ESSOX Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Trzeba zacząć temat lutego Dzisiaj łowienie na jednej dziurze, lekko zanęconej, na bałałajkę i mormyszkę z mikro czerwonym robaczkiem. Siedziałem od 10.30- 16.30.Sporo brań, od delikatnych do bardzo agresywnych, złowiłem 12 leszczyków w tym 8 od 25-30 cm , jedną ładną 20 cm grubiutką wzdręgę i 4 płotki w tym jedna też 20 cm. Fotek nie ma bo to nie były ryby którymi można się chwalić poniosłem też stratę jednej mormyszki, złamał się haczyk podczas wyczepiania rękawa kurtki Zaczyna się potwierdzać teza że na żwirowni Zwięczyca nie ma dużego leszcza oraz bardzo słabo z okoniem. Okonia nie złowiłem wcale nawet w lecie a leszcza większego niż 40 cm też nie widziałem. Jutro przerwa w łowieniu, zaglądną na płynącą wodę w celach szpiegowskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Dzisiaj to samo miejsce co powyżej, od 10.30 - 14.30. Wczoraj nie byłem ale na dziurze ktoś siedział, jak zobaczyłem ile jokersa leży na lodzie to aż się boję pomyśleć ile tego poszło do wody ryba została przekarmiona bo pod lodem była, świadczyły o tym ruchy kiwoka na kontrolnej bałałajce stacjonarnej ale brała na pracującą mormyszkę bardzo słabo. Złowiłem tylko 6 leszczyków ( największy 28 cm ) i 5 płotek ( 3 takie pod 20 cm ) Odwilż od 3 dni ale lód mocny ponad 20 cm grubości. Jutro spróbuję na płynącej wodzie sprowokować drapieżnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 4 minuty temu, ESSOX napisał: Dzisiaj to samo miejsce co powyżej, od 10.30 - 14.30. Wczoraj nie byłem ale na dziurze ktoś siedział, jak zobaczyłem ile jokersa leży na lodzie to aż się boję pomyśleć ile tego poszło do wody ryba została przekarmiona bo pod lodem była Jeszcze z tydzień nęcenia i się zdziwisz jakie ryby można z lodu złowić - ja 3 dni co 2gi dzień nęcenia i k..... odwilż 7 stopni w dzień, 3 w noc wszystko płynie... w PN spróbuje ale co chwilkę będę lód dziubał pierzchnią najlepsze leszcze łowiłem z lodu od końca lutego jak lód utrzymał się do początku kwietnia to było dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 Wiem jakie ryby można złowić z lodu ale tu gdzie łowię sporo ich ale raczej mizernej wielkości Dzisiaj ani puknięcia. Błystka głownie pracowała. Było na lodzie kilka osób ale widziałem że tylko chodzili i szukali. Ciężko z okoniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Udało rozpocząć się sezon w kropki Pogoda nas nie rozpieszczała, -4 i mrzawka. Ryby również nie, były bardzo mało aktywne i słabo żerowały. Coś za coś, wypracowane rybki cieszą najbardziej Łowiłem kijkiem specialized trout, mój pewniak na pstrągi Żyłeczka 0,20 nawinięta na Mikado Rival. Przerzuciłem dziesiątki przynęt, ta ryba uderzyła w mały wobler, 4cm. Ryba w mega kondycji jak na mroźny luty. Baterie naładowane C&R ! 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Witam Wczorajszy dzień zakończyłem około kilowym leszczem i paroma mniejszymi . Dzisiaj zero ale rozgrzewką w ten mrożny dzień było rozkuwanie przerębla koledze kóry na żyłkę 008 wycholował dwókilogramowego leszcza Pozdrowienia dla podlodowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 6 Lutego 2017 Autor Share Napisano 6 Lutego 2017 Dzisiaj wybrałem się na komercję gdzie łowię w lecie. Głównie spora i baaaardzo spora ryba, ale są i płotki i leszczyki Od 11-12 zrobiłem dwie dziurki przy trzcinach i na metrowej wodzie okoniowe przedszkole znalazłem. Z jednej dziury 17 sztuk ale takie po 10 cm malutka mormyszka ( łezka) i 1 sztuczna ochotka. Bez znaczenia czy w opadzie czy przy podnoszeniu, waliły ledwo mormyszka znalazła się w wodzie. Później przeniosłem się na głębszą wodę (około 3 metry) i zanęciłem w jednym miejscu delikatnie. Bałałajka z mormyszką typu "bałwanek" z czerwonym malutkim robaczkiem do wody i po kilku minutach zaczęły się brania płotek, takie po 15 cm ( +/- 2 cm ). Tak sobie łowię te płoteczki, do wiaderka wpuszczam żeby w dziurę nie wrzucać bo wypłoszą resztę i nagle takie wanięcie w kiwok że aż go pionowo w dół wyprostowało. Zacięcie i jak w beton, zawad czy co ?........przecież nie było wcześniej żadnych zaczepów. Po kilka centymetrów podchodzi do góry, bez żadnych szarpnięć, statycznie jak bym wiaderko z piaskiem ciągnął, ciężko idzie bo żyłka 0.10 ale powoli podciągam w górę. Jakiś metr udało mi się podciągnąć i nagle potężne szarpnięcie aż ręką w lód przywaliłem żyłka jak włosek więc nie było szans nic więcej zrobić. W swojej naiwności myślałem że tylko drobnica podejdzie i pobawię się płoteczkami a tu obudziły się karpie ten pierwszy musiał być bardzo duży ( największy jaki był złowiony na tym zbiorniku to 16 kilo) ale później udało mi się wyciągnąć jeszcze 4 sztuki takie po 40-42 cm i dwa zerwałem, w tym jeden taki którego udało mi się podciągnąć pod dziurę ale nawet łeb mu się nie chciał w niej zmieścić w sumie to mogłem przerobić wędkę z kołowrotkiem z błystki na mormyszkę, tam jest żyłka 0.12 ale ja chciałem sobie przecież tylko płotek połowić 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 7 Lutego 2017 Share Napisano 7 Lutego 2017 Ładne karpiki dlatego ja mam świder 15kę na takie niespodzianki z żyłkami też nie schodzę poniżej12 - taką mam w mormyszce ,a na blaszki używam 18ki , grubsza żyłka pewniejszy chwyt , gdyż nie używam kołowrotka do głębokości 15m Jak widać nawet rybki w wiaderku z wodą nie wszystkie przeżywają - lepsza by była dodatkowa dziura gdzieś dalej i rotacyjne wypuszczanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 7 Lutego 2017 Autor Share Napisano 7 Lutego 2017 Tu nawet świder 20 by nie pomógł ten karpik pod lodem spokojnie miał kilka kilogramów. Co do żyłek to nie wyobrażam sobie łowienia bałałajką z 12 lub grubszą, to jest łowienie delikatne, finezyjne, czasami rybka ma 5-6 cm na tak grubej stosunkowo żyłce jak 0.12 to jak łowienie spławikiem w lecie z przyponem 0.40 Mam na drugiej szpulce 0.08 ale jeszcze nie próbowałem, muszę poćwiczyć i mieć więcej pewności zanim na nią przejdę. Zresztą od temperatury otoczenia też dużo zależy, zmarznięte palce nie mają takiej czułości w kontrolowaniu ryby na żyłce. A rybki we wiaderku są wszystkie żywe, zapewniam wszystkich. Wstyd by mi było gdyby było inaczej i takiego zdjęcia na pewno bym nie zamieścił. Tak się ułożyły akurat przy robieniu fotki. Tu masz drugie zdjęcie ale pływały i jest nie ostre dlatego nie wklejałem jak chcesz to przelicz i porównaj rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarstwo u Zbyszka Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 A my na zmianę, jak nie na Gnojnie to na Bełdanach Nie zawsze są rekordy ale zawsze coś się dzieje i rybki ładnie biorą. Moja ostatnia zdobycz to piękna płoć ale cały czas czekam na okonia powyżej 40cm bo w tym sezonie się jeszcze nie udało. Pozwolę sobie również wrzucić zdjęcia klientów i ich rybek Od piątku mamy zawody koleżeńskie na Bełdanach, będzie się działo.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niki Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 1 godzinę temu, Wędkarstwo u Zbyszka napisał: A my na zmianę, jak nie na Gnojnie to na Bełdanach Nie zawsze są rekordy ale zawsze coś się dzieje i rybki ładnie biorą. Moja ostatnia zdobycz to piękna płoć ale cały czas czekam na okonia powyżej 40cm bo w tym sezonie się jeszcze nie udało. Pozwolę sobie również wrzucić zdjęcia klientów i ich rybek Od piątku mamy zawody koleżeńskie na Bełdanach, będzie się działo.. Witam Panie Zbyszku najważniejsze że rybki współpracują W Warszawie też całkiem nieżle łowimy trafiają sie ładne leszcze , krąpie i sapy Pamietam czasy kiedy na targowisku na twardej miał pan stoisko mile te czasy wspominam Serdecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 8 Lutego 2017 Share Napisano 8 Lutego 2017 Dzisiaj 4h na lodzie na zbiorniku łąka - ok 20 okonków po 12-15 cm. Bardzo zimno - niby termometr pokazywał -5/-6, wiatru zbyt mocnego nie było, ale było bardzo zimno - taki "przenikliwy chłód", byłem już w tym roku przy -10 i było cieplej. Nęcone dziury przez tydzień - na "0". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 8 Lutego 2017 Autor Share Napisano 8 Lutego 2017 U mnie mrozik powyżej 5 stopni więc siedzę w domu i czekam aż odpuści. Lód się wzmocni to dłużej się utrzyma zrobiłem sobie za to ze 20 kiwoków pod najmniejsze mormyszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 14 Lutego 2017 Share Napisano 14 Lutego 2017 Niedziela na lodzie , pogoda dopisała . Ryba żerowała dosyć słabo , drobnica niechętnie ogryzała ochotki z mormyszki jednak udało się złowić kilka przyzwoitych okoni . Takie tam 30 32 Ryba DNIA 33 - zaatakowana jakąś białą pleśniawką , widać nawet obgryziony zdeformowany ogon . Lodu 30cm więc ręce bolą od wiercenia - w czasie dnia wykręciłem ok 45-50 dziur , za okoniem trzeba się nachodzić i nawiercić . Jak policzyłem to przewierciłem 13m lodu !!!! i się dziwię że co 2 wyjazd trzeba świder ostrzyć . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 14 Lutego 2017 Autor Share Napisano 14 Lutego 2017 Ja dzisiaj tez kilka dziur wywierciłem. Wiatr trochę przeszkadzał i dosyć zimno było więc długo nie siedziałem. Cały tydzień bez łowienia to mnie z domu wydarło więcej jeździłem niż siedziałem na lodzie. 4 łowiska w sumie zaliczyłem, ale to takie sondowanie raczej było a nie łowienie. Wpadł jeden jazik i jedna płotka. Jutro z nęceniem planuję połowić na Zwięczycy ale w miejscu gdzie nigdy jeszcze nie siedziałem. Ciekawy filmik znalazłem, siedzi wędkarz na lodzie , pracuje tą mormyszką , jakieś 2-3 branka, myśli ......pewnie ryb nie ma a pod wodą rybne eldorado ile razy nam tak się zdarzyło tylko o tym nie wiemy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Udało się złowić pierwsze klenie w sezonie. Wspólnie z jacolanem wylądowaliśmy na rz. Bystrzycy. Trochę było łażenia po nowych miejscach i w końcu w ostatniej godzinie wyprawy bujnęło się na kijach cztery klenie. Kleń jacolana 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr chorzów Napisano 18 Lutego 2017 Share Napisano 18 Lutego 2017 Piękne kluski tam macie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 O 14.02.2017 o 20:17, ESSOX napisał: myśli ......pewnie ryb nie ma a pod wodą rybne eldorado ile razy nam tak się zdarzyło tylko o tym nie wiemy Jest na to prosta rada- echosonda na lodzie. Wtedy zawsze wiesz, czy to bezrybie czy wędkarz d..pa. Dla mnie podlodówka bez sondy traci 70% frajdy. Spuszczenie kamery pod lód to też super sprawa. Film, który nagrałem pod wodą na tęczakach otworzył mi skuteczne łowienie lepiej niż 5 wcześniejszych zasiadek. Szkoda, że w tym roku nie połowiłem tyle z lodu z kamerą jak planowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Jacen Jacolan otrzymujecie zakaz wychodzenia z domu😛 Ładnie dobrze że rya się rusza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Cytuj Dziś zaliczyłem pierwszy w tym sezonie wypad na rybki (nie ryby) . Dałem się namówić na lód i efektem było kilka skalarów i kilkanaście płotek , ręka już pachnie rybą to już jest dobrze , powodzenia nad wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 19 Lutego 2017 Share Napisano 19 Lutego 2017 Jakie to są wybredne stworzenia w tym roku. Żeby tylko na wiosne tak nie wydziwiały... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 19 Lutego 2017 Autor Share Napisano 19 Lutego 2017 9 godzin temu, tomek1 napisał: Jest na to prosta rada- echosonda na lodzie. Wtedy zawsze wiesz, czy to bezrybie czy wędkarz d..pa. Dla mnie podlodówka bez sondy traci 70% frajdy. Spuszczenie kamery pod lód to też super sprawa. Tylko że to już ma coraz mniej z wędkarstwa następne będą zestawy samozacinające a wędkarz będzie siedział i tylko patrzył w monitorek jak ryba bierze i zestaw sam zacina bo ma lepszy refleks niż człowiek i można by rybę stracić, a co tam siedział, w domu przed telewizorem na wersalce się walnie a zestaw samojezdnym pojazdem nad wodę robocik mały wywiezie Aż takich ułatwień nie przewiduję w swoim wędkarstwie, wystarczy że zapas żyłki mam i pozwala na kontrolowanie ryby. W tygodniu dwa wypady na ryby, trochę połowiłem ale okazów nie było. Sporo drobnicy i średniaków, kilka ładnych płotek ponad 20 cm i w końcu na mormyszkę taki pasiasty koleś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 4 godziny temu, ESSOX napisał: Tylko że to już ma coraz mniej z wędkarstwa następne będą zestawy samozacinające a wędkarz będzie siedział i tylko patrzył w monitorek jak ryba bierze i zestaw sam zacina bo ma lepszy refleks niż człowiek Echosonda nie łowi. Pomaga i dostarcza mnóstwo frajdy. Dziś mimo nie do końca wyleczonej grypy nie wysiedziałem w domu i pojechałem na 2,5 godziny na lód (50 km w jedną stronę ). Obawiałem się, że to już może być koniec sezonu, więc chciałem jeszcze poczuć pstrąga pod lodem. Na łowisku zaskoczenie- lód ma około 40 cm! Od razu mam brania i wyciągam kilka ryb ok. 40 cm. Brania szybko się kończą, ale i tak wracam zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Don Gucak Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 pół godziny szturmu takich 30+ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 20 Lutego 2017 Share Napisano 20 Lutego 2017 Nieźle ja w tym roku największy ze 25 cm i to jeden jedyny - reszta do 20 cm a najczęściej do 15 cm , byłem w tym roku 12 razy na lodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi