwarza się fala hydroakustyczna. Szczupak jest typowym wzrokowcem, więc twierdzenia, że kolor przynęty jest nieważny są nietrafne. Linia boczna pozwala na lokalizację ofiary z większej odległości oraz przepływającej z kierunku, w który nie jest aktualnie skierowany wzrok drapieżnika, jej znaczenie rośnie wodach bardziej mętnych. Wielokrotnie widywałem atak szczupaka w płytkiej przezroczystej wodzie, kiedy najpierw odwracał całe ciało w kierunku nadpływającej przynęty, potem śledził ją wzrokiem, następnie następował atak, albo nie. Kluczem do skuteczności jest połączenie odpowiedniej pracy przynęty (w tym sposobu prowadzenia), kolorystyki i szeregu innych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Szczupak jest typowym wzrokowcem Przykladem ryby która kieruje się przede wszystkim linią boczną jest sum (tak w ramach wyjaśnień ) W jakimś artykule chyba WP było to wszystko ładnie opisane. Tylko nie pamietam ktory numer i rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreq Napisano 26 Grudnia 2007 Share Napisano 26 Grudnia 2007 Wg.mnie to Biały twister z czerwonym ogonkiem podany na stalowym bocznym troku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 26 Stycznia 2008 Share Napisano 26 Stycznia 2008 Wg. mnie Biały lub perłowy twister ok 7-9 cm firmy oczywiscie tej od świetnych kopytek Relax lub nad jezioro Mors 1 ewentualnie Alga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słowik Napisano 30 Stycznia 2008 Share Napisano 30 Stycznia 2008 Witam myślę,że srebrny mors 1,w moim przypadku sprawdził sie na kilku wodach.Złowiłem szczupaki takie do 50 cm oraz duże okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styper91 Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Ja zgodze sie że ryba nie ma ulubionej przynety na stałe tylko na jakis moment tak jak ma "kaprys" jednak dla mnie kaprys ma czesto na "Polskieg" twistera biały tłów czerwony ogon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BusteR Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Mnie sie szczesci najczesciej na obrotowce Jaxona w paski bialo czerwone nr.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patbaj Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 a ja najwięcej szczupaków złowiłem na 8 cm wąską (ok 1,5-2 cm szerokości) wahadłówkę w kolorze miedzi, wolno prowadzoną przy dnie. dodałbym foto ale urwałem obie które miałem i na razie ciężko ich szukam... były marki wirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drutinio Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 obrotówki oczywiście , taki srebrno brokatowy kolor , i woblery jaxon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 a ja myślę że ten temat jest bez sensu bo na każdej wodzie inna przynęta jest łowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
element52 Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 a ja myślę że ten temat jest bez sensu bo na każdej wodzie inna przynęta jest łowna. No ale jak kazdy wymieni swoją najlepsza przynete "pewniaka" to moze komus sie przyda. Np jak ktos chce lowic szczupaki a nie ma pojecia na jakie przynety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 tak, ale każda przynęta musi być dostosowana do łowiska i tak jak ten temat może pomóc tak samo może zmylić początkujących wędkarzy. Bo jak ktoś napisze, że jego zdaniem najlepszy na szczupaka jest wobler pływjący (jakiś tam, nieważne), to niedoświadczony wędkarz może stosować go wszędzie, np na głębokich łowiskach, gdzie będzie pływał wiele metrów nad głowami ryb. I na odwrót. Ktoś napisze: wahadłówka alga 2. Tylko że jeśli wrzucimy ją w łowisko gdzie jest 0,5 m wody na roślinami, to złapiemy tylko zielsko a nie szczupaki. Nie ma uniwersalnych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablotor Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 To w takim razie proponuję aby każdy kto wymienia swoją ulubioną przynętę podał również warunki w jakich nią łowi. W przypadku gum można podać jak głębokie jest łowisko, jakie główki wówczas stosujemy i jak wtedy zachowuje się przynęta (albo jakie jest nasze wyobrażenie o jej zachowaniu ) Na jeziorku na które jeżdżę zauważyłem, że szczupak lubi przynęty jasne...dobrze jak mają niebieskie motywy (kopyta relaxa z niebieskim grzbietem i czerwoną wstawką na pyszczku). woda tam jest czyściutka, klarowna, strefa przybrzeżna dość silnie porośnięta, dno piaskowe. W tym roku na płytszych odcinkach mam zamiar wypróbować Slidera. Słyszałem, że świetna sprawa na szczupaki szczególnie w strefach porośniętych roślinnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
element52 Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 W tym roku na płytszych odcinkach mam zamiar wypróbować Slidera. Ja tez tylko ja mam recznie robione Tylko nie przez siebie, tylko kupowane od pewnego Pana. Podobno jest to najlowniejsza przyneta na szczupaka 2007 roku (tylko oryginalny Salmo Slider) Tak mi powiedziala pewno osoba z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sandacz Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 Moge potwierdzic skutecznosc slidera.... wole tonace bo mozna je poprowadzic na prawie kazdej glebokosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BusteR Napisano 17 Lutego 2008 Share Napisano 17 Lutego 2008 a ja myślę że ten temat jest bez sensu bo na każdej wodzie inna przynęta jest łowna. Tu Pewniak ma racje, ale jak by zmienic tytul tematu na np. "Na jaka przynete najwiecej zlapaliscie szczupakow ?" To nie powinno nikogo mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi