buszmen Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 @jaceen tańsza ale czy lepsza ma tylko wiązkę 40* deeper pro ma 55* i 15* więc np . na takim lodzie gdzie łowi się wertykalnie jest lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gu_miś Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 @buszmen Na stronie producenta jest napisane, że jest tylko do połowu z brzegu i do odległości rzutu 50 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 9 Stycznia 2019 Share Napisano 9 Stycznia 2019 33 minuty temu, Gu_miś napisał: do połowu z brzegu i do odległości rzutu 50 m I dlatego z tych i jeszcze kilku powodów, jest tańsza. Trzeba dobrze się zastanowić, czy spełni oczekiwania. Jeżeli ma posłużyć wędkarzom łowiącym tylko z brzegu, to część funkcji prawdopodobnie okazała się zbędna. Podejrzewam, że głównie tym się kierowano, aby zachęcić ceną i zachować przydatność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 10 Stycznia 2019 Share Napisano 10 Stycznia 2019 Mogli zrobić wymienną (samemu) baterię lub wodoszczelne wejście usb na górze obudowy , bo mój już 2letni wydaje się że krócej trzyma? może dlatego że latem wcale go nie używałem? głównie kupiłem go na lód , i przydał by się właśnie taki żeby można było go podpiąć pod power bank i dalej używać w przerębli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luis Napisano 21 Lutego 2019 Autor Share Napisano 21 Lutego 2019 W dniu 9.01.2019 o 12:26, jaceen napisał: Przeglądałem temat i z ciekawości zaglądnąłem na stronę główną Deepera. Żeby zrozumieć o czym mówicie przeczytałem informacje w zakładce "jak działa sonar". Wiadomo, że praktyki i własnych doświadczeń nic nie zastąpi. Może jeszcze kogoś zainteresuje, że najnowsza wersja Deeper START jest sporo tańsza od poprzednich. https://deepersonar.com/pl/pl_pl/jak-to-dziala/jak-dziala-sonar TAK tańszy ale zobacz jakie parametry sonda start a PROfessionaI. Bez mapy batymetrycznej Tańsze samochody tez są prawie robi wielką roznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luis Napisano 21 Lutego 2019 Autor Share Napisano 21 Lutego 2019 W dniu 9.01.2019 o 17:27, buszmen napisał: @jaceen tańsza ale czy lepsza ma tylko wiązkę 40* deeper pro ma 55* i 15* więc np . na takim lodzie gdzie łowi się wertykalnie jest lepszy Widzę kolego ze jesteś przygotowany Ja też studiowalem te parametry Wiec zakupiłem deeper pro + Z mapa batymetryczna bo łowie dużo z łodzi i jestem zadowolony A to zależy od kieszeni każdego z osobna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Szukam sobie miejscówek na wiosnę. Dzisiaj szybki rekonesans nad zarośniętą glinianką. Czy deeper może pomylić rośliny z rybami? Oczywiście chodzi o liczne wskazania, jak na fotce poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 1 godzinę temu, RSM napisał: Szukam sobie miejscówek na wiosnę. Dzisiaj szybki rekonesans nad zarośniętą glinianką. Czy deeper może pomylić rośliny z rybami? Oczywiście chodzi o liczne wskazania, jak na fotce poniżej. Może pomylić, a nawet częściej myli rybę z dnem oznaczają ją na zielono i nie identyfikujac ikoną ryby. Na Twoim skanie obstawiam, że to zielsko, choć nie wykluczone, że jakieś rybki się tam kręciły. Skanowanie wygląda na robione na dużej fali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 No to zagadka na dziś - co tutaj widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 36 minut temu, swi_r napisał: No to zagadka na dziś - co tutaj widać? Lewa strona wiadomo, a środek można tylko strzelać, ale ja bym obstawiał bardzo szybko ściągany deeper nad stadem drobnicy. Chyba, że pływałeś łódką, to podczas pływania też można taki efekt uzyskać- nawet bez ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 Te łuki po lewej to są ryby , a ten jakby deszcz to pikujące rybitwy 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 26 Marca 2019 Share Napisano 26 Marca 2019 15 godzin temu, buszmen napisał: Te łuki po lewej to są ryby , a ten jakby deszcz to pikujące rybitwy 🤣 Kolega Buszmen był bliżej. Niestety w plecionkę wplątał mi się łabędź. On nie zauważył plecionki, a ja zagapiłem się na telefon. Na szczęście po małej 'walce' udało mu się wyplątać. Kamień spadł mi z serca.. także koledzy uważajcie na ptactwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Koledzy, jak zinterpretujecie poniższe echa? Na razie nic więcej nie dodam, aby nikogo nie ukierunkowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Jeszcze trzy z tego samego zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Może warto zmienić nazwę tematu na "Interpretacja obrazów z echosond m.in. Deeper Pro"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Większość trudna do interpretacji, bo zrobiona na płytkiej wodzie, prawdopodobnie bardzo mulistej, ale to też nie jest pewne, bo deeper wyciągany na płytką wodę głupieje. Pierwszy obrazek- taki bałagan może powstać np. w świeżo zanęconym miejscu. Dwa następne- nic specjalnego- jakieś ryby "zahaczone stożkiem sondy", dlatego częściowe łuki. Czwórka- to może być wszystko, bo bardzo mała głębokość. Stawiam podobnie jak pierwsze zdjęcie. 5 ryba w toni- deeper zatrzymany po natrafieniu na początek łuku. 6- nie wiem co autor miał na myśli, poza tym że pokazujesz widok "prosty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swi_r Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Ogólnie jest to jezioro bardzo płytkie, gdzie jako 'pierwsze dno' jest muł. Wydaje mi się, że jest on pokazany jako roślinność - na zielono. Ostatni screen (widok prosty) miał na celu pokazanie jakby "prawdziwej głębokości". Wydaje mi się, że na szczegółowym jako głębokość deeper brał "prawdziwą głębokość" + muł. 2, 3 - skąd wiadomo, że zahaczone stożkiem sondy? 5 - ja wywnioskowałem, że to jakaś większa ryba, ale czy taki wniosek można wyciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 W dniu 29.03.2019 o 14:41, swi_r napisał: Ogólnie jest to jezioro bardzo płytkie, gdzie jako 'pierwsze dno' jest muł. Wydaje mi się, że jest on pokazany jako roślinność - na zielono. Zielony kolor oznacza generalnie miękkie podłoże a nie roślinność. Również ryby potrafi pokazać jako zielony łuk jeśli stoją tuż nad dnem. W dniu 29.03.2019 o 14:41, swi_r napisał: 2, 3 - skąd wiadomo, że zahaczone stożkiem sondy? Taki częściowy (niepełny) łuk świadczy o tym, że nie cała ryba znajdowała się w stożku echosondy. W dniu 29.03.2019 o 14:41, swi_r napisał: 5 - ja wywnioskowałem, że to jakaś większa ryba, ale czy taki wniosek można wyciągnąć? Tak, prawdopodobnie to większa ryba, niż te na poprzednich zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi