myszolpl Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Witam, Dopiero zaczynam przygodę wędkarską, więc nie orientuje się jeszcze dobrze w sprzętach, a od wiadomości w internecie można oszaleć. Wszędzie podają inne informacje, co forum to coś nowego. Sam posiadam wędkę teleskopową 3.6m i łowię na spławik, ale od dłuższego czasu oglądam FWA i strasznie mi się spodobał ten spining. Mam olbrzymią prośbę, żeby ktoś złożył mi taki na okonia/szczupaka zestaw kij + kołowrotek ( dokładną nazwę ) do 350 zł najlepiej. Proszę o pomoc osoby, które miały w posiadaniu więcej niż 2 kołowrotki, czy kije. Również proszę o jakąś opinie danego sprzętu, mile widziane podpowiedzi :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Zestaw przykładowy: Wędka: okuma inspira jig 2,1m cw.4-18g (ok.190zł) Kołowrotek: Daiwa crosfire 3000 (ok.140zł) wędka szybka, elektryczna, sztywna i wytrzymała. Przeżyła moje początki, początki mojego 11 letniego syna i obecnie często ląduje w rękach niedoświadczonych kolegów syna, wytrzymując ich błędy. Nie mieliśmy problemu wyczuć na niej brań okoni (bardzo dobrze czuć drgania na blanku, ale nie ma co liczyć na obserwację szczytówki) i nie mieliśmy problemu wyholować na niej 70 centymetrowego szczupaka. Nie pozostawia nas bezradnymi przy rzucaniu lżejszymi przynętami, choć słabo je czuć. Nie znając łowisk i dopiero szukając swoich miejscówek, długość 2,1m okazała się praktyczna, gdyż często trafialiśmy w zakrzaczone i zadrzewione tereny. Tego typu kij bym wybierał na początek. Szukałbym dłuższego przy większym łowisku (np okuma/dragon black rock 3,05m 5-25g). Taka wędka pozwoli Ci przetestować większość metod. Szybko też wyczujesz w jakim kierunku rozwijać swój arsenał sprzętowy. Kołowrotek wytrzymał sezon ekstremalnych przejść. Jako początkujący popełnialiśmy sporo błędów, co skutkowało częstym zamoczeniem, lądowaniem w piasku, upadkami na twarde. Wytrzymał. Obecnie używam go w jednej gruntówce do metody i sprawdza się pod przyzwoitymi obciążeniami (sporo ryb z przedziału 3-5kg, ale i 10kg utrzymał bez stęknięcia). Identyczny dostał w prezencie kolejny małolat z rodziny i też wytrzymuje jego naukę :). Z budżetowych bardzo dobrze sprawuje mi się także Ryobi ecusima 3000. Też zaliczył już spore ryby i złego słowa nie powiem. Nie ma się co nastawiać na długowieczność kołowrotków z takiego przedziału cenowego. Wspomniane modele na pewno są wystarczające dla początkującego. Z czasem określisz swoje potrzeby i zainwestujesz w coś lepszego, a kołowrotki takie jak wspomniałem mają szansę pozostać pod ręką jako przyzwoity zapasowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Okoń i szczupak... Nie wiem czy wiesz ale to skrajnie dwa różne łowienia. Im wędka lepsza na okonia tym gorsza na szczupaka i na odwrót. Można próbować to pogodzić ale to zawsze bedzie cos kosztem czegoś. Ogólnie nie polecam wklejanek bo to zbyt wyspecjalizowane badyle pod okonia. Zresztą dobra delikatna jednolita rura niewiele jej ustąpi a czucie w łapie i praca blanku klasa lepiej. Uniwersalny kij to cw 5-25 ale 4-18 jak proponuje kolega wyzej, również nie jest złym pomysłem - bedzie troszke sprawniej pod okoniem a mniej komfortowo pod duzym szczupakiem. Przerobiłem sporo kijków nim znalazłem to co chciałem i wiem jedno - nie jest łatwo. Moja rada - nie pchaj sie w drogi sprzet jak nie wiesz czego chcesz. Uważam, że na początek wystarczy Ci któryś z serii jaxon grey stream - świetna seria kijków, jak na 100 zł to prawdziwa petarda. Szybkie i gietkie za sprawą lekkiego seta przelotek wg nowej koncepcji fuji kr choć fuji tam nie ma Niestety kij uzbrojony w fuji w tej koncepcji to minimum 300 zł. Uważam, ze jaxon pozamiatał tą serią cały rynek tanich kijków bo nikt narazie nie wypuscił jakiejs rozsadnej podróby fuji w tej koncepcji a jej zalety - poza jedna wadą - małe przelotki na mrozie nie działaja , kładą wszystko inne. Do tego kołowrotek ryobi ecusima 3000 za 130 zł i razem za 230-240 zł masz bardzo dobry zestaw do rozpoczęcia przygody ze spinem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amator Napisano 23 Sierpnia 2018 Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Spróbuj poszukać na forum kolegów po kiju którzy zabiorą Cię ze sobą nad wodę i pozwolą wypróbować własne wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszolpl Napisano 23 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2018 Dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi