artech Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 czy w marcu kiedy skonczy sie zakaz spiningowania w centrum bedzie jeszcze jakas ryba procz ploci i krapikow? luk1234, centrum to nie jest odpowiednie miejsce na połowy. Od stycznia lepiej wybrać się nad Inę na trocie lub na pstrągi na któryś z okolicznych ciurków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 luk1234, centrum to nie jest odpowiednie miejsce na połowy Wiesz arti, jak sie nie ma czasu lub możliwości na dłuższy wypad, to i dobre skoczyc do centrum niz siedziec w domu.. choc żadna to większa atrakcja przyznaję na któryś z okolicznych ciurków hihi.. z podkreślkeniem słowa któryś Pytanie do Ciebie Supersobi, czy w marcu kiedy skonczy sie zakaz spiningowania w centrum bedzie jeszcze jakas ryba procz ploci i krapikow? kolego luk1234: - na wodach PZW (w centrum) masz zakaz spinningowania od 1.12 do 30.04 - okres ochronny sandacza trwa do 31.05 - na wodach sumowskich (np. częśc parnicy) możesz porzucac w bocznym troku za okoniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Oczywiście, pomyliło mi się to z zakazem na wodach sumowskich u mnie w Świnoujściu, który trwa właśnie do 1. marca. O okresie ochronnym sandacza również wiem, choć w takim razie moje pytanie nie było przemyślane Chodziło mi czy w okresie w którym już będzie można łowić bedzie cos co sie bedzie na spining wieszalo Generalnie od wiosny mam zamiar potestowac okoliczne łowiska, najlepsze takie w okolice których dojade komunikacja miejska Może z braku laku wybiore się też na jakieś łowisko specjalne koło Was, kto wie. Przepraszam za offtop Aha i jeszcze jedno do Artecha - niestety prawda jest taka że w tym okresie "centrum" to najłowniejsze łowisko, a i blisko jest co akurat w moim przypadku jest duzym plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 24 Listopada 2008 Share Napisano 24 Listopada 2008 Oczywiście, pomyliło mi się to z zakazem na wodach sumowskich u mnie w Świnoujściu, który trwa właśnie do 1. marca. Spoko loozik bywa i tak czasem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 na któryś z okolicznych ciurków a mógł byś coś konkretnie polecić? poza Ina gdzie juz mam zaplanowany wypad z ojcem? Chodzi mi blisko szczecina....gdyż nic poza miedwiem i regalicą nie znam:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 rafaloo, sorki ale namierzonego ciurka z pstrągami nikt Ci nie "sprzeda", mogę Ci powiedzieć gdzie na szczupaka, bolenia i sandacza się wybrać ale miejscówki na pstrąga nie zdradzę choćby mi boki żywym ogniem przypalali Trzeba wziąć mapę i szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Ja znam pewne miejsce i to całkiem blisko, jendak tylko z opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 To pora je sprawdzić Prawdopodobnie wiem o jakim miejscu piszesz Powiem tyle, że warto się tam czasem wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 Chłopaki czy wy piszecie o sandaczach w szczecinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaloo Napisano 25 Listopada 2008 Share Napisano 25 Listopada 2008 artech ok dzieki moze jakos uda mi sie cos poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jedno pytanie, sandacz na wodach SUM ma okres ochronny od stycznia czy od marca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 http://www.fishing.pl/ryby/okresy-ochronne/sandacz-1.1-31.5 Według linku powyzej, na wodach sumowskich sandała łowić aktualnie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Co widać po ilości łowiących w Parnicy od miejsca gdzie zaczynają się wody SUM-owskie, hehe, od kiedy spłynął lód to przejeżdżając widzę tam sporo wędkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Hmm... ale to jest trochę śmieszne. Po jednej stronie nie można łowić sandacza a kilka metrów dalej już można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Link który zamieścił Luk1234 zawiera niepełne i błędne informacje Na wodach morskich: "..Ustanawia się okresy ochronne dla następujących gatunków ryb: ... 2) sandacza w terminie od dnia: a) 25 marca do dnia 10 maja na obszarze wód na zachód od południka 16°40'00" długości geograficznej wschodniej, 10 kwietnia do dnia 31 maja na obszarze wód pomiędzy południkami 16°40'00" a 19°21'00" długości geograficznej wschodniej, c) 20 kwietnia do dnia 10 czerwca na obszarze wód na wschód od południka 19°21'00" długości geograficznej wschodniej. ..." Natomiast na wodach morskich wewnętrznych wymiary i okresy ochronne ustala Okręgowy Inspektor Rybołóstwa odpowiedni dla danego regionu, czyli u nas OIRM w Szczecinie. Z zarządzenia: "..Ustanawia się okresy ochronne następujących gatunków ryb: .. 2) sandacz - w ciągu 4 tygodni w okresie 1 kwietnia do 31 maja .." Inspektorat corocznie podaje dokładny okres tych 4 tygodni. Ten okres (4tyg) jest ustalany po konsultacjach z MOR i AR co do stanu sandacza I podawany jest przed 01.04. Także więc na chwilę obecną nie jest jeszcze ściśle określona ta data 4 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Czyli sandacz ma na wodach wew. okres ochronny trwający 4 tygodnie ale nie wiadomo na obecną chwilę jeszcze dokładnie kiedy w przedziale 1kwiecień - 31maj? Czyli jeśli pójdę pobiczować wodę w poszukiwaniu sandacza to nie łamię regulaminu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Hmm... ale to jest trochę śmieszne. Po jednej stronie nie można łowić sandacza a kilka metrów dalej już można. Jeszcze śmieszniejsze jest to że na wodach Spółdzielni Regalica też można, tam okres ochronny sandacza zaczyna się w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Śmieszniejsze jest to, iż pomimo całkowitego zakazu połowu w Świnoujściu w basenach portowych klusole szarpią 30 cm sandaczyki bez zadnych ograniczeń co widze za kazdym razem gdy zajeżdzam do domu ze szczecina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Czyli wiem jedno... w tym tygodniu trzeba dokupić to czego zabrakło w ubiegłym roku i ruszyć nad wodę oczywiście C&R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Czyli sandacz ma na wodach wew. okres ochronny trwający 4 tygodnie ale nie wiadomo na obecną chwilę jeszcze dokładnie kiedy w przedziale 1kwiecień - 31maj? Się zgadza... Czyli jeśli pójdę pobiczować wodę w poszukiwaniu sandacza to nie łamię regulaminu? "Mój Regulamin Etyczny" to może i łamiesz, ale na wodach Wewnętrznych SUM spokojnie (bez mandatu) możesz łowić do 31-go marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 "Mój Regulamin Etyczny" to może i łamiesz A jeśli mogę wiedzieć, to czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Ja zostawiam sandacze w spokoju.. Uważam, iż powinniśmy dać im "looz" do czerwca, nie trzebić ich populacji, lecz pozwolic jak największej liczbie osobników doczekać i spokojnie się wytrzeć (szczególnie w takich miejscówkach jak kanały miejskie). Regulamin PZW określa i narzuca okres ochronny sandacza styczeń-czerwiec, właśnie w celu ograniczenia presji wędkarskiej na te ryby, nie bez powodu. Przecież ten piękny zimowy okres można skonsumować goniąc za pstrągami i trociami.. No ale to jest tylko moje osobiste zdanie, jak już pisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Jeszcze śmieszniejsze jest to że na wodach Spółdzielni Regalica też można, tam okres ochronny sandacza zaczyna się w marcu. a jeszcze śmieszniejsze jest to, iż pewna grupa znamienitych (czołowych i znanych) wędkarzy łowi tam, na wodach "już nie należących" do owej spółdzielni, mając za nic panujące zakazy łowienia - stosując istną samowolkę i prowadząc politykę ucieczki "na żywca"(1) przed kontrolującymi służbami.. ..W dodatku "chwalenie się", wszem i wobec, "owymi czynami" nie przysparza im społecznego "potępienia".. 1)ucieczka "na żywca" - żywiołowa ucieczka bezpośrednio po zauważeniu nadchodzących (nadjeżdżających, nadpływających) służb kontrolujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 Ja zostawiam sandacze w spokoju.. Uważam, iż powinniśmy dać im "looz" do czerwca, nie trzebić ich populacji, lecz pozwolic jak największej liczbie osobników doczekać i spokojnie się wytrzeć (szczególnie w takich miejscówkach jak kanały miejskie). Regulamin PZW określa i narzuca okres ochronny sandacza styczeń-czerwiec, właśnie w celu ograniczenia presji wędkarskiej na te ryby, nie bez powodu. Masz tu wiele racji, populacja sandacza z tego co słyszałem w przeciągu ostatnich kilku lat drastycznie spadła, pewnie dlatego że sandacz ma podobno pyszne mięso. Osobiście stosuję się do zasady C&R ponieważ jakoś nie jestem zbytnim smakoszem ryb a na palcach jednej ręki mogę zliczyć ryby które wpadły "do wora" przez moją krótką karierę wędkarską. A tak poza tym, wydaje mi się że osobnik który zostanie złowiony, szybko odhaczony i wpuszczony ponownie do wody nie odniesie uszczerbku na zdrowiu i dalej będzie mógł się spokojnie wytrzeć. Jeżeli się mylę (co jest wielce prawdopodobne ) to proszę mnie poprawić Przecież ten piękny zimowy okres można skonsumować goniąc za pstrągami i trociami.. Też nad tym myślałem jednak, brak mi doświadczenia w poszukiwaniu stanowisk troci i pstrągów no i chyba najgorsze jest to że brak mi środka lokomocji którym mógłbym się dostać tam gdzie te ryby występują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Droszcz Napisano 2 Czerwca 2011 Share Napisano 2 Czerwca 2011 Witam, jak tam Panowie, sezon na sandacze rozpoczęty? Wczoraj byłem do 22 na Parnicy. Dwa pstryknięcia i jeden szczupły ok 50 cm. Chciałem dzisiaj o świcie skoczyć do centrum od celnego, ale nie wstałem Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi