Skocz do zawartości
Dragon

zbieranie produktów

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mam już:

mielony cherbatnik

mieloną psią karme

mieszanke piernikową

mączke orzechową

zanęte naturalną

zanęte tuti fruti

makuch kukurydziany

ziarna przenicy

co jeszcze dokupić żebym z powodzeniem mógł komponować skuteczne przynęty

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 50
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Butapren , super -glu, kropelke , poxipol lub inne kleiwo aby to wszystko w kulki pokleić :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

A na serio to chyba to wszystko szykujesz na zanętę a nie przynętę .

Przynęta - coś na co łowi się ryby .

Zanęta - coś co ma za zadanie ściągnąć ryby i przytrzymać w łowisku .

Już zmykam bo zaczyna się jeden z moich ulubionych filmów "Braveheart".

Napisano

no własnie pokapowałem że źle temat pacnołem :P szukałem go w zanętach i bałem się że usunięty

Napisano

Panek - jeszcze jeśli mogłabym coś doradzić.

Postaraj się te produkty trzymać w szczelnych torebkach, w bardzo suchym i chłodnym miejscu, żeby nie zatęchły, bo do niczego nie będą sie nadawały.

W zasadzie wszystko zależy od tego kiedy masz je zamiar zużyć, i czy kupowałeś paczkowane firmowo, czy są to produkty tzw. luzem :)

co jeszcze dokupić

zależy co chcesz łowić :cool:

Napisano

PaNeK dokup konopie peczak otreby pszenne drobne duzo bulki tartej make kukurydziana kasza manna dobry skladnik smuzaco klejacy :mrgreen: kasze kukurydziana platki owsiane to podstawa, platki kukurydziane duzo wannili w kazdej postaci do zapachu biszkopty mielone caly arsenal atraktorow i zapachow no i cos do koloru zeby zaneta byla ciemna bardzo wazne no i musisz pozniej skladniki dopasowac pod ryby ktore chcesz lowic oraz dopasowac wlasciwosci zanety do lowiska.pozdro

Napisano
PaNeK dokup konopie peczak otreby pszenne drobne duzo bulki tartej make kukurydziana kasza manna dobry skladnik smuzaco klejacy :mrgreen: kasze kukurydziana platki owsiane to podstawa, platki kukurydziane duzo wannili w kazdej postaci do zapachu biszkopty mielone caly arsenal atraktorow i zapachow no i cos do koloru zeby zaneta byla ciemna bardzo wazne no i musisz pozniej skladniki dopasowac pod ryby ktore chcesz lowic oraz dopasowac wlasciwosci zanety do lowiska.pozdro

Tylko nie na dworcu bo ma drogo ;):cool:

Napisano

bułka tarta płatki kaszka manna itp to podstawowe produkty domowe więc looz

co do tego co chce łowić: leszcz karp

atraktory: słyszałem o nich wiele pierdół że nieskuteczne itp

macie jakieś super hiper mega przepisy na zanęte żebym mógł wykozystac coś z tych rzeczy? :D

Napisano

Musisz eksperymentowac na kazdym lowisku bedzie inna zaneta skuteczna bo zalezy do czego ryby sa przyzwyczajone ale nic nie jest tak skuteczne jak dodanie obfitej porcji swierzyzny :mrgreen: do zanety najlepsza pinka :razz:

Napisano

Witam Jak ktoś chce mogę podać skład zanęt firmowej zanęty Van Den Eynde

Składa się z : mąki kukurydzianej, mąki kukurydzianej palonej kopromelasy, siemię konopne piernik, ciasto ze spekulatiusa mąka kokosowa pv1 krew suszona arachid arachid palony odchody gołębie płatki owsiane płatki kartoflane glina mielona Wszystkie lub część tych produktów są mieszne w zależności od rodzaju wód czy ryb Dane te pochodzą z archiwalnych nr Wędkarza Polskiego w którym było to opisane 4 strony bardzo ciekawego artykułu Jak byłby ktoś zainteresowany mogę wrzucić skany Dużo jest także o wszelkich podstawowych składnikach zapachach atraktorach materiałach dociążających oraz o komponowaniu Nr Wędkarz Polski czerwiec 1996r

Napisano

i tu możesz być pewny co do skuteczności Ptaki bowiem żywią się ziarnami i produktami roślinnymi tymi samymi co rybki Więcnapewno rybek nie wypłoszy

Napisano

Witam

Nie było tu mowy o chlebie , jest bardzo dobry na leszcza. Tylko musisz go wysuszyć

i zmielić. Świerzy zakwasza , po wysuszeniu drożdże giną i jest bezpieczny.

Jeśli chodzi o skany stron to obawiam się , że nic z tego nie będzie.

Napisano

Panek jak nie masz doświadczenia w robieniu zanęt, to nie komponuj ich od początku do końca sam...

Jeżeli mogę Ci doradzić, to bierz jakaś dobrą firmowa zanętę i do tego dodawaj np 2 składniki w ten sposob będziesz testował poszczegolne komponenty a zanęta będzie spojną całością.

W przypadku gdy zaczniesz komponowac sam mieszanki może zajśc sytuacja, że przesadzisz z jednym składnikiem lub dwoma i będzie problem nad wodą.

Jeśli chodzi o dodatki, to na leszcza melasa w płynie, a na karpia jest świetny biszkopt miodowy. Ciekawy dodatek to pieczywo fluo i zaopatrz się w coco belge (przyspiesza trawienie u ryb).

Pozdrawiam.

Napisano

dobra firma?? coś konkretnego? bo o trapeze nie słyszałem nic przyjemnego właściwie....

:mrgreen:

Napisano

Dlaczego nie traper. Ja używam prawie zawsze trapera i dodaję jakieś atraktoy i jest ok. Polecam czarnego federa świetnie pracuje i na tej zanęcie mam najlepsze efekty.

Napisano

Ja osobiście używam atraktorów sypkich nie wiem które są skuteczniejsze-praktyczniejsze.

Napisano

Nie sztuka słyszeć cos przyjemnego czy nie, bo jednym się sprawdza innym nie, to zależy od łowiska...

To nie sa tez drogie rzeczy więc poeksperymentuj...

Super atraktory ma Marcel, no i zanęta Gold Pro Beram jest ok...

Co do Trapera to Leszcz Belge - atraktor, zanęta Expert, kolorowy chlebek też jest w porządku. Fajne zanęty ma Dragon, chodzi mi o te gruboziarniste.

A tajemnicą najskuteczniejszej zanęty jest...robactwo...Jeśli łowisz z marszu i nie nęcisz żadnymi ziarnami przez długi czas, to możesz wsypać do wiadra byle co, aby nie było skwaśniałe ani zepsute i dodac do tego kilka garści pinek (leszcz, płoć), grubych białych (świetnie działaja na karpie, choc okazow raczej nie będziesz miał), czerwonych (trzeba uważać jak w łowisku sa jazgarze i okonki, ale wybiorczo dzialają na liny, karasie, leszcze) podobnie z rosowkami...Moim zdaniem mięsko i zapach to tajemnica sukcesu, gdy nie ma dużej konkurencji (czytaj zawody) - reszta ma znaczenie poboczne. Chyba że w łowisku ryby sa przyzwyczajone do innej przynęty np. kukurydzy konserwowej wtedy dajesz kukurydzę itd...

Napisano

Jeśli chodzi o Dragona to nigdy nie używałem ale chętnie dowiedziałbym się jaka zanęta na jaką rybkę ci sie sprawdza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.