Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rozmowy o wszystkim i o niczym


trini

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

siema,mam pytanie,tak patrze na te ryby co łowicie,te okonie i pstrągi i mam pytanie.zna ktoś może jakąś dobrą smażalnie w warszawie??zjadłbym dobrą rybę!!!a przeca nie złowie bo w tym roku to raz na rybach byłem,a poza tym chyba ta z Wisły warszawskiej to nie dobra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months later...

smogu, dopiero 3 raz robiłem sushi ;-)

Pozwolę sobie że dam link do przepisu z którego korzystam

http://sushi.balony.pl/sushi/

Jedna stronka i wystarczy żeby robić te cudeńka.

Co do produktów to potrzeba

ryż do sushi (odmiana krótko ziarnista lepka)

ocet ryżowy

sos sojowy

marynowany imbir

chrzan wasabi

arkusze wodorostów nori

i to co na nadzienie, rybka, awokado, ogórek, itp, wg uznania

mata bambusowa do rolowania

prażony sezam jeśli robimi uramaki

Wędkarze nie będę mieli z tym problemu, bo jeśli się przeczyta co i jak to sądzę że wiązanie haczyka wymaga więcej precyzji.

Sushi można robić topornie, bez cackania się, duże kawałki wskazane ale trzeba pamiętać że obowiązuje zasada jedzenia, cały kawałek na raz, żadnego rozgryzania na kawałki czy coś. Można pałeczkami lub palcami. Maczamy kawałki w sosie sojowym i odrobinie wasabi i jemy. A pomiędzy każdym kawałkiem zjadamy płatki imbiru maczanego w sosie sojowym w celu oczyszczenia kubków smakowych. Aby od nowa poczuć w całości smak następnej porcji.

Co do produktów to dodam że jak czegoś brakuje to jest poświęcony sushi dział na alledrogo, tam można wszystko dostać. :neutral:

Ja dziś w Dublinie szukałem jeszcze kawioru bo tez fajnie pasuje na uramaki ale niestety nigdzie nie znalazłem :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

smogu, dopiero 3 raz robiłem sushi ;-)

Pozwolę sobie że dam link do przepisu z którego korzystam

http://sushi.balony.pl/sushi/

Jedna stronka i wystarczy żeby robić te cudeńka.

Co do produktów to potrzeba

ryż do sushi (odmiana krótko ziarnista lepka)

ocet ryżowy

sos sojowy

marynowany imbir

chrzan wasabi

arkusze wodorostów nori

i to co na nadzienie, rybka, awokado, ogórek, itp, wg uznania

mata bambusowa do rolowania

prażony sezam jeśli robimi uramaki

Wędkarze nie będę mieli z tym problemu, bo jeśli się przeczyta co i jak to sądzę że wiązanie haczyka wymaga więcej precyzji.

Sushi można robić topornie, bez cackania się, duże kawałki wskazane ale trzeba pamiętać że obowiązuje zasada jedzenia, cały kawałek na raz, żadnego rozgryzania na kawałki czy coś. Można pałeczkami lub palcami. Maczamy kawałki w sosie sojowym i odrobinie wasabi i jemy. A pomiędzy każdym kawałkiem zjadamy płatki imbiru maczanego w sosie sojowym w celu oczyszczenia kubków smakowych. Aby od nowa poczuć w całości smak następnej porcji.

Co do produktów to dodam że jak czegoś brakuje to jest poświęcony sushi dział na alledrogo, tam można wszystko dostać. :neutral:

Ja dziś w Dublinie szukałem jeszcze kawioru bo tez fajnie pasuje na uramaki ale niestety nigdzie nie znalazłem :sad:

Jaką rybkę najlepiej "użyć" za często ich nie jadam a wygląda bardzo apetycznie. Może bym spróbował jak ktoś wcześniej wspominał zrobić niespodziewankę żonie ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siema,mam pytanie,tak patrze na te ryby co łowicie,te okonie i pstrągi i mam pytanie.zna ktoś może jakąś dobrą smażalnie w warszawie??zjadłbym dobrą rybę!!!a przeca nie złowie bo w tym roku to raz na rybach byłem,a poza tym chyba ta z Wisły warszawskiej to nie dobra.

Wędkuje w krakowie i powiem Ci szczerze że też myślałem że ryby z wisły są nie do jedzenia, widziałem starszych wędkarzy którzy zabierali lechole klenie i jazie i mówili mi że są smaczne.Po kilku miesiącach spotkałem gościa i zaczął mi opowiadać że sandacze z wisły są bardzo smaczne , tak więc po dłuższym okresie postanowiłem przetestować to na własnej skórze i zabrałem leszcza. Dało sie go zjeść choć niebył rarytasem i napewno jadłem bardziej smaczne leszcze. Potem poszedł do testów okoń , tu sie rozczarowałem bo chyba leszcz był smaczniejszy , okonia było czuć takim mułowatym zapachem (dziwne) . Następnie sandacz i tu panowie moge napisać że naprawde jest smaczny , nic a nic - poprostu mięso ryby. Na koniec testowałem szczupaka i też jest bardzo dobry.Oczywiście nie zróbcie ze mnie mięsiarza , 99,5% ryb jakie złapałem zostały uwolnione bez wyciągania z wody

Dodatkowo mogę jeszcze dopisać ,skoro jesteśmy w temacie kulinarnym że zaopatruje sie w mrożone ryby w bardzo fajnym sklepiku rybnym , najczęściej trafiają na grila w sezonie letnim.Zaopatrzenie tego sklepu jest praktycznie kompletne , większość ryb słodko i słonowodnych. Mogę polecić do grilowania Mirune , Wetlinka - napewno bardziej smaczne z grila niż pstrąg z hodowli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tłumaczenie się że:

...nie zróbcie ze mnie mięsiarza , 99,5% ryb jakie złapałem zostały uwolnione bez wyciągania z wody

nic nie pomoże. Lobby niekilających talibów już Cię namierzyło :mrgreen: Wystarczy że zabierzesz jedną rybę w życiu a już jesteś mordercą i niszczycielem przyrody. Dlatego ja nie przejmuję się opiniami innych na ten temat czy zabieram. Jak mam ochotę to robię to. Nie nabijam zamrażarki i pakuję całych ławic w słoiki i puszki a biorę tyle ile zje moja rodzina. Dosłownie symbolicznie. W tym roku sam sobie wyznaczyłem limity co i ile oraz w jakim rozmiarze mogę ale nie muszę zabierać. I są to raczej pojedyncze sztuki na rok jeśli chodzi drapieżnika. A ryby u nas są smaczne z Odry. Skoro żyją w niej kiełbie i raki oraz masa małży i racicznic.

To i ja dopiszę. Z ryb morskich z czystym sumieniem mogę polecić czarniaka. Jak dla mnie to jedna z najsmaczniejszych ryb jakie jadłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tłumaczenie się że:

...nie zróbcie ze mnie mięsiarza , 99,5% ryb jakie złapałem zostały uwolnione bez wyciągania z wody

nic nie pomoże. Lobby niekilających talibów już Cię namierzyło :mrgreen: Wystarczy że zabierzesz jedną rybę w życiu a już jesteś mordercą i niszczycielem przyrody. Dlatego ja nie przejmuję się opiniami innych na ten temat czy zabieram. Jak mam ochotę to robię to. Nie nabijam zamrażarki i pakuję całych ławic w słoiki i puszki a biorę tyle ile zje moja rodzina. Dosłownie symbolicznie. W tym roku sam sobie wyznaczyłem limity co i ile oraz w jakim rozmiarze mogę ale nie muszę zabierać. I są to raczej pojedyncze sztuki na rok jeśli chodzi drapieżnika. A ryby u nas są smaczne z Odry. Skoro żyją w niej kiełbie i raki oraz masa małży i racicznic.

To i ja dopiszę. Z ryb morskich z czystym sumieniem mogę polecić czarniaka. Jak dla mnie to jedna z najsmaczniejszych ryb jakie jadłem.

Radość dzieci jak tata przyniesie rybe do domu - Bezcenne

A czarniak jest świetny , jadłem wędzonego - palce lizać

Świetny jest także Lin - szkoda że ciężko go kupić a dla spinningisty raczej niemożliwe złapać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radość dzieci jak tata przyniesie rybe do domu - Bezcenne

I żona mniej podejrzliwa :mrgreen:

Ja czarniaka jak mam okazję to kupuję w szczecińskim porcie z magazynu chwilę po wyładowaniu ze statku przetwórni. Filety są zamrożone i bez skorupy lodu której nagle dostają jak trafiają do sklepu.

Co do innych ryb to w niektórych miejscach wokół Szczecina stoją chłodnie z których sprzedają ryby z ińskiego gosp. rybackiego. Wędzone sielawy i leszcze palce lizać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month later...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



Dodaj link lub baner - >


Polecamy

TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich
Dragon
https://www.iparts.pl/
Pomocnik wędkarza
przewodnicywedkarscy.pl
Blog Zwędkowani
TOKAREX - super oferta pontonów firm Honda, Bush, Fiord, Kolibri, YRT, CHINEE oraz silniki i akcesoria do nich

Pontony - TOKAREX - super oferta pontonów firm BUSH, Fiord, YRT i HONDA

Akumulatory żelowe i AGM; Zamów online! do łodzi, jachtów, silników, echosond itp.
www.akumulatory-zelowe.pl






Dodaj link lub baner - >


Partnerzy

Corona-fishing.pl - sklep wędkarski



Telefony, smartfony, tablety - jaki kupić, jaki wybrać?





  • Ostatnio przeglądający

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.