Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszystkich

wielkie uznanie dla wszystkich , przeczytałem ten temat od 1 strony do samego końca.

Super temat odnośnie kogutów , i wielkie brawa dla co nie których użytkowników którzy postawili pierwsze kroki w kręceniu.

Uważam że najważniejsze to kwestia uwierzenia w przynętę , inaczej kogut jaki by nie był i przez kogo wykonany trafia na plan boczny. Ważnym jest poświęcić kilka godzin lub minut do pierwszego holu sandacza , okonia czy nawet szczupaka lub pstrąga.

Serdecznie pozdrawiam:

Rafał Malinowski @spigot

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Gość jarek001
Napisano

ja musze zrobic forme do glowek bo lowienie ryb w wisle na koguty to mordenga ale skuteczna zabawa. Probowal moze ktos robic koguty na kotwicach na podwojnym zadziorem zamiasta standardowych kotwiczek??

• 2 weeks later...
Gość jarek001
Napisano

Ma moze ktos pomysl na zamiane kryzy z wiskozy na inny materiał??

Ja próbuje walczyć z sierścią sarny ale szybko sie znieksztalca a pożądany efekt jest naprawdę przez chwile.

Prosze o propozyjce :roll:

Napisano

Witam ponownie po lekkiej przerwie,

w koncu znalazlem czas na wypad na nieopodal oddalony zalew w poszukiwaniu wrazen :razz:

Celem byl trening i testy nowego kijaszka na boczny trok ale, ze mialem jeszcze w bagazniku wedeczke na ciezsze przynety to postanowilem pomachac jeszcze metalowymi wabikami...Wiem ze owy zbiornik jest dogodnie wypasiony w szczupaczki i wieksze kaczodzioby

Po kilku rzutach bez efektu zagladnalem do pudelka i majac tam jednego kogucika postanowilem, ze potestujemy kukuryka.

Jeden rzucik, drugi rzucik, nastepny...bardziej chcialem pocwiczyc technike przed poczatkiem sezonu na sandacze i nagle trach!!!

...kilka minut pieknej walki, jedna swieca w gore, odjazd pod konar drzewa z przepieknie grajacym kolowrotkiem i pierwsze koty za ploty odnosnie kuguciarstwa przelamane:

dsc00100w.jpg

dsc00101r.jpg

Teraz dopiero wiem co znaczy radosc przechytrzenia Essoxa na wlasnorecznie wykonana przynete :lol:

Pozdrawiam i udanego Kukurykowania!!!

Gość jarek001
Napisano

Nikt juz sie nie interesuje koguciarstwem :oops: skoda......

• 2 weeks later...
Gość jarek001
Napisano

to moze powiedz jaki jeszcze material co sie nada do robienia kryzy w kogutach??

Napisano

Widziałem u jednego z solińskich koguciarzy kryzy z "gąbki" - takiej ochronnej jak na sprzęt AGD. Jest ona raczej niezbyt nasiąkliwa wodą a na pewno spowalnia opad.

Gość jarek001
Napisano

Ja znalazlem włóczki z polipropylenem i tez sie nadaja chociaz biala musi byc gesto nawinieta bo inaczej w wodzie prawie jej nie widac. Dobrym materialem jest tez gabka na filtr od wody w akwariach wykonane sa zazwyczaj z wiskozy. Maja jednak wielka wade ze przy wiekszych kogutach gdzie masa ich glowek przekracza 35-40 gram to naprawde juz ciezko sie je podbija i stawiaja w wodzie ogromy opor i po godzinie rzucania takim kogutem to naprawde reka moze rozbolec. Ale przy lekkich kogutach to bardzo ladnie sie spisuje ten material.

Tu tez mam pytanie czy warto lowic kogutem 10-12 gramowym w rzece przy granicy nurtu i spokojnej wody. Pytam sie bo wczesniej narobilem takich lekkich kogotow i teraz nie mam co z nimi zrobic

post-6016-14544972137277_thumb.jpg

post-6016-14544972137902_thumb.jpg

Gość castingzander
Napisano
to moze powiedz jaki jeszcze material co sie nada do robienia kryzy w kogutach??

Wszelkiego rodzaju materiały. Wszystkie, które ladnie, równomiernie się układają i pracują ww wodzie ( chociaż nie muszą pracować ). Wiskoza i inne sztuczne "wełny". Biorę w rękę i widzę, że materiał jest wporządku

• 4 weeks later...
Napisano

Szkoda, że juz tak dawno temat kogutów tu nie był poruszany bo ja po przeczytaniu tego artykułu zaczołem szaleć na punkcie kogutów i je robic od jakiś 3 miesiecy a do początku tego roku łowic. Mam tylko problem co do tych delikatnych podobno brań sandacza bo albo ich wogule niemam albo są tak delikatne że nic nie wyczuwam a jak już cos weźmie to połyka że zacinać nie musze ale brania są bardzo żadko. Prosiłbym o rozwinięcie tego tematu jęśli można znaczy co zrobić by wyczuć każde branie. Dodam że w tym sezonie złapałem 5 rybek z czego tylko jeden miał ponad 50 cm a chodze naprawde sporo.

Dziekuje i pozdrawiam Panów!

• 3 months later...
Napisano

No dziś miałem branie na koguta i sandaczyk spioł mi się przy samym brzegu około metra od nóg , próbowałem go jeszcze złapać ale był szybszy także moje wnioski takie, że kotwiczka powinna byc sporo większa obwodem ostrzy od główki bo zacięcie było pewne mocne a do tego w tępo po puknięciu i wydaje mi sie ze zawiniła kotwica, która w dodatku lekko się rozgięła.

Macie jakieś spostrzeżenia na temat kotwiczki( rozmiaru, jej odległości od główki czy kryzy? )

Napisano
moje wnioski takie, że kotwiczka powinna byc sporo większa obwodem ostrzy od główki bo zacięcie było pewne
djpablox, nie tedy droga ,zważ że przepis RAPR mówi o 30mm średnicy haczyka [kotwiczki] ,a to zupełnie wystarczy.moim zdaniem problem tkwi w jakości kotwiczek ,i mocowania jej do główki .Kotwiczka powinna być mocowana na sztywno ,druga sprawa ,przy miekkich kijach podczas kogut owania ,brania z dalszych odległości powinno sie zacięcie powtórzyć.Co do kolorów ,niby nie ma znaczenia ,ale przypadki ze zmianą koloru przynosiły pozytywne efekty .
Napisano
,niby nie ma znaczenia ,ale przypadki ze zmianą koloru przynosiły pozytywne efekty .
czasem zmiana koloru prowadzi do zmiany nastawienia wędkarza, pewności i może i nawet sposobu prowadzenia przynęty i nie wiadomo czego jeszcze, same efekty mogą równie dobrze być kwestią losową :mrgreen: .
Napisano

Ja swojego koguta zrobiłem o gramatyurze około 8-9 gram więc kotwiczke założyłem o odległości między sąsiednimi ostrzami około 13 mm także do tych o średnicy 3 cm to im naprawde daleko i zastanawiałem sie czy nie przesadziłem zbytnio ale kogucik naprawde fikuśnie pracuje a powód mógł byc również taki ze branie było typowym pstryknięciem.

Co do wędki to raczej nie jest za miękka bo to shimano catana o c.w. 10-40 także to "pała" na 2,4m. Natomiast branie było między 15-20 m od brzegu.

Sam już nie wiem bo nie dość ze tak rzadkie sa te brania to jeszcze ciężka sprawa jak się popsuje ;-/

Napisano
czasem zmiana koloru prowadzi do zmiany nastawienia wędkarza, pewności i może i nawet sposobu prowadzenia przynęty i nie wiadomo czego jeszcze, same efekty mogą równie dobrze być kwestią losową
Pewnie tak ,tylko dlaczego dzieje sie to zawsze przy jednym kolorze ,masz jakieś wytłumaczenie na to :mrgreen:

djpablox, a jaką linke masz przy łowieniu kogutem 8-9gram.

Napisano

mam plecionkę 0,17 mm i hamulec mocno przykręcony na kołowrotku także cięcia wykonuje w miarę mocno żeby skutecznie ukłuć rybę a przy ewentualnej walce popuszczam korbką na wstecznym biegu kołowrotka.

Napisano

mam pytanko bo wiem ze ile osób tyle sposobów na układanie piórek, i właśnie chciałem zapytać jak Panowie układacie piórka w kogutach czy tak jak pisało w początku tego artykułu w pióropusz wszystkie spodnią stroną do dna w jedną stronę czy tak jak to jest w kupnych kogutach że piórka schodzą się w ogonek?

A kolejne zapytanie dotyczy długości piór czy powinny byc bardzo długie co możne poprawiać prace ale powodować ze ryby podskubują ( a może da się takie dozbrajać w jakiś sposóB) czy niema z tym problemu?