buszmen Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Koledzy popatrzcie jak to jest w Waszych okręgach , u mnie w Mazowieckim : II. Ograniczenia dodatkowe dotyczące wód Okręgu Mazowieckiego PZW: A. Połów metodą trollingową jest zabroniony . B. W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia we wszystkich wodach obowiązuje zakaz połowu ryb ze środków pływających, zakaz łowienia na „żywca” i „na martwą rybkę” oraz zakaz spinningowania z użyciem przynęty o długości powyżej 5 cm. C. Wędkowanie „na żywca” (po 30 kwietnia) dozwolone jest tylko z brzegu lub zakotwiczonej łodzi. D. Wszystkie ryby przeznaczone do zabrania należy uśmiercić przed opuszczeniem łowiska. E. Wymiary ochronne i limity połowu oraz okresy ochronne: a) wymiary: boleń do 45 cm, brzana do 50 cm, szczupak do 55 cm, kleń i jaź do 35 cm i lin do 30 cm, b) limity: boleń, brzana, sandacz i szczupak – łącznie 2 szt/dobę, karp – 2 szt./dobę, kleń i jaź – łącznie 3 szt./dobę, lin – 3 szt/dobę To wychodzi na to że nawet z takiego lodu ze względu na okres ochronny szczupaka nie mogę łowić na blaszki większe jak 5cm ?!! a moje łowne/ulubione ''adaśki'' mają 7,5cm > Czy łowienie na blaszkę podlodową to jest spiningowanie czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buszmen Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 Mam nadzieję że wędkowanie z lodu to nie spiningowanie , ale na wiosnę nie będę mógł łowić na obrotówki Gliwa nr 2 gdzie zamiast kotwiczki daję hak i na to twistera , sama blaszka ma 6cm , a na blaszki nr 1 to doopa bo po prostu za lekkie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikwed1 Napisano 8 Stycznia 2019 Share Napisano 8 Stycznia 2019 Przepis ewidentnie wprowadzony w celu ochrony Sandaczy i Szczupaków. W moich okolicach od marca chodzili "łowcy okoni" z 10 cm gumami - łowili sandacze, które corocznie zakładają gniazda w tych samych okolicach, dlatego w Okręgu Katowice wprowadzono coś takiego: "Na zbiornikach wodnych wprowadza się zakaz połowu metodą spinningową i trollingową oraz na żywą i martwą rybę oraz jej części w okresie od 01.01. do 30.04. z wyłączeniem rzek" + Wprowadzono szereg obostrzeń, różnych na różnych zbiornikach, dopasowanych pewnie do rybostanu - np szczupak w większości ma wydłużony okres ochronny do 31,05; wprowadzono też na wielu zbiornikach wymiary widełkowe, dużo jest tych zmian - prawie każda woda ma "coś zmienione" - np: "Zb. Wolbromski nr 206 – obowiązuje okres ochronny szczupaka od 01.01. do 31.05., zakaz spinningowania w okresie od 01.01. do 31.05, zakaz połowu na żywe i martwe ryby oraz ich części w okresie od 01.01. do 31.05., " Przeczyce nr 004 – obowiązuje: a) okres ochronny szczupaka i sandacza od 01.01. do 31.05., b) wymiar ochronny sandacza do 50 cm i powyżej 85 cm, c) zakaz spinningowania w okresie od 01.01. do 31.05, d) zakaz połowu na żywe i martwe ryby oraz ich części w okresie od 01.01. do 31.05., e) całkowity zakaz wędkowania z wyspy oraz połowu na tzw. „koguta” uzbrojonego w hak o więcej niż jednym ostrzu, f) wymiar ochronny okonia do 20 cm z dobowym limitem połowu 10 szt., z wyjątkiem zorganizowanych zawodów wędkarskich rozgrywanych na tzw. żywej rybie, podczas których obowiązuje odmienny regulamin połowu. Kozłowa Góra nr 014 – obowiązuje: a) okres ochronny szczupaka i sandacza od 01.01. do 31.05., b) zakaz połowu na żywe i martwe ryby oraz ich części w okresie od 01.01. do 31.05., c) zakaz połowu na tzw. „koguta” uzbrojonego w hak o więcej niż jednym ostrzu, d) zakaz spinningowania w okresie od 01.01.-31.05.," Oczywiście jak ktoś nienawidzi PZW, to zaraz będzie szukał dziury w całym, ale wg mnie PZW w Katowicach zaczęło działać jak należy, nie stosuje półśrodków typu 5cm, bo zaraz znajdą się kombinatorzy, co spinningują i przetną żyłkę jak będzie kontrola Dodatkowo nie wprowadzają jednego przepisu na cały okręg, ale dostosowują przepisy do konkretnych zbiorników. Tak więc u Ciebie i tak są mniejsze obostrzenia, bo jednak możesz spinningować na zbiornikach A wg mnie blaszka podlodowa to nie spinning, oczywiście ekspertem nie jestem, ale sugeruje to RAPR rozdzielając metodę spinningową od metody podlodowej (cytaty z RAPR poniżej) - jest to "Łowienie ryb spod lodu na przynętę sztuczną - inną niż mormyszka". Ograniczeniem w metodzie podlodowej są haki - maks 2 haczyki po 3 ostrza w obowdzie 20 mm. więc możesz stosować duże przynęty ale z małymi hakami. RAPR "2. Metoda spinningowa 2.1.Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. W czasie spinningowania nie wolno stosować żadnych dodatkowych wskaźników brań instalowanych na lince. 2.2. Wędkarz łowiący ryby tą metodą, zobowiązany jest do zachowania następujących minimalnych odstępów od innych wędkujących: a) łowiąc z brzegu lub brodząc - 25 m, b) łowiąc z łodzi - 50 m." i "5. Metoda podlodowa 5.1. Łowienie ryb spod lodu na przynętę sztuczną - inną niż mormyszka - dozwolone jest na jedną wędkę, a w przypadku połowu na przynętę naturalną lub mormyszkę na dwie wędki. Za mormyszkę uważa się przynętę, w postaci jednolitego korpusu – dowolnego kształtu i koloru, o długości nie większej niż 15 mm, z wtopionym lub wlutowanym haczykiem o pojedynczym ostrzu. 5.2. Otwory w lodzie należy wykonywać o średnicy nie większej niż 20 cm, a między nimi zachować odległość nie mniejszą niż 1 m. 5.3.Zabrania się połowu ryb w porze nocnej, tj. od zmierzchu do świtu. 5.4. Złowione ryby, przeznaczone do zabrania należy uśmiercić bezpośrednio po złowieniu. Zabite ryby należy przechowywać w pojemnikach. 5.5. Przy wędkowaniu tą metodą wędkujący zobowiązany jest zachować minimalną odległość 10 m od innych wędkujących. 5.6. Zabrania się stosować martwej i żywej ryby, jako przynęty. " "Zasady wędkowania ... d) przy połowie ryb spod lodu: - jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm, albo - sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 W styczniowym numerze Wędkarskiego Świata natrafiłem na artykuł Kolejna próba sprostowania , co wolno a czego nie przy progach spiętrzający wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 8 godzin temu, Booryss napisał: W styczniowym numerze Wędkarskiego Świata natrafiłem na artykuł W pierwszej chwili pomyślałem że ten artykuł ma z dwadzieścia lat lub wiecej, jednak nie... Jest pewien gatunek czapli, która upodobala sobie takie lub mniejsze odleglosci od zapór, w sytuacjach zagrożenia udaje że nie pobiera pokarmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 W dniu 11.01.2019 o 19:31, wojtt napisał: W pierwszej chwili pomyślałem że ten artykuł ma z dwadzieścia lat lub wiecej, jednak nie... Jest pewien gatunek czapli, która upodobala sobie takie lub mniejsze odleglosci od zapór, w sytuacjach zagrożenia udaje że nie pobiera pokarmu. Ta Czapla grasuje nie tylko pod zaporami. Raczej chodziło mi o jasność przepisów tego co wolno i jak liczyć odległość, np. od osi jazu czy betonu który go wzmacnia i ciągnie się np. 100 m . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaceen Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Booryss, według mnie w tym tłumaczeniu przepisów można doszukać się nieścisłości. W przepisach jest mowa o odległości 50 m od urządzeń hydrotechnicznych (cytowany fragment przepisów). Tu nie ma mowy o „osi”. Ciągnąca się 100 m betonowa opaska wraz z betonową główką przy Jazie Opatowickim traktowana jest jako budowla hydrotechniczna. Od tej główki powinno się odmierzyć te regulaminowe 50 m i tam dopiero łowić. Nie wiem, skąd bierze się ta „oś”. Chyba to tak z natury większość z nas to interpretuje i samemu nadaje taki sens. Nie jesteśmy w stanie bez dokumentacji budowli określić, gdzie taka oś istnieje. Budowla hydrotechniczna może być o rozmiarach kilkuset metrów i ta oś nijak ma się do przepisów. Tak po chłopsku rozumując, gdybym posiadał papiery, w których wyznaczono oś np. na przepławce długości 100m, to prawdopodobnie, po tej interpretacji mógłbym stanąć na wlocie lub wylocie przepławki i łowić ryby. Pojęcie „oś”? Może mi ktoś wskazać, gdzie dokładnie taki twór w przepisach istnieje. Jeżeli nie ma, to autor tekstu wprowadza nas w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1 Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Witajcie. Ja zawsze myślałem że chodzi o 50 m od korony wału spiętrzającego wodę, jak widzę grubo się myliłem, bo boczne umocnienia hydrologiczne betonowe też wchodzą w skład całej budowli i dopiero od ich końca należy mierzyć te ustawowe 50 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtt Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 10 godzin temu, Booryss napisał: Ta Czapla grasuje nie tylko pod zaporami. Raczej chodziło mi o jasność przepisów tego co wolno i jak liczyć odległość, np. od osi jazu czy betonu który go wzmacnia i ciągnie się np. 100 m . 9 godzin temu, jaceen napisał: W przepisach jest mowa o odległości 50 m od urządzeń hydrotechnicznych (cytowany fragment przepisów). Tu nie ma mowy o „osi”. Ciągnąca się 100 m betonowa opaska wraz z betonową główką przy Jazie Opatowickim traktowana jest jako budowla hydrotechniczna. Od tej główki powinno się odmierzyć te regulaminowe 50 m i tam dopiero łowić. I tego się trzymajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wernicjusz Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 -----------------------------------------------------------------Bravo------------------------------------------------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman343 Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 Czy obostrzenia tyczą się wszystkich województw czy w każdym są wydawane indywidualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi